Η επιτυχής και άκρως επίκαιρη εκδήλωση στον Πύργο του ΔΣΗ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας…
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
Με βάση το βιβλίο του κ. Πολύκαρπου Αδαμίδη <<Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας>>
Θα ξεκινήσω δίνοντας συγχαρητήρια στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας και προσωπικά στον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, για την εξαθρετική πρωτοβουλία, να διοργανωθεί εκδήλωση με επίκαιρη ένεκα των εξελίξεων ομιλία, του δικηγόρου και αν. Καθηγητή του Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Πολύκαρπου Αδαμίδη, η οποία στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε πάνω στο ενδιαφέρον βιβλίο του <<Η Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας>>. Ο συγγραφέας έχει πολύχροινη υπηρεσία ως νομικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εξωτερικκών και Άμυνας. Το τελευταίο σύγγραμμά του είναι <<Το Δίκαιο του Πολέμου>>.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα χθες Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας και άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΣΗ κ. Δημήτρη Δημητρουλόπουλου, ο οποίος καλωσόρισε τον εκλεκτό ομιλητή, τον οποίο και παρουσίασε στο κοινό, που όπως είπε, ότι η συμμετοχή του κόσμου θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά η εποχή δεν το επέτρεψε…
Ο κ. Αδαμίδης παίρνοντας το λόγο έδωσε με παραστατικό τρόπο, το πώς λειτουργούσαν παλαιότερα, πριν καθιερωθούν οι συμφωνημένες γταπτές μορφές του Δικαίου και όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, πριν θεσπιστούν θεμελιώδεις μορφές Δικαίου, τα παράκτια κράτη ήλεγχαν πρακτικά τις θαλάσσιες περιοχές τους , με τον καθιερωμένο τρόπο της εποχής εκείνης, που οριζόταν από την εμβέλεια βολής ενός πυροβόλου όπλου! Πολύ αργότερα οι άλλες δύο μορφές κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η υφαλοκρηπίδα και η νεότευκτος ΑΟΖ.
Συνεχίζοντας ο εκλεκτός ομιλητής είπε ότι η ασφάλεια και η τεχνολογία είναι οι δύο μορφές ορισμού τψν θαλασσίων ζωνών. Κομβικό σημείο για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η περίφημη Συνθήκη του Montego Bay. Η βασική αρχή του Δικαίου της Θάλασσας είναι ότι η ξηρά υπερισχύει της θάλασσας.
Το ενδιαφέρον και άκρως επίκαιρο βιβλίο του κ. Πολύκαρπου Αδαμίδημε τον τίτλο <<Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας>> πραγματεύεται τη μέθοδο των θαλασσίων ζωνών με βάση αυτό που λέει ο τίτλος του βιβλίου και τα πλεονεκτήματα -που κατά τον συγγραφέα- απορρέουν από την εφαρμογή αυτού που αποκαλείται Αρχή της Μέσης Γραμμής. Ο ομιλητής στάθηκε στην πιο σημαντική συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, του Montego Bay, όσον αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, σχετικά με τον καθορισμό των Θαλασσίων Ζωνών, ζητήματα όσον αφορά την Ελλάδα καθοριστικά για την διευθέτηση και αντιμετώπιση των τουρκικών αναθεωρητικών απαιτήσεων.
Να σημειώσουμε ότι φέτος η Συνθήκη του Montego Bay συμπληρώνει 40 χρόνια από τότε που θεσπίστηκε το 1982. Τον Απρίλιο του 1988 η ΕΕ επικύρωσε τη Συνθήκη αυτή για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Χαιρετιαμό απέστειλαν οι Βουλευτές Ηλεία κ. Κ.ωστας Τζαβάρας και κ. Μιχάλης Κατρίνης, ενώ παρέστησαν επίσης ο ΓΑΕ της Ι.Μ. Ηλείας π. Ηλίας Παπαγγελής σκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γερμανό, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Ντοάς ως εκπρόσωπος του Βουλευτή Ηλείας κ. Διονύση Καλαματιανού, Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Νίκος Θεοδώρου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης .
Επίσης παρέστησαν ο Λιμενάρχης Κατακόλου Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, η Αντιπρόεδρος του ΔΣΗ κ. Μαρίνα Μπεβούδα , ο πρώην Γεν. Γραμματέας του ΔΣΗ κ. Γιάννης Βασιλείου κ.ά.
Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ