Μία είναι η Αρχαία Ολυμπία στην Ελλάδα και μονάκριβο σύμβολο σ΄όλο τον Κόσμο!
Να γίνει η Αρχαία Ολυμπία διεθνές θεσμικό κέντρο για την Ειρήνη
Η χθεσινή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον εκπρόσωπο Επικοινωνίας στον ΟΗΕ Δημήτρη Φατούρο με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ – Πρόταση του μάχιμου για την Ειρήνη Πάνου Τριγάζη να έρθει από την Αθήνα μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας! – Ο ρέκτης Αναπληρωτής Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος απήγγειλε το αριστουργηματικό ποίημα <<Φως της Ολυμπίας>> του Τάκη Δόξα
Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι το αίτημα να καταστεί η Αρχαία Ολυμπία διεθνές θεσμικό κέντρο για την Ειρήνη και τις προσπάθειες συμφιλίωσης και συνεργασίας των λαών, με αφορμή την εκδήλωση για την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έγινε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Επίκαιρα Μηνύματα Ειρήνης από την Αρχαία Ολυμπία», με ειδικά προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον κ. Δημήτρη Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρη Παπαηλιού, ο οποίος είχε και τον συντονισμό. Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του στην Ολυμπία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και στην προοπτική συνεργασίας για τη διοργάνωση ενός διήμερου παγκόσμιου συνεδρίου με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, κάθε φορά που γίνεται αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Πρόσθεσε ότι η Ολυμπία πρέπει να συμμετέχει ισχυρότερα στα δρώμενα του Ολυμπιακού κινήματος, αλλά και να παίξει ρόλο στα σύγχρονα προβλήματα, όπως η κλιματική κρίση, το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κοινωνικές ανισότητες, επειδή συμβολίζει τις διαχρονικές αξίες της Ειρήνης, της Εκεχειρίας, της συμφιλίωσης των λαών.
Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός τόνισε ότι η Ολυμπία μπορεί να στείλει ισχυρό μήνυμα με παγκόσμια απήχηση για την ειρήνη και την εκεχειρία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας, αν και μικρή, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με προμετωπίδα την Ολυμπία, σε διεθνές επίπεδο.
Ο πρώην Βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες να καταστεί η Ολυμπία ένα «φλεγόμενο» μνημείο διάδοσης των ιδεών της ειρήνης και της εκεχειρίας.
Στην κεντρική ομιλία ο κ. Δημήτρης Φατούρος ανέπτυξε το θέμα: «Ειρήνη και Ηνωμένα Έθνη. Ένα αφελές όραμα η μονόδρομος για την ανθρωπότητα;». Μεταξύ άλλων ανέλυσε τη λειτουργία και το ρόλο του ΟΗΕ από την ίδρυσή του έως σήμερα, επισημαίνοντας ότι η δράση του οργανισμού αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ειρήνη- ασφάλεια, ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε στον διπλωματικό ρόλο του Γ.Γ. τονίζοντας ότι ασκεί προληπτική διπλωματία που έχει σαν αποτέλεσμα την αποτροπή πολεμικών συρράξεων ανά τον κόσμο.
Μίλησε ακόμη και για το ρόλο των ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, με εκατοντάδες χιλιάδες απεσταλμένους να βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης. Κατέληξε λέγοντας ότι η έννοια της ειρήνης έχει πολλές πτυχές, περικλείοντας τις προσπάθειες για το περιβάλλον, τις κοινωνικές ανισότητες, την προσπάθεια αποκατάστασης των θεσμών σε διάφορες χώρες, αναφερόμενος και στο πλαίσιο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Ακολούθησε παρέμβαση του Προέδρου ΠΑΔΟΠ, κ. Πάνου Τριγάζη με θέμα «Κινήματα Ειρήνης Σήμερα», δίνοντας έμφαση στην κλιματική κρίση και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, αν δεν καταρτιστεί έγκαιρα ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη διεκδίκησης από την Αρχαία Ολυμπία της έδρας του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, παρατηρώντας ότι σήμερα αυτός ο θεσμός που εδρεύει στην Αθήνα δεν λειτουργεί αποδοτικά.
Τελευταίος ομιλητής ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστας Ζώρας, με θέμα: «Ostpolitik, ισχυρό μήνυμα ειρήνης ολυμπιακών χαρακτηριστικών από τη Δυτική Γερμανία του ψυχρού πολέμου». Αναφέρθηκε στις φιλειρηνικές προσπάθειες του Βίλι Μπραντ να προσεγγίσει τη Σοβιετική Ένωση και την Πολωνία, κερδίζοντας το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, ενώ αντιπαρέβαλε τη σημερινή ανύπαρκτη, όπως είπε, γεωπολιτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση του εξαιρετικού ποιήματος του Τάκη Δόξα «Φως της Ολυμπίας» από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο και ανάγνωση του μηνύματος του κ. Γκουτέρες από την εκπαιδευτικό κ. Χριστίνα Μουλαγιάννη. Εκτός των προαναφερθέντων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Αρβανίτης και κ. Δημήτρης Κωσταριάς, η Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Ρόη Αντωνοπούλου, η πρώην Βουλευτής κ. Έφη Σαλτάρη, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Θύμιος Κοτζάς και κ. Γιώργος Δεββές, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Καρυώτης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου κ. Αθανασία Κούρβα, ο εφημέριος Ι.Ν. Αρχαίας Ολυμπίας π. Μιχαήλ Μπότσας κ.α.