ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΛΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ
Έξι γλυπτά της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά δίνουν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Παρουσίαση της εναλλακτικής εικαστικής έκθεσης ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από το Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη
Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παρουσίασε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης τη διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο «@iamnotadoll_ project», μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – γλύπτριας / Conceptual Fine Art Creator με στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.
“Σήμερα, όπως επισήμανε ο κ. Λυμπέρης, είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και στην Χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η κακοποίηση των γυναικών και η έμφυλη βία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο , που νομίζω ότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη έκθεση των γλυπτών της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά, τα οποία είναι φτιαγμένα σε μέγεθος κούκλας ακριβώς για να σηματοδοτήσουν πως οι γυναίκες δεν είναι κούκλες, αλλά ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας των ανθρώπων. Επομένως θα πρέπει όλοι μας, με όλη μας τη δύναμη να καταδικάζουμε στην πράξη όλα αυτά τα συμβάντα και στις γυναίκες και τα παιδιά. Πολύ σύντομα θα φιλοξενήσουμε αυτά τα γλυπτά, που με μοναδικό τρόπο μιλούν στη ψυχή μας και μας ωθούν στο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων».
Η όλη δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεχνών για την προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα, στήριξε από την αρχή το όλο εγχείρημα, ώστε να καταστεί γνωστό σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ειδικά για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ο κ. Κοροβέσης τόνισε: «Σήμερα τιμάμε την Γυναίκα μάνα, κόρη, σύντροφο, εργαζόμενη η παρουσία και η δράση της οποίας αποτελούν κινητήριο δύναμη της οικογένειας και της κοινωνίας μας όλης. Της οφείλουμε όλοι μας πολλά και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα καταφέρνει πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και με λιγότερες ευκαιρίες από άλλους. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!».
Πρόκειται για έξι γλυπτά με μορφές φιλικές για τους νέους αλλά συγκλονιστικά σκληρές για τους πιο μεγάλους σε ηλικία που γνωρίζουν. Τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργηθεί με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG5). Εχουν δε την ιδιαιτερότητα να αλληλεπιδρούν έντονα με τον παρατηρητή, και ενώ αναπαριστούν πολύ έντονα τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, πετυχαίνουν να το κάνουν με τόσο «φιλικό» και σύγχρονο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τον ζωτικής σημασίας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των νέων μας. Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η πλατφόρμα στα social media (Instagram, facebook: @iamnotadoll_project ήδη φιλοξενεί δράσεις και απόψεις σημαντικών ανθρώπων από το χώρο των τεχνών και των επιστημών, αλλά κυρίως νέων που γίνονται Πρεσβευτές της κίνησης αυτής. Ενώ η ιστοσελίδα www.iamnotadollproject.com φιλοξενεί εικόνες και περιγραφές των γλυπτών ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Βασίλης Καψής σε συνεργασία με την κ. Ιωάννα Παρασκευά, ολοκληρώνουν το σχεδιασμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία β΄θμιας και γ’θμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, ώστε αυτό το καλλιτεχνικό διαδραστικό δρώμενο να παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.
Δήλωση Βασίλη Καψή
«Η τέχνη πάντοτε αποτελούσε το δημιουργικό πεδίο ενός ανοιχτού διαλόγου ή της σύγκρουσης, εάν θέλετε καλύτερα, με τις κυρίαρχες κοινωνικές αφηγήσεις στον πλανήτη μας. Σε αυτές περιλαμβάνεται η υποβάθμιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν φαινόμενα, που με καινοτόμα προσέγγιση, αποτυπώνονται από την Ιωάννα Παρασκευά στα έργα της. Η ίδια απομακρύνει τον ουδέτερο χαρακτήρα των εκθεσιακών πρακτικών και μέσω της διαδραστκότητας μεταβάλλει και επαναδημιουργεί τα έργα της, όταν ανατρέπεται η σχέση θεατή και έργου τέχνης. Ο θεατής γίνεται μέρος του έργου, ενεργοποιώντας μια νέα οπτική και επεκτείνοντας την εννοιολογική σημασία του έργου.
Το «@iamnotadoll_ project» βασίζεται πράγματι σε αυτήν ανατροπή, όταν οι ίδιες οι κούκλες εντάσσονται στο πλαίσιο των γυναικείων διεκδικήσεων κραυγάζοντας πως οι γυναίκες δεν είναι κούκλες για παιχνίδι. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, η πολυμορφία του παγκόσμιου πολιτισμού και ο σεβασμός στα υψηλά ιδεώδη της ανθρώπινης συνύπαρξης κυριαρχούν σε αυτή τη καινοτόμα καλλιτεχνική προσέγγιση, η οποία χρησιμεύει ως υπόσχεση της ελπίδας. Στόχος είναι οι νέοι να γίνουν κοινωνοί αυτών των σημαντικών θεμάτων και με τη δική τους οπτική να δώσουν το μήνυμα του σεβασμού και της αγάπης. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτές τις διεκδικήσεις και είμαστε όλοι εδώ να προβάλλουμε και να προωθήσουμε τα δίκαια αυτά αιτήματα.
Τα 6 γλυπτά της σειράς “@iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
- Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός,
- Βία στις σχέσεις, οικογένεια, εργασία, (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική)
- Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος,
- Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)
- Εμπορία γυναικών / κοριτσιών
- Κατάχρηση στο διαδίκτυο».