Ο δισσέγγονος του εκτελεσθέντος από τους αιμοδιψείς φασίστες Γερμανούς εξεφώνησε λόγο
ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΟΞΑΣ
Του Εκπαιδευτικού κ. Θεόδωρου Αντωνόπουλου
Λόγος μνήμης άσβεστης στο μαρτυρικό Γεράκι της Ηλείας από τον δισέγγονο του εκτελεσθέντος από τους Γερμανούς της βαρβαρότητας φασίστες αείμνηστου Δάσκαλου Δημητρίου Τσάμη
Η σεμνή εκσήλωση τιμής και μνήμης στο μαρτυρικό Γεράκι της Ηλείας, στις 2 Οκτωβρίου 2022, στην τελετή τιμής και μνήμης, με την επίσημη παρουσία του τ. Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για την αξέχαστη ημέρα της 30ης Ιουλίου 1943, όταν το Γεράκι υπήρξε το πρώτο θύμα του Γερμανικού Ναζισμού στην Ελλάδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μαρτυρικό Γεράκι πριν από 79 χρόνια στις 30 Ιουλίου 1943 υπήρξε το πρώτο θύμα του Ναζισμού στην Ελλάδα, αναίτια και άδικα, με τη δημόσια εκτέλεση στο Γεράκι, ΔΥΟ εκλεκτών δημοσίων ανδρών της Τοπικής Κοινωνίας αλλά και ευρύτερα, του Δασκάλου Δημητρίου Τσάμη και του Προέδρου της Κοινότητας Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου και της ολοκληρωτικής πυρπόλησης του χωριού μας, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες.
Ο αείμνηστος Δάσκαλός μας, Δημήτριος Τσάμης, γεννήθηκε στα Μαζέϊκα Καλαβρύτων και ορφανός σπούδασε εργαζόμενος από μικρής ηλικίας στο Δικηγορικό Γραφείο του θείου του Ανδρέα Τσάμη στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή και το Διδασκαλείο και ήταν κάτοχος της Γαλλικής γλώσσας.
Τελικά τον κέρδισε το λειτούργημα του Εκπαιδευτικού!.
Νεότατος το 1896, πρωτοδιορίστηκε ως Διδάσκαλος στο νεοϊδρυθέν Μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο Γερακίου.
Παντρεύτηκε την συγχωριανή μας Ευγενία Γαργαρώνη, μία πανάξια, αφοσιωμένη σύζυγο και επιτυχημένη μητέρα, ΚΑΙ δημιούργησαν μία άριστη πολυμελή οικογένεια, από 9 τέκνα, 5 γιους και 4 θυγατέρες, τα περισσότερα των οποίων έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες, αφού φρόντισε στις δύσκολες μέρες της Κατοχής 1940-43, να έχει οικότροφο μία Γαλλίδα καθηγήτρια, για να μάθουν τα παιδιά του Γαλλική γλώσσα.
Ήταν ο πνευματικός ηγέτης του χωριού μαςμετη δημιουργία Κατηχητικού Σχολείου και Πολιτιστικού Συλλόγου και ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ σε κάθε έχοντα ανάγκη συγχωριανό του. Ως δάσκαλος επί 40 χρόνια στο Γεράκι, μόρφωσε τους Προπαππούδες μας, τους Παππούδες μας και τους Πατεράδες μας και τους μπόλιασε με αρχές και αξίες, για μία έντιμη και δημιουργική ζωή, γι’αυτό ΕΜΕΙΣ οι νεότεροι θα του είμεθα για ΠΑΝΤΑ ευγνώμονες.
Ως Γραμματέας της Κοινότητας επί 45 χρόνια αμισθί, προσέ-φερε τεράστιο έργο, με επινόηση Πολεοδομικού Σχεδίου για τον ευπρεπισμό του Γερακίου. Με εθελοντική εργασία των συγχωριανών του διάνοιξε δρόμο μήκους 3 χιλιομέτρων, μέσω των βουνών, συν-δέοντας το Χωριό μας με το Μοναστήρι «ΑΝΑΛΗΨΗ», το οποίο υπήρξε σημείο αναφοράς και συναθροίσεων Οπλαρχηγών, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Οπλαρχηγό παππού του Γεώργιο Τσάμη και τον Οπλαρχηγό Γεώργιο Σισίνη από την Γαστούνη.
Υπηρέτησε την Εκκλησία μας επί 25 χρόνια ως Εκκλησιαστικός Επίτροπος, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του για το θεάρεστο έργο της.
Το τεράστιο έργο προσφοράς του αείμνηστου Δασκάλου μας αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και το συνεχίζουν με επιτυχία τα αξιόλογα παιδιά του.
Εξοχότατε Κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Κυρίες και Κύριοι,
Για τον Καθηγητή Πανεπιστημίου, Ανώτατο Δικαστή και Δικηγόρο Χρήστο Τσάμη, που σήμερα είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, αξίζει, να μεταφερθούμε νοερά στις 30 Ιουλίου 1943, για να ζήσουμε από κοντά και ζωντανά, την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του τότε περίπου 10χρονου μικρού Χρήστου, όπως αυτή καταγράφεται με τις συγκλονιστικές αναμνήσεις και μαρτυρίες του στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του, με τίτλο «Οι Γερμανοί στο Γεράκι Ηλείας»..
Το 1946, μαζί με την μητέρα του, αναχώρησε για την Αθήνα και έτσι ενώθηκε ξανά η οικογένεια Τσάμη. Γίνεται πτυχιούχος της Νομικής και Οικονομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Παν/μίου και γίνεται κάτοχος της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ισπανικής γλώσσας.
Για 12 χρόνια γίνεται συνεργάτης του αδελφού του Ανδρέα Τσάμη,στη Σχολή του «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και διδάσκει ΟΛΑ τα Νομικά και Οικονομικά μαθήματα στους Φοιτητές, ασκούμενους Δικηγόρους και υποψήφιους Δικαστές.
Συγγράφει πολλά σημαντικά Νομικά και Οικονομικά βιβλία, ΚΑΙ ταυτόχρονα, αναπτύσσει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και ΠΡΩΤΟ μέλημά του είναι ΠΑΝΤΑ το αγαπημένο του χωριό το Γεράκι.
Από το 1996 ως διαχειριστής ορισμένων χρημάτων των αδελφών του, τα οποία απέκτησαν με σκληρή εργασία και αποταμιεύσεις πολλών ετών, εργάζεται αδιάκοπα για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων στο Γεράκι, για την ανάδειξη και προβολή του, ΟΠΩΣ:
1.- Βοήθησε στον διορισμό στο Δημόσιο πολλών συγχωριανών μας, το ίδιο έπραξαν και όλα τα αδέλφια του. Εξασφάλισε κρατικές επιχορη-γήσεις για τον ευπρεπισμό του Γερακίου ΚΑΙ το 2000 η οικογένεια Τσάμη με δική της πρωτοβουλία και δαπάνες της ανήγειρε το Μνημείο της 30ης Ιουλίου 1943.
2.- Το έτος 2018, η οικογένεια Τσάμη, με δαπάνες της ανακατα-σκεύασε και αγιογράφησε τον ερειπωμένο Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος Γερακίου.
3.- Το έτος 2021, η Οικογένεια Τσάμη ενίσχυσε οικονομικά την Ποδοσφαιρική Ομάδα του Χωριού και ανακαίνισε τα δύο ιστορικά μνημεία, τον Ι.Ν. του Νεκροταφείου μας, το Ενοριακό Κέντρο και το Κοινοτικό Κτίριο.
4.- Το έτος 2022, ιδρύει το Ιστορικό Μουσείο του Γερακίου, για να διατηρηθεί ζωντανή στο διηνεκές η ένδοξη Ιστορία του Γερακίου ΚΑΙ ενισχύει οικονομικά την ανέγερση του Μοναστηριού μας «Ανάληψη».
Για όλα αυτά τα έργα, η Οικογένεια Δημητρίου Τσάμη «για το χωριό της καρδιά της» δαπάνησε το συνολικό χρηματικό των 410.000€.
Ο Χρήστος Τσάμης, επιστημονικά πλέον συγκροτημένος, πραγμα-τοποιεί τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο φημισμένο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου», εργαζόμενος σκληρά, σε διάφορα Εστιατόρια και Καφετέριες της Σκανδιναβίας, στα Ανθρακωρυχεία του Βελγίου, φορτοεκφορτωτής στο εργοστάσιο μπύρας και στο Ταχυδρομείο Βερολίνου.
Η Διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα «Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα», για την πολιτική και οικονομική ένωση τη; Ε.Ε. και το Μάστερ του είχε ως θέμα, «Την Εθνική και Διεθνή Συγκεντρικοποίηση της Διοίκησης», Ένωση πολλών Ασφαλιστικών Ταμείων.
Ο Χρήστος Τσάμης, το 1976 συγγράφει το ΠΡΩΤΟ βιβλίο του στη Γερμανική γλώσσα, σε 360 σελίδες, με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα», το οποίο ΥΠΗΡΞΕ καινοτόμο και πρωτοποριακό και έγινε ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ για την καθιέρωση του Ευρώ, ως κοινού νομίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τα 28 Πανεπιστημιακά βιβλία που συνέγραψε στην Ελληνική και Γερμανική γλώσσα, Οικονομικά και Νομικά, περίοπτη θέση έχει το βιβλίο του «Το δίκαιο της θαλάσσης» που συνέγραψε το 1974.Είναι ο ΠΡΩΤΟΣ Έλληνας που ανέδειξε επιστημονικά την Υφαλοκρηπίδα, την Α.Ο.Ζ., την Μετανάστευση και το Άσυλο και αυτό ομολογείται από πολλούς, όπως ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας και αργότερα Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και οι Καθηγητές του Παν/μίου Μακεδονίας, κ.κ. Γουδήρας, Βαλκάνος και Μάρδας, στο βιβλίο τους «Σύγχρονα Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής» το έτος 2018.
Υπηρέτησε την Επιστήμη πολύμοχθα και δημιουργικά επί 50 χρόνια ΚΑΙ έτυχε εξαιρετικών τιμών και διακρίσεων από πολλούς φορείς Επιστημονικούς, Εκκλησιαστικούς και Κρατικούς από ΟΛΟ τον κόσμο.
Ο Χρήστος Τσάμης, με την άψογη και εντυπωσιακή του παρουσία, την αφοπλιστική του ευγένεια, τη μεστότητα του λόγου του, με την επιστημονική του συγκρότηση και πληρότητα και με τον ευθύ και κρυστάλλινο χαρακτήρα του, ΚΕΡΔΙΣΕ δικαίως τη Γερμανική Ελίτ, τον Κόσμο της Επιστήμης και της Υψηλής Πολιτικής, ΤΟΣΟ στη Γερμανία ΟΣΟ και στην Ελλάδα. Αλλά ως Αυτόνομος, Αδέσμευτος, Αχειραγώγητος και Υπερήφανος άνθρωπος, αποφάσισε αμετάκλητα, να παραμείνει για ΠΑΝΤΑ ένας ακούραστος σκαπανέας της Επιστήμης και ένας ανυποχώρητος μαχητής του δικαίου και της αλήθειας ΚΑΙ να μην ασχοληθεί με την πολιτική, προς μεγάλη απογοήτευση τουλάχιστον των καλών και ισχυρών Γερμανών πολιτικών φίλων του, και ασφαλώς του Ιδρύματος Αντενάουερ ΔΙΟΤΙ, ως άριστος γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας ΚΑΙ της Διεθνούς εμπειρίας και νοοτροπίας ΚΑΙ τα του Ιδρύματος Αντενάουερ, ΔΕΝ ξεχνούσε ΠΟΤΕ την αρχαία προτροπή, «Φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντας». ΤΕΛΙΚΑ παρέμεινε στη ζωή του ΑΥΤΟ που ΉΤΑΝ και ΗΘΕΛΕ να είναι και ΌΧΙ αυτό που τυχόν ήθελαν οι φίλοι του!!
Εξοχότατε Κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Κυρίες και Κύριοι,
Εμείς οι νεότεροι που έχουμε ζήσει και δει πολλά, τέτοιους Δημόσιους Λειτουργούς οραματιζόμαστε και θέλουμε ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ως ΠΡΟΤΥΠΑ για τη σωστή ανατροφή και την άριστη εκπαίδευση των παιδιών μας. Γι’ αυτό εμείς οι Γερακιώτες είμαστε υπερήφανοι, που ο Χρήστος Τσάμης είναι συγχωριανός, συγγενής και φίλος μας.
Τελειώνοντας ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ στους Ήρωες Γερακιώτες που έπεσαν γενναία για την Ελλάδα – ΑΘΑΝΑΤΟΙ.