Πήρε απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρ. Νικολακόπουλος
ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ : ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ Η ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ
Η Ηλεία σε «Άγονη Περιοχή Κατηγορίας Α’» με όλες τις δομές ανοικτές και ενισχυμένες
Η «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ – ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ…
Η Ηλεία μας έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως. Τα προβλήματα που έχω δει στην Ηλεία ως Υπουργός Υγείας, οφείλω να πω ότι δεν τα έχω δει σε άλλα γεωγραφικά τμήματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε κατά βάση στα νησιά ως προς την δυσκολία στελέχωσης, για κάποιο λόγο συμβαίνουν και στην Ηλεία…
Η ανωτέρω παραδοχή από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για τα Νοσοκομεία μας, μέσα στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλου, έδειξε ακόμη περισσότερο την επιτακτική ανάγκη επίλυσης προβλημάτων για τα οποία οι κυβερνητικός παράγοντας ήταν ενήμερος και αρκετά όπως ο ίδιος είπε προβληματισμένος.
Ωστόσο, η διατύπωση των επιχειρημάτων του Ηλείου Βουλευτή για μια ξεκάθαρη εικόνα με τον υγειονομικό χάρτη αλλά και τις ελλείψεις στις Νοσηλευτικές Μονάδες έδωσε την ευκαιρία στον κ. Πλεύρη να τονίσει ότι :
Α) Εξετάζεται ήδη η πρόταση του κ. Νικολακόπουλου όπως και της 6ης ΥΠΕ για τον χαρακτηρισμό του Νομού σε «Άγονη Περιοχή τύπου Α΄» ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε κάλυψη θέσεων γιατρών και…
Β) Δεν υπάρχει κανένα θέμα για το κλείσιμο ή έστω την υποβάθμιση Νοσηλευτικών Δομών στην Ηλεία. Αντιθέτως, με την επερχόμενη αναδιάταξη που επεξεργάζεται το Υπουργείο θα υπάρξουν ενισχύσεις που θα επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους μέσα από έναν αυτόνομο και ξεχωριστό ρόλο που θα έχει η κάθε μία.
ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ
Για το δεύτερο θέμα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το παράδειγμα της Ηλείας δείχνει τα προβλήματα πολυδιάσπασης που υπάρχουν και σε άλλες περιοχές ενώ πρόσθεσε :
«Επειδή ωστόσο βλέπω να λέγονται και να γράφονται πολλά, ξεκαθαρίζω από το βήμα της Βουλής, ότι δεν υπάρχει ζήτημα να κλείσουν Νοσηλευτικές Δομές. Στην επεξεργασία του υγειονομικού χάρτη εξετάζονται μόνο πώς θα αναδιαταχθούν οι υπηρεσίες τους για να έχουμε μια πιο κεντρική στελέχωση της μεγάλης Νοσηλευτικής Μονάδας, να πέφτει εκεί το βάρος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για υποβάθμιση των άλλων δομών.
Η ουσία είναι να έχουν και οι υπόλοιπες δομές την ανάλογη ενίσχυση, για να λειτουργούν και αυτές με τον καλύτερο τρόπο. Το πώς ακριβώς θα γίνει η αναδιάταξη αποτελεί θέμα επεξεργασίας του νέου υγειονομικού χάρτη και εκεί, θα εξετασθούν όλες οι προτάσεις. Γνωρίζω δε, ότι υπάρχουν τέτοιες και από τους τοπικούς φορείς και είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψιν μας.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ
Με αυτό το σκεπτικό θεωρούμε ότι στην ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη αλλά και ειδικά για αυτή την περιοχή, η αναδιάταξη θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν καλύτερα το δημόσιο αγαθό της υγείας χωρίς να υπάρχει φόβος στις τοπικές κοινωνίες ότι θα βρεθούν με λιγότερη υγειονομική κάλυψη από αυτήν που έχουν.
Αντιθέτως, με την αναδιάταξη θα ξέρει κάθε δομή τί μπορεί να προσφέρει και να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας για την παρεχόμενη κάθε φορά υπηρεσία.
Ευελπιστούμε λοιπόν ότι αν όχι στο πρώτο τρίμηνο, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να έχουμε μια πλήρη εικόνα όλων των ενεργειών που οφείλουμε να κάνουμε. Και πρέπει να σας πω εδώ, ότι η Ηλεία – ακριβώς εξαιτίας της πολυδιάσπασης – θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες στην αρχή του σχεδίου….».
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ\
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα που προκαλεί συνεχώς την αγανάκτηση όλων με τις ελλείψεις, ο Υπουργός παρουσιάζοντας πράγματι την απογοητευτική εικόνα όλων των προηγούμενων διαγωνισμών που δεν έφεραν αποτέλεσμα έδειξε θετικός για ενδεχόμενες αλλαγές τονίζοντας:
«Για τις μόνιμες θέσεις υπάρχει στον συγκεκριμένο Νομό, και περισσότερο για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μία απροθυμία γιατρών, και αυτό πράγματι ανοίγει μια κουβέντα περί των κινήτρων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η 6η ΥΠΕ έχει ήδη προτείνει την μετατροπή του χαρακτηρισμού του Ν. Ηλείας σε «Άγονη και Προβληματική Περιοχή Α΄ Κατηγορίας» αντί για Β΄ Κατηγορία, καθώς και την κατάταξη των Νοσοκομείων Ηλείας από Β’ Ζώνη σε Γ΄ Ζώνη και ως προς το καθεστώς των εφημεριών. Με βάση τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι εξετάζεται».
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Να σημειωθεί ότι ο Ηλείος κοινοβουλευτικός είχε παρέμβει για μια φορά ακόμη στο θέμα των ελλείψεων με την ερώτησή του που έγινε πριν μερικές μέρες στην οποία μεταξύ άλλων σημείωνε τα εξής :
«Στην Ηλεία λειτουργούν τρία Νοσοκομεία (Ν.Μ. Πύργου- Ν.Μ. Αμαλιάδας-Ν.Μ-Κ.Υ Κρεστένων), έξι Κέντρα Υγείας (Κ.Υ. Βάρδας- Κ.Υ. Σιμόπουλου- Κ.Υ. Γαστούνης- Κ.Υ. Ανδρίτσαινας- Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας- Κ.Υ. Ζαχάρως) και σαράντα ένα Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η λειτουργία όλων των δομών υγείας στην Ηλεία είναι άκρως απαραίτητη, επιβάλλεται όμως να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος και να καθοριστεί εκ νέου ένα συνολικό πλάνο για την αποτελεσματική
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
- Με ποιον τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίστε το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις δομές υγείας της Ηλείας και στην περίπτωση που για ακόμα μία φορά διαπιστωθεί ότι και η τελευταία προκήρυξη θέσεων δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα ποιά επιπλέον μέτρα προτίθεστε να λάβετε;
- Υπάρχει σχεδιασμός για αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Ηλεία έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη λειτουργική σύνδεση των νοσοκομείων, αξιοποίηση όλων των δομών και καλύτερη αποτελεσματικότητά τους; Η αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη προβλέπει κατάργηση δομών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα όλων των ανωτέρω ενεργειών;».