Περί ανασυγκρότησης ο λόγος και τι είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στον Πύργο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο
*«Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των πεπραγμένων»
*«Οι επείγουσες παρεμβάσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, θωράκισαν την Αρχ. Ολυμπία»
*«Να διεκδικήσουμε την ουσιαστική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ολυμπίας»
Απαντήσεις και διευκρινήσεις, στα όσα «άστοχα» – όπως είπε – ανέφεραν, στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας Κώστας Μητρόπουλος και στην τοποθέτησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας Κωνσταντίνος Κόντης, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με την τοποθέτησή του, στη λήξη της συζήτησης του θέματος «Το σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας», κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το απόγεμα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2022, στον Πύργο.
Ο κ. Γιαννόπουλος, άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων του, απαντώντας σε όλα όσα αναφέρθηκαν και ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σχετικά με τα όσα έγιναν, και όσα θα ακολουθήσουν, για την πραγματική ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημείωσε ότι «…θα ήταν χρήσιμο να μην κάνουμε αντιπολίτευση, μόνο για την αντιπολίτευση» και χαρακτήρισε αξιόλογη την τοποθέτηση της Περιφ. Συμβούλου Δήμητρας Μπάστα-Γεωργακοπούλου, η οποία περιείχε καλόπιστη κριτική με επιχειρήματα.
«Η σύγκριση που επιχείρησε ο κ. Περιφερειάρχης με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, τον οποίο κατηγορήσατε ότι παρελθοντολογεί, επιβάλλεται και είναι χρήσιμο να γίνεται, όταν έχετε προσπαθήσει να εκμηδενίσετε κάθε προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και δη της Ολυμπίας. Αυτή η σύγκριση, προκύπτει μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα και από αριθμούς, οι οποίοι είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, γιατί καταγράφουν την πραγματικότητα. Το να μην παραδεχτείτε την καλή πρόθεση που μπορεί να είχε ο Περιφερειάρχης ή εγώ καθώς και το πώς αντιμετωπίσαμε ένα θέμα, έχει να κάνει με την πολιτική σας τοποθέτηση απέναντι σ’ ένα θέμα. Οι αριθμοί είναι εκεί», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
«Δεν τάξαμε τίποτα»
«Προς στιγμήν, όταν αναφερόμενοι στο περσινό Περιφερειακό Συμβούλιο που διεξήχθη και πάλι στην Ηλεία, είπατε ότι τάξαμε, με αιφνιδιάσατε, προσπαθώντας να θυμηθώ τι τάξαμε. Και δεν τα κατάφερα, γιατί πολύ απλά δεν τάξαμε τίποτα στον κόσμο, γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μας να κάνουμε τέτοιου είδους εξαγγελίες. Κάναμε απολογισμό και αναφορά στον προγραμματισμό μας, ο οποίος ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα, ενώ υπήρχαν ακόμα καπνοί στις πυρόπληκτες περιοχές και ήταν ακόμα ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. Έγινε, πολύ πριν αποχωρήσουν από τις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιφρούρησης», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Οι επιτροπές
Όσον αφορά τη συγκρότηση των Επιτροπών και το έργο τους, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι «…συγκροτήθηκαν πριν τον Δεκαπενταύγουστο και είχε ήδη οριστεί Συντονιστής Κρατικής Αρωγής για την Π.Ε Ηλείας ο κ. Μπαλκάμος. Οι αυτοψίες δε, ξεκίνησαν άμεσα και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, ενώ μεσολάβησαν και οι ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Κάμπο. Πράγματι, οι τελικοί πίνακες εστάλησαν στο Υπουργείο τον Ιούλιο, γιατί τόσο το ίδιο το Υπουργείο όσο και ο ΕΛΓΑ, ζητούσαν διαρκώς επιπλέον στοιχεία και δικαιολογητικά». Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο ίδιος, όχι μόνο έγινε “δυσάρεστος” με την Επιστολή που απέστειλε τον Απρίλιο, λίγο πριν το Πάσχα, σχετικά με τη μη καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες σύμφωνα με τις εξαγγελίες έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τα Χριστούγεννα, αλλά απειλήθηκε και με μηνυτήρια αναφορά από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. «Τιμή μου θα ήταν, γιατί οι παρεμβάσεις μου δεν ήταν για τους τύπους, αλλά ουσιαστικές, μεταφέροντας την αγωνία και ανησυχία των πυρόπληκτων αγροτών. Και δεν σταματήσαμε εκεί, αλλά συνεχίζουμε», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Τα αντιπλημμυρικά και η θωράκιση
Σχολιάζοντας τα περί διαπιστώσεων από την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Γιαννόπουλος συντάχθηκε με την άποψη της κας Μπάστα – Γεωργακοπούλου, σημειώνοντας ότι «…Δεν αρκεί να μένουμε στις διαπιστώσεις, υπερασπιζόμενοι την Αρχαία Ολυμπία και όσα αυτή πρεσβεύει. Πρέπει να σταθούμε στο τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε την πραγματική ανασυγκρότηση της Ολυμπίας. Κι αυτό, το περιέγραψε αναλυτικά ο κ. Περιφερειάρχης, απαριθμώντας τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και τα έργα οδοποιίας, που έγιναν, γίνονται και έπονται. Κι αν κάποιος αναρωτηθεί, αν αυτά είναι έργα αναπτυξιακά και ανασυγκρότησης, η απάντησή μου είναι ναι. Γιατί αυτά, αποτελούν ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Γιατί όταν οι πυρόπληκτες περιοχές μετρούσαν ακόμα τις πληγές τους, εμείς οφείλαμε να μεριμνήσουμε για τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να θωρακιστεί η Αρχαία Ολυμπία. Αν δεν γίνονταν αυτές οι παρεμβάσεις στον Αλφειό και στον Κλαδέο ποταμό, θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα για τον Αρχαιολογικό χώρο. Και ακολούθησαν και τα έργα υλοτομίας, έστω με μικρή καθυστέρηση. Έγινε όμως πολύ καλή δουλειά και γι’ αυτό δεν προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι αυτές ήταν οι επείγουσες παρεμβάσεις και για την μακροχρόνια θωράκιση της περιοχής, ήδη εκπονείται μελέτη από το Πανεπιστήμιο.
Η πραγματική ανασυγκρότηση της Ολυμπίας
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία ενός Κοινού Μετώπου, καθώς ο δρόμος για την πραγματική ανασυγκρότηση της Ολυμπίας και συνολικά των πυρόπληκτων περιοχών, είναι μακρύς. Και κατάληξε «Ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο ολοκλήρωση της μελέτης της “Διανέοσις”, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας, για την διαμόρφωση ενός ολιστικού αλλά και ουσιαστικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας».