Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2024)
Ο Ποιητής που δεν «έρχεται από τον Πύργο» μένει στον Πύργο
(Επειδή δεν κατέστη δυνατό να καλύψουμε το ρεπορτάζ της αφιερωματικής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, δημοσιεύουμε το κείμενο που ανάρτησε το μέλος της Ε.Σ.Ε. Ηλείας Μαρία Κουτσούκου)
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον πολλών Πυργιωτών και Ηλείων που γέμισαν την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πύργου για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ηλείας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας προς τιμή του Πυργιώτη ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννησή του και 16 από τον θάνατό του.
Για το έργο του Ποιητή ανέπτυξαν άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις η εκπαιδευτικός Χαρούλα Μιχαλοπούλου, που σκιαγράφησε την ανθρώπινη και πνευματική πλευρά και η φιλόλογος Αγγελική Τσούρα με θέμα : <<Μια αναγνωστική δοκιμή στην ποίηση και την ποιητική του Γιώργη Παυλόπουλου>>. Λόγω απουσίας της φιλολόγου Νικολέττας Κατσηδήμα, την εισήγησή της διάβασε η κ. Άννα Παπαϊωάννου.
Ποιήματα του Γιώργη Παυλόπουλου απήγγειλαν οι Άννα Παπαϊωάννου και Μάρθα Σαφούρη.
Χαιρετισμοί έγιναν από τον Δήμαρχο Πύργου Στάθη Καννή, από τον πρόεδροτης Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ηλείας Φώτη Κωσταρά και από την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας.
<<Η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας διοργάνωσαν τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γέννηση και 16 από τον θάνατο του Πυργιώτη ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, που έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 6μ.μ στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.
Ο Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008) γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και έζησε, με μικρά διαλείμματα, όλη του τη ζωή. Εργάστηκε ως προϊστάμενος γραμματέας στο ΚΤΕΛ Ηλείας.
Από νωρίς βρήκε καταφυγή στη λογοτεχνία. Έφηβος ακόμη, το 1940, δημοσίευσε δύο διηγήματα στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου· το 1943 δημοσίευσε έξι ποιήματα, τα περισσότερα στο περιοδικό Οδυσσέας του Πύργου.
Το 1942 εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών. Την περίοδο 1945-1951 ζει στην Αθήνα.
Βαθιά φιλία τον συνέδεε με τον Τάκη Σινόπουλο και τον Νίκο Καχτίτση, στα πρόσωπα των οποίων βρήκε ένθερμους συνομιλητές για θέματα της λογοτεχνίας. Οι τρεις μαζί με τον Σωκράτη Καψάσκη υπήρξαν μέλη της λογοτεχνικής συντροφιάς που περιγράφεται στο διήγημα του Καχτίτση Ποιοι οι φίλοι (1959). Καθοριστική για την ποιητική του διαμόρφωση υπήρξε η σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη.
Εξέδωσε τα ποιητικά βιβλία: Το κατώγι (1971)· Το σακί (1980)· Τα αντικλείδια (1988)· Τριαντατρία χαϊκού (1990)· Λίγος άμμος (1997)· Ποιήματα 1943-1997 (2001, συγκεντρωτική έκδοση)· Πού είναι τα πουλιά; (2004)· Να μη τους ξεχάσω (2008). Εκδόθηκε επίσης το βιβλίο: Γιώργης Παυλόπουλος, Γράμματα από την Αμερική, επιμ. Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, 2008, Ποιήματα 1943-2008, συγκεντρωτική έκδοση, εκδόσεις Κίχλη (2017, 2024).
Έχουν μεταφραστεί οι ποιητικές συλλογές του: Το κατώγι στα αγγλικά από τον Peter Levi (The Cellar, 1977)· Τα αντικλείδια στα αγγλικά από την Darlene Fife (The Passkeys, 1994) και στα ισπανικά από τον Ángel Martínez Fernández (Las llaves maestras, 1995)· Λίγος άμμος στα αγγλικά από την Darlene Fife (A Little Sand, 1999). Το ποίημά του Της Γύφτισσας έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά), ιδιωτική έκδοση (εκτός εμπορίου), Πύργος, 1996.
Ποιήματά του έχουν επίσης μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, ιταλικά, ρωσικά και πολωνικά.
Κείμενά του γύρω από ζητήματα της λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Άσκησε με ζήλο την τέχνη της τυπογραφικής επιμέλειας. Επιμελήθηκε, μεταξύ άλλων, βιβλία του Νίκου Καχτίτση και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη που τυπώθηκαν σε τυπογραφεία του Πύργου.
Καρπός της φιλίας του με τον Νίκο Καχτίτση είναι το βιβλίο: Τα γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο (1952-1967), επιμ. Αυγή-Άννα Μάγγελ, 2001.
Εκτός από τη λογοτεχνία αγάπησε τη ζωγραφική, στην οποία επανερχόταν συχνά.
«Η φωνή του Παυλόπουλου έχει το φυσικό χάρισμα να μπορεί να αφηγηθεί, και μάλιστα με τρόπο ποιητικό: ξέρει να παίρνει τις ανάσες της και να μην πνίγεται, όταν ψηλώνει· να μη σβήνει, όταν χαμηλώνει. […] Δεν ξέρω πολλές φωνές στην ποίησή μας που να έχουν την απλότητα, τη θέρμη, σχεδόν την τρυφερότητα και τη φυσικότητα της αφηγηματικής φωνής του Παυλόπουλου. Υποπτεύομαι πως αυτήν κυρίως πρόσεξε ο Σεφέρης, που είχε στο κεφάλαιο αυτό τις δικές του δυσκολίες, καθώς η δική του φωνή άρχισε λυρική και εξελίχτηκε σε δραματική, πηγαίνοντας να γίνει αφηγηματική.»
Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, Διαλέξεις, 1992 [1989]. >>