Ο σημαντικός κοινωνικός ρόλος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και ο αγώνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού γυναικών
ΚΑΙ ΟΙ 4+1 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΕΣ
Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας διοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού των γυναικών
Από αριστερά άνω : Κατερίνα Φωτοπούλου και Αμαλία Αγαλιανού
Από αριστερά κάτω : Ελένη Διον. Βασιλοπούλου και Σοφία Κίτσου-Βάγια
Μία έξαιρετική εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, το απόβραδο, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου (Διοικητήριο Πύργου) της Π.Ε. Ηλείας. Αντικείμενο ήταν η υψίστης σημασίας διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού της γυναίκας. Η διοργάνωση έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, φορέας έμφορτος πολιτισμού με σημαντική κοινωνική δράση, αναγνωρίσιμη στου χρόνου την αέναη διαδρομή! Συμπαραστάτης άοκνος και με δεδηλωμένο ενδιαφέρον, όσον αφορά την έννοια και τον αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου γενικά και ειδικά του καρκίνου του μαστού των γυναικών, ο Ιαττρικός Σύλλογος Ηλείας, όπου δια του Προέδρου του κ. Χρήστου Γιαννικούλη απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Ο κ. Γιαννικούλης τόνισε την αναγκαιότητα της ενημέρωσης του κοινού και κυρίως των γυναικών, καθότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία προσβολής!
Στο Λύκειο Ελληνίδων Πύργου αξίζουν πολλά συηχαρητήρια συνολικά για την προσφορά του και επί του βσυγκεκριμένου θέματος ήταν άκρως επιτυχής η εν γένει πρωτοβουλία του και η επιλογή τεσσάρων γυναικών επιστημόνων, που ανέπτυξαν εισηγήσεις εξαιρετικής επικέντρωσης στο φλέγον τούτο θέμα, που όπως προσφυώς ελέχθη από ομιλήτρια, όταν αρρωσταίνει μία γυναίκα από καρκίνο, αρρωσταίνει όλος ο περίγυρός της! Η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο του Λ.Ε.Π. και ευχαρίστησε τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας, για την συμμετοχή του και στήριξη αυτής της προσπάθειας. Η κ. Παρασκευοπούλου ευχαρίστησε επίσης ένθερμα τις εκλεκτές ομιλήτριες κ. Κατερίνα Φωτοπούλου, κ. Αμαλία Αγαλιανού, κ. Ελένη Διον. Βασιλοπούλου και την κ. Σοφία Κίτσου – Βάγια.
Επίσης ευχαρίστησε την εκλεκτή συνάδελφο δημοσιογράφο Νάνσυ Σπυροπούλου, για τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης.
Οι δημοσιογράφοι το ξέρουν καλά αυτό που θα πω τώρα… Παρουσιάαζω αυτό το ρεπιορτάζ κατά τον πλέον ανορθόδοξο μεθοδολογικά τρόπο, αφού δεν το παρουσιάζω με την δημοσιογραφική μέθοδο της ανεστραμμένης πυραμίδας! Για ποιο λόγο άραγε? Διότι αν έχεις υπόψη σου όλες τις μέθοδες (η πιο εφαρμόσιμη είναι της ανεστραμμένης πυραμίδας), τότε μπορείς να κάνεις και ανατροπές, με τεχνική όμως προσιτή στο αναγνωστικό κοινό!
Για τη Νάνσυ Σπυροπούλου, την αγαπητή συνάδελφο δημοσιογράφο έχω να πω το πόσο εξαιρετικά έκανε τον συντονισμό της εκδήλωσης, όχι μόνο με τις γνώσεις και την άνεση λόγου, που πρέπει να έχει ένας καλός δημοσιογράφος, αλλά και με το δικό του τμπεραμέντο, τη δική του προσωπικότητα, να διευθύνει μία ημερίδα με το δικό του πρόταγμα λόγου, απευθυνόμενος πότε στο πάνελ και πότε στο κοινό! Αυτό τον τρόπο της αντιμετάθεσης από τον συμβατικό τρόπο παρουσίασης σ΄ένα πολύ πιο ελεύθερο σχήμα, το έκανε πράξη με επιτυχία η συνάδελφος Νάνσυ Σπυροπούλου! Μάλιστα ανεμνήσθη κι ενός πρωτοποριακού γεγονότος για την Ηλεία, που έλαβε χώρα πριν από είκοσι περίπου χρόνια, με εξέταση του γυναιλείου πληθυσμού για την πρόληψη του καρκίνου, από την Ογκολογική Εταιρεία Ελλάδος, με επικεφαλής τον αείμνηστο Γκαρά, ιατρό ογκολόγο.
88888888888888888888888888888888888
ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Λ.Ε.Π.
<<Το 2021 ο καρκίνος του μαστού πήρε την πρωτιά από τον καρκίνο του πνεύμονα>>
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ :
Η μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος κ. Κατερίνα Φωτοπούλου ανέπτυξε την εισήγηση <<Ενημέρωση – Παρατηρήσεις – Εμμηνόπαυση>> με εμβρίθεια επί του αντικειμένου και με λόγο περιεκτικό και κατανοητό εστιάσασα πάνω στην έννοια και την αναγκαιότητα της πρόληψης του καρκίνου. Ερχόμενη στο τρίτο και βασικό βήμα, αυτό της μαστογραφίας, επεσήμανε την σημαντικότητα αυτής της εξέτασης, για την περαιτέρρω πορεία της ζωής των γυναικών και ότι η μαστογραφία πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών και άνω. Η εκλεκτή ομιλήτρια έκανε επίσης ευρεία αναφορά πάνω στο θέμα της εμμηνόπαυσης τψν γυναικών, κάτι το απολύτως φυσιολογικό, όπως είπε, το οποίο και εμφανίζεται γύρω στα 50 με 52 χρόνια της γυναίκας, λίγο πιο πάνω, λίγο πιο κάτω.
ΑΜΑΛΙΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ :
Η ιατρός ακτινοδιαγνώστης κ. Αμαλία Αγαλιανού στη δική της εισήγηση στάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή, για το πόσο πολύτιμη για τη ζωή της γυναίκας μπορούν να αποδειχτούν οι απεικονιστικές εξετάσεις, γιατί αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, τότε ο καρκίνος είναι ιάσιμος… Το θέμα που ανέπτυξε ήταν <<Η συμβολή της απεικόνισης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού>>. Όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με έρευνες ο καρκίνος του μαστού είναι η πολυπληθέστερη μορφή καρκίνου και το έτος 2021 πήρε την πρωτιά από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Οι νεαρές γυναίκες είναι ανυποψίαστες , κάτι που κάνει αργότερα την εμφάνιση του καρκίνου πιο πιθανή! Στα μέσα της 10ετίας του ΄60 δημιουργείται ο πρώτος μαστογράφος. Ο συμβατικός (κλασικός) μαστογράφος εδραιώνεται από το 1975 μέχρι και το 2000. Από το 2000 και στη συνέχεια έχουμε την εμφάνιση της ψηφιακής μαστογραφίας. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε σαφώς καλύτερη, αλλά και αβλαβή εξέταση. Ένα βασικό ζήτημα ανακύπτει, ότι δηλαδή η μαστογραφία σώζει ζωές!
Η κ. Αγαλιανού επεσήμανε ότι όσο πιο ενωρίς ανακαλύψουμε τον καρκίνο, τόσο πιο πολλά χρόνια θα αυξηθεί το χρονικό επίπεδο της επιβίωσης! Για τους πυκνούς μαστούς επιβάλλεται μαζί με τη μαστογραφία να γίνεται και υπερηχογράφημα. Η μαγνητική μαστογραφία είναι ακόμη πιο ακριβής μέθοδος. Με ιδιαίτερη έμφαση η εκλεκτή ομιλήτρια τόνισε την περίπτωση -και είναι αυτό μία οδυνηρή αλήθεια για όσους το έχουν βιώσει- ότι όταν αρρωσταίνει μία γυναίκα από καρκίνο, τότε αρρβσταίνει όλος ο περίγυρός της!
Η κ. Αγαλιανού έκλεισε την εισήγησή της επισημαίνοντας ότι από την ηλικία των 40 και άνω, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο μέχρι και την ηλικία των 72 χρόνων. Από εκεί και μετά θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.
ΕΛΕΝΗ ΔΙΟΝ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ :
Η γυναικολόγος χειρουργός μαστού κ. Ελένη Διον. Βασιλοπούλου στη δική της τοποθέτηση ανέπτυξε την άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση <<Καρκίνος του μαστού : Από τη διάγνωση στη θεραπεία>>. Η ομιλία της εστιάστηκε σε αναφορές κρίσιμες που αφορούν την απεικόνιση, τους ελέγχους και εκτιμήσεις , καθώς και την παραπομπή. Σε περίπτωση κυστικού ευρήματος, επεσήμανε, αρχικά διενεργούμε FNA (Κυτταρολογικός έλεγχος).
Στη συνέχεια η εκλεκτή ομιλήτρια αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές καρκίνων του μαστού και τους τρόπους αντιμετ’ωπισης, καθώς εποίσης και στις διάφορες επιλογές με τις οποίες θα τους αντιμετωπίσουμε.
ΣΟΦΙΑ ΚΙΤΣΟΥ – ΒΑΓΙΑ :
Η Διατροφολόγος κ. Σοφία Κίτσου – Βάγια ανέπτυξε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση με θέμα <<Διατροφή και Καρκίνος του Μαστού>>. Η εκλεκτή ομιλήτρια αναφέρθηκε στη δράση ορισμένων διατροφικών συστατικών και συγκεκριμένα στο αλκοόλ, στους υδατάνθρακες, στις φυτικές ίνες, στη βιταμίνη D κλπ. Αναλόγως των περιστάσεων και περιπτώσεων άλλα από αυτά τα συστατικά έχουν θετικά και άλλα αρνητικά αποτελέσματα, καθώς επίσης και στις δράσεις που αφορούν την πρόληψη.
Η κ. Κίτσου εστίασε κυρίως την τοποθέτησή της στο τρίπτυχο : Μεσογειακή Διατροφή – Φυσική Δραστηριότητα – Φυσιολογικό Σωματικό Βάρος. Πολλά είδη τροφίμων, επεσήμανε, ευθύνονται γιαα την επιτάχυνση ή ακόμα και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά και γενικά. Τέλος τόνισε τα πλεονεκτήματα στην ευζωία των ανθρώπων, που παρέχει η Μεσογειακή Διατροφή!