Αναδρομή στην ιστορία της Ιππικής Εκθεσης Ανδραβίδας *** Του δημοσιογράφου Περικλή Καπετανόπουλου
Αναδρομή στην ιστορία της Ιππικής Εκθεσης Ανδραβίδας
του Περικλή Καπετανόπουλου
Είναι η μοναδική Έκθεση που διατηρήθηκε έως σήμερα, από την πλειάδα των αντίστοιχων διοργανώσεων που υπήρχαν προπολεμικά στην ελληνική επαρχία, με τη συνδρομή του υπουργείου Γεωργίας και της Φιλίππου Ενώσεως.
Στην Έκθεση της Ανδραβίδας κάποιες χρονιές, εκτός από τα άλογα βραβεύονταν και άλλα παραγωγικά ζώα. Παράλληλα με την Ιππική Έκθεση, γίνονταν αγοραπωλησίες ζώων κάθε κατηγορίας.
Επιτροπή αξιωματικών του Στρατού ερχόταν κάθε χρόνο στην Ανδραβίδα τις μέρες αυτές και αγόραζε άλογα από δύο ως επτά ετών, για τις ανάγκες του Συντάγματος Ιππικού και γενικά του στρατεύματος.
Οι εκθέσεις παραγωγικών ζώων, όπως αυτή της Ανδραβίδας, είχαν διπλό σκοπό: Την αναπαραγωγή ίππων έλξεως για τις βαριές αγροτικές δουλειές του κάμπου, καθώς και ίππων ελάσεως για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Για το λόγο αυτό, στο Σταθμό Επιβητόρων που λειτουργούσε στην είσοδο της Ανδραβίδας, δίπλα στο περιβόλι του Σινάνου, υπήρχαν οι ανάλογοι επιβήτορες. Παρατηρείστε προσεχτικά στη φωτογραφία 1 τους ίππους που κάνουν κύκλο γύρω από την Ελλανοδικο Επιτροπή και θα έχετε μια εικόνα, ποια ήταν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του Ίππου της Φυλής Ανδραβίδας. Αυστηρός κριτής των συμμετεχόντων ίππων, ήταν ο διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας κ.Γκολέμης, από τα μάτια του οποίου δεν ξέφευγε κανένα ψεγάδι στην εμφάνιση του αλόγου και στον τρόπο που είχε γίνει η προετοιμασία του για τη συμμετοχή του στην Ιππική Έκθεση.
Η Έκθεση γινόταν για πολλά χρόνια στο παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου, εκεί που είναι σήμερα το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Από εκεί είναι και οι δύο από τις τρεις φωτογραφίες.
Μετά το τέλος των εργασιών της ημέρας, η Ελλανόδικος Επιτροπή, πλαισιωμένη από τους παράγοντες του Ιππικού Ομίλου, γευμάτιζε στο εστιατόριο “Κληματαριές” του Δημήτρη Καπετανόπουλου. Τα τραπέζια στρώνονταν με λευκά τραπεζομάντηλα κάτω από τις δασύφυλλες μουριές και την μεγάλη περγουλιά.
Κύριο πιάτο τα πουλερικά κάθε είδους, συνοδεία των τοπικών ζυμαρικών, με ανάλογα ορεκτικά και εκλεκτά τυριά της περιοχής. Την τιμητική του είχε το παπί με κουσκουσέ στο φόυρνο. Εκεί, στο τραπέζι με τα εκλεκτά εδέσματα που μαγείρευε η κυρία Μαρία και το ωραίο βαρελίσιο κρασί του μπάρμπα Νίκου, γινόταν ανασκόπηση των όσων είχαν προηγηθεί κατά την επιθεώρηση και βαθμολόγηση των ίππων. Η Επιτροπή δεν χαριζόταν σε κανέναν και ιδίως ο κ. Γκολέμης, δεν επέτρεπε σε όποιον τον πλησίαζε να ζητήσει «χάρη».
Ο τρόπος που διεξάγεται σήμερα η Ιππική Έκθεση δεν έχει καμία σχέση με τους αρχικούς σκοπούς της. Το άλογο έχει πάψει από πολλά χρόνια να συγκαταλέγεται στην κατηγορία των παραγωγικών ζώων και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Γεωργίας-Διεύθυνση Μονόπλων έχει εκλείψει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Παρ’ όλα αυτά, η Ιππική Έκθεση είναι ένας θεσμός συνδεδεμένος με την νεώτερη Ανδραβίδα και αποτελεί τόπο συνάντησης των ιπποτρόφων πανελληνίως. Οι κανονισμοί συμμετοχής έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής, που θέλουν τα άλογα ζώα συντροφιάς και ψυχαγωγίας, να διαγωνίζονται σε καλλιστεία αλόγων και ιππικά σοου.
Από αυτό τον κανόνα δεν έχει ξεφύγει ούτε η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας.
Φωτογραφίες:
1. Στο κέντρο του κύκλου διακρίνονται, ο κτηνίατρος κ.Γκολέμης εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, πρόεδρος της Ελλανοδίκου Επιτροπής.
2. Στην άκρη δεξιά, όρθιος με το άσπρο πουκάμισο και την ψάθα στο χέρι, κοιτάζει την φωτογραφική κάμερα, ο Στέφανος Λεμποτέσης, από τους ονομαστούς ιπποτρόφους της Ανδραβίδας. Πίσω από τον Στέφανο Λεμποτέση, είναι ο Νικόλας Σινάνος που φοράει την ψάθα, χαρακτηριστικό καλοκαιρινό σκιάδιο των παλιών Ανδραβιδαίων. Ο νεαρός με τα λευκά πίσω από το τραπέζι, που ακουμπά το χέρι του στον τηλεβόα είναι ο Νίκος Γκουντζουρής. Ο όρθιος με το καπέλο, άκρη αριστερά, είναι ο Νικολάκης Γκουτζουρής. Καθιστός με την γραβάτα, έχει αναγνωριστεί ο κ.Χαλιώτης, ο οποίος συμμετείχε στην Ελλανόδικο Επιτροπή της Έκθεσης.
3.Την παρουσία των αξιωματικών του Στρατού που αγόραζαν από την Ανδραβίδα άλογα, επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας του έτους 1932.