ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ ΤΟ ΕΥΩΔΙΑΣΤΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΑΠΟΒΡΑΔΟ ΤΗΣ 1ης ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ 2024 ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΘΕΑΤΡΟ *ΑΠΟΛΛΩΝ*
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΥΘΜΟ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΡΟΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΗΝ ΕΥΔΙΟΝ ΚΑΙ ΕΥΔΟΚΙΜΟΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΗΜΕΡΑ 1/6/2024
Κ.Β. : <<Πώς οι δρόμοι ευωδάνε με βάγια στρωμένοι>>
Θα ξεκινήσω πρώτα με μία συγκυρία: Η Αμαλιάδα είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Λαϊκός Αγωνιστής και στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης. Είναι επίσης η ίδια πόλη που φιλοξένησε για λίγο διάστημα δύο μεγάλες προσωπικότητες διανοούμενους, επίσης στελέχη του ΚΚΕ, πρώτα τον Κώστα Βάρναλη και αργότερα τον Νίκο Πλουμπίδη, που υπηρέτησαν και οι δύο στο Ελληνοδιδασκαλείο της Αμαλιάδας. Ο Βάρναλης το 1909, πρώτος διορισμός από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα και ο Πλουμπίδης αρχές της 10ετίας του ΄30.
Οι σωστοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τις αξίες των σπουδαίων ανθρώπων και τους τιμούν… Οι καθυστερημένοι αντιδραστικοί δεν αναγνωρίζουν τίποτα, διώκουν τις ιδέες και πυρπολούν τα βιβλία!
Ο Κώστας Βάρναλης υπήρξε ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος και πριν ασπαστεί τον Μαρξισμό και αφού τον ασπάστηκε και άρχισαν σιγά σιγά οι διώξεις, οι φυλακίσεις και οι εξορίες και φυσικά η απόλυσή του από το δημόσιο σχολείο. Το 1959 παίρνει στη Μόσχα το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, μεγάλη τιμητική διάκριση αντίστοιχη του Νόμπελ!
Η μόνη τιμητική διάκριση στην Ελλάδα για τον μεγάλο Ποιητή και Στοχαστή Κώστα Βάρναλη δεν έγινε από το Κράτος, αλλά από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η ΕΣΗΕΑ τον τίμησε στις 16 Δεκεμβρίου 1974 και την ίδια μέρα έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών. Ο ίδιος ο σπουδαίος Άνθρωπος και Ποιητής στο σημείωμα που έστειλε στη Δημοσιογραφική Ένωση που τον τιμούσε, έγραψε την συγκλονιστικής ειλικρίνειας φράση του : <<Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως, σε όλη μου τη ζωή του δασκάλου, του λογοτέχνη και του δημοσιογράφου, ποτέ δεν έκανα, ούτε έγραψα τίποτα παρά τη συνείδησή μου και εναντίον του λαού – εναντίον της ελευθερίας μου και των ελευθεριών του>>.
Στην Ελλάδα της σκληρής πορείας, των διακρίσεων και των αδικιών ενός μετεμφυλιακού κράτους και σε συνδυασμό με την αντικομμουνιστική υστερία σε διεθνές επίπεδο ένεκα του ψυχρού πολέμου, οι ηττημένοι του εμφυλίου πολέμου και κυρίως όσοι δεν υπέγραψαν την κατάπτυστη για την δημοκρατική ανθρωπότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ελεεινή και τρισάθλια <<Δήλωση Μετάνοιας>>, όπως με απίστευτο θάρρος και μέγιστη αξιοπρέπεια αρνήθηκε να υπογράψει ο Κώστας Βάρναλης και τόσοι άλλοι από εκείνους που επέζησαν του αγώνα και των βασανιστηρίων, έτυχαν ανηλεών κυνηγητών και διώξεων! Αλλά και εκείνοι που υπέκυψαν στα μαρτύρια και τις διώξεις των παρασίτων τρομοκρατών κρατικών και παρακρατικών, σαν εκείνων που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, και αναγκάστηκαν να υπογράψουν την αποτρόπαια εκείνη ταπεινωτική και εξευτελιστική <<Δήλωση Μετάνοιας>>, η Ιστορία τους αγκαλιάζει και δεν τους αποδιώχνει…!!! Το κρίμα πέφτει πάνω στους βασανιστές, στους τυράννους και στα τέρατα μιας φρικτής μισαλλοδοξίας…!!!
Ένας σωστός δημοσιογράφος πρέπει να γράφει ελεύθερα αυτά που πιστεύει, είτε οι πρόγονοί του ανήκαν στο στρατόπεδο των ηττημένων, είτε ανήκαν στο στρατόπεδο των νικητών!
************************************
Ας έρθουμε τώρα στην εξαιρετικά ωραία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας με το θαυμάσιο Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.
Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, λίγο μετά τις 8.30 το απόβραδο έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου, η θαυμάσια Φιλολογική Μουσική Εκδήλωση – Αφιέρωμα στον Ποιητή του Λαού Κώστα Βάρναλη, για τα 50 χρόνια, που συμπληρώνονται φέτος, από το θάνατό του. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας και είχε τίτλο : <<Κώστας Βάρναλης – Ο φιλόλογος διανοούμενος, ο λογοτέχνης, ο αγωνιστής>>.
Για τη ζωή και το έργο του μίλησαν φιλόλογοι καθηγητές και απέδωσαν με τον προσήκοντα σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και τα γεγονότα, όλο το πλέγμα της πολυσχιδούς προσωπικότητας του μεγάλου ποιητή και στοχαστή Κώστα Βάρναλη, στον ίδιο χώρο, το θέατρο <<Απόλλων>>, όπου τον Ιούνιο του 1936, είχε λάβει χώρα το μεγάλο Πανσταφιδικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, αλλά και του μεγάλου διανοητή Δημήτρη Γληνού, που έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και στον συντηρητικό κόσμο. Για τους Αγώνες του Σταφιδικού Κινήματος ο Βάρναλης είχε γράψει στην εξορία που βρισκόταν το διήγημα <<Ο Σταφίδας>>.
Για τον Αγωνιστή Κ. Βάρναλη μίλησε η πρόεδρος του εν λόγω Συνδέσμου φιλόλογος Γιολάντα Αποστολοπούλου.
Για τον Λογοτέχνη Κ. Βάρναλη μίλησε η φιλόλογος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου.
Για την θητεία του Κ. Βάρναλη στην Αμαλιάδα μίλησε η καθηγήτρια φυσικός Ιωάννα Παπαδάκη.
Για το μεταφραστικό έργο του Κ. Βάρναλη μίλησε ο καθηγητής Κώστας Αναγνωστόπουλος, Ταμίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε η φωνή του Ποιητή, ενώ η Αγγελική Τσούρα, Γενική Γραμματέας του εν λόγω Συνδέσμου απήγγειλε το σπουδαίο ποίημα του Κ. Βάρναλη <<Σκλάβοι Πολιορκημένοι>>, μία εκπληκτικής έμπνευσης αντιστοιχία από την συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού <<Ελεύθεροι Πολιορκημένοι>>.
Τρεις φιλόλογοι επιφορτίστηκαν την ομαλή ροή, συμβατική και ηλεκτρονική, της όλης εκδήλωσης και ήταν η Χρυσαυγή Καλαμπόκα, η Σταυρούλα Τζίφα και η Δώρα Αντωνοπούλου.
Επίσης προβλήθηκε βίντεο με απαγγελία του ποιήματος <<Στην εξορία>>, από τον Γιάννη Δάλλα.
Το μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια από τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και με εμβόλιμη απαγγελία του Βαγγέλη Κωνσταντίνου
Η σπουδαία αυτή εκδήλωση περιελάμβανε κι ένα πολύ ωραίο μουσικό πρόγραμμα, με μια καταπληκτική συνεργασία της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες , τον Διονύση Λιβανά στο πιάνο, με ανοιχτούς ορίζοντες προοπτικής και το ανερχόμενο αστέρι Ραφαέλα Κ. Τζαβάρα σόλο τραγούδι, που εντυπωσίασε, και τραγούδι από κοινού με τη Χορωδία του Λ.Ε.Π. υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Κωνσταντίνας Σακκά – Κυρίτση, που είχε και τη διδασκαλία αυτών των θαυμάσιων τραγουδιών.
Αποδόθηκαν τα τραγούδια <<Οι μοιραίοι>>, <<Γεια χαρά καλή>>, <<Η μπαλάντα του Αντρίκου>>, <<Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου>> και το εμβληματικό <<Οδηγητής>>.
Στο εκπληκτικής ιδεολογικής διάστασης τραγούδι <<Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου>> εμβόλιμα γινόταν απαγγελία από τον ταλαντούχο ηθοποιό της πόλης του Πύργου Βαγγέλη Κωνσταντίνου.
Το θέατρο <<Απόλλων>> ήταν κατάμεστο από κόσμο. Τον στολισμό επιμελήθηκε ο πρώην Διευθυντής της ΕΓΣ Πύργου – Ολυμπίας κ. Σπύρος Γιακουμέλος, ο οποίος επίσης διένειμε προς το κοινό ένα δίπτυχο φωτοτυπημένου ντοκουμέντου, από δημοσίευμα της εφημερίδας <<Ριζοσπάστης>> του Ιουνίου 1936, που πρωτοσέλιδα περιλαμβάνει μία ιστορική αναφορά, για το Δημοτικό Θέατρο <<Απόλλων>>> κσι τον Πύργο των αρχών του 20ού αιώνα, με την ευκαιρία της αποθησαύρισης ενός διηγήματος του Κώστα Βάρναλη, με θέμα το μεγάλο Συνέδρο για το Σταφιδικό Ζήτημα, που έλαβε χώρα στο τότε Δημοτικό Θέατρο <<Απόλλων>>.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος ιερέας π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ως εκπρόσωπος του Ιεράρχη της Ηλείας Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αθανασίου, ο ιερέας π. Παναγιώτης Κλουκίνας, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της <<Λαϊκής Συσπείρωσης>> κ. Χρήστος Αθανάσουλας, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής <<Απόλλων>> Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Στέλλα Αναστασίου, ο δημιουργός της θεατρικής ομάδας Πύργου <<Προσκήνιο>> και στέλεχος κοινωνικού φορέα στην Ηλεία της ΝΔ κ. Νίκος Λαϊνόπουλος, οι Διευθυντές Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Φωτεινόπουλος, κ. Ιουλία Χάρμπαλη και κ. Μαρία Μπαντούνα κ.ά.
Επίσης παρέστη ο κ. Διονύσης Τσώνης, γιος του συνεξόριστου του Βάρναλη Πάνου Τσώνη, από τη Βαρβάσαινα, κεντρικό πρόσωπο του διηγήματος του Βάρναλη <<Ο Σταφίδας>>.
Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ