Ένα σημαντικό φόρουμ για τον αγροδιατροφικό τομέα το Παρασκευοσάββατο στο Aldemar

Ημερομηνία: 02-06-2022

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Ξεκινά την Παρασκευή  3/6/2022  το “Agribusiness Forum Peloponnese 2022” στο Aldemar της Σκαφιδιάς 

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η Ηλεία είναι ο τόπος με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα προϊόντων»

 

 

Το κορυφαίο Αγροδιατροφικό Συνέδριο «Agribusiness Forum-Peloponnese 2022» με θέμα «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Aldemar την Παρασκευή και το Σάββατο, 3 και 4 Ιουνίου 2022 με έναρξη στις 09.30.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πύργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ο μη κερδοσκοπικός-μη κυβερνητικός οργανισμός Geo Routes Institute, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο Πύργου

Για την διεξαγωγή του Συνεδρίου και τα αποτελέσματα που στοχεύουν να επιτευχθούν μίλησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, όπως επίσης ο Αντιπρύτανης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, και ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής –  Συντονιστής του Agribusiness Forum Γιάννης Μπαλακάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (1/6/2022) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Ο Δήμαρχος Πύργου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους εκπροσώπων των οργανωτικών φορέων, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ηλεία, η επιλογή διεξαγωγής του Συνεδρίου, ενός από τα μεγαλύτερα γεγονότα αγροτικής οικονομίας.

«Η Ηλεία είναι ο τόπος με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα προϊόντων, το καλύτερο μικροκλίμα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη γκάμα καλλιεργειών. Εκεί που υστερούμε είναι το marketing, η παρουσία στην αγορά, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ζητήματα τα οποία μας καθιστούν μειονεκτικούς στην τελική διάθεση του προϊόντος και στο οικονομικό στοιχείο. Είναι πρόβλημα και αδικία, γιατί έχουμε το φυσικό πλεονέκτημα στην ενσωμάτωση μιας φυσικής και ανέξοδης ποιότητας στα προϊόντα μας που σχετίζεται με το κλίμα, αλλά στη αγορά υστερούμε» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Μιλώντας για το συνέδριο είπε επίσης πως: «Πρόκειται για ένα συνέδριο με φιλοδοξίες να διαμορφώσει αποτελέσματα, με μια πλειάδα πολιτικών προσώπων, επιστημόνων, κορυφαίων επιχειρηματιών στο χώρο του αγροδιατροφικού τομέα, και πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η ελληνική διατροφή μπορεί να κρατήσει πολύ ψηλά την Ελλάδα. Ειδικά για την περιοχή μας, το brand name Ολυμπία είναι αυτό το οποίο μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο εισόδου των προϊόντων μας σε μεγάλες αγορές ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές.

Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν κυβερνητικού και οικονομικοί παράγοντες της χώρας και κάποια στιγμή βέβαια το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποκαταστήσει τις χρόνιες αδικίες που έχουν συντελεστεί σε βάρος της Ηλείας. Από την πολιτεία ζητάμε να κατανοήσει ότι η Ηλεία πρέπει να τύχει μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης προσοχής του κεντρικού πολιτικού συστήματος,  όσον αφορά τον αγροτικό τομέα και να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία που διαχρονικά συντελείται στην περιοχή».

Παναγιώτης Δημόπουλος: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών στηρίζει με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές τον αγροτικό τομέα»

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος εκφράζοντας τη συμφωνία του με τα λεγόμενα του Δημάρχου Πύργου τόνισε μεταξύ άλλων: <<Χρειάζονται συντονισμένες, στρατηγικά σχεδιασμένες κινήσεις και συνεργασίες σε πολλά επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Ηλεία υστερεί σε επίπεδο δεικτών, άρα λείπει το μοντέλο ανάπτυξης που θα λάμβανε υπόψιν το αγροτικό περιβάλλον. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι σταθερά προσανατολισμένη τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξει με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και  υποδομές να γίνουν παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Εκεί εντάσσεται και η υποστήριξή μας στο Συνέδριο για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

>>Ως Πανεπιστήμιο έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβαση με την ΠΔΕ, καθώς και συνεργασίες με άλλους φορείς, προκειμένου να υπάρξει μία αλλαγή στο μοντέλο αγροτικής παραγωγής. Για τα επόμενα χρόνια απαιτούνται σύγχρονες δεξιότητες>>.

Γιάννης Μπαλακάκης: «Καθοριστικός ο ρόλος της Ηλείας στην αγροδιατροφική επάρκεια»

Τέλος, ο κ. Μπαλακάκης,   αφού αναφέρθηκε στο «ταξίδι» του Συνεδρίου τα προηγούμενα χρόνια σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, είναι το πρώτο Συνέδριο της Agribusines forum, που λαμβάνει χώρα στην Πελοπόννησο και εξήγησε τους λόγους,  που οδήγησαν στην επιλογή της Πελοποννήσου και πιο ειδικά της Ηλείας.  Είπε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων και τα εξής :

<<Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Ηλεία, αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο στον αγροδιατροφικό τομέα για τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης όπως και της επισιτιστικής επάρκειας. Και σίγουρα η Ηλεία αποτελεί από τα πιο δυνατά σημεία της Ελλάδας, προκειμένου μέσα από τις κατάλληλες κινήσεις και ενέργειες τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και της μεταποίησης, να μπορέσει να προσφέρει σημαντικά στην αγροδιατροφική αλυσίδα και επάρκεια αγροδιατροφικών προϊόντων στη χώρα. Το θέμα της επάρκειας καθίσταται κρίσιμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα γίνει επίσκεψη στο Κτήμα Μπροντζίκη>>.

**  Σε ερώτηση της Εφημερίδας μας για τη δομή αυτού του φόρουμ και αν ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μπαλακάκης απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότο η σύνθεσή του  αποτελείται από φορεός του παραγωγικού και συνεταιριστικού τόμνέα, των επιχειρήσεων και τραπεζών, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.ά.  Είναι στρατηγικός εταίρος του FAO (ΟΗΕ) και στην Ελλάδα το εν λόγω φρόρουμ δραστηριοποιείται για 5η χρονιά.  Για την διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ηλεία, βασικό ρόλο έπαιξε το Πςνεπιστήμιο Πατρών.

Tο AgriBusiness Peloponnese 2022 διεξάγεται με 7 συνεδρίες, 24 θεματικά πεδία και 26 ομιλητές από επιχειρήσεις, παραγωγούς, τράπεζες, ακαδημαϊκούς κλπ. φορείς του ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, και θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εστιάζει στα εξής: Η γεωργία ακριβείας στις δυναμικές καλλιέργειες  * Καινοτομία, Τεχνολογίες, Ανθρώπινο Κεφάλαιο * Χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιολόγηση, διαχείριση κινδύνων * Ενέργεια, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα * Επεξεργασία-μεταποίηση, Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας * Τα Living labs ως συνεκτικός μοχλός για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη.

 

Ρεπορτάζ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ

 


Ροή