ΕΛΗΞΑΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ-ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»
ΕΛΗΞΑΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ-ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»
Από την Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας λάβαμε και δημοσιεύουμε τα πιο κάτω :
Περατώθηκαν με επιτυχία την Δευτέρα 16 παρελθόντος μηνός Ιουνίου 2025, οι ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων που είχαν προγραμματιστεί από την Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος με τη Συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» και γίνονται τα τελευταία χρόνια στη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων..
Οι ομιλίες άρχισαν από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου με πρώτη ομιλήτρια την Παναγιώτα Λάμπρη Πεζογράφος,Ποιήτρια η οποία ανέπτυξε το θέμα: « Γιάννης Μόραλης, ένας ευπατρίδης της Τέχνης».
Ακολούθησε ο Λευτέρης Πολυκρέτης Συγγραφέας ο οποίος ανέπτυξε το Θέμα: «Από το Εγώ στο Εμείς»
Τη συνέχεια έκανε η Ποιήτρια -Θεολόγος και Ραδιοφωνική παραγωγός Αναστασία Κλώνη η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η ποιητική θεολογία του Γρηγορίου Ναζιανζινού».
Ακολούθως o Νικόλαος Τζανάκος Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής αναφέρθηκε σε ομιλία του
στις Φαμίλιες των Κοτζαμπάσηδων και τους Δήμαρχους της Πάτρας.
Ο κ. Γεώργιος Αμπατζής, Δικηγόρος επί τιμή, Συγγραφέας, μίλησε με θέμα: Η εξελικτική πορεία του Αχιλλέα από την Οργή στο ΄Ελεος και το διαχρονικό της μήνυμα, ενώ ο Παναγιώτης Συκιώτης. Νευρολόγος-Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτή ανέπτυξε το θέμα: Οδυσσέας Βασιλιάς της Ιθάκης και οι Σειρήνες.
Έγινε παρουσίαση των Ποιητικών Συλλογών της
Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου: «Αυλαία» και «Υετός».
Tις συλλογές παρουσίασαν οι:
–Μαίρη Σιδηρά φιλόλογος, συγγραφέας.
–Μαρία Κοσμά φιλόλογος.
–Μαρία Κοσσυφίδου εκπαιδευτικός, ποιήτρια και
Γεωργία Ι. Νικολόπουλου, Διεθνολόγος Ραδιοφωνικός Παραγωγός.
Ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα από μουσικό σχήμα
υπό τη Δ/νση της Δήμητρας Πίτσου. Στίχοι αποδόθηκαν
από μέλη του θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής
Ο Νίκος Αθανασίου Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής.
Θέμα: «To Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο της Πάτρας»
Ο Τάκης Τσονάκας Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής μίλησε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, «η Δεκαετία του Εξήντα»
Ο κ.Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Πατρών μίλησε με θέμα: «Η μοναξιά του Δικαστή»
Η κ. Μαρία Ρουκανά Φιλόλογος-Συγγραφέας-Λαογράφος με την ευκαιρία της επετείου διακοσίων χρόνων από το θάνατο του φιλέλληνα ποιητή μίλησε με θέμα: «Λόρδος Βύρων : Ρομαντικός ποιητής και εμβληματικός Φιλέλληνας αγωνιστής».
Ο κ. Βασίλης Χριστόπουλος , Πολιτικός Μηχανικός-Πεζογράφος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο : Πώς συγκροτήθηκε μετά την απελευθέρωση η τόπο κατάταξη των γαιοκτημόνων.
Ο κ. Παναγιώτης Ζεύλας Καθηγητής –Συγγραφέας έκανε μια θαυμάσια αναφορά στην αρχαιότητα και ειδικότερα ανέπτυξε το θέμα: Aρχαία Ήλιδα -Αρχαία Ολυμπία, Ένας δρόμος.
Eπίσης η Εταιρεία τέλεσε Φιλολογικό Μνημόσυνο της τ. Γενικής Γραμματέως της Εταιρείας με την συμπλήρωση ενός έτους απουσίας ,της Θεοδώρας Μαρούδα – Ανεστοπούλου.
Για τη ζωή και το έργο της μίλησαν η Ευγενία Αρβανίτη-Παλαιολόγου, Φιλόλογος – Πεζογράφος και η Χριστίνα Παπανικόλα Ποιήτρια – Ηθοποιός.
Ένα ακόμη Φιλολογικό Μνημόσυνο οργάνωσε και τέλεσε η Εταιρεία Λογοτεχνών για την απώλεια την περίοδο της πανδημίας του Ηλείου ποιητή Γιάννη Παπαναστασόπουλου.
Για τη ζωή και το έργο του, μίλησαν
ο Εκπαιδευτικός-Ποιητής, Γιάννης Βαρούχας και
ο Φιλόλογος και Ποιητής Φώτης Δημητρόπουλος.
Το μέλος του Δ.Σ. κ. Ηλίας Δημητρόπουλος. Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του συμπατριώτη του, από τη Ναύπακτο ποιητή και Ακαδημαϊκού Γεωργίου Αθανασιάδη – Νόβα (Γ. Αθάνα).
Έγινε παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Μαρίας Κολοβού-Ρουμελιώτη με τίτλο: «ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ».
Τη συλλογή παρουσίασαν οι: Αφροδίτη Σκαλτσά -Δημητρακοπούλου Aναγνώστρια, συντονίστρια βιβλιο φιλικής ομάδας -Λέσχης Ανάγνωσης,η Aγγελική Περδικάρη Εκπαιδευτικός-Ποιήτρια και η Ελευθερία Στεργιοπούλου Δημοσιογράφος.
Θαυμάσια ήταν επίσης η ομιλία του Aνδρέα Λάζαρη Καθηγητή –Συγγραφέα με θέμα: «Η πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ. Οι συναρτήσεις πολιτικής και Λογοτεχνίας.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική και τεκμηριωμένη ήταν επίσης η ομιλία του κ. Χρήστου Μούλια Δικηγόρου-Συγγραφέα-Ιστορικού Ερευνητή, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Προανακρούσματα της Eπανάστασης στην Πάτρα, ο πρώτος φόρος αίματος των Βαΐων και των Παθών και αποκατέστησε πλήρως και βάσει στοιχείων τις ανθρώπινες απώλειες κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος του 1821 στις πρώτες μέρες της Επανάστασης.
Ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ήταν επίσης η ομιλία της ποιήτριας από την Πρέβεζα κ. Αλεξάνδρας Κωστάκη η οποία κατά τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης αναφέρθηκε στη διαδρομή της ποίησης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τις μέρες μας, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αλλά και στο τέλος, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων Πατρινών Ποιητών.
Ο κ. Kώστας Αθανασόπουλος Καθηγητής -Συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ομιλία του με θέμα: «Ποίηση και Αυτοκίνητο»
Ιδιαίτερη σημασία και αναφορά είχε η ομιλία της Φιλολόγου , Θεατρολόγου και -Συγγραφέως Χριστίνας Κόκκοτα με θέμα: Ψυχική νόσος και δημιουργία στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, όπου έγινε ειδικότερα αναφορά στις περιπτώσεις των ποιητών Γ. Βιζυηνού, Κ. Καρυωτάκη , Ν. Λαπαθιώτη, Ρ. Φιλύρα που είχαν και αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγιεινής.
Ειδικού-επιστημονικού και λογοτεχνικού περιεχομένου ήταν και η ομιλία με προβολή διαφανειών του Παναγιώτη Χαλούλου Φιλόλογου-Συγγραφέα και –Zωγράφου με θέμα: «Χάρτες και πορτολάνοι-κι αν ο Βορράς βρίσκονταν στο Νότο; o Xάρτης (κι ο κόσμος) ανάποδα!
Ενώ ο Ιατρός Καρδιολογίας και συγγραφέας βραβευμένος για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών κ. Ιωάννης Κάνδυλας εντυπωσίασε με την ομιλία του με θέμα : «Το Ολυμπιακό Πνεύμα στη ζωή μας».
Επίσης ο κ.Σπύρος Παπουτσάκης Ιατρός-Χειρουργός-Συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνίδα στο διάβα των τελευταίων πενήντα χρόνων ενώ έδωσε και προσωπικά βιώματα .
Ένα βραδινό έγινε με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ όπου παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Μαίρης Παναγιώτου με τίτλο: «Στέρφα Γη».
Ένα ακόμη φιλολογικό μνημόσυνο του μέχρι του θανάτου του Αντιπροέδρου της Εταιρείας αειμνήστου Σταύρου Ιντζεγιάννη, οργάνωσε η Εταιρεία στο πλαίσιο των Φιλολογικών βραδινών τη μέρα Γενοκτονίας του Ποντίων την οποία εόρτασε επετειακά με εκείνη της Γενοκτονίας των Αρμενίων που είχε λίγα χρόνια προηγηθεί.
Για τη ζωή και κυρίως για το έργου του Σταύρου Ιντζεγιάννη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης και ακολούθησαν ο Φώτης Δημητρόπουλος και ο Λευτέρης Πολυκρέτης.
Η κ. Σοφια Χριστοπούλου Καθηγήτρια-Συγγραφέας ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα: «Οι ποιητές της Ελιάς: Aπό τον ΄Ομηρο στoν Παλαμά… και…τα ελαιόδενδρα του Van Gogh…».
Τέλος έγινε παρουσίαση του βιβλίου της Δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Πόπης Δέδε-Δεσύλλα «Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού».
Το βιβλίο παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε και σχολίασε η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας στο ΤΕΙ Πάτρας, Χρηστίνα Λαμπάκη Κουτσουροπούλου.
Την τελευταία ομιλία της περιόδου πραγματοποίησε ο Iστορικός, Δημοσιογράφος του Πύργου Θεόδωρος Λάμπρος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάκτηση της Ηλείας από τους Φράγκους με τη δημιουργία του Πριγκιπάτου του Μορέως στην Ανδραβίδα και τις αντιπαλότητες των τελευταίων Παλαιολόγων με τη δυναστεία να ανακηρύσσει στο Μυστρά τον τελευταίο και μοιραίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ενώ παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο: «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία».
Ένα βιβλίο μελέτης του ομιλητή το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας με δαπάνες του Δήμου Πύργου το έτος 2023.