Ο Νίκος Τσούλιας μάς έστειλε ένα άρθρο του υπέρ του Χάρη Δούκα με τίτλο: <<Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο εσωκομματικές>>!
Ο Νίκος Τσούλιας μάς έστειλε ένα άρθρο του υπέρ του Χάρη Δούκα με τίτλο: <<Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο εσωκομματικές>>!
Υπάρχουν δύο στενά συνδεδεμένα στοιχεία – γεγονότα που καθιστούν ισχυρή τη συγκεκριμένη θεώρησή μου. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ξανά με νέα δυναμική μετά από αρκετά χρόνια με χαρακτήρα κόμματος διακυβέρνησης και εξουσίας. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον είναι ευρύτερα κοινωνικό.
Δεύτερον, η όλη διαδικασία είναι ανοιχτή, δεν είναι σε κάποιο κλειστό κομματικό σώμα. Επιπλέον, το επικείμενο ντιμπέιτ θα έχει αναφορά σε εθνικό ακροατήριο και οι υποψήφιοι πρόεδροι θα έχουν (ή οφείλουν να έχουν) ευρύτερο πολιτικό λόγο και όχι κομματικό.
Συμπερασματικά, το ΠΑΣΟΚ (και οι υποψήφιοι πρόεδροί του) είναι προσανατολισμένο να δώσει πρόταση εξουσίας στον λαό. Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ανοικτό κομματικό ζήτημα, για να υπάρχει κάποιου είδους εσωστρέφεια, όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα.
Οι πολίτες, που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, προφανώς θα έχουν κάποια επιλογή σε συγκεκριμένο πρόσωπο – αν και αρκετοί σίγουρα θα ταλαντεύονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Εξ’ άλλου, στη δεύτερη εκλογική διαδικασία πάρα πολλοί θα ψηφίσουν διαφορετικό πρόσωπο από ό,τι στην πρώτη.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που βαραίνει στην απόφασή τους είναι το εξής ερώτημα. «Ποιος μπορεί να δώσει καλύτερη πολιτική πρόταση και να αναπτύξει ευρεία κοινωνική δυναμική για να ανατρέψει το αυταρχικό καθεστώς της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη»; Και είναι ερώτημα καίριο και καθοριστικό, γιατί συνδέεται με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, με την προοπτική της χώρας, με τα καυτά ζητήματα των οικογενειών και κυρίως των νέων.
Διάφορα επιμέρους και διαδικαστικά ζητήματα και τα οποία δεν έχουν καμιά ουσιαστική βάση – γι’ αυτό άλλωστε το πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών μας είναι ομόφωνα συμφωνημένο από όλους τους υποψηφίους μας – και στα οποία καταπιάνονται 1-2 υποψήφιοι λόγω απουσίας πρωτογενούς λόγου τους, δεν ενδιαφέρουν κανέναν πολίτη.
Όσον αφορά την ουσία στο ερώτημα «ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες και στις προκλήσεις των καιρών μας», θεωρώ ότι ο Χάρης Δούκας έχει σαφές προβάδισμα. Και δεν στέκομαι μόνο στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αναφέρομαι στη μεγάλη, ιστορική επικράτησή του στο Δήμο της Αθήνας έναντι του κ. Μπακογιάννη και κυρίως έναντι του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Αναφέρομαι στη δυναμική παρουσία του σε όλη την Ελλάδα – και μάλιστα χωρίς να έχει καν κάποιον μηχανισμό.
Αναφέρομαι στη δημιουργικότητά του τόσο στον Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ επί 6 χρόνια όσο και στην παγκόσμια αναφορά του όσον αφορά τη διεθνή επιστημονική επιδραστικότητά του στο μείζον ζήτημα της ενέργειας. Αναφέρομαι, τέλος, στο νέο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που φέρνει – ένα μήνυμα με έμφαση στα μείζονα προβλήματα της χώρας και ιδιαίτερα των ανισοτήτων.
Ήδη είναι πασίδηλη μια ελπίδα ολοζώντανη, ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον δημιουργικό με προοδευτικό πρόσημο. Μπορούμε με μια νέα αντίληψη να αλλάξουμε το σημερινό γκρίζο σκηνικό της διευρυνόμενης φτωχοποίησης, της απαισιοδοξίας και των αδιέξοδων που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική και στους συλλογικούς θεσμούς – εγκαταλείποντας τη θέση του παρατηρητή ή του θεωρητικού αποτιμητή – είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο στον αγώνα για πιο δίκαιη κοινωνία, για σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, για στήριξη των οικονομικά αδύνατων, για εκδημοκρατισμό των δημόσιων φορέων που έχουν αλωθεί από τον καθεστωτισμό της Ν.Δ.
Αυτό το νέο αξιακό πεδίο κομίζει ο Χάρης Δούκας, που δηλώνει ευθέως ότι δεν είναι μεσσίας, ότι η ουσιαστικοποίηση της πολιτικής και η εμβάθυνση της δημοκρατίας μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες μιας θετικής προοπτικής.