Επιστροφή στο Ιστορικό Χθες των Ολυμπιακών Αγώνων μια και η τέλεσή τους (έναρξη το 776 π.Χ.) σηματοδοτεί – για πρώτη φορά – την αφετηρία της αυτοσυνειδησίας των Αρχαίων Ελλήνων ως μία ενιαία Οντότητα. Ένα σημαντικό Ιστορικό γεγονός παρ’ ότι οι Ελληνικές Πόλεις διατηρούσαν διαφορετικές επιλογές (Μυθολογία / Ιστορία).
Η θέση της Ολυμπίας στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου μακριά από τους οξείς εδαφικούς ανταγωνισμούς της Ανατολικής, αναμφίβολα συνέβαλε στην Πανελλήνια αναγνώριση των Αγώνων. Στο χρονικό διάστημα (τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου) θεατές (περίπου 40.000) απ’ όλες τις Ελληνικές πόλεις μαζεύονταν στο ιερό του Δία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.
Η επιτυχία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν τεράστια, ώστε διακόσια (200) χρόνια μετά οργανώθηκαν στους Δελφούς, στην συνέχεια στη Νεμέα και στον Ισθμό της Κορίνθου.
Η σημερινή προσέγγιση της Διαδικτυακής Εταιρείας DOXAS/ΔΟΞΑΣ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (έδρα Αρχαία Ολυμπία – γραφεία στην Αθήνα) γίνεται για να τονιστεί ειδικά αυτή, την τραγική περίοδο (Πόλεμοι – Οικονομική Κρίση – Εμφύλιες συγκρούσεις) ότι οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν ως δίοδοι ειρηνικής εκτόνωσης της πάσης μορφής επιθετικότητας.
Με ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ας θυμηθούμε (μερικούς) από τους σπουδαίους ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ:
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ:
Ο Αγίλοχος (γιος του Νικέα, 1ος αιώνας π.Χ.)· ο Αγιάδας (6ος/5ος αιώνας π.Χ.)· ο Αλκαίνετος ο Λέπρεος (5ος αιώνας π.Χ.)· ο Αμέρτας (5ος αιώνας π.Χ.)· ο Απελλαίος (6ος αιώνας π.Χ.)· ο Αριστόλοχος (1ος αιώνας π.Χ.)· ο Διαγόρας από την Ιαλυσό της Ρόδου· ο Ευαγόρας (5ος/4ος αιώνας π.Χ.)· ο Κάπρος ο Ηλείος (3ος αιώνας π.Χ.)· ο Κλητίας (1ος αιώνας π.Χ.)· ο Κόροιβος ο Ηλείος ήταν «μάγειρος» στο επάγγελμα – θυσιαστής ιερών σφαγίων – και αθλητής από την Ήλιδα· η Κυνίσκα (γεννήθηκε πιθανώς το 440 π.Χ.) ήταν αρχαία Σπαρτιάτισσα, νικήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες (396 και 392 π.Χ.)· ο Μάρκος Αυρήλιος Αγαθόπους (2ος αιώνας π.Χ.)· ο Παιάνιος· ο Παρμενίσκος ο Κερκυραίος (2ος/1ος αιώνας π.Χ.)· ο Πολυνείκης (7ος αιώνας π.Χ.) ή Πολυνίκης· ο Σάτυρος (γιος του Λυσιάνακτα, 4ος αιώνας π.Χ.)· ο Σώσιππος ο Αθηναίος· ο Τίμων (γιος του Αίγυπτου, 4ος αιώνας π.Χ.)· ο Τρωίλος (γιος του Αλκίνοου, 4ος αιώνας π.Χ.) ο οποίος στέφθηκε δύο φορές νικητής στα ιππικά αγωνίσματα· ο Χαρμίδης ο Ηλείος. Με το ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ να γνωρίσουμε και τα ΑΘΛΗΜΑΤΑ: Ο ΔΡΟΜΟΣ. Το παλαιότερο και σημαντικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο δρόμος· Ο ΔΙΑΥΛΟΣ. Δρόμος ταχύτητας, με διπλή διαδρομή του σταδίου, απόσταση δηλαδή 1200 ποδιών· Ο ΔΟΛΙΧΟΣ. Δρόμος αντοχής 7 έως 24 σταδίων· Ο ΟΠΛΙΤΗΣ. Πρόκειται για δρόμο ταχύτητας, όπου ο δρομέας έτρεχε φορώντας χάλκινη αμυντική πανοπλία· ΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ. Αποτελείτο από πέντε αγωνίσματα: το άλμα, το δρόμο, το ακόντιο, το δίσκο και την πάλη· ΤΟ ΑΛΜΑ. Στην Ολυμπία το άλμα αποτελούσε πάντα αγώνισμα του πεντάθλου· Ο ΔΙΣΚΟΣ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο δίσκος εισήχθη το 632 π.Χ. και αποτελούσε πάντα αγώνισμα του πεντάθλου· ΤΟ ΑΚΟΝΤΙΟ. Δύο ήταν τα είδη του ακοντισμού: ο εκήβολος και ο στοχαστικός· Η ΠΑΛΗ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η πάλη εισήχθη ως ανεξάρτητο αγώνισμα στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.)· Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ. Η πυγμή ως αγώνισμα στην Ολυμπία εισάγεται στην 23η Ολυμπιάδα (688 π.Χ)· ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ. Στην Ολυμπία εισάγεται στη 33η Ολυμπιάδα (648 π.Χ.)· ΤΑ ΙΠΠΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ. Τα ιππικά αγωνίσματα εισάγονται για πρώτη φορά στην Ολυμπία στην 33η Ολυμπιάδα το 648 π.Χ. με τις ιπποδρομίες των τελείων κελήτων· ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ. Mύθος που συνδέεται άμεσα με την Ολυμπία· το τέθριππο· η απήνη· η συνωρίδα· το τέθριππο πώλων εισάγεται στην 99η· Η ΣΥΝΩΡΙΔΑ ΠΩΛΩΝ. Εισάγεται ως αγώνισμα στην 128η Ολυμπιάδα (268 π.Χ.).
Η Παγκόσμια Πνευματική / Ιστορική / Πολιτιστική / Αθλητική – Δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων αποτυπώνονται στους στίχους του αείμνηστου ΤΑΚΗ ΔΟΞΑ.
Πέρα στο ξέφωτο
η Ολυμπία ξάγρυπνη μερόνυχτα
πλέκει για τον καθένα τους
κι’ απόνα στεφάνι αγριλιάς
Ελληνικής Ειρήνης
Ειρήνης όλου του Κόσμου.
DOXAS/ΔΟΞΑΣ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ
Αθήνα 12 Ιουλίου 2022 |