Έστι Δίκης οφθαλμός ός τα πανθ΄ορά! Περί της Ισότητας και της Ελευθερίας ο λόγος!
Το δέντρο και η σκιά του…
Το ντοκουμέντο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη μετά τη Γαλλική Επανάσταση
Από το ανυπέρβλητο εκδοτικό έργο των Εκδόσεων Μπεργαδή, που φέρει την σφραγίδα της UNESCO σταχυολογούμε σήμερα ερανίσματα από την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, που δημιούργησε το συγκλονιστικό γεγονός της Γαλλικής Επανάστασης. Η Διακήρυξη αυτή ψηφιστηκε από την Εθνική Συνέλευση στις πρωινές συνεδριάσεις της 20, 21, 22, 23, 24 και 26 Αυγούστου 1789 και υπογράφηκε από το Βασιλιά στις 5 Οκτωβρίου 1789.
ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ
Οι αντιπρόσωποι του Γαλλικού Λαού, που αποτελούν την Εθνοσυνέλλευσιν, θεωρούντες ότι η άγνοια, η λησμοσύνη ή η περιφρόνηση των Δικαιωμάτρων του Ανθρώπου είναι τα μόνα αίτια της εθνικής κακοδαιμονίας και της διαφθοράς των κυβερνήσεων, απεφάσισαν να εκθέσουν σε μιαν επίσημη διακήρυξη τα φυσικά, αναπαλλοτρίωτα και ιερά δικαιώματα του ανθρώπου, ώστε η Διακήρυξη αυτή, που θα την έχουν συνεχώς προ οφθυαλμών όλα τα μέλη του κοινωνικού συστήματος, να τους υπενθυμίζει διαρκώς τα δικαιώματα και τα καθήκοντά των. Για να είναι οι πράξεις της Νομοθετικής Εξουσίας, καθώς και της Εκτελεστικής, περισσότερο σεβαστές, αφού θα είναι δυνατόν ανά πάσαν στιγμήννα παραβληθούν με τον σκοπόν του οιουδήποτε πολιτικού θεσμού. Για να είναι δυνατόν οι διεκδικήσεις των πολιτών -βασιζόμενες στο εξής σε αρχές απλές και αναμφισβήτητες- να στρέφονται πάντα προς την διατήρηση του Συντάγματος και την ευτυχία όλων.
Επομένως, η Εθνοσυνέλευσις αναγνωρίζει και διακηρύσσει, παρουσία και υπό την αιγίδα του Υπερτάτου Όντος, τα ακόλουθα Δικαιώματα του Ανθρώπουκαι του Πολίτου :
ΑΡΘΡΟΝ ΠΡΩΤΟΝ
Οι άνθρωποι γεννώνται και παραμένουν ελεύθεροι και ίσοιεις δικαιώματα και κοινωνικές διακρίσεις, δεν μπορούν να στηρόζονται παρά μόνον στο κοινό όφελος.
ΙΙ
Σκοπός κάθε πολιτικής ενώσεως είναι η διατήρηση των φυσικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα δικαιώματα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η αντίσταση στην καταπίεση.
ΧΙ
Η ελεύθερη μετάδοση σκέψεωνκαι γνωμών είναι ένα από τα πολυτιμότερα δικαιώματα του ανθρώπου. Συνεπώς, κάθε πολίτης μπορεί να ομιλεί, να γράφη, να δημοσιεύη ελεύθερα, υπό τον όρο ότι δεν θα καταχράται της ελευθερίας αυτής στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
ΣΗΜ. ΑΝΚ : Διατήρησα την ορθογραφία της μετάφρασης.
**************************************
Λευτεριά στα σκλαβωμένα όνειρα των ανθρώπων…
Στης γνώσης τον άυλο πλούτο…
Στην αέναη ευπρέπεια της μάθησης…
Στην επανεγκατάσταση του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. στο 1ο Γυμνάσιο!
Δημοσιογράφος ΑΝΚ