Το παράρτημα Βάρδας του Σχολ. Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας σε επίσκεψη στο Κοτύχι/Κυπαρ. Κόλπο
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου από το
ΣΔΕ Πάτρας/ παράρτημα Βάρδας
Την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 το παράρτημα Βάρδας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Πάτρας που εδρεύει στον οικισμό της Βάρδας, πραγματοποίησε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου που βρίσκεται στον οικισμό του Λάππα.
Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της επίσκεψης αυτής στο φορέα διαχείρισης είναι η ενημέρωση των εκπαιδευομένων και η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όσο αφορά ένα προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο που τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή διαμονής τους. Τα χαρακτηριστικά και η θέση της προστατευόμενης περιοχής την καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική για την βιοποικιλότητα που παρουσιάζει, τους φυσικούς πόρους, την αναψυχή, αλλά και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Η πρώτη στάση των συμμετεχόντων του ΣΔΕ Βάρδας έγινε στο κέντρο πληροφόρησης του φορέα διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, το οποίο βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας, 4 χλμ περίπου από τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. Εκεί έγινε μια παρουσίαση από ειδικευμένο προσωπικό για τα οικολογικά στοιχεία της περιοχής με στόχο, την κατανόησης της ισχυρής αλληλεξάρτησης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την αναγνώριση της κοινωνικής και οικονομικής σημασίας της περιοχής και τελικά την αναγκαιότητα της προστασίας και διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του Εθνικού Πάρκου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πεζή ξενάγηση στο πεδίο με τη συνοδεία ειδικευμένου προσωπικού, σε μία από τις εκπαιδευτικές διαδρομές που έχουν επιλεγεί από το φορέα για την επιτόπια παρακολούθηση του οικολογικού καθεστώτος της περιοχής. Η ξενάγηση περιείχε μια γενική παρουσίαση της περιοχής, όπου αναφέρθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οικοτόπων, οι αξίες της για τον άνθρωπο, ενώ αναλύθηκαν και τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ακόμα οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά το μοναδικό δάσος κουκουναριάς και το δάσος βελανιδιάς και να αναγνωρίσουν τις αξίες, τις χρήσεις αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει.
Κατά της διάρκεια της τρίτης και τελευταίας στάσης οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά την πλούσια ορνιθοπανίδα που εδρεύει στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Προκόπου, μέσα από την καθοδήγηση του προσωπικού του φορέα και με την χρήση κιαλιών και τηλεσκοπίου.
Υπεύθυνος Εκπαιδευτής : Πρεβεδούρος Ιωάννης (ΠΕ 04.05) Περιβαλλοντικός Γραμματισμός