Οι Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του 1958 και η μεγάλη έκπληξη με την ΕΔΑ που έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση με 79 Βουλευτές! Ο μύθος ότι η Ενισχυμένη Αναλογική βγάζει σταθερές κυβερνήσεις!
Οι Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του 1958 και η μεγάλη έκπληξη με την ΕΔΑ που έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση με 79 Βουλευτές! Ο μύθος ότι η Ενισχυμένη Αναλογική βγάζει σταθερές κυβερνήσεις!
(Σημείωση : Τα εκλογικά στοιχεία είναι παρμένα από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ως βασική πηγή)
Ανάλυση του δημοσιογράφου ΑΝΚ
Οι εκλογομάγειροι που έσκαβαν το 1958 το λάκκο για την Αριστερά με την ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, όπου πριμοδοτούντο τα δύο πρώτα κόμματα σε βάρος του 3ου, που υπολόγιζαν ότι θα έρχόταν η ΕΔΑ! Έτσι αντί να πέσει μέσα στο λάκκο η Αριστερά, έπεσαν οι ίδιοι μέσα και εσχίσθη το καταπέτασμα της Δύσης και της τότε Δεξιάς στα δύο και σεισμός μέγας εγένετο…!!!
Σε μία εβδομάδα, στις 21 Μάη του 2023, στην Ελλάδα θα διεξαχθούν οι Βουλευτικές Εκλογές, μία εβδομάδα μετά τις τουρκικές εκλογές, όπου ο μεν αρεστός στη Δύση Κιλιτσντάρογλου ηττήθηκε κατά κράτος, οι δε εταιρείες δημοσκοπήσεων, που σε κάποια φάση <<θρασύτατα>> του έδιναν προβάδισμα 15 μονάδων, καταποντίστηκαν πανηγυρικά…!!! Είδατε πουθενά, να το σχολιάζουν αυτό τα τηλεοπτικά κανάλια των εφοπλιστών και βιομηχάνων στην Ελλάδα? Γιατί άραγε? Μήπως αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει?
Ο μύθος για δήθεν σταθερές κυβερνήσεις με Ενισχυμένη Αναλογική που σκοπό μόνο έχει τη <<ληστεία>> των ψήφων του εκλογικού σώματος
Το 1958 ήταν έτος καμπής για την Ελλάδα, αφού κατέπεσαν οι μάσκες και οι <<εκλογομάγειροι>> έσπασαν τα μούτρα τους, καθώς τον λάκκο που είχαν ανοίξει για να πέσει μέσα η Αριστερά, τελικά έπεσαν μέσα οι ίδιοι και ταραχή μεγάλη επικράτησε στο στρατόπεδο των ανυιαριστερών δυνάμεων και στους πάτρονές τους στη Δύση, καθώς οι υπολογισμοί τους γύρισαν τούμπα! Εσχίσθη στα δύο το καταπέτασμα της Δεξιάς Αντίδρασης και μέγας σεισμός εγένετο στα πολιτικά πράγματα της χώρας! Αλλά το μεγάλο δίδαγμα ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι η Ενισχυμένη Αναλογική όχι μόνο δεν έδωσε πολιτική σταθερότητα, αλλά οδήγησε σε μια αντικομμουνιστική υστερία και παρά τη συντριπτική νίκη το 1964 του Γεωργίου Παπανδρέου, οι δυνάμεις της πολιτικής ανωμαλίας οδήγησαν τα πράγματα σε αποστασίες βουλευτών και τέλος στο πραξικόπημα της χούντας το 1967.
Ποι κάτω αναδημοσιεύω τα εκλογικά στοιχεία και κείμενο εντός εισαγωγικών, που πήρα από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
Οι Ελληνικές Βουλευτικές εκλογές του 1958
*** <<Οι βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 διεξήχθησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Γεωργακοπούλου. Πέντε πολιτικοί σχηματισμοί συμμετείχαν (τρία κόμματα και δύο συνασπισμοί). Η δεξιά παράταξη που βρισκόταν στην εξουσία από το Νοέμβριο του 1952, αρχικά ως Ελληνικός Συναγερμός υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και έπειτα ως ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κερδίζει ξανά τις εκλογές με ποσοστό 41,16%, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τη μεγάλη όμως έκπληξη στις εκλογές του 1958 κάνει η ΕΔΑ που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,42% και, ενισχυόμενη από την δεύτερη κατανομή ψήφων, φτάνει τις 79 έδρες. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία που η Αριστερά γίνεται Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η φιλελεύθερη-βενιζελική παράταξη καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό 20,67%, πληρώνοντας την παροιμιώδη πλέον ενδοπαραταξιακή διαμάχη Σοφοκλή Βενιζέλου και Γεωργίου Παπανδρέου.
Οι εκλογές έγιναν με νέο εκλογικό νόμο, που είχε ψηφιστεί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και προέβλεπε ενισχυμένη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα πριμοδοτούσε με βουλευτικές έδρες τα δύο πρώτα κόμματα εις βάρος των υπολοίπων και σκοπό είχε, πλην της πριμοδότησης του νικητή, τη μείωση της δύναμης της αριστερής ΕΔΑ, η οποία προβλεπόταν να έρθει τρίτη. Στο σύστημα αυτό είχαν συμφωνήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, ΕΡΕ και Κόμμα Φιλελευθέρων. Πλην όμως η ΕΔΑ τελικά πήρε τη δεύτερη θέση σε ψήφους και έλαβε λόγω της πριμοδότησης τις περισσότερες έδρες στην ιστορία της. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήρθε τρίτο και ο αριθμός των εδρών του ελαχιστοποιήθηκε.
Οι εκλογές έγιναν με νέο εκλογικό νόμο, που είχε ψηφιστεί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και προέβλεπε ενισχυμένη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα πριμοδοτούσε με βουλευτικές έδρες τα δύο πρώτα κόμματα εις βάρος των υπολοίπων και σκοπό είχε, πλην της πριμοδότησης του νικητή, τη μείωση της δύναμης της αριστερής ΕΔΑ, η οποία προβλεπόταν να έρθει τρίτη. Στο σύστημα αυτό είχαν συμφωνήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, ΕΡΕ και Κόμμα Φιλελευθέρων. Πλην όμως η ΕΔΑ τελικά πήρε τη δεύτερη θέση σε ψήφους και έλαβε λόγω της πριμοδότησης τις περισσότερες έδρες στην ιστορία της. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήρθε τρίτο και ο αριθμός των εδρών του ελαχιστοποιήθηκε>>***
Στις 17 Μαΐου 1958, ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση Κ. Καραμανλή.
Αποτελέσματα :
Εκλογικό Σύστημα : Ενισχυμένη Αναλογική
Εκλογικός νόμος : Ν.3822/1958 (ΦΕΚ 45/31-3-1958)
Εκλογικές περιφέρειες : 55
Σύνολο υποψηφίων : 1,483
Νόμιμος πληθυσμός : 7.395.219
Ψήφισαν : 3.863.982>> ***
888888888888888888888888888888888888888
Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1963
*** <<Στην Ελλάδα εκλογές έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 1963 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Σ. Μαυρομιχάλη. Ο Μαυρομιχάλης ήταν αποφασισμένος να οργανώσει εκλογές όσο το δυνατό περισσότερο αδιάβλητες. Για πρώτη φορά δεν γίνονται βάσει των εκλογικών καταλόγων του 1940, αλλά βάσει της απογραφής του 1961. Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι για τις εκλογές. Μετά την ήττα του αναχώρησε ξανά στο εξωτερικό, αφήνοντας την αρχηγία, του κόμματός του, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1964
Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 16 Φεβρουαρίου 1964 ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν τη Δικτατορία. Αρμόδια για τη διεξαγωγή τους ήταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου η οποία είχε αναλάβει από τις 30 Δεκεμβρίου 1963. Στις εκλογές του 1963, η Ένωσις Κέντρου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και έτσι έγιναν αυτές οι εκλογές. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απεβίωσε και ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Ένωσις Κέντρου πέτυχε σαρωτική νίκη, λαμβάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ πολιτικός σχηματισμός>> ***