Τρεις προτάσεις έθεσε στον Πρωθυπουργό ο Ηλείος Βουλευτής Κώστας Τζαβάρας
Από τον Βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη
Τρεις προτάσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας
Τρία κορυφαία ζητήματα έθεσε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά η παγκόσμια δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας. Του υπενθύμισε μάλιστα τη γνωστή δήλωσή του στη Βουλή για την ανάγκη επεξεργασίας ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Αρχαία Ολυμπία. Ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα στηρίζεται στη σύγχρονη αντίληψη της οικονομικής αποτελεσματικότητας άυλων (συμβολικών) αγαθών που αναπτύσσεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, ο Κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στη διαρκή άνοδο της λεγόμενης πολιτικής οικονομίας των συμβολικών ανταλλαγών και της παραγωγής των άυλων αγαθών ανά την Υφήλιο και τόνισε ότι στην Αρχαία Ολυμπία έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλούς αιώνες μια πυρηνικής ικανότητας παραγωγική δύναμη, που δημιουργεί όχι απλώς πολιτισμό και αθλητισμό, αλλά παραστάσεις, σύμβολα, αξίες, σημασίες, μηνύματα, τα οποία προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση και αποτελεσματικότητα. Αλλά που ως τώρα παραγνωρίζονται και δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια για να αξιοποιηθούν ως ισχυρός οικονομικός πόρος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ηλείος βουλευτής πρότεινε την κατασκευή ενός σύγχρονου σταδίου ολυμπιακών προδιαγραφών στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θα φιλοξενεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αγώνες που σχετίζονται με αθλήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται πλέον στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το Παγκράτιο, ο Δόλιχος δρόμος, η Ελληνορωμαϊκή πάλη κλπ και στα οποία θα καλούνται να συμμετάσχουν αθλητές από όλη την οικουμένη. Όπως ανέφερε, ο Δήμος διαθέτει ακίνητο 200 στρεμμάτων, στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί μια τέτοια αθλητική υποδομή μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οικονομικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί (ΝΙΚΕ, Amazon κλπ) που σχετίζονται με τον αθλητισμό.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Κώστας Τζαβάρας, είναι ο σχεδιασμός κατασκευής αυτοκινητόδρομου στον άξονα Αρχαία Ολυμπία-Μεγαλόπολη, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, και αποτελέσει προέκταση του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Μεγαλόπολη) ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που θα φέρει πιο κοντά τους αρχαιολογικούς χώρους όλων των πόλεων της Πελοποννήσου.
Το τρίτο ζήτημα, για το οποίο ζήτησε την πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο Κ. Τζαβάρας, είναι η δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση η οποία θα τερματίσει το καθεστώς της παράλογης και αφύσικης διοικητικής διαίρεσης της Πελοποννήσου σε δύο χωριστές περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Δεν μπορεί πλέον σήμερα να συνεχίζεται εις βάρος της γεωγραφικής, οικονομικής και πολιτισμικής ενότητας της Πελοποννήσου το ανώμαλο αυτό καθεστώς που ανάγεται στη δεκαετία του ’80 και οφείλεται στη διευθέτηση τοπικιστικού χαρακτήρα προστριβών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (Αρκάδες εναντίον Αχαιών). Είναι αδιανόητο η Ολυμπία, που πρόσφερε το όνομα του βασιλέα της Πέλοπα για να ονομαστεί η Πελοπόννησος, να βρίσκεται σήμερα αυτοδιοικητικά εκτός Πελοποννήσου.
Καταλήγοντας ο Κ. Τζαβάρας τόνισε: «Η οραματική πολιτική είναι εκείνη που έχει αξία και σημασία για τις μεταρρυθμίσεις για αυτό και πρέπει να προηγείται κάθε διαχειριστικής λογικής των πραγμάτων, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μια φιλελεύθερη παράταξη. Η σημερινή μέρα θα πρέπει να μείνει ως μια εύσημη ημέρα στην Ιστορία του τόπου μας, αφού προσφέρει σε εσάς προσωπικά ως Πρωθυπουργό της Ελλάδας τη δυνατότητα να αναλάβετε την πρωτοβουλία για να εντάξετε την Αρχαία Ολυμπία σε έναν βιώσιμο σχεδιασμό οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της στο πεδίο της παραγωγής συμβόλων, παραστάσεων, σημασιών, αξιών, με αποδέκτη όλη την Οικουμένη.»