Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΜΙΚΟΥ
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες στο Κλειδί Σαμικού
Ξεκινούν εκ νέου σήμερα {σ.σ. 19/8/2024} οι ανασκαφές στο Κλειδί Σαμικού για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου, που ενδεχομένως θα αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα.
Το εμπεριστατωμένο γεωαρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο παρακολουθεί στενά η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ενημερώθηκε εκ νέου για τα ζητήματα των εργασιών σε επικοινωνία που είχε κατά τις προηγούμενες ημέρες με την Δρα Ερωφίλη Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Δρα Birgitta Eder, Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει και την ευθύνη των ανασκαφών στην περιοχή.
Παράλληλα, η Βουλευτής Ηλείας επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Νίκο Κοροβέση, και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, στους οποίους έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας έργων αποστράγγισης πλησίον του πεδίου των ανασκαφών, για την διευκόλυνσή τους αλλά και επιπρόσθετων εργασιών, όπου απαιτούνται.
Το αρχαίο ναόσχημο κτήριο βρίσκεται στις υπώρειες της αρχαίας ακρόπολης του Σαμικού, στην περιοχή βόρεια της λιμνοθάλασσας της Καϊάφα, και φέρεται να αποτελούσε σημαντικό λατρευτικό κέντρο της αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας και βρισκόταν κοντά στην θάλασσα, κάτω από την ακρόπολη του Σαμικού. Φέρεται δε ότι στην εν λόγω περιοχή διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής.
Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας. Η Δρ Αυγερινοπούλου βρίσκεται ήδη από την αρχή της έρευνας και των ανασκαφικών εργασιών στο πλευρό των φορέων που την έχουν αναλάβει. Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του ερευνητικού προγράμματος ανασκαφής της περιοχής Κλειδί το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως το 2026 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.