Η σεμνή και ιερή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Πύργου για τα 201 χρόνια του ηρωισμού!
Η ΣΕΜΝΗ ΚΑΙ ΙΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Την ημέρα που οι Τουρκολαλαίοι επιτέθηκαν στον Πύργο (3 Απριλίου 1821) είχε τα γενέθλιά του ο μέγας Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770)
Του ΑΝΚ
Ο Δήμος Πύργου έκανε το χρέος του και τίμησε την Κυριακή 3 Απριλίου 1821, με μια σεμνή και ιερή εκδήλωση την επέτειο των 201 χρόνων από την εισβολή και επίθεση μέσα στην πόλη του Πύργου, των φοβερών σε ανδρεία και σκληρότητα Τουρκολβανών του Λάλα, όπου είχαν την έδρα τους για πολλά χρόνια, αλλά τους πήραμε φαλάγγι τον Ιούνιο του 1821 και δεν ξαναπάτησαν ποτέ το πόδι τους εκεί!
Ο Δήμος Πύργου, λοιπόν, έκανε το χρέος του, αλλά οι δημότες όχι! Λες και ήταν δύσκολο να έρθουν στην κεντρική πλατεία, να παρακολουθήσουν το σύντομο ιστορικό της επίθεσης και της ηρωικής αντίστασης των Πυργίων που επακολούθησε… Όμως πριν από δύο αιώνες θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας, για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε, όπως θέλουμε! Ναι, αλλά να τους τιμάμε πρώτα, αυτό είναι το πιο σημαντικό και μετά έρχονται όλα τα άλλα. Λίγο φιλότιμο για την ιστορική μνήμη αρκεί…
Φουστανελοφόροι με αρματωσιές και τις ένδοξες σημαίες του Αγώνα παρατάχθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο του Πύργου, στην κεντρική πλατεία, όπου οι κίονες και το λευκό μάρμαρο του Λάτσειου Μεγάρου παρέπεμπε συνειρμικά στα άλλα μάρμαρα, εκείνων των ανεπανάληπτων μνημείων της αρχαιότητας, για τα οποία πολέμησαν οι Έλληνες, όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού!
Και οποία σύμπτωση, η οποία επισημαίνεται από την ΑΥΓΗ Πύργου για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά, καθώς την ημέρα που έγινε των ανδρείων Πυργίων η μάχη, στις 3 Απριλίου του 1821, λίγες ημέρες μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, την ίδια μέρα είχε τα γενέθλιά του ο δικός μας, ο μέγας Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο λεβέντης ήρωας της Επανάστασης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 στο Ραμοβούνι ή Ρωμιοβούνι της Μεσσηνίας, που βρίσκεται κοντά στο χωριό βασιλικό.
Και λέμε των ανδρείων Πυργίων επειδή πολέμησαν όρθιοι τον εχθρό, όπως επισημαίνει και ο Πύργιος ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος, δίχως να πάρουν μέτρα προστασίας, δηλαδή να πολεμήσουν ταμπουρωμένοι. Αυτό από στρατιωτική άποψη τελείως λάθος γιατί μάς τσάκισαν οι ισχυροί Τουρκαλβανοί, που όπως επισημαίνουν οι ιστορικοί και ο ομιλητής της εκδήλωσης ιστορικός Θεόδωρος Κ. Λάμπρος, οι μαχητές αυτοί είχαν μεγάλη στρατιωτική ικανότητα και εμπειρία. Ας δώσουμε το λόγο στον ομιλητή κ. Λάμπρο, ο οποίος είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, ο οποίος είπε ότι οι Έλληνες μαχητές μετά τα πρώτα χτυπήματα αναδιπλώθηκαν και ταμπουρώθηκαν στα σπίτια τους, όπου δόθηκαν συγκλονιστικές μάχες για οκτώ ολόκληρες ώρες. Οι Τουρκολαλαίοι είχαν επίσης ισχυρό ιππικό, εμείς δεν είχαμε και καθώς δεν είχε σωστά οργανωθεί η άμυνα της πόλης του Πύργου, που κατά τους ιστορικούς είχε 5,000 κατοίκους και κατ΄άλλους 7.000, η έκβαση της μάχης δεν ήταν για εμάς νικηφόρα… Η σφαγή για τον άμαχο πληθυσμό θα ήταν μεγάλη, αν οι Τουρκολαλαίοι δεν το έριχναν στο πλιάτσικο και πριν αποχωρήσουν για την έδρα τους έβαλαν φωτιές και έκαψαν τα μισά σπίτια του Πύργου!
Προσφυώς ο ιστορικός κ. Θέοδωρος Λάμπρος, στη διαδρομή του λόγου του δίνοντας με συνεκτικό και περιεκτικό τρόπο το όλο χρονικό της προετοιμασίας και της επίθεσης στην πόλη από τρεις κατευθύνσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι στις 3 Απριλίου 1821 έγινε το πρώτο Ολοκαύτωμα στην Πελοπόννησο! Όμως πολύ γρήγορα οι ελληνικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και με τον ήρωα Οπλαρχηγό του Πύργου Χαράλαμπο Βιλαέτη προσπάθησαν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα σε μακρινή απόσταση από τον Πύργο, ώστε να αποτρέψουν μελλοντικές επιθετικές ενέργειες των Τουρκαλβανών. Ο Βιλαέτης και άλλα 70 παλικάρια έπεσαν στη Μάχη του Λαντζοϊου (10 Μαϊου 1821) και τότε συνασπίστηκαν ένοπλες δυνάμεις από πολλές περιοχές και με την πολύτιμη συμβολή των Κεφαλλήνων με τα αποφασιστικής σημασίας κανόνια τους και την καθοθήγηση κορυφαίων Οπλαρχηγών, όπως του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, σχεδίασαν την πολιορκία του Λάλα. Η κίνηση αυτή των Ελλήνων ήταν εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας και επέφερετη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων Μαχητών τον Ιούνιο του 1821, στην ιστορική Μάχη στο εύρος της περιοχής με την ονομασία Πούσι!
Την ιερή αυτή εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που επεσήμανε την σημαντικότητα της ιστορικής μνήμης για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ελευθερία του γένους των Ελλήνων. Επίσης ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός Ιστορικού Μουσείου για την πόλη του Πύργου. Ακολούθησαν στους χαιρετισμούς η Βουλευτής Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και η νέα πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου κα Μαριάννα Σταθοπούλου.
Ένα μεγάλο *μπράβο* σε όσους συμμετείχαν ατην απότιση φόρου τιμής για τον Αντρειωμένο Θάνατο των Ενόπλων Επαναστατών του Πύργου, στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τα δημόσια συγχαρητήρια αξίζουν στην Φιλαρμονική μας, τον <<Απόλλωνα>> Πύργου και τον πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Δασκόπουλο, για τη συμμετοχή τους, καθώς επίσης και στο λαμπροφόρο Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου, με το χορευτικό του τμήμα και την παρουσία της προέδρου του κας Κατερίνας Παρασευοπούλου. Επίσης στη <<Εσθήτα>> του Πύργου, τον <<Φάρο>> του Κατακόλου και τον <<Σπάρτακο>> της Ανδραβίδας.
Παρέστησαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, εκπρόσωποι της ΣΕΤΗΛ Πύργου και του Λιμεναρχείου Κατακόλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης <<Μπορούμε>> στο Δήμο Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιάννης Πλεμμένος, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Γιάννης Βαρελάς, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κα Ρούλα Αλικάκη – Τζανέτου, η ειδική σύμβουλος κα Φλόρα Παπαγιαννάκη, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γορτυνίων <<Γρηγόριος Ε΄>> κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος με το στέλεχος του Συνδέσμου κ. Κώστα Πέππα, ο φιλόλογος και συγγραφέας ιστορικών θεμάτων κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύργου του ΕΕΣ κ. Τάκης Γεωργόπουλος, η γραμματέας του ιδίου φορέα κα Αγγελική Τσετσοπούλου, ο πρόεδρος της ΟΛΑΠ κ. Μιχάλης Αποστολόπουλος, η διδάσκουσα επί βιολογικών καλλιεργειών κα Όλγα Βενιζέλου – Ρουβά κ.ά.
Μετά ταύτα σχηματίσυηκε πομπή, η οποία και κατέληξε στον ανδριάντα του Αθάνατου Γέρου του Μωριά, του αλύγιστου Αρχιστράτηγου του Ένοπλου των Ελλήνων Επαναστατικού Αγώνα, που με την τακτική του Ανταρτοπόλεμου προκάλεσε πανωλεθρία στα τούρκικα ακέρια!
Εκεί σε αυτόν τον ανδριάντα της τιμής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος! Αθάνατοι Ήρωες σε άπαρτα βουνά!
Αρθρορεπορτάζ του Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στη Σελίδα ΑΥΓΗ Πύργου Ηλείας θα ανεβάσω όλες τις φωτογραφίες που τράβηξα, διότι με ένα <<κλικ>> ανεβαίνουν όλες μαζί, ενώ από την Ιστοσελίδα έχει διαδικασία και ο χρόνος δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα, να μην μπορώ τούτη την ώρα που ξημέρωσε, να δημοσιεύσω το άλλο μεγάλο Ρεπορτάζ, για τη μεγάλη μορφή του τόπου μας, τον Νίκο Μπελογιάννη. Θα είναι το πρώτο θέμα που θα δημοσιεύσω, μετά το μεσημέρι, κάπου εκεί και θα ακολουθήσουν οι άλλες δημοσιεύσεις. ΑΝΚ