Η ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ *** ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΚΑΖΟΓΛΗ ΣΤΗΝ *ΑΥΓΗ* ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Όσα δεν λένε οι λέξεις
Μέσα στην έντονη πολιτική επικαιρότητα σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στη γείτονα Τουρκία, μια εικόνα έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένας ντυμένος με φουσκωτή στολή Πικατσού, το συμπαθητικό και δυναμικό φανταστικό πλασματάκι Πόκεμον που εμφανίζεται σε βιντεοπαιχνίδια και ταινίες κινουμένων σχεδίων, να τρέπεται σε φυγή από τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.
Η εικόνα έχει κάνει το γύρο του κόσμου κι ο “Πικατσού της διαμαρτυρίας”, όπως ονομάστηκε, έδωσε, λένε, έναν απροσδόκητο τόνο ποπ κουλτούρας στη σοβαρότητα των γεγονότων.
Αλλά το πράγμα δε σταμάτησε εκεί. Σε άλλη διαδήλωση διαμαρτυρίας εμφανίστηκε διαδηλώτρια με στολή φουσκωτού δεινόσαυρου, στην Κωνσταντινούπολη άλλος διαδηλωτής εμφανίστηκε ως Σπάιντερμαν και αλλοι πολλοί υπερήρωες εμφανίστηκαν επίσης.
Τι είναι άραγε αυτό που έκανε τους ανθρώπους σε μια πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία να εμφανιστούν ως υπερήρωες ή πλάσματα με υπερδυνάμεις; Άραγε είναι όλα αυτά μια πράξη πολιτικής αντίστασης και ένας νέος τρόπος διαμαρτυρίας; Μια πράξη πολιτικής ειρωνείας;
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι όλο αυτό ένα χιουμοριστικό στιγμιότυπο, μιας και οι στιγμές πραγματικά δεν το επιτρέπουν. Η κοινωνία ψάχνει τρόπους να διαμαρτύρεται εκκωφαντικά κι η εικόνα λέει όσα δεν λένε οι λέξεις. Φτάνει μόνη αυτή να περιγράψει το συναίσθημα, την ένταση και την πολιτική αυθαιρεσία.
Ο κόσμος μας βιάζεται, δεν υπάρχει χρόνος για περιγραφές, απέναντι στην αστυνομία η εικόνα του υπερήρωα διαδίδει την είδηση, τραβάει το βλέμμα. Άλλωστε, πάντοτε οι υπερήρωες και τα φανταστικά πλάσματα κρύβουν έναν συμβολισμό. Πως το καλό στο τέλος κερδίζει. Όπως στις ταινίες.
Η.Κ.