Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…
Μ΄ένα γελοίο επιχείρημα ότι δεν μπορεί την Κυριακή και επιμέμοντας μόνο για το Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης <<μπλόκαρε>> τη διεξαγωγή του 2ου Debate… Γιατί άραγε δεν ήθελε, αυτός που ήταν υπέρ της συμμετοχής όλων και τώρα όλοι στρέφονται εναντίον του? Προφανώς για να αποφύγει τις αποκαλύψεις με βίντεο των New York Times…!!!
ΕΡΑΝΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
(ΠΗΓΗ : ENIKOS.GR)
Εκτενή δημοσιεύματα για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο δημοσιεύει ο γαλλικός Τύπος. Η θλιβερή είδηση κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ, που μεταδίδουν όλες τις νέες πληροφορίες για την ασύλληπτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο.
<<Στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, το χειρότερο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες από το 2016>>
Ένα αλιευτικό σκάφος από τη Λιβύη βυθίστηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ενώ κατευθυνόταν προς την Ιταλία. Εκατό άνθρωποι διασώθηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, το σκάφος μετέφερε 750 άτομα. (Le Monde)
Ανταπόκριση με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα ναυάγια μεταναστών από το 2016»
Το άρθρο επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο θανατηφόρα δυστυχήματα στην ιστορία της χώρας, η οποία έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος. Η ανταπόκριση αναφέρεται εκτενώς στο χρονικό της τραγωδίας, παραθέτοντας τις σχετικές ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών.
Η Πελοπόννησος και η Κρήτη έχουν γίνει το νέο μεταναστευτικό σταυροδρόμι, ανέφερε στην ε/φ ο Βασίλης Χρονόπουλος, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο ΠΑΣΟΚ. “Μέχρι τώρα, οι πρόσφυγες έπαιρναν τη διαδρομή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του βόρειου Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Λέρος. Αλλά οι διακινητές γνωρίζουν ότι η μεταναστευτική πολιτική έχει πάρει διαφορετική τροπή τα τελευταία χρόνια. Είναι πιο σκληρή, με ισχυρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί εξαιρετικά κλειστά και φυλασσόμενα κέντρα υποδοχής. Για να μην αναφέρουμε την αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Είναι πολύ δύσκολο να περάσει κανείς από τα νησιά μας, οπότε αυτοί οι εξόριστοι προτιμούν να πάνε στη Λιβύη για να φτάσουν στην Ιταλία, η οποία είναι μια λιγότερο περίπλοκη πύλη προς την υπόλοιπη Ευρώπη“, πρόσθεσε. (Le Figaro)
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, είναι επικριτικός για τη στάση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών: “Αναρωτιέμαι για τo ελληνικό Λιμενικό και τη Frontex, που είδαν μια βάρκα υπερφορτωμένη με πρόσφυγες και δεν επενέβησαν… Τι περίμεναν; Να χτυπήσει η καταστροφή; Μια ιταλομαροκινή ακτιβίστρια, η Nawal Soufi, η οποία επεσήμανε την υπόθεση του σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Ιουνίου, ισχυρίζεται ότι μίλησε με τους επιβάτες του στο τηλέφωνο και ότι ζητούσαν βοήθεια.
Ακολούθως, επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός της Συντηρητικής παράταξης, αποφάσισε να ακυρώσει τις συγκεντρώσεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η προσωρινή κυβέρνηση έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο Μητσοτάκης επικρίνεται εδώ και μήνες για τη βίαιη μεταναστευτική του πολιτική, κατηγορούμενος ότι γενίκευσε την παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών στα σύνορα. Αν και πάντα αρνιόταν ότι κατέφευγε σε αυτή την πρακτική, ένα βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times πριν από τρεις εβδομάδες – το οποίο δείχνει εξόριστους στο νησί της Λέσβου να φορτώνονται με τη βία σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού πριν εγκαταλειφθούν σε “μια παρασυρόμενη μαύρη φουσκωτή σωσίβια σχεδία” – υπονόμευσε το επιχείρημα της συντηρητικής κυβέρνησης. Υπό την πίεση των Βρυξελλών, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε έρευνα για τα γεγονότα αυτά.
Κατά την επίσκεψή της στην Καλαμάτα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρεται ότι δέχτηκε επίθεση από ορισμένους κατοίκους της περιοχής. “Επί δικής σας προεδρίας, επί δεξιάς κυβέρνησης, οι μετανάστες πεθαίνουν στην παραμεθόριο περιοχή του Έβρου ή πνίγονται στο Αιγαίο”, φώναξε ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από το 2014, σχεδόν 27.000 μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο. Αν και τα πιο τραγικά στοιχεία χρονολογούνται από την περίοδο 2014-2016 – την περίοδο κορύφωσης των αφίξεων στην Ευρώπη – το 2023 διαμορφώνεται ως άλλη μια χρονιά ρεκόρ στην κεντρική Μεσόγειο, σχολιάζει η ε/φ. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν ξανά την ευθύνη για τη διάσωση στη θάλασσα” επιμένει ο Cochetel.
Επικρίσεις εναντίον της Ελλάδας
“Τα δίκτυα των διακινητών καθοδηγούν τους ανθρώπους να μην δέχονται βοήθεια μέχρι να έρθουν σε επαφή μαζί τους οι Ιταλοί“, παραδέχεται ο Cochetel, ο οποίος επισημαίνει ότι τα κράτη έχουν ωστόσο την υποχρέωση να εμποδίζουν τα σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο να συνεχίσουν το ταξίδι τους. “Ανησυχώ για τις τακτικές αναφορές που λαμβάνουμε, σύμφωνα με τις οποίες τα παράκτια κράτη συνοδεύουν [..] για να διασφαλίσουν ότι τα σκάφη εγκαταλείπουν τη ζώνη διάσωσης στη θάλασσα“, λέει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αναφορές για παροχή νερού, τροφίμων και καυσίμων σε αυτούς τους μετανάστες, ώστε να “ψάξουν αλλού”, δηλαδή στην ιταλική ζώνη διάσωσης”.