Fugit inreparabile tempus (Βιργίλιος : Ο χρόνος φεύγει ανεπιστρεπτί) *** Με τη σκέψη στον πιο κοντινό Γαλαξία της Ανδρομέδας και τον πιο μακρινό HD1!
Fugit inreparabile tempus
(Βιργίλιος : Ο χρόνος φεύγει ανεπιστρεπτί)
(Αριστερά ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας και δεξιά ο πιο μακρινός HD1)
Με τη σκέψη στον πιο κοντινό Γαλαξία της Ανδρομέδας και τον πιο μακρινό HD1!
Πριν ξεκινήσω τον νυχτερινό μου στοχασμό, να σας πω τούτο : Νεότερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, έχει ένα τρισεκατομμύρια Άστρα, δηλαδή ήλιους!! Αδιανόητο… Σκεφθείτε τα τρισεκατομμύρια των πλανητών! Είναι ο μεγαλύτερος γαλαξίας της Τοπικής Ομάδας Γαλαξιών, με δεύτερο σε μέγεθος τον δικό μας γαλαξία. Η απόσταση, με τα Συμπαντικά μεγέθη, θεωρείται μικρή, καθώς απέχει από τον δικό μας γαλαξία δυόμιση εκατομμύρια έτη φωτός!
Πάντα με γοήτευε το άγνωστο και το ριψοκίνδυνο, η εναλλαγή του φωτός με το σκοτάδι, οι ασύλληπτες αποστάσεις, τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών και η περιβόητη ΜεγάληΈκρηξη, που δημιούργησε τα υλικά σώματα και την έννοια του χρόνου… Με ενέπνευσε προς τούτο μία ρήση του Βιργιλίου, που πέθανε 19 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Fugit inreparabile tempus (Ο χρόνος φεύγει ανεπιστρεπτί).
Αλλά για σκεφθείτε και κάτι άλλο, πριν από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Το ότι πριν σπό εμάς έζησαν στη γη οι δεινόσαυροι, αυτό είναι αποδεδειγμένο από τα ευρήματα απολιθωμάτων και σκελετών. Ξέρετε πόσα χρόνια έζησαν αυτά τα πλάσματα πάνω στη γη? Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι έζησαν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρόνια! Τεράστιος χρόνος και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι αν δεν είχαν εξαφανιστεί και συνέχιζαν να ζουν, άγνωστο πώς θα ήταν ο Κόσμος όλος! Η διαιώνιση του είδους αποκόπηκε βίαια με συγκλονιστικό τρόπο πριν από 66 περίπου εκατομμύρια χρόνια και όπως αναφέρουν ερευνητές επιστήμονες, αυτό οφείλεται σε πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς, που είχε διάμετρο από 10 έως 14 χιλιόμετρα! Η πρόσκρουση σημειώθηκε εκεί που σήμερα είναι το Γιουκατάν στο Μεξικό και έπεσε με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο ανοίγοντας ένα κρατήρα βάθους 100 χιλιομέτρων! Η έκρηξη ήταν τεραστίων διαστάσεων και οι ωκεανοί εικάζεται ότι θα σκέπασαν όλη την ξηρά, καθώς δημιουργήθηκε τσουνάμι τρομακτικού ύψιυς 1.500 μέτρων! … Οι ωκεανοί στη Γη δημιουργήθηκαν 500 εκατομμύρια χρόνια, μετά τον σχηματισμό του πλανήτη μας! Δεν επέζησε κανένας δεινόσαυρος και χάθηκαν όλα σχεδόν τα είδη ζώων, πλην ορισμένων θηλαστικών! Και έκτοτε συνεχίστηκε η ζωή με άλλο τρόπο, μέχρι και την εμφάνιση εξελικτικά του ανθρώπινου είδους…
Η Γη έχει ηλικία 4,7 δισεκατομμύρια χρόνια! Έχουν υπάρξει και άλλες προσκρούσεις αστεροειδών με τη γη και όπως αναφέρουν ερευνητές επιστήμονες, από μια τέτοια τρομακτική σύγκρουση σχηματίστηκε ο δορυφόρος της γης, η Σελήνη!
Για να φέρουμε στη σκέψη μας την τρομακτική ενέργεια πυρηνικών διαστάσεων που αναπτύχθηκε πάνω στη γη… Είμαστε εγκλωβισμένοι στη γη, όπως ένα βαθυσκάφος στο υποθαλάσσιο σύμπαν… Το 5% των ωκεανών έχει εξερευνηθεί και το ίδιο επίσης ποσοστό αφορά την εξερεύνηση του αδιανόητα αχανούς Σύμπαντος, με ένα τεράστιο ποσοστό ανεξερεύνητης σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας!
Σχετικά πολύ πρόσφατα ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας, που απέχει από τον δικό μας 13,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός και οι επιστήμονες τον ονόμασαν HD1… Είναι εξαιρετικά φωτεινός γαλαξίας και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως να οφείλεται αυτή η φωτεινότητα στο γεγονός ότι δημιουργούνται κάθε χρόνο περίπου 100 ηλιακά σώματα. Επίσης υπάρχει και άλλη επιστημονική εξήγηση, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει μία τεραστίων διαστάσεων μαύρη τρύπα, η οποία έχει μάζα 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του δικού μας ήλιου! Ο γαλαξίας αυτός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι από τους πρώτους που σχηματίστηκαν, καθώς η χρονική απόσταση είναι πολύ μικρή, από τη Μεγάλη Έκρηξη! (Big Bang).
Δεν είναι δυνατόν μόνο ένας ελάχιστος πλανήτης, η Γη, ένας κόκκος άμμου, σε αυτή την αδιανόητη χαοτική διάσταση του Σύμπαντος, να είναι ο μόνος πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε ζωή! Στα τρισεκατομμύρια των τρισεκατομμυρίων, με τις ανακαλύψεις, αλλά και με τη λογική, είδη ζωής θα υπάρχουν, σε όσους πλανήτες επικρατούν συνθήκες, όπως αυτές στη γη, που ευνοούν τη δημιουργία ζωντανών οργανισμών… Σε πλανήτες που απέχουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη γη, δεν ξέρουμε τι είδους ζωή θα μπορούσε να υπάρξει, αν δεν ισχύουν συνθήκες όμοιες με αυτές της γης. Δεν ξέρουμε αν χωρίς τα στοιχεία αυτά της γης, θα έπαιζαν ρόλο οι ιδιαίτερες συνθήκες βαρυτικής έλξης, καθώς και η ιδεατή απόσταση των πλανητών από τα ηλιακά σώματα, πολύ μεγαλύτερης μάζας από τον δικό μας ήλιο!
Για να σκεφτούμε τώρα, το πόσο ελαχιστότατο σε χρονική διάρκεια είναι το πέρασμα των ανθρώπων από τη γη, που ένεκα μιας καταστροφής πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ανατράπηκε το ισχύον καθεστώς και ξεκίνησε μια νέα ιστορική περίοδος, εκείνης της κυριαρχίας των θηλαστικών!
Μία στοχαστική σκέψη από τον δημοσιογράφο Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ