Ο υπέροχος συμβολισμός με την διττή έννοια στο Χρονογράφημα της Ήρας Αλ. Κάζογλη
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Επιστροφή στη φύση
Είδαν πολλά τα μάτια μας αυτές τις μέρες, πράγματα κάπως διαφορετικά σαν εικόνες σε μια μεγάλη πόλη.
Η πρωτεύουσα γέμισε αγροτικά τρακτέρ, όπου δυναμικοί αγρότες τα οδήγησαν έξω από τη Βουλή για να δει όλος ο κόσμος, εγχώριος και ευρωπαϊκός, το δίκαιο των αιτημάτων τους. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τους χαιρέτησαν με ενθουσιασμό και σ’ όλους έκανε εντύπωση η ανεπιτήδευτη αξιοπρέπειά τους, τόσο διαφορετική από την επιτηδευμένη αναίδεια τόσων και τόσων άλλων γύρω μας.
Ύστερα, έξω από τη Βουλή ήρθαν οι μελισσοκόμοι, δίνοντας κι αυτοί έναν τόνο επιστροφής της φύσης μέσα στην πόλη. Πράγμα που θα ήταν κάπως διασκεδαστικό, αν δεν υπήρχαν και γι’ αυτούς θέματα σοβαρά που τους ανάγκασαν να βρεθούν εκεί, σε αντίθεση με τους δεκάδες συμπολίτες που επισκέπτονται καθημερινά τα δεκάδες μπαρ-καφέ της πλατείας χάριν ψυχαγωγίας.
Και μέσα σ’ αυτό το περίεργο σκηνικό, δημοσιεύονται οι απόψεις διάσημου, ιρανικής καταγωγής, καθηγητή Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος περνά τον πρώτο του χειμώνα ως κάτοικος Αθηνών. Ο καθηγητής, λοιπόν, υποστηρίζει πως για να μεταβούν οι ελληνικές πόλεις σ’ ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, πρέπει η φύση να επιστρέψει σ’ αυτές. Με πράσινες παρεμβάσεις σε ταράτσες, ακάλυπτους χώρους, με αστικές καλλιέργειες και τέτοια.
Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά εμείς εδώ όπως όλα δείχνουν δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα των αυθεντικών αγροτών, πώς θα εξυπηρετήσουμε τα ζητήματα της αστικής ανθοφορίας και εν γένει καλλιέργειας;
Είναι δύσκολη η επιστροφή στη φύση, ειδικά όταν αυτή επιβάλλεται όχι ως αυθεντικότητα αλλά σαν θέση που ζητά ν’ ακυρώσει την πραγματικότητα. Και το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν οι άνθρωποι που πράγματι ασχολούνται με τη φύση αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατα και μόνο, από τη θέση της σούπερ ασφάλειας που παρέχει η εξουσία. Πόσο μεγάλο λάθος και αχαριστία.
Η.Κ.