ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ *ΑΠΟΛΛΩΝ* ΕΙΧΑ ΔΙΚΙΟ… ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ *Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ*
ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ…
Το εκπληκτικής διανοητικής και μεταφορικής έννοιας έργο του Σαίξπηρ <<Η Τρικυμία>> που παρουσιάζει με συγκλονιστικό τρόπο στο θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου ο <<Δούρειος Ίππος>> μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα Ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες
Σκια ονείρου ο άνθρωπος και κατά τον Σαίξπηρ είμαστε από την ουσία των ονείρων…
Ο Σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος που έρχεται από το μέλλον!
Ήταν όλοι ωραίοι… Στον παρόντα καιρό και τον αείποτε χρόνο!
Απευθύνομαι στον τόπο αυτό, που διαθέτει πλούτο υπεράνω του υλιστικού πλούτου, τον πνευματικό των ιδεών πλούτο ανεξαργύρωτων στην παντοτινή ροή του χρόνου, κάτω από τον ίδιο ουρανό που ζούμε όλοι και στων εποχών τα αλληλένδετα της φύσης μηνύματα…
Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία για την ερμηνεία και αποδοχή των αφανών εννοιών που εγκύπτουν στη συνείδηση και εφορμούνται από την ψυχή, ιδανικά που πλάθονται και γεννιούνται στο αστραποβόλημα του χρόνου και ως προς την θεωρητική αντίληψη η αξία είναι απλώς φιλολογική, ενώ ουσιαστική αξία αποκτούν, όταν συντελούνται εν τοις πράγμασι…
Να αγαπάτε την Πόιηση και να θαυμάζετε τα έργα τους, καθώς είναι η σπορά του μέλλοντος Κόσμου, αυτά που δημιούργησαν με τη σκέψη τους οι μεγάλοι τραγωδοί της Αρχαιότητας και στη συνέχεια αργότερα η μεγάλη ακολουθία, καθώς και των μεταγενέστερων ποιητών μέχρι και τις μέρες μας…
Πριν από τέσσερις αιώνες, ένας σπουδαίος διανοητής συγγραφέας και ποιητής, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ανάμεσα στα αριστουργήματα που έγραψε, ήταν και η <<Τρικυμία>>, ένα δραματουργικό ποιητικό έργο, που ανοίγει καθοριστικά, όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω, τη μεγάλη βεντάλια του μυστηρίου, από πού ήρθαμε και προς τα πού πάμε… Τρικυμία, Ναυάγιο και Ανατροπή των πάντων!
Ένας άξιος σκηνοθέτης, ο συμπολίτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, το αριστουργηματικό ποίημα του Σαίξπηρ, το μετέτρεψε σε ποίημα θεατρικό! Το εμπιστεύθηκε σε παλιά και νέα μέλη της Ομάδας Τέχνης <<Δούρειος Ίππος>> και βγήκε ένα αριστούργημα!
Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους… Όλα εξαιρετικά, η μουσική, οι ενδυμασίες, τα σκηνικά, ο ήχος, τα φώτα, οι προβολές εικόνων στην οθόνη του θεάτρου <<Απόλλων>> (από προτζέκτορα), με ένα υπέροχο φόντο χρωμάτων, σε αναπαράσταση θαλασσινών κυμάτων, σαν ένα τοπίο ειδυλλιακό συγκρουόμενο με την ομοβροντία των νοημάτων του έργου…
Η μουσική του έργου επιλεγμένη από τον Παρασκευά Παπαπετρόπουλο, όπως από τον ίδιο και οι άκρως επιτυχημένες ενδυμασίες… Σκηνές εκρηκτικών εξάρσεων μιας θεατρικής σκηνής με τα πρόσωπα να διαδέχονται το ένα το άλλο, εικόνες ορατές και νοήματα που πηγάζουν από την ιδιοφυή σκέψη του μεγάλου συγγραφέα… Αίσθηση και ομορφιά, ένα ποίημα μέσα στο ποίημα, ένα αριστούργημα μέσα στο αριστούργημα!
Λέει ο Ποιητής δια στόματος Πρόσπερου: <<Είμαστε από την ουσία των ονείρων – κι ύπνος τυλίγει τη μικρή ζωή μας>>. Σε αυτά τα λόγια του Σαίξπηρ βρίσκεται όλη η φιλοσοφική του σκέψη, η αρχή και το τέλος του Κόσμου, το Α και το Ω της ζωής όλων των πλασμάτων…
Η <<Τρικυμία>> του Σαίξπηρ δεν διαδραματίζεται αυτή καθεαυτή με την ανατροπή και πτώση ενός Μονάρχη, ως αποτέλεσμα μιας συνωμιοσίας και ούτε και η εκμηδένιση μιας Εξουσίας. Θέτει το ζήτημα της πρόσκαιρης ύπαρξης του ανθρώπου και ως εκ τούτου έρχεται η <<Τρικυμία>> να γίνει ο πλάστης μιας νέας ζωής, με νέους άφθαρτους κώδικες αξιών και να θέσει τα θεμέλια ενός εξ αρχής Κόσμου δίχως διακρίσεις και μεγαλεία, δίχως αδικίες ισχυρών προς αδύναμους, δίχως υποταγή των ανθρώπων σε δεσποτείες και νέους δυνάστες…
Η τρικυμία που προκαλεί ναυάγιο σε βασιλικό καράβι, ουσιαστικά ανατρέπει τα πάντα καθιστώντας βασιλείς και προύχοντες ισότιμους με όλα τα πλάσματα επί της γης… Η ιδιοφυής σκέψη του συγγραφέα δεν επικαλείται για το ναυάγιο πρόκληση θεϊκών δυνάμεων, αλλά τα ίδια τα στοιχεία της φύσης, που επηρεάζονται όμως από υπερφυσικά αίτια μαγικών καταστάσεων, αερικών και πνευμάτων… Ο ίδιος ο συγγραφέας δημιουργεί τη δυναμική των πνευμάτων και ο ίδιος τα καταργεί, ώτσε να επανέλθει στον Κόσμο η φυσική τάξη πραγμάτων…
Η <<Τρικυμία>> του Σαίξπηρ δεν είναι τίποτα άλλο από μια Ουτοπία! Μια πάλη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, μια γνώση για την Αρχή και το Τέλος όλων, μια επίγνωση για τη Ζωή και το Θάνατο!
Η όλη πλοκή του ποιητικού αυτού έργου του Σαίξπηρ, που θεωρείται το κύκνειο άσμα του, εξυφαίνεται ανάμεσα στο πνεύμα Άριελ και το τέρας Κάλιμπαν… Είναι η ιδιοφυία του συγγραφέα – ποιητή, που δίνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αυτές τις δύο μορφές, τις οποίες προσωποποιεί δίνοντας σε αυτές ανθρώπινη υπόσταση, όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρα κατ΄αντίστροφη έννοια!
ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Στο ρόλο του Πρόσπερου η Παναγιώτα Ιωάννου, μία κορυφαία ηθοποιός της Ομάδας Τέχνης <<Δούρειος Ίππος>>.
Στο ρόλο της Μιράντα η Ελευθερία Μυλωνά, με ένα ποιητικό ρομαντισμό στο παίξιμό της.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του (πνεύματος) Άριελ η καταπλητική και ραγδαίως ανερχόμενη Βασιλική Ντεβενέζου.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κάλιμπαν μία μεγάλη έκπληξη με τον πρωτοεμφανιζόμενο Μιχάλη Δημητρόπουλο, ένα εξαιρετικό ταλέντο, που έχει τις ικανότητες να προχωρήσει ψηλά.
Στο ρόλο του Φερνάνδου μια σταθερή παρουσία και μια εντυπωσιακή ερμηνεία από τον Κώστα Δημητρόπουλο.
Ο Κώστας Σπίνος με εμπειρία από τα παλιά απέδωσε ως Γκονζάλος εξαιρετικά το ρόλο αυτό.
Ο Επαμεινώνδας Κουτσουράκης αγέρωχος και εξαιρετικός, μία μορφή όντως θεατρική στο ρόλο του Αλόνσο.
Στο λαμπύρισμα της Τέχνης ως Αντώνιος, αναντικατάστατος και με ικανότητες τέτοιες να ερμηνεύσει το οτιδήποτε ο Κώστας Λεμπέσης.
Εξαιρετική η Όλγα Δημητρακοπούλου στο ρόλο του Σεβαστιανού, έχει σπουδαίο ταλέντο.
Η Ντάνα Αργυρακοπούλου στο ρόλο του Στέφανου εξαιρετικά απολαυστική με πηγαίο ταλέντο.
Με εντυπωσίασε επίσης η Χαρούλα Κόλλια στο ρόλο που ερμήνευσε του Τρίνκουλου, μια άνετη επί σκηνής παρουσία.
Στο ρόλο του λοστρόμου επίσης άνετος και με πειστικότητα ο Ιωάννης Πλεμμένος.
Σύντομη η παρουσία της Αιμιλίας Ζαφειροοπούλου στο ρόλο της Ίριδος, αλλά έχει τέτοια προσωπικότητα που προκάλεσε αίσθηση η σκηνική της παρουσία, σαν ένα ποίημα μέσα στο ποίημα του έργου.
Δυνατή επίσης προσωπικότητα η Ιουλία Κόλλια με εξαιρετική απόδοση στο ρόλο της Δήμητρας, ένα πρόσωπο, μια σκηνική παρουσία, που και μόνο οι κινήσεις της και η όλη της εμφάνιση προσέδιδαν την εντύπωση ιέρειας.
Επίσης σύντομη εμφάνιση έκανε στο ρόλο της Ήρας η Ειρήνη Παναγιώτου, μια καινούργια ηθοποιός πολλά υποσχόμενη για το μέλλον. Το παράστημά της μεγαλοπρεπές και πάνω από το φυσικό της ανάστημα, με τους <<κοθόρνους>> της αρχαίας τραγωδίας, με μια δυνατή φωνή και επιβλητική έκφραση του προσώπου της.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΩΣ ΞΩΤΙΚΑ : Λυδία Μίνιτς, Μάρω Καραλή, Ηριάνα Δημητροπούλου, Βάγια Τζαβάρα, Μαρία Κούλη, Διονύσης Παναγιωτόπουλος, Δανάη Αλαμέτη, Νεφέλη Αλαμέτη, Αγγελική Γκολφίνου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία : Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος
Ήχος – Φως : Αλέκος Αμπελογιάννης, Δημήρτης Μαρινόπουλος
Φωτογραφίες : Λάμπρος Τσακριλής
Προτζέκτορας : Πάνος Παπαγεωργίου
Κοστούμια – Σκηνικά : Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος
Εκτέλεση Σκηνικών : Θέτις Παπαδοπούλου, Ντεγιάν Μίνιτς
Χορευτικά : Εβίτα Κεραμιδά
Σχεδιασμός Προγράμματος : Σοφία Τσερεγκούνη
Μουσική Επιμέλεια : Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος
Σχεδιασμός Αφίσας : Δανάη Μίνιτς
Γενικά Καθήκοντα : Αποστόλης Στεργιώτης
******************************************************************
Ανάλυση και Παρουσίαση από τον Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ της ΑΥΓΗΣ Πύργου