Ήρθε η ώρα – ήρθε η στιγμή – ο μόχθος της Αγροτιάς – να δικαιωθεί!

Ημερομηνία: 13-01-2022

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

<<ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ>>

 

 

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΑΣΗ στην Αμαλιάδα την Τετάρτη 12 Γενάρη κουβεντιάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες στο νομό και έχουν να κάνουν με την ίδια την επιβίωση μας. Η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική για όλους μας. Καθημερινά δίνουμε μάχη επιβίωσης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε και που κάθε μέρα που περνάει, αντί να μειώνονται, φουντώνουν περισσότερο. Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής, που προστίθεται στο ήδη αυξημένο κόστος των προηγούμενων χρόνων, μας σπρώχνει προς την έξοδο από την παραγωγή. Ενδεικτικά: έχουμε στα λιπάσματα αύξηση ακόμα και 120%, λογαριασμοί ρεύματος αυξημένους κατά 50%, το πετρέλαιο να γίνεται είδος πολυτελείας αφού έχει αυξηθεί κατά 30% και οι τιμές των ζωοτροφών γίνονται ακόμα και απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται από Κυβέρνηση και μεγαλέμπορους, να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των σταφιδοπαραγωγών ανακοινώνοντας δήθεν λύσεις που δεν ακουμπούν καν το πρόβλημά μας, θέλοντας να κατευνάσουν τις δράσεις μας και την αγανάκτηση μας και δεν υλοποιούν ούτε αυτά τα ελάχιστα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει παραδώσει την σταφίδα που περιμένει να ζήσει με τιμή 0,50€.

Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι πυρόπληκτοι έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους και το μόνο που ακούνε είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ο ΕΛΓΑ και το κράτος τους αφήνει απροστάτευτους χωρίς στην ουσία να έχουν κάποιο εισόδημα.

Εκτός όλων αυτών στο νομό μας έχουμε και το γεγονός να πετάγονται έξω από την γη που καλλιεργούσαν και ζούσαν τα κοπάδια τους εκατοντάδες συνάδελφοι. Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το ίδιο παραμύθι με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει 20.000 στρέμματα στα χωριά Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων δεχόμενη σαν τίτλο ένα χρυσόβουλο του Πασά. Και την ίδια στιγμή δίνονται 6.000 στρέμματα στη Λίμνη του Πηνειού τα οποία χρησιμοποιούνταν για Βοσκότοπους να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Για να τους πληρώνουμε ακόμα περισσότερο όλους αυτούς που κονομάνε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εμείς να μην έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», την ίδια ώρα όμως σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων. Η απάντηση μας στην κοροϊδία αυτή , είναι μόνο ο δικός μας αγώνας για την επιβίωσή! Η πείρα, μας έχει δείξει ότι μόνο με τον αγώνα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να βάλουμε εμπόδια και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Στο ΔΣ αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε περιοδείες στα χωριά και συνεδριάσεις των αγροτικών συλλόγων του Νομού και ταυτόχρονα να  προχωρήσουμε σε κινητοποίηση την Δευτέρα 11:00 π.μ. στα φανάρια της Αγίου Γεωργίου για το ζήτημα της τιμής της Σταφίδας και δύο μεγάλες συσκέψεις σε Πηνεία και Ωλένη μέσα στην εβδομάδα. Ταυτόχρονα προετοιμάζομαστε για πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Διεκδικούμε: 

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Για την κορινθιακή σταφίδα 2€/Kg, για το πρόβειο γάλα το 1,50€/Kg, για το πορτοκάλι 0,40€/Kg, για το μανταρίνι 0,50€/Kg, για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως το τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανεξαρτήτων αν έχουν δηλωθεί οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

 

***  Το πρόγραμμα των περιοδειών των κλιμακίων της ΟΑΣΗ στα χωριά είναι:

Τετάρτη: Σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Κεραμιδιά.

Πέμπτη: Σε Χειμαδιό, Σώπι, Καρδαμά, Δουναίικα.

Παρασκευή: Στα Μακρίσια, Ελαιώνα, Βροχίτσα.

 

 


Ροή