Η Κρίση των Ηθικών Αξιών του Σήμερα *** Άρθρο του Πολιτικού Μηχανικού και Υποψήφιου Διδάκτορα Αχιλλέα Κων. Αναστασίου
Η Κρίση των Ηθικών Αξιών του Σήμερα
Άρθρο του Πολιτικού Μηχανικού και Υποψήφιου Διδάκτορα Αχιλλέα Κων. Αναστασίου *
Οι ηθικές αξίες είναι Κανόνες που όχι μόνο υπαγορεύουν συμπεριφορές και καθορίζουν τις Σχέσεις μεταξύ των Ανθρώπων στα πλαίσια μιας κοινωνίας πολιτών , αλλά ταυτόχρονα τις εξυψώνουν και τις εναρμονίζουν στον βαθμό που οι άνθρωποι τις εφαρμόζουν στην ζωή τους . Πρόκειται για κανόνες βασισμένες σε αρχές συμβίωσης που συνιστούν τον αντικατοπτρισμό των συλλογικών μας αξιών και προτεραιοτήτων .
Το ήθος ετυμολογικά προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική Λέξη << ήθος>> που σημαίνει χαρακτήρας. Αποτελεί το σύνολο των Κανόνων μιας Κοινωνίας. Πρόκειται κυριολεκτικά για έναν κώδικα αξιών, ο οποίος μελετά, εμβαθύνει και καθορίζει την Συμπεριφορά των Μελών μιας Κοινωνίας, με κριτήριο πάντα τι είναι αποδεκτό και τι όχι!!!
Όπως γνωρίζουμε όμως και καταλαβαίνουμε στις διάφορες Κοινωνίες του Σήμερα, υπάρχουν διαφορετικά όρια ηθικής , με αποτέλεσμα να μην συγκλίνουν πάντα οι απόψεις. Παρόλο αυτά υπάρχουν κάποιοι άγραφοι και αντικειμενικοί ηθικοί κανόνες, που όλοι οφείλουν αν συμπορεύονται μαζί τους.
Όλες οι Ηθικές Αξίες είναι παράγωγες των τριών Κορυφαίων της Αγάπης, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε με βάση την κοινή έννοια, η ηθική είναι ένα σύνολο κανόνων ρυθμιστικών της πράξης που συναντά έναν αποδεκτό κώδικα συμπεριφοράς.
Ποια είναι όμως τα αίτια που οδηγούν στην Κρίση των Ηθικών Αξιών του Σήμερα?
Η Μεγάλη Τεχνολογική Πρόοδος έχει αναδείξει μοντέρνες αξίες και έχει οδηγήσει στην Κυριολεξία στον Παραγκωνισμό των Παραδοσιακών Αξιών. Τα νέα Επιστημονικά Πεδία, κυρίως η Βιοτεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη ( η οποία παίρνει Μεγάλες Διαστάσεις αλλά και Επικίνδυνες) και η Ρομποτική έχουν εγείρει Νέα Ηθικά Διλήμματα για τα όρια της Σύγχρονης Επιστήμης. Πάντα στο όνομα της Προόδου και της Επιστημονικής Εξέλιξης Φυσικά…προσπαθούν και θέλουν να παρέμβουν στο Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Ποια είναι όμως τα Όρια της Επιστήμης? Ποιες είναι οι Λεπτές Κόκκινες Γραμμές που δεν πρέπει να παραβιαστούν? Από την άλλη, η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί την Πνευματική Καλλιέργεια, την Οξυδέρκεια και την Αντίληψη του Ανθρώπου, καθώς επίσης και Θέσεις Εργασίας, ήδη υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.
Η Διαφθορά, η Εκμετάλλευση, οι Αδικίες & οι Διακρίσεις καθώς επίσης η Βία και η Εγκληματικότητα, αλλά και η αλλαγή του νοήματος των λέξεων που έχουν ηθικό περιεχόμενο ( πχ στις μέρες μας, ταυτίζουμε τον Καλό Άνθρωπο με τον Αφελή και τον Ανόητο), παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την Αδιαφορία του Σύγχρονου Ανθρώπου για τις Ηθικές Αξίες. Καταρχήν η οικογένεια και το σχολείο σήμερα αδυνατούν να εμπνεύσουν τον άνθρωπο από την νεαρή του ηλικία την πίστη και την εμπιστοσύνη στο Ήθος. Από την άλλη τα καταναλωτικά αγαθά, η παθολογική προσκόλληση σε αυτά και η σύγχρονη αμφισβήτηση έφθειρε τις Ηθικές Αξίες του Σήμερα .
Τα Αρρωστημένα Πρότυπα που προβάλλονται σήμερα η <<υποκρισία>> των πνευματικών ανθρώπων, πολιτικών, λειτουργών, αλλά ακόμα και κληρικών που παρατηρούμε δυστυχώς, οι οποίοι λόγω της θέσης τους θα έπρεπε να αποτελούν παραδείγματα για την άμεμπτη ζωή τους .
Η Παγκοσμιοποίηση, μια από τις μεγαλύτερες απειλές, ο άκρατος μιμητισμός των ξενόφερτων στοιχείων και αξιών! Ο νέος τρόπος ζωής αλλά ενδυμασίας, επικοινωνίας και άλλα πολλά στοιχεία που έχουν έρθει από το Εξωτερικό και δεν συνάδουν με την παράδοση και τα πρότυπα της κάθε χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ,παρουσιάζεται στους Νέους οι οποίοι μην έχοντας (πολλοί από αυτούς, αλλά όχι όλοι…) την κατάλληλη αντίληψη των πραγμάτων και οξυδέρκεια συμπεριφέρονται ως άκρως μιμητικά όντα και αυτό γιατί αναζητούν συνεχώς την Αποδοχή από τους άλλους θυσιάζοντας όμως τις επικρατούσες Ηθικές Αξίες .
Η Πολιτεία με την σειρά της εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, όσον αφορά την Ηθική Εξαχρείωση της Κοινωνίας. Οι πελατειακές σχέσεις, οι φοροκλοπές, τα σκάνδαλα και γενικότερα οι ατασθαλίες υπονομεύουν την Δημοκρατία από την Ηθική Εξαθλίωση των ίδιων των Θεσμών που έπρεπε να προστατεύουν τους πολίτες.
Το Συμπέρασμα του Άρθρου μας είναι ότι οι Ηθικές Αξίες θα πρέπει να επανορθωθούν. Χωρίς Ηθική Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Όπως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τους άλλους ανθρώπους. Η προσβολή των αξιών αυτών σημαίνει ότι χάνουμε την ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο των παθών & των αδυναμιών του. Η υποδούλωση όμως αυτή καταστρέφει την αυτοκυριαρχία του, τον εμποτίζει μα ανασφάλεια, εξωθείται σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, ανήθικες και πολλές φορές σε αναξιοκρατικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα το Δημοκρατικό Πολίτευμα να απειλείται .
Έτσι λοιπόν για τον Σκοπό αυτό δεν αρκεί μόνο μια θεωρία , αλλά παράλληλα χρειάζεται μια μεγάλη αφοσίωση στα Ιδεώδη με την βοήθεια, της Οικογένειας, του Σχολείου, της Εκκλησίας, των Πνευματικών &και των Πολιτικών Ηγετών . Αυτοί θα σηκώσουν το βάρος για την Ηθική Ανάκαμψη της Κοινωνίας μας.
*Αχιλλέας Κων. Αναστασίου *
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Meng / MSc / Ph.D (Cand.)
Master of Engineering in Coastal Engineering Παν/μιο Φλωρεντίας Ιταλίας
Master di II Livello in ‘ Teoria Generale delle Scienze Matematiche’ Παν/μιο Μαρκόνι Ρώμης Ιταλίας
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εξωτερικού στα Τεχνοοικονομικά
Μετεκπαιδευθείς & Εξειδικευθείς στην Τεχνική Σεισμολογία και Αντισεισμικά -Πολυτεχνείο Μιλάνο Ιταλίας & στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -ΕΚΠΑ
Μέλος Επιστημονικών & Επαγγελματικών Εταιρειών και Συλλόγων