Δυναμική παρέμβαση στον Πρωθυπουργό από τον Δήμαρχο Πύργου
ΚΑΛΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ <<ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ>> ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!
Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ζητά την ισότιμη αντιμετώπιση της Ηλείας στα πλήγματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές και την ενιαία στάση του ελληνικού κράτους. Συγκεκριμένα αναφέρει τα πιο κάτω :
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας καλωσορίζουμε στην πολύπαθη και φιλόξενη Ηλεία. Μόνο εσείς έχετε το θεσμικό και πολιτικό κύρος και την αξιοπιστία να απαντήσετε στο αγωνιώδες ερώτημα των Ηλείων πολιτών σχετικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση της περιοχής μας σε σύγκριση με αυτή της Εύβοιας και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον περασμένο Αύγουστο.
Δυστυχώς, το «πακέτο Εύβοιας» αφορά μόνο αυτή και η Ηλεία για άλλη μια φορά μένει εκτός της ενιαίας στάσης του ελληνικού κράτους απέναντι σε φαινόμενα θεομηνίας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί από την πλευρά της κυβέρνησης ένα ειδικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που να περιλαμβάνει την Π.Ε. Ηλείας.
Αίτημα το οποίο διεκδικεί με πρόσφατο ψήφισμά του και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το ΕΒΕ Ηλείας με σχετική του απόφαση, όπως και πλήθος Επαγγελματικών, Εμπορικών και Αγροτικών φορέων της περιοχής.
Η Ηλεία μέσω της «φωνής» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων, ζητά να ισχύσουν τα ίδια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας, όπως αυτές εισηγήθηκαν στην τροπολογία του Σχέδιου Νόμου με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», και στην περίπτωση των επιχειρήσεων της Π.Ε. Ηλείας.
Μεταξύ των ευνοϊκών ρυθμίσεων που πρέπει σε αυτές να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις της Ηλείας, χρειάζεται να προβέπεται:
-Αναστολή από την 7η Σεπτεμβρίου έως και την 3η Δεκεμβρίου 2021 των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εκατόν είκοσι (120) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.
-Παροχή του ευεργετήματος της μη καταχώρησης των ως άνω αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, και της διαγραφής τους (εάν έχουν ήδη καταχωριστεί) καθώς και της μη καταχώρησης εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός του οριζόμενου χρονικού διαστήματος από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
-Αναστολή της έκδοσης διαταγής πληρωμής καθώς και της λήψης πάσης φύσεως μέτρων ή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις προβλεπόμενες προθεσμίες, για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα ανωτέρω αξιόγραφα.
-Παράταση προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), (οφειλές που λήγουν ή έληξαν από 1.8.2021 έως 30.9.2021) έως και την 31η.1.2022, καθώς και του Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου, την 31η Οκτωβρίου, την 30η Νοεμβρίου και την 31η Δεκεμβρίου 2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιογράφων έως την 31η Ιανουαρίου, την 28η Φεβρουαρίου, 31η Μαρτίου και την 29η Απριλίου 2022 αντίστοιχα.
-Επιπλέον κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων, καθώς κι οι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας έχουν υποστεί πολυδιάστατες ζημιές και βρίσκονται αντιμέτωπές με οδυνηρές συνέπειες, οι οποίες εκτείνονται σε βάθος πολύ μεγαλύτερο της τρέχουσας χρονικής περιόδου.
Με δεδομένους τους δείκτες χαμηλής επίδοσης σε σχέση με τις υποδομές, την οικονομία, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, απαιτείται πλέον ένα σοβαρό, υλοποιήσιμο, ρεαλιστικό σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με αναφορά βεβαίως την Αρχαία Ολυμπία, μιας και ο Πύργος αποτελεί μια ενότητα με την Αρχαία Ολυμπία. Είναι η ενότητα του τουρισμού Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία. Επίσης ενδοχώρα οικονομικής αναφοράς των επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας του Πύργου είναι η περιοχή της Ολυμπίας, όπου εκεί καταστράφηκαν ολοσχερώς ελαιώνες. Μια πρώτη ύλη που αφορά την οικονομία της περιοχής, το λάδι. Επίσης η κτηνοτροφία που καταστράφηκε τόσο στον Πύργο όσο και στην Αρχαία Ολυμπία, πλήττει καίρια την οικονομία της περιοχής.
Φορείς της πόλης του Πύργου όπως οι: Εμπορικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης, Αγροτικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, κι όλοι οι άλλοι παραγωγικοί φορείς καθώς και το Επιμελητήριο Ηλείας, στηρίζουν την απόφαση που είχε παρθεί σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Πύργου και ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης όλης της περιοχής, όπως αυτά ισχύσουν και στη Βόρεια Εύβοια. Ανάλογο περιεχόμενο έχει και το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, ούτως ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει επιτέλους ένα απολύτως αναγκαίο ειδικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με έμφαση για την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και σημαντικοί χρηματικοί πόροι, όπως δυστυχώς συνέβη με τις φονικές πυρκαγιές του 2007».