Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/11/2023 ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/11/2023 ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
<<Το ανθρώπινο σώμα στη γλυπτική από την προϊστορία μέχρι σήμερα>>
Μία άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη έλαβε χώρα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο εκδηλώσεων του Κτήματος Μερκούρη, από τον διακεκριμένο Γλύπτη Γιώργο Χουλιαρά, ομότιμο καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με ένα πολύ σημαντικό θέμα και συγκεκριμένα για το ανθρώπινο σώμα στη γλυπτική από την προϊστορία μέχρι σήμερα.
Τόσο ο διακεκριμένος καλλιτέχνης, όσο και η ιστορικός και κριτικός Τέχνης κ. Μαρία Σφενδουράκη αναφέρθηκαν στην μακροχρόνια πορεία εμφάνισης αντικειμένων γλυπτικής τέχνης από την προϊστορία μέχρι και σήμερα. Σε αυτό εστίασε την ομιλία του ο κ. Χουλιαράς ξεκινώντας μάλιστα για ύπαρξη μορφ΄ψν γλυπτικής πριν από 20.000 και 30.000 χρόνια! Στάθηκε πιο πολύ στην περίοδο πριν από 10.000 χρόνια, η οποία υπήρξε και η τελευταία περίοδος των παγετώνων στη γη. Φυσικά ο διακεκριμένος καλλιτέχνης ερχόμενος σε νεότερες; εποχές αναφέρθηκε σε διάφορους πολιτισμούς, όπως των Ασσυρίων, της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, για να καταλήξει στην ελληνική αρχαϊκή εποχή, στην ελληνιστική και στη Βυζαντινή περίοδο, αλλά και στα χρόνια της Αναγγέννησης έως τη σύγχρονη εποχή.
Σς όλες λοιπόν τις ιστορικές διαδρομές της Ανθρωπότητας, υπάρχουν ευρήματα από δημιουργίες, που καταδεικνύουν την ανθρώπινη παρέμβαση. Στον 20ό αιώνα η Γλυπτική Τέχνη έλαβε μεγάλες διαστάσεις ένεκα βιωμένων εμπειριών και ανάπτυξης συνθετικών μορφών αποτέλεσμα γνώσεων και εμπνεύσεων, κάτι που στην πρώτη 20ετία του 21ου αιώνα τα γλυπτικά έργα συναντούν την καθολική αναγνώριση και την καταξίωση σπουδαίων γλυπτών, όπως είναι και ο κ. Γιώργος Χουλιαράς.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Μαρία Σφενδουράκη, εξαιρετική πάνω στο αντικείμενό της, με μία συνοπτική μεν, αλλά λίαν εμπεριστατωμένη αναφορά στην παρουσίαση συγκεκριμένα του έργου Γιώργου Χουλιαρά, με λόγο στρωτό και εξειδικευμένο, αναλύοντας τις μορφές και τα σχήματα των γλυπτών του.
Ο Γιώργος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1947. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή το 1964 και από το 1965 έως το 1970 έκανε σπουδές στη Γλυπτική φοιτώντας στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 1970 που αποφοίτησε κέρδισε το βραβείο γυμνού και άλλους επαίνους. Από το 1970 έως και το 1972 υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Με την απόλυσή του από το στρατό ακολούθησε μία συνεχής πορεία, με υποτροφίες και ταξίδια στο εξωτερικό, δημιουργώντα πολλά έργα, τα οποία τον καταξίωσαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ψυχή οργανωτική της εκδήλωσης ήταν, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές μέχρι τη διακοπή λόγω της πανδημίας, η κ. Ζαχαρούλα Νάνου. Τον εκλεκτό καλλιτέχνη, ο οποίος προσέφερε μία γλυπτική δημιουργία του στο Κτήμα Μερκούρη, προσφώνησε ο κ. Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επανέναρξη των Κυριακάτικων αυτών συναθροίσεων. Είπε ότι γνωρίζει τον κ. Χουλιαρά από τα χρόνια της στρατιωτικής τους θητείας. Ένας κύκλος ολοκληρώνεται, πρόσθεσε, με τη διάλεξη του κ. Χουλιαρά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την έναρξη κάποιου άλλου κύκλου. Τέλος ο κ. Κανελλακόπουλος πευθυνόμενος με συγκίνηση στο κοινό είπε ότι πριν από ένα μήνα έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που πριν από λίγα χρόνια είχε μιλήσειστο Κτήμα Μερκούρη, και είχε αναφερθεί σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές και κυρίως στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου και ετάφη εκεί με δική του επιθυμία.
Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησαν την διάλεξη της περασμένης Κυριακής ήταν ο νέος Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής και ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.
Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ