Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Κτιρίων και Αντισεισμική Τεχνολογία *** Επιστημονικό Άρθρο του Πολιτικού Μηχανικού και Υποψήφιου Διδάκτορα Αχιλλέα Αναστασίου
Πάνω στην ώρα λάβαμε αυτό το εξόχως ενδιαφέρον επιστημονοκό άρθρο του κ. Αχιλλέα Κ. Αναστασίου, την ιδια μέρα που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος! Και οι συμπτώσεις μέσα στη ζωή είναι…
****************************************************************************************************
Επιστημονικό Άρθρο
του Πολιτικού Μηχανικού και Υποψήφιου Διδάκτορα
Αχιλλέα Αναστασίου
Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Κτιρίων και Αντισεισμική Τεχνολογία
1.1
Η Σημασία της Αντισεισμικής Μηχανικής
Όπως γνωρίζουμε οι σεισμοί που θα προκαλούν αγωνία και θα τρομάζουν τους ανθρώπους , θα συμβαίνουν πάντοτε . Τα Κτιριακά – Δομικά Έργα και όλες οι Φέρουσες Κατασκευές ,πολλές φορές καταρρέουν και πολλές φορές θρηνούμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Οι μεγάλες υλικές ζημιές στα Κτίρια και τις Εγκαταστάσεις Υποδομής καθώς επίσης και οι περιβαλλοντικές ζημιές επιβαρύνουν τις ανθρώπινες οικονομίες . Το Ερώτημα όμως είναι? Έτσι πρέπει να γίνεται ? Η Απάντηση είναι μια και μοναδική . Ασφαλώς όχι . Και αυτό γιατί Σήμερα , η Τεχνική Σεισμολογία και η Επιστήμη της Αντισεισμικής Δόμησης , αποτελεί ένα κλάδο που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ σε πειραματικό, θεωρητικό και κατασκευαστικό πεδίο. Κάναμε Επένδυση στην Έρευνα και στην πράξη πολλές Δεκαετίες που είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση θυμάτων και υλικών ζημιών . Επίσης σε αυτή την προσπάθεια πολύ σημαντική είναι η επεξεργασία των γνώσεων και της εμπειρίας .
Ένα Παράδειγμα
Ας μελετήσουμε τον Σεισμό στο Spitak της Αρμενίας της 7ης Δεκεμβρίου του 1988 με μέγεθος Μ=6.9 και τον Σεισμό της Loma Prieta στην Καλιφόρνια της 17ης Οκτωβρίου 1989με μέγεθος Μ=7.1 . Οι δυο σεισμοί είχαν περίπου την ίδια ένταση . Καθώς επίσης και οι συνθήκες μορφολογίας εδάφους , οικιστικής ανάπτυξης και πληθυσμιακής πυκνότητας είναι χονδρικά αντίστοιχες . Όμως στην Αρμενία είχαμε > 25.000 νεκρούς και στην Β .Καλιφόρνια 67 , που οφείλεται αυτό το γεγονός?
Στην Καλιφόρνια η εντατική έρευνα και η εκπαίδευση των σπουδαστών -Υποψήφιων Πολιτικών Μηχανικών στην Αντισεισμική Μηχανική άρχισε ήδη από τα χρόνια του 50. Αργότερα άρχισε ο έλεγχος και η αναβάθμιση των παλαιότερων κτισμάτων και οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων. Οι κανονισμοί για τις κατασκευές προσαρμόζονται διαρκώς στις καινούργιες γνώσεις . Για τον λόγο αυτό στον σεισμό της Loma Prieta οι περισσότερες ζημιές και καταρρεύσεις , έγιναν μόνο στα πολύ παλιά κτίρια. Αντιθέτως τα καινούργια δεν έπαθαν σχεδόν Τίποτα . Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη στην Αρμενία όπου κατέρρευσαν τα περισσότερα κτίρια και αυτό γιατί ΔΕΝ τηρήθηκαν οι κανόνες και οι μέθοδοι της αντισεισμικής Δόμησης.
Η σύγκριση ανάμεσα σε αυτά τα δυο παραδείγματα δείχνει την πρόοδο της Αντισεισμικής Τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια .
Γενικά Μεγάλοι καταστρεπτικοί Σεισμοί που έπληξαν γεωγραφικές περιοχές και αστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της υφηλίου αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία για να αντληθούν στοιχεία και να προκύψουν νέα δεδομένα σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και γενικότερα για την μείωση του σεισμικού κινδύνου. Τα φαινόμενα κατευθυντικότητας της σεισμικής διάρρηξης και ενέργειας , ο τύπος και η έκταση των καταστροφών σε σεισμικά ρήγματα οριζόντιας μετατόπισης , τα φαινόμενα μεγάλης επιταχύνσεων και ζημιών στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος , τα φαινόμενα ορίου των ιζηματογενών λεκανών και η διαμόρφωση των σεισμικών κυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις , αποτελούν παράγοντες σημαντικών καταστροφών και κατακόρυφης αύξησης των εντάσεων.
Τα σεισμικά γεγονότα και οι επιπτώσεις τους στις κατασκευές μπορούν να προσομοιαστούν ουσιαστικά με πειράματα σε τεράστια φυσικά εργαστήρια τα οποία προσφέρουν πλήθος δεδομένων βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο των γνώσεων μας πάνω σε θέματα αντισεισμικού σχεδιασμού και γενικότερα μείωση της σεισμικής επικινδυνότητας .
1.2
Προσεισμικός Έλεγχος -Ελλάδα
Στην Ελλάδα η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη Σεισμική Επικινδυνότητα στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως , ο αντισεισμικός σχεδιασμός αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας .
Σύντομα ξεκινάει ο Υποχρεωτικός Πρωτοβάθμιος Έλεγχος στα Δημόσια Κτίρια ( Σχολεία , Νοσοκομεία, Αστυνομικά Τμήματα Πυροσβεστικοί Σταθμοί κτλ) . Το όλο έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας . Η επιτυχία του Προγράμματος θα συμβάλλει και στην επέκτασή του στα υπόλοιπα κτίρια.Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει την πολιτεία να δώσει προτεραιότητα για παρεμβάσεις , με στόχο την μείωση της σεισμικής επικινδυνότητας στον ελληνικό χώρο .
Όπως τόνισε ο Καθηγητής Ευ.Λέκκας με τον Υποχρεωτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα μείωση της τρωτότητας . Χαρακτηριστικά τόνισε << Θα πρέπει οι υποδομές μας να είναι πιο ανθεκτικές , πρέπει να μειώσουμε την τρωτότητα για να μειώσουμε την σεισμική διακινδύνευση >>
Γιατί η Γνώση που έχουμε , είναι Δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα Χειρότερα !!!!
Αχιλλέας Κ. Αναστασίου
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός / Κάτοχος Πτυχίου Μάστερ στα Μαθηματικά και Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εξωτερικού στο Project Management
Μέλος : Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Συλλόγους Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, Μέλος Associazione Dottorandi e Dottori di Ricerca in Italia , Πιστοποιημένος στο Μητρώο Ελεγκτών Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων.