Η εκδήλωση του Δήμου Πύργου για το Πολυτεχνείο που ήταν επιτυχής από κάθε άποψη!
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΑΚΟΜΑ… 48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος : <<Τα ζητούμενα εκείνης της επανάστασης παραμένουν επίκαιρα>>
(Συνέχεια από το προηγούμενο)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ : <<Το Πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο>>
Το λόγο πήρε πρώτος ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους και το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Με συνετό λόγο και χωρίς καρικατούρες, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε το καθήκον και το χρέος ενός δημοκρατικού Δήμου, να τιμήσει τον Αγώνα και τη θυσία εκείνων που πάλεψαν ενάντια στη στραυιωτική δικτατορία. Ένας λόγος, οικοδεσπότης της εκδήλωσης, που αντανακλούσε τις πολιτικοκοινωνικές συνισταμένες της ηρωικής εκείνης εποχής και με τη φράση <<το Πολυτεχνείο μάς δείχνει το δρόμο>>, τόνισε μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω :
<<Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τα μηνύματα εκείνου του αγώνα ο οποίος υπήρξε «σταθμός» στην πορεία της πολιτειακής μετάβασης στη δημοκρατία. «Σταθμός» στον μόνιμο εθνοαπελευθερωτικό αγώνα που δίνει η ελληνική κοινωνία και στον αγώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πολλοί λένε ότι η ηρωική πράξη είναι μια στιγμιαία παρόρμηση. Η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν γεμάτη από ήρωες που έδρασαν σ’ εκείνο το χώρο εκείνη τη στιγμή. Μαζί μας έχουμε τρεις πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, που στη ζωή τους έχουν αποδείξει ότι σηκώνουν τα δικά τους μικρά «Πολυτεχνεία» με μια συνέπεια του λόγου και των απόψεών τους. Μας τιμούν που είναι εδώ, γιατί τα ζητούμενα εκείνης της επανάστασης, με εισαγωγικά ή χωτίς εισαγωγικά, παραμένουν ακόμα επίκαιρα : «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας>>.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΟΠΠ : <<Ανεξίτηλο το αγωνιστικό πνεύμα…>>
Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες του προέδρου του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλου και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Πύργου Βασίλη Φάμελου. Κοινός παρονομαστής και των δύο ήταν η στενή συγγενική τους σχέση με δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με την δημοκρατία και την επανάσταση. Θείος του Χάρη Μικελόπουλου ο Σάκης Καράγιωργας, θείος του Βασίλη Φάμελου ο συνονόματος, θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Είναι τιμή για μένα να κυλά το ίδιο αίμα στις φλέβες μου με τον Σάκη Καράγιωργα. Τον θείο Σάκη, όπως τον θυμάμαι μικρός, όσο τον πρόλαβα και έμαθα για τους αγώνες του από τις διηγήσεις των δικών μου», τόνισε ο κ. Μικελόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην εκδήλωση τον χαιρετισμό της συζύγου του, Νίκης Καράγιωργα και διάβασε ένα απόσπασμα από την ιστορική απολογία του στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Δημοκρατικής Άμυνας του 1970. « Έμεινε στην ιστορία η απολογία του γιατί επέτρεψε και ενθάρρυνε τη συνέχεια των αγώνων».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ : <<Μετά από 48 χρόνια η πόλη να τιμήσει τον ήρωα του Πύργου Βασίλη Φάμελο>>
Αμέσως μετά ανήλθε στο βήμα ο Βασίλης Φάμελος, ο οποίος μίλησε για τον θείο του Βασίλη, που δολοφονήθηκε έξω από τι Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξεκινώντας με ένα απόσπασμα του Μενέλαου Λουντέμη είπε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μια ηρωική πράξη του παρελθόντος. Είναι μια στάση ζωής του σήμερα για να αντισταθούμε στον σκοταδισμό και τον αυταρχισμό. Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς μας, όπως και τον δικό μας Βασίλη Φάμελο». Και στρέφοντας το πρόσωπό του στο πάνελ των ομιλητών είπε με συγκίνηση ότι μετά από 48 χρόνια είναι καιρός πλέον, η πόλη να τιμήσει τον ήρωα του Πύργου, όπως έκανε ο Δήμος Πατρέων με τον Γιώργο Σταμούλη. Ο Δήμαρχος Πύργου συγκατένευσε στην πρόταση αυτή!
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στην έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος μίλησε με θερμά και εγκωμιαστικά λόγια γιατους νέους της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του Ελληνικού Λαού!
Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ο Σπύρος Λαμοπρινός από την Αμαλιάδα και ο Διονύσης Μαυρογένης, από την Μεσσηνία.
Στο χώρο λειτούργησε προβολή φωτογραφικών εικόνων από τις μέρες της Εξέγερσης, καθώς και πρωτοσέλιδα εφημερίδων με πηχιαίους τίτλους για τις καταλήψεις, τα τανκς στους δρόμους και για τους νεκρούς και τραυματίες.
Στη μνήμη των θυμάτων του Νοεμβριανού Έπους του Πολυτεχνείου, μεταξύ αυτών και του Πυργιωτόπουλου Βασίλη Φάμελου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ρεπορτάζ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ