Άρθρο του Χρήστου Γιάνναρου για τα *μπρος πίσω* του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 12-05-2022

Σιαμαίοι

 

 

Η συζήτηση που ξεκίνησε τη Τρίτη στη Βουλή για την επ’ αόριστον «διεύρυνση» της κατάπτυστης Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις Βάσεις είναι αποκαλυπτική των στοχεύσεων, αλλά και της ταύτισης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στην πολιτική της εμπλοκής.

Με μοιρασμένους ρόλους – είτε με τα περί «Συμφωνίας που θωρακίζει» είτε με τα περί «λεόντειας» Συμφωνίας – όλοι μαζί προσπάθησαν να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της, που μόνο το ΚΚΕ σταθερά αποκαλύπτει: Ότι πρόκειται δηλαδή για μια ξεκάθαρα επιθετική Συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και μάλιστα επ’ αόριστον.

Γι’ αυτό η Συμφωνία πολλαπλασιάζει και διευρύνει τις βάσεις και τις υποδομές, τις οποίες αξιοποιούν οι Αμερικανοί σε όλη την Ελλάδα ως «πολεμικό προγεφύρωμα» για τη σύγκρουσή τους με ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, κυρίως με τη Ρωσία και την Κίνα, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε στόχο, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

Η Συμφωνία «δένει» ακόμα πιο σφιχτά τις Ένοπλες Δυνάμεις στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, διεκδικώντας για την αστική τάξη ένα παραπάνω κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, σε συνθήκες που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευτεί.

Όλα όσα προβλέπει η Συμφωνία αποτελούν έναν ακόμα «κρίκο» στη μακριά αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Αυτό ομολόγησε και ο εισηγητής της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τη Συμφωνία ως το «επόμενο λογικό βήμα», την ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κατάπιναν» τον γάιδαρο και σκιαμαχούσαν για την …ουρά των ανταλλαγμάτων που εξασφάλισε η κυβέρνηση με την υπογραφή της Συμφωνίας.

Αποτελεί εξάλλου κοινό μυστικό ότι η «άκρη» του νήματος ξεκινάει από τα εγκαίνια του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λειτουργεί ως «ομπρέλα» για το σύνολο των Συμφωνιών που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τις βάσεις.

Άλλωστε, και τα «ανταλλάγματα» που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν βήμα περαιτέρω εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, αύξησης των εξοπλισμών, αλλά και των «ευκαιριών» για την αστική τάξη, στο παζάρι που γίνεται στο περιθώριο του πολέμου, όπως, για παράδειγμα, για τη μεταφορά του αμερικανικού LNG από Έλληνες εφοπλιστές κ.ά.

Τέτοια «ανταλλάγματα» είναι η στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό «EastMed», η πρόσθετη χρηματοδότηση από τα αμερικανικά κονδύλια για την «ενίσχυση Ξένων Στρατών», «όπως γίνεται με χώρες όπως η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος», αλλά και «μια πρόσθετη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για νέο ναύσταθμο στη Σούδα»!

Σαν κακόγουστο αστείο ακούγεται, τέλος, και η συζήτηση που επαναλήφθηκε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς η Συμφωνία διασφαλίζει τάχα την Ελλάδα απέναντι στις αμφισβητήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Η ΝΔ επιστράτευσε ξανά τις αστειότητες για τη Θράκη που «θωρακίζεται» από την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «δεν μπορέσατε να πείσετε τις ΗΠΑ ούτε καν να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σκιάθο» και να γίνονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα νησιά «που θα ήταν μια έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας»!

Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, παρουσιάζοντας την πολιτική της ενεργότερης συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως «εγγύηση» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του λαού, ενώ η εμπειρία, παλιότερη, και πιο πρόσφατη, έχει αποδείξει το εντελώς αντίθετο. Πόσο μάλλον όταν και οι δύο βλέπουν τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή ως το «καλύτερο μομέντουμ» για να ενταθεί η διαπραγμάτευση με τη «σύμμαχο» Τουρκία επί των «διευθετήσεων», που θα διασφαλίζουν τη ΝΑΤΟική συνοχή, με «ανταλλάγματα» όμως που «ακουμπούν» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Για κερασάκι στην τούρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι αν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη Συμφωνία, επαναφέροντας ένα …«αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών» με τις ΗΠΑ!

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα τη Πέμπτη στις 19:30 να συμμετέχουμε όλοι στο συλλαλητήρια ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία, διεκδικώντας την απόσυρσή της. Να καταδικαστούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που έχουν βάλει την υπογραφή τους και ευθύνονται για την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία ανεξάρτητα από τα «ναι μεν αλλά»!

 

*Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου

 

 


Ροή