Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ **ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ 2024** ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ <<ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ 2024>> ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Τρία χρόνια απουσίας από την πόλη του Πύργου -λόγω της πανδημίας- του κορυφαίου θεσμού που έχει καταυγάσει την ιστορική διαδρομή του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, ενός συμβόλου και για τον δικό μας τόπο μακράς πνοής… Είναι τα <<Χαραλάμπεια>>, που επανέκαμψαν από την ακινησία των καιρών στην ενεργό δράση στήνοντας και πάλι στο βάθρο της συλλογικής μνήμης την πιο σπουδαία εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε ένδειξη τιμής και σεβασμού, του Προστάτη της πόλης, όπως το θέλει η Παράδοση, Πολιούχο του Πύργου Άγιο Χαράλαμπο. Η πρόεδρος αυτού του σπουδαίου για τον τόπο μας Λυκείου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, στον εμπεριστατωμένο χαιρετισμό της ανέφερε τα πιο κάτω :
Τρία χρόνια μετά τη διακοπή τους από τη φοβερή πανδημία τα Χαραλάμπεια επιστρέφουν. Η παράσταση θεσμός, συνυφασμένη με το Λύκειο Ελληνίδων και την πόλη μας, προς τιμήν του προστάτη Αγίου μας, επανέρχεται για να προσφέρει με το χορό, τη μουσική και το τραγούδι, χαρά και συγκίνηση –αλλά με μια άλλη μορφή φέτος που θα εστιάσει σε θρύλους και ιστορίες που έχουν καταγραφεί στο λαϊκό αίσθημα και έχουν σφραγίσει γενιές Ελλήνων από τους προηγούμενους αιώνες.
Κι αν είναι τόσο παλιοί είναι όμως τόσο ζωντανοί και αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας για τη ζωή των ανθρώπων και τα πάθη τους.
Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και το πάθος της αγάπης τους, η ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου και το πικρό τέλος τους, η ιστορία της γυναίκας του Πρωτομάστορα που θεμελίωσε το γεφύρι της Άρτας, ο θρύλος του Μενούση και της άμοιρης γυναίκας του, της κόρης από την Αμοργό και της άλλης της κοπέλας στο ποτάμι από την Τραπεζούντα και όσα θα δείτε να εκτυλίσσονται απόψε φέρνουν το άρωμα της Ελλάδας από πολλές περιοχές, από τον Πόντο μέχρι την Κρήτη και ζωντανεύουν με τους χορούς, τα τραγούδια και τις αφηγήσεις μας. Θα τα παρουσιάσουν όλα τα χορευτικά τμήματα ενηλίκων του Λυκείου μας, η εφηβική ομάδα, η Μεγάλη Χορευτική μας ομάδα και η Χορωδία μας.
Παρακολουθώντας αυτές τις δραματικές ιστορίες, θα διαπιστώσετε ότι όλες σχεδόν εστιάζουν στη θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη. Της γυναίκας που είναι αποκλεισμένη και υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τους κανόνες της κοινωνίας, την αυστηρότητα των κανόνων που αφορούν στην τιμή και το όνομά της.
Της γυναίκας που θυσιάζεται για ένα σκοπό, που θυσιάζεται για την αγάπη, που υφίσταται τη βία , το φόβο , την ταπείνωση και γίνεται θύμα μιας κοινωνίας των ανδρών. Αλλά και που ξέρει να αγαπά και να βάζει τα πάντα κάτω από το πάθος του Έρωτα. Η γυναίκα υποταγμένη στον άνδρα , απαραίτητο συμπλήρωμά του αλλά και θύμα του, δείχνει διαχρονικά ότι η θέση της στο πέρασμα των αιώνων δεν άλλαξε και πολύ.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Νίκο Κοροβέση και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Μπράμο για τη συνδιοργάνωση και την παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας, όπως θερμά ευχαριστούμε και το Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστάθιο Καννή για την συνδιοργάνωση.
Όλους τους συνεργάτες μας γι΄αυτήν την παράσταση, τους χορευτές μας , τους δασκάλους μας Κώστα Τζανέτο, Ανδρέα Μικελόπουλο, Νίκο Χρυσανθόπουλο, Κώστα Ζώντο, Ιουλία Κόλλια και Κωστούλα Σακκά.
Τους μουσικούς και τους τραγουδιστές
Τους χορηγούς μας και όσους μας στήριξαν για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την παράσταση, τους χορηγούς επικοινωνίας μας, όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Τέλος να σας ευχαριστήσουμε όλους για την παρουσία σας και κυρίως γιατί ακολουθείτε το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου σε όλες τις εκδηλώσεις του και τις δράσεις του.
Χρόνια πολλά σε όλους.