Πρόεδρος ή Τοποτηρητής Κοινότητας? Υπό διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο *** Γράφει η κ. Αθανασία Κούρβα, Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου
Πρόεδρος ή Τοποτηρητής Κοινότητας;
Υπό διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο
Γράφει η κ. Αθανασία Κούρβα, Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου
Πολλά υγιή μέλη της κοινωνίας, μη μπορώντας να διανοηθούν πως η κυβέρνηση θα επέμενε μέχρι τέλους, στις νομοθετικές ‘πρωτοβουλίες’ της, για την εκλογή του Προέδρου της Κοινότητας, είχαν την κρυφή ελπίδα, πως λίγο πριν το τέλος της τετραετίας, θα αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα και θα διόρθωνε το λάθος της. Την όποια ελπίδα, ήρθε να διαψεύσει, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου “Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών’ το οποίο στο άρθρο 32
(http://www.opengov.gr/ypes/?p=8629) ορίζει, ότι:
« Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του δημάρχου στη δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρωση.
Τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μπορούν, με γραπτή δήλωσή τους προς τον δήμαρχο, να ανεξαρτητοποιηθούν από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του προέδρου, αυτός εκπίπτει από το αξίωμά του και εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 4.»
Με το ‘νέο’ νομικό καθεστώς δηλαδή, α) όχι μόνο οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια δεν μπορούν να κατέβουν σε δικό τους ανεξάρτητο συνδυασμό αλλά και β) ο,τι και αν ψηφίσει η τοπική κοινωνία, ο Πρόεδρος θα είναι πάντα κάποιος από τους εκλεκτούς του Δημάρχου.
Το γιατί κάνουμε εκλογές για Κοινοτικό Συμβούλιο και δεν διορίζεται κατ’ ευθείαν ο Πρόεδρος από τον εκάστοτε Δήμαρχο, δεν το κατανοούμε. Ούτε κατανοούμε την ‘διαβούλευση’. Αυτό γιατί, την προηγούμενη φορά που είχε κατέβει το άρθρο αυτό, ήταν εκατοντάδες τα σχόλια που ζήτησαν την αλλαγή του. Ως εκλεγμένοι Πρόεδροι, είχαμε κινητοποιηθεί -σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε νομό ξεχωριστά- και είχαμε ενημερώσει και τους βουλευτές για την απόλυτη αντιδημοκρατικότητα της ρύθμισης. Παρά την γνώση τους όμως, για τις απόψεις των εκλεγμένων στις Κοινότητες, οι βουλευτές της πλειοψηφίας, ψήφισαν την κατάργηση της χωριστής κάλπης για τα Τοπικά Συμβούλια και την ‘ενσωμάτωσή’ τους στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων Δημάρχων. Η κυβέρνηση επέλεξε μεταξύ δημοκρατικών ρυθμίσεων από την μια και επιθυμιών (ανομολόγητων ή όχι) της πλειοψηφίας των Δημάρχων από την άλλη, οι οποίοι θεώρησαν προτιμότερο, αντί για συνεργάτες, να έχουν υποτακτικούς και … κουβαλητές ψήφων.
Θα τονίσουμε ότι η διαβούλευση στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, είναι εδώ http://www.opengov.gr/ypes/?p=8629 μέχρι τις 14/02/2023. Θα παροτρύνουμε όλους να πάρουν μέρος, παρόλο που γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό, ανεξάρτητα από το πλήθος των σχολίων, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και οι βουλευτές της, να επιλέξουν την ‘συμφωνία’ με τους Δημάρχους και όχι τις στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές για το θέμα των Κοινοτήτων. Θα ζητήσουμε και πάλι στην διαβούλευση, χωριστό ψηφοδέλτιο για τα Τοπικά Συμβούλια όλων των Κοινοτήτων (επομένως ξεχωριστή κάλπη) και εκλογή Πρόεδρου, σύμφωνα με τις αρχές της απλής αναλογικής.
Γιατί η Δημοκρατία, δεν έχει εκπτώσεις.
Αθανασία Κούρβα, Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου, Οικονομολόγος