Άρθρο της Αθανασίας Κούρβα, Οικονομολόγου, Προέδρου Κοινότητας Στρεφίου : *Το αίτημα παραμένει: Ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες*
Το αίτημα παραμένει: Ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες
Άρθρο της Αθανασίας Κούρβα, Οικονομολόγου, Προέδρου Κοινότητας Στρεφίου
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 91/13.4.2023, ο Νόμος 5043/2023 «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις». Μεταξύ των πολλών θεμάτων, ρυθμίζει και εκλογικά ζητήματα και κυρίως την εκλογή των Συμβουλίων Κοινοτήτων σε Κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 2000 κατοίκους.
Σύμφωνα λοιπόν με την μέχρι στιγμής νομοθεσία, στις Κοινότητες ισχύουν τρία εκλογικά συστήματα με βάση την κατανομή τους ανά πληθυσμό. Στις Κοινότητες έως 200 κατοίκους εκλέγεται ένας Πρόεδρος με βάση τα αποτελέσματα στην Κοινότητα, δηλαδή εκλέγεται ο πλειοψηφών υποψήφιος του πρώτου σε αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων συνδυασμού σε επίπεδο Κοινότητας. Στις Κοινότητες από 201 έως 2000 κατοίκους εκλέγεται Συμβούλιο τριμελές με απλή αναλογική και πρόεδρος εκλέγεται ο πλειοψηφών υποψήφιος του πρώτου σε αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων συνδυασμού σε επίπεδο Κοινότητας. Στις Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 2001 κατοίκων το Συμβούλιο εκλέγεται με βάση την εκλογή του Δημάρχου έτσι ώστε ο συνδυασμός του επιτυχόντος Δημάρχου καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Συμβουλίου της Κοινότητας.
Βελτιώνεται έτσι κάπως, ο νόμος 4804/2021, ο οποίος ήθελε την πλειοψηφία του Δημάρχου σε όλα τα Συμβούλια της Κοινότητας και ανέτρεψε μια πολυετή νομοθετική επιλογή που ίσχυε από το 1997. Γιατί από τότε, η εκλογή στα Τοπικά Συμβούλια γινόταν με το σύστημα της απλής αναλογικής ανεξαρτήτως του αποτελέσματος για την εκλογή Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου. Βελτιώθηκε λοιπόν ο νόμος 4804/2021, αλλά ακόμα παραμένει ένα πολύ σημαντικό σημείο: δεν επιτρέπονται ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες. Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι Κοινοτήτων ή σύμβουλοι κοινοτήτων πρέπει να ενταχθούν σε έναν ενιαίο συνδυασμό υποψηφίου Δημάρχου. Αυτό, μέχρι στιγμής, δεν άλλαξε.
Αυτό όμως είναι που μπορεί να δώσει ζωή στα ερημωμένα χωριά μας: Η δυνατότητα σε ανεξάρτητα -από κόμματα και παρατάξεις- άτομα, να πάρουν μέρος στις εκλογές, να μπουν μπροστά και χωρίς καμία εξάρτηση, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τον τόπο τους.
Το σημερινό εκλογικό σύστημα, αυτό δεν το επιτρέπει. Και ας πρόκειται για τις Κοινότητες, που ουσιαστικά δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, παρά μόνο γνωμοδοτικές. Το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι Πρόεδροι, κυρίως εισηγούνται θέματα, διαμεσολαβούν και μεταφέρουν αιτήματα και αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους στην πολιτική διοίκηση του Δήμου.
Ακόμα και για αυτό όμως η κεντρική εξουσία προτιμά να περιορίσει τις όποιες εστίες πίεσης και αντιπαράθεσης με τον Δήμαρχο, παρά να επιλέξει ένα σύστημα που ενισχύει την συμμετοχή των πολιτών.
Σ’ αυτούς λοιπόν που μας στείλανε μήνυμα για να μας πούνε ότι ο Υπουργός κ. τάδε, εισάκουσε το αίτημά μας, απαντάμε: το κυρίως αίτημα της κοινωνίας είναι η ανεξάρτητη κάλπη για τις εκλογές των Κοινοτήτων. Τίποτα λιγότερο…