Η ενδιαφέρουσα ομιλία του κ.Σωτ.Σωτηρόπουλου στα αποκαλυπτήριαΜνημείου στηΔίβρη
Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ του ΜΝΗΜΕΊΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ και ΦΙΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
(του προέδρου του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» Σωτήρη Σωτηρόπουλου)
Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί φίλοι και φίλες
Ο Σύλλογός μας, η «ΠΑΝΕΛΛΗΜΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ» και το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», στα πλαίσια των Καταστατικών μας Αρχών αλλά και της αέναης πατριωτικής δράσης, εκ καθήκοντος, συνεχίζουμε την δημιουργία έργων ευποιίας στην αγαπημένη μας γενέτειρα για να την καταστήσουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας και στην σύγχρονη εποχή που ζούμε, αντάξια των προσδοκιών των απανταχού τέκνων της και σύμφωνα με τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι ηρωικοί και ένδοξοι πρόγονοί μας.
Έτσι εμείς το έτος 1986 ανεγείραμε σε αυτή την κεντρική πλατεία το ΜΝΗΜΕΊΟ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ του 1821, ακριβώς δίπλα στο περικαλλές ΗΡΩΟΝ των πεσόντων στους πολέμους 1912-1922 που είχε φιλοτεχνήσει ο διάσημος Τηνιακός γλύπτης Ευάγγελος Αρμακόλας και ανήγειρε το 1924 ο «Προοδευτικός Σύνδεσμος Δίβρης» επί προεδρίας του επιφανούς τέκνου της Δίβρης Βάσσου Στεφανόπουλου. Το Μνημείο αυτό είναι ένα έργο Τέχνης και δείχνει όχι μόνο τον σεβασμό των Διβριωτών της εποχής εκείνης προς τους πεσόντες για την πατρίδα στους Βαλκανικούς πολέμους και κυρίως στον πόλεμο της Μικράς Ασίας, την επέτειο των 100 χρόνων που γιορτάζουμε φέτος, αλλά και την οικονομική ευμάρεια των Διβριωτών της 10ετίας 1920 για να αναθέσουν στον Ευάγγελο Αρμακόλα την φιλοτέχνηση αυτού του Μνημείου.
‘Όμως στο ανεγερθέν το 1986 από εμας ΜΝΗΜΕΙΟ που βλέπετε στο κέντρο, είναι χαραγμένα «χρυσοίς γράμμασι», τα ονόματα μόνο 20 Οπλαρχηγών και Αγωνιστών του 1821 από η Δίβρη, επίσης αναγράφονται και οι μάχες κατά των Τούρκων όπου έπεσαν ή πολέμησαν (Πούσι-Πύργου-Δερβενακίων-Ακράτας- . Ανεγράφησαν τα ονόματα που μέχρι τότε (1986) είχε αποκαλύψει η έρευνα μέσα από επίσημα ιστορικά στοιχεία.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, διαπρεπείς ιστορικοί ερευνητές μετά ενδελεχή έρευνα στα Αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες ιστορικές πηγές αποκάλυψαν άλλους 60 (!!!) Διβριώτες Οπλαρχηγούς-Αγωνιστές και 10 Διβριώτες που είχαν μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία που περιελήφθησαν στο μνημειώδες βιβλίο Ιστορίας του δάσκαλου ιστορικού ερευνητή αείμνηστου Νίκου Β. Αναστόπουλου « Η ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» που εξέδωσε η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ. Εκτός από τον σπουδαίο φωτισμένο δάσκαλο (και δικό μου) και ιστορικό ερευνητή αείμνηστο Νικο Β. Αναστόπουλο βοήθησαν και άλλοι ερευνητές στην αποκάλυψη των αναγραφόμενων νέων ονομάτων που τους χρωστάμε αιώνιες χάριτες. Όπως οι αείμνηστοι Σωτήρης Αθανασιάδης από τα Φιλιατρά, ο αυτοδίδακτος Νίκος Παπανικολάου «Ακρώρειος» από τα Τσίπανα, αλλά και ο δικός μας ο Καθηγητής Ιστορίας Θανάσης Φωτόπουλος, επίσης ο συμπολίτης ιστορικός ερευνητής Κώστας Κυριακόπουλος και άλλοι.
Και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν κρίμα και κατώτερο των δικών μας πατριωτικών αισθημάτων και υποχρεώσεων να μη υπάρχουν εγχαραγμένα σε μαρμάρινη πλάκα τα ονόματα αυτών των ηρώων προγόνων μας, για να τα αφήσουμε για τις επερχόμενες γενιές των Διβριωτών, όπου Γης.
Έτσι αποφασίσαμε εν πλήρη συνειδήσει για την δυσκολία του εγχειρήματος, να επεκτείνουμε προς τις δύο πλευρές το υπάρχον ΜΝΗΜΕΙΟ, με προσθήκες δυο φιλοτεχνημένες μαρμάρινες πλάκες με εγχαραγμένα τα νέα 60 ονόματα Οπλαρχηγών-Αγωνιστών και Φιλικών. Κατά ευτυχή συγκυρία βρήκαμε και τον κατάλληλο εξαιρετικό μαρμαροτεχνίτη από τον Πύργο κ. Δημήτρη Θεοδ. Παρασκευά, που όπως και σεις διαπιστώνετε έκανε σπουδαία δουλειά, που μπορεί να μη φτάνει την τέχνη του διπλανού Ηρώου, αλλά στέκεται αξιοπρεπώς
Βεβαίως, η δαπάνη αυτού του νέου έργου ευποιίας είναι μεγάλη, που ξεπερνά τις δυνάμεις μας, αλλά δεν ξεπερνά την ψυχή μας. Γιαυτό ζητήσαμε και ζητάμε την ενίσχυση των απανταχού συμπατριωτών. Όμως ο διακαής πόθος μας και το πατριωτικό καθήκον μας οδήγησε σε αυτό το παράτολμο βήμα και ιδού το αποτέλεσμα!… Ευελπιστούμε σύντομα και όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες να συμπληρώσουμε αυτό το Μνημείο, με την ανέγερση της προτομής του Αρχιμανδρίτη και Ηγουμένου της Ι. Μονής «Χρυσοπηγής» Άνω Δίβρης πρωτοκαπετάνιου της Δίβρης Παϊσίου Σκανδάμη, που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος επικεφαλής 100 στρατιωτών σε μάχη με τους Τούρκους λίγο πριν την μεγάλη Μάχη στο Πούσι. Θα προσφύγουμε για συνδρομή στην μεγάλη οικογένεια των Σκανδαμαίων, αλλά θα ζητήσουμε και την βοήθεια της Εκκλησίας.
Έτσι εμείς σήμερα εδώ ΤΙΜΟΥΜΕ εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι και να τους «αποδίδουμε τα τροφεία».
Αυτό το Μνημείο με τους 90 περίπου Αγωνιστές και Φιλικούς Διβριώτες αναδεικνύει την φιλτάτη γενέτειρα «ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ ΜΟΡΕΟΣ», καθώς την αναφέρουν τα διαχρονικά ιστορικά ντοκουμέντα και διαπρεπείς ιστορικοί, ως πρωταγωνίστρια στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες και την ανεβάζει στο ψηλότερο βάθρο. Άλλοι ιστορικοί είπαν τη Δίβρη «Μικρή Μάνη» και δεν είχαν άδικο. την Αυτά τα ονόματα που σήμερα μνημόνευσε ο ιερέας στον Αγιο Νικόλαο, είναι οι ένδοξοι προγονοί μας από κάθε οικογένεια της Δίβρης και από επιφανείς οικογένειες αλλά και πολύ ταπεινής καταγωγής που μεγαλούργησαν τότε όλοι μαζί.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά γιαυτούς τους ηρωικούς Αγωνιστές Διβριώτες, αλλά σήμερα το απόγευμα να πάμε στην Εκδήλωση που γίνεται εδώ παρακάτω να ακούσουμε από τον πλέον ειδήμονα Καθηγητή μας της Ιστορίας κ. Νίκο Αναστασόπουλο στην ομιλία που θα κάνει στο Κέντρο Πολιτισμού Διβρης «Μουσείο Πετραλιά» για την μεγάλη συμβολή των Διβριωτων στον Αγώνα του 1821 και εκεί θα εκπλαγείτε από το μεγαλείο των προγόνων μας
Θα ήθελα να τελειώσω, αυτή την μικρή ομιλία μου παραφάζοντας την γνωστό που λένε οι αδελφοί μας Ηπειρώτες, για την δική τους πατρίδα:
«Η Δίβρη είναι πρώτη στα Γράμματα, αλλά πρώτη και στα άρματα»
Ευχαριστώ
Και τώρα παρακαλώ, περάστε για ένα μικρό κέρασμα με γνήσια διβριώτικα γλυκά και ντόπιο ρακί. Και όσοι από σας ενδιαφέρεστε στο προαύλιο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» υπάρχει μοναδική Έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών ντοκουμέντων της παλιάς και καλής ιστορικής Δίβρης. Η ‘Έκθεση θα είναι συνεχώς ανοικτή.