Το αντάμωμα στο Δούκα… *** ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σ΄ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ Η ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΑΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 *** ΜΑΝΑ ΤΟ Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Δουκιωτών
Το αντάμωμα στο Δούκα…
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σ΄ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ Η ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΑΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Δουκιωτών
{Α΄ ΜΕΡΟΣ}
Λίγη ώρα προτού δύσει ο ήλιος, στο ξακουστό σημείο της Ηλείας, το Δούκα, ξεκίνησε και φέτος η μεγάλη καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των Δουκιωτώ ν όπου Γης, είτε δια της φυσικής τους παρουσίας, είτε με την σκέωη τους από μακριά… Είναι επαναστατικά ευλογημένος τόπος τοο Δούκα, που απέχει λιγότερο από τρία χιλιόμετρα από το Λάλα, που μέχρι πριν από 202 χρόνια ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλης σχεδόν της Ηλείας, αφού εκεί ήταν η έδρα των γενναίων Τούρκων πολεμιστών Αλβανικής καταγωγής. στην περυσινή εκδήλωση είχε γίνει αναφορά για τη συμβολή του Δούκα στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα… Η φετινή εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Τρίτη το απογευματόβραδο 16 του Δουκιώτικου Αυγούστου 2023, ήταν αφιερωμένη στα Σχολεία Δημοτικό και Γυμνάσιο του Δούκα, τη θεσμοθέτησή τους και τη λειτουργικότητά τους μέχρι και το 1975.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, όπως πάντα, την είχε ο Σύλλογος των Απανταχού Δουκιωτών, στο χώρο της πλατείας, όπου εκεί στη διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης έγιαναν τα αποκαλυπτήρια ενός επιβλητικού μνημείου, τιμής ένεκεν στον ευεργέτη του χωριού αείμνηστο Αθανάσιο Ευθυμίου. Πρόκειται για ένα μαρνάρινο γλυπτό, το οποίο φιλοτέχνησε ο Αλέξανδρος Παπαλάμπρου και που αναπαριστά συμβολικά ένα ανοιχτό βιβλίο! Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από κοινού, από την Πρόεδρο του Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Αρχ. Ολυμπίας Ρόη Αντωνοπούλου και από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Δούκα Νικόλαο Γερασιμόπουλο.
Το Κληροδότημα Ευθυμίου αφορά οικονομική βοήθεια σε μαθητές της περιοχής Δούκα, που προοδεύουν στα μαθήματά τους! Για το θέμα αυτό μίλησε αναλυτικά η Πρόεδρος του Συλλόγου ντων Απανταχού Δουκιωτών Ευδοκία Σπυροπούλου η οποία ανέπτυξε επίσης ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα : <<Το Δούκα και τα Γράμματα>>. Το Ελληνικό Σχολείο στο Δούκα, τονισε η κ. Σπυροπούλου, λειτούργησε από το 1837 έως και το 1929. Το 1939 ιδρύεται Αστικό Σχολείο, αλλά την επόμενη χρονία έχουμε την επίθεση της Φασιστικής Ιταλίας κατά της Ελλάδας. Το 1946 – 1947, κι ενώ είχε ξεκινήσει ο εν Ελλάδι 3ετής Εμφύλιος Πόλεμος, ιδρύεται στο Δούκα Γυμνασιακό Παράρτημα, το οποίο στη συνέχεια έγινε κανονικό Γυμνάσιο. Να σημειώσουμε όμως ότι το 1975, η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το Γυμνάσιο στο Δούκα.
Τους Δουκιώτες των Γραμμάτων, τόνισε η κ. Σπυροπούλου, τους αποκαλούσαν <<Καλαμαράδες>>!
Μία πολύ σημαντική εισήγηση, επίσης με παράθεση ντοκουμενταρισμένων στοιχείων ανέπτυξε ο Διευθυντής του 10υ Δημοτικού Σχολείου Βαρθολομιού και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γαργαλιάνος, που μίλησε με θέμα : <<Η Παιδεία στην Ηλεία μετά την Απελευθέρωση>>. Πολύ σημαντική αναφορά, που κατά πάσαν πιθανότητα έβλεπε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και ο κ. Γαργαλιάνος κατόπιν έρευνας παρουσίασε καταγεγραμμένα στοιχεία, για τα Δημοτικά Σχολεία κατά τον 19ο αιώνα, δηλαδή τον αιώνα της Ελληνικής Επανάστασης, σε διάφορες περιοχές, του μετέπειτα αυτόνομου Νομού Ηλείας.
Σύντομη παρέμβαση επ΄αυτού έκανε ο πρ. Σχολικός Σύμβουλος Α/βάθμιας Εκπάιδευσης Ηλείας Χάρης Σομπότης, που μίλησε για το Αστικό Σχολείο και το νέο Σχολείο στο Δούκα.
Προς το τέλος της εκδήλωσης έγιναν και τρεις βραβεύσεις εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στο Δούκα, σύο Διδασκαλισσών κι ενός Καθηγητή, όπου θα κάνουμε αναφορά μαζί με φωτογραφικό υλικό στο αυριανό {σημερινό} ηλεκτρονικό φύλλο της Εφημερίδας μας. Όπως επίσης οι χαιρετισμοί και παρουσίες αρχών και εκπροσώπων φορέων.
Την εκδήλωση συντόνιζε το μέλος του Δ.Σ. του εν λόγω Συλλόγου Ράνια Αποστολοπούλου. Στο πάνελ, εκτός από τους προαναφερθέντες ομιλητές, ΄ταν επίσης και το διοικητικό μέλος του εν λόγω Συλλόγου Μπάμπης Αντωνής.
Η βραδιά συνεχίστηκε με παράθεση πλούσιου μπουφέ, με υπέροχα εδέσματα και γλυκά, που ετοίμασαν μέλη του Συλλόγου των Απανταχού Δουκιωτών και γυναίκες του χωριού. Ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, με γνωστά παραδοσιακά τραγούδια παρουσίασε το εξαιρετικό συγκρότημα του Λύσανδρου Παναγόπουλου,που συναποτελείται από εξαίρετους καλλιτέχνες. Στο λαούτο και το τραγούδι ο Λύσανδρος Παναγόπουλος, στο βιολί ο Γιάννης Οικονόμου, στα κριυστά ο Ανδρέας Μικελόπουλος, στο κλαρίνο ο γνωστός βιρτουόζος Φώτης Τζανέτος και στο τραγούδι η Δήμητρα Τσατσού.
Στήθηκε χορός και η χαρά ήταν μεγάλη!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ