Σοβαρές επισημάνσεις για να επιχορηγούνται ευρεσιτεχνίες πιο πολύ από τον *άρτον & θεάματα*!!!
Με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση Ευρεσιτεχνιών, Καινοτομιών και Νέων Προϊόντων στο Ζάππειο Μέγαρο!
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Ευρεσιτεχνών», Πανελλήνιο επιστημονικό και τεχνολογικό φορέα που αριθμεί πάνω από 1800 μέλη, η έκθεση Ευρεσιτεχνιών, Καινοτομιών και Νέων Προϊόντων για Εμπορική Αξιοποίηση, στο Ζάππειο Μέγαρο, 17-19 Ιουνίου 2022.
Η έκθεση, εκτός του γενικού κοινού, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των εμπορικών αντιπροσώπων και προξένων ξένων χωρών όπως Αυστρίας Ρωσίας, Καναδά, Γερμανίας, Λίβανου κλπ.
Στο Ζάππειο Μέγαρο, εκτέθηκαν 53 ευρεσιτεχνίες που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, ιατρικής τεχνολογίας, αγροτικών προϊόντων, δομικών έργων, ασφάλειας εργαζομένων, οδικής ασφάλεια, πυρόσβεσης, εξαρτήματα υψηλής ακριβείας κλπ.
Από πλευράς κυβέρνησης, παραβρέθηκε η κ. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός τουρισμού και εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Ενέργειας.
Κατά την διάρκεια του εκθετικού τριήμερου, σε ειδική τελετή, (17/06) βραβεύτηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την συνεχή προσφορά του στην ερευνητική δραστηριότητα. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρύτανης (και συμπατριώτη μας) κ. Ανδρέας Μπουντουβής.
Επίσης βραβεύτηκαν (18/06) Έλληνες εφευρέτες για τις ευρεσιτεχνίες τους και δυο εταιρίες που βασίζονται στην έρευνα για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Τα βραβεία έδωσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ευρεσιτεχνών, κ. Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο τ. ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. κ. Νότης Μαριάς, ο εκπρόσωπος του βιομηχανικού Επιμελητήριου κ. Γεωργάκης, ο Πρόεδρος του εμπορικού συνδέσμου Αθηνών και εμπορικών ακολούθων κ. Τσούτσουβας και η Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αθανασία Κούρβα.
«Οι ευρεσιτεχνίες είναι μια πηγή χρυσού, αλλά στη χώρα μας ήταν, και είναι τελείως απαξιωμένες», είπε ο Πρόεδρος κ. Γεωργακόπουλος. «Οι αντίστοιχες -σαν την δική μας- ενώσεις των ευρωπαϊκών χωρών, διαχειρίζονται και κονδύλια για την καινοτομία και τα νέα προϊόντα. Σε μας, όχι μόνο δεν έχουμε καμία βοήθεια για την μετατροπή της εφεύρεσης σε καινοτομία, αλλά αντίθετα το κόστος για την κατοχύρωση, αλλά ιδίως τα ετήσια τέλη που πληρώνουμε για την διατήρηση των ευρεσιτεχνιών μας είναι πολύ σημαντικά και συνεχώς αυξάνονται» τόνισε ο Πρόεδρος.
Την ανάγκη στήριξης των ευρεσιτεχνών, τόνισε ο κύριος Μαριάς. Το κράτος σήμερα, θα πρέπει να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν καινούργιες ιδέες και με το νομικό του πλαίσιο αλλά παρέχοντας και την υλική υποδομή (π.χ. προβολή στο εξωτερικό)
Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τρόπους ουσιαστικής στήριξης των ευρεσιτεχνών, δια μέσου προγραμμάτων.
Το θέμα της κατανομής των χρημάτων στους ΟΤΑ, έθιξε η κ. Κούρβα. Δαπανώνται πολλά χρήματα σε τομείς (π.χ. εκδηλώσεις) με αμφίβολα αποτελέσματα και δεν αφιερώνονται ποσά σε τομείς που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγική βάση της οικονομίας. Η οικονομία μας, για να έχει μέλλον, πρέπει να στηρίζεται στην εφεύρεση-καινοτομία. Οι προηγμένες χώρες, αλλά και εκείνες που έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, στηρίζουν τις καινοτομίες, οι οποίες -ως γνωστόν- βασίζονται στις εφευρέσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ΟΤΑ. Πρέπει να σκέπτονται και να δρουν, μακροπρόθεσμα, με ορίζοντα την επόμενη γενιά όχι τις επόμενες εκλογές, τόνισε.
Οι παραβρισκόμενοι, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από πατέντες που έχουν σχέση με την αναζωογόνηση της υπαίθρου όπως για την μελισσοκομία, την αξιοποίηση της φλούδας του πορτοκαλιού την εμπορική συσκευασία του ελαιόλαδου και την καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου, με οικολογικό τρόπο.
Τέλος, έγινε η πρόταση στους αρμόδιους φορείς για την καθιέρωση της ημέρας ευρεσιτεχνών και νέων προϊόντων 11/11.