Για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό
24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους-21η CAMERA ZIZANIO
Οι εκπαιδευτικοί… εκπαιδεύονται!
Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό
Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη του συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης παρουσιάζει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητάει για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό. Τα εργαστήρια εντάσσονται στις δράσεις του UNESCO Media & Information Literacy Alliance Mediterranean Group, το οποίο συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, ενώ μέλος του αποτελεί επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.
Και τα δύο θα γίνουν αύριο Δευτέρα μέσω streaming στο σταθερό στούντιο μεταδόσεων του Φεστιβάλ στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Το πρώτο έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 και αφορά το ευρωπαϊκό έργο EduMediaTest, ένα Ευρωπαϊκό Εργαλείο Αξιολόγησης των Δεξιοτήτων Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Παιδείας, στο οποίο το ΕΚΟΜΕ συμμετείχε ως εθνικός εταίρος, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe / Media Literacy for All και δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το νέο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ελέγξουν γνώσεις και δεξιότητες οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας μέσα από ερωτήσεις γνωστικού, τεχνικού, βιωματικού και αισθητικού περιεχομένου. Κύρια πεδία εφαρμογής του η διαχείριση και η ανάλυση της εικόνας, η αναζήτηση και ο έλεγχος των πηγών και του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στα νέα μέσα επικοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ, στο διάρκειας 60΄εργαστήριο, θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της σχετικής μελέτης, τη λειτουργία της πλατφόρμας και των ερωτήσεων που θέτει, όπως και το Media Kit για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εισηγητές θα είναι ο Στέλιος Κυμιωνής και η Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ Ειρήνη Ανδριοπούλου.
Το δεύτερο εργαστήριο, διάρκειας 120’, ξεκινά στις 18:00 και έρχεται να απαντήσει στο πώς κινητοποιεί ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού τις δημιουργικές δεξιότητες και δίνει κίνητρα μεθοδικής εργασίας, πώς δίνονται εναύσματα στα παιδιά ώστε να δουν το μάθημα ως πηγή έμπνευσης και να κάνουν την αφομοίωσή του παιχνίδι και αν μπορεί η μάθηση που είναι διασκεδαστική να είναι και αποτελεσματική. Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει τη μεθοδολογία, τα προσφερόμενα εργαλεία, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού που διοργανώνει. Επίσης, τις βασικές παραμέτρους για την κατασκευή ενός παιχνιδιού από μια σχολική ομάδα, τα οφέλη της παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην εκπαίδευση, όπως και τα πρώτα -αλλά εντυπωσιακά- παιχνίδια των σχολικών ομάδων που έλαβαν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό. Εισηγητές θα είναι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ Στέλιος Κυμιωνής και η Δέσποινα Λαμπαδά από το Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ.
*** Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το ΕΚΟΜΕ ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.