Αρχική / Φασισμός είναι να μηνμπορείς να μιλήσεις,να σε βασανίζουν,να σε φυλακίζουν, να σε εξοντώνουν ΑΝΚ
Φασισμός είναι να μηνμπορείς να μιλήσεις,να σε βασανίζουν,να σε φυλακίζουν, να σε εξοντώνουν ΑΝΚ
Ημερομηνία: 22-04-2022
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού του κόμματος, κ. Άγγελος Νταβίας, στην εκδήλωση για τη 55η επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Οι Έλληνες θα κλείνουμε πάντα τα αφτιά στις σειρήνες του Φασισμού”
Στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών για τη 55η επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, έδωσε “το παρών” ο επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού του Πράσινου Κινήματος, κ. Άγγελος Νταβίας για να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή.
Πρέπει να αναφέρουμε, ότι το Πράσινο Κίνημα ήταν το μοναδικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα που είχε την τιμή να παρευρίσκεται στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της χούντας.
Αμέσως μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο κ. Νταβίας δήλωσε: “Με πραγματικά ρίγη συγκίνησης στάθηκα σήμερα απέναντι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στον αύλειο χώρο των κολαστηρίων του ΕΑΤ ΕΣΑ, για να καταθέσω – εκπροσωπώντας τους Συμπροέδρους του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη και Ρία Ακρίβου και την ΚΕ μας – το στεφάνι του μοναδικού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος που είχε την τιμή να παρευρίσκεται επίσημα στην εκδήλωση μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στα εκατοντάδες θύματα της χουντικής βαρβαρότητας την μαύρη εφταετία 1967 – 1974.
Ήταν σαν σήμερα, πριν 55 χρόνια που η χούντα των συνταγματαρχών αποφάσισε ότι “η Ελλάς εβρίσκετο ένα βήμα προ του γκρεμού” και αποφάσισε να την οδηγήσει να κάνει το βήμα μπροστά καταλύοντας το Σύνταγμα και τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, διαλύοντας το κοινοβούλιο.
Εκατοντάδες αγωνιστές της δημοκρατίας ένιωσαν στο κορμί τους και την ψυχή τους τι σημαίνει ΦΑΣΙΣΜΟΣ.
Εκδιώχθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν φρικτά, πέθαναν γιατί δεν λύγισαν στον ολοκληρωτισμό και τους εκβιασμούς του.
Μπροστά σε αυτούς είχαμε το ιστορικό προνόμιο σήμερα να υποκλιθούμε ταπεινά και να τους υποσχεθούμε ότι οι θυσίες τους δεν θα ξεχαστούν από την ελληνική ιστορία, η Ελλάδα θα είναι πάντα η κοιτίδα της Δημοκρατίας για την οποία θυσιάστηκαν, οι Έλληνες θα κλείνουμε πάντα τα αφτιά στις σειρήνες του Φασισμού γιατί έχουμε τέτοια παραδείγματα.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.
ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ.”
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ / Πολιτική
Ο δίκαιος αγώνας για Ισότητα – Παιδεία – Ελευθερία παίρνει τώρα διαστάσεις!
(Τσιτάτο του ΑΝΚ στα πρότυπα του Επαναστατικού Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία)
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
<< Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση μετατροπής του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Πύργου σε Ωνάσεια Σχολεία>>
Την Τετάρτη 24/12/2025 δημοσιεύτηκε η με αρ. πρωτ. 167401/Δ6/23-12-2025 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία προβλέπεται η ένταξη του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου στο δίκτυο των “Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων”.
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση ακριβώς πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων προκάλεσε όχι μόνο την αγανάκτηση αλλά και την άμεση αντίδραση τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και των υπόλοιπων κατοίκων της πόλης του Πύργου.
Με την μετατροπή των δύο αυτών σχολείων σε Ωνάσεια πετιούνται με τον πιο κυνικό τρόπο τα παιδιά έξω από το σχολείο της γειτονιάς τους αφού η εισαγωγή τους θα γίνεται με εξετάσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά αυτά να πάνε σε άλλο κοντινό σχολείο. Στην περιοχή που καλύπτεται από το 2ο ΓΕΛ Πύργου δεν υπάρχει άλλο Λύκειο και σχετικά με τα Γυμνάσια το 1ο Γυμνάσιο Πύργου που είναι το πιο κοντινό είναι ήδη υπερπλήρες (27αρια τμήματα).
Η μετατροπή των Δημόσιων Σχολείων σε Ωνάσεια αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ταξική διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων. Πρόκειται για ανοιχτή εμπλοκή ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία ενός κυριολεκτικά άλλου σχολείου, για λίγους και εκλεκτούς, με δικό του πλαίσιο λειτουργίας, διαφορετική πηγή χρηματοδότησης, διαφορετικό τρόπο εισαγωγής, διαφορετικό ανώτερο αριθμό παιδιών στην τάξη (25 και όχι 27-30 που ισχύει για όλα τα άλλα), διαφορετικό απολυτήριο, ακόμα και διαφορετικό ωράριο λειτουργίας (μέχρι και θερινά μαθήματα), διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό ωράριο για τους εκπαιδευτικούς!
Αντί να σκύψει η κυβέρνηση και να λύσει τα ζωτικά προβλήματα όλων των σχολείων, με αύξηση της χρηματοδότησης, να δημιουργήσει πραγματικά ισότιμους όρους για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, να ικανοποιήσει το σύγχρονο δικαίωμά τους στην ολόπλευρη μόρφωση, επιλέγει να οξύνει τους ταξικούς κόφτες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, θεσμοθετώντας σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων στη λογική των Πρότυπων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση μετατροπής του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Πύργου σε Ωνάσεια Σχολεία.
– Να προχωρήσει σε άμεση χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους και της υλικοτεχνικής τους υποδομής.
– Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Εκπαίδευση.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Δελής Γιάννης
Παπαναστάσης Νίκος [...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα <<Ωνάσεια>> ήταν η αφορμή – ξέσπασμα για την Παιδεία με ανατροπή!
ΑΝΚ
****************************************
****************************************
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σωματεία και μαζικούς φορείς σε νέα Κινητοποίηση, την Παρασκευή, 09/01/2026 και ώρα 08:00 π.μ., στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου με αίτημα την ανάκληση εδώ και τώρα της απόφασης της μετατροπής του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου σε Ωνάσεια σχολεία.
Για το λόγο αυτό, προκηρύσσει 3ωρη Διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 08:00 π.μ έως τις 11:00 π.μ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!!!
Να μην προχωρήσει η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Να ανακληθεί ΤΩΡΑ η απόφαση για μετατροπή
του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου σε “Ωνάσειο”.
Πύργος, 08/01/2026
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Στέλλα Αναστασίου Ελισάβετ Μπίσσα [...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Πολιτική
ΗΠΑ: Ξεχειλίζει η οργή για την εν ψυχρώ δολοφονία της Ρενέ Γκουντ – Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις
AP Tom Baker
Πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την εν ψυχρώ εκτέλεση της Ρενέ Γκουντ και τις πρακτικές του ICE.
Διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η οργή για τον θάνατο της 37χρονης Ρενέ Γκουντ, η οποία σκοτώθηκε από πυρά πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) στη Μινεάπολη, εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Μινεσότα.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, τη Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας, το Χιούστον, τη Γιούτα και το Σαν Ντιέγκο, ενώ στο επίκεντρο παραμένει η ίδια η Μινεάπολη, όπου η ένταση παραμένει υψηλή και η παρουσία των αρχών ιδιαίτερα αυξημένη.
ΑP Tom Baker
Protesters gather outside the Bishop Henry Whipple Federal Building, Thursday, Jan. 8, 2026, in Minneapolis, Minn. (AP Photo/Tom Baker) AP Tom Baker
AP Tom Baker
Η δολοφονία της Ρενέ Γκουντ σημειώθηκε στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης επιβολής της μεταναστευτικής πολιτικής που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για τον πέμπτο θάνατο που συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες επιχειρήσεις καταστολής της μετανάστευσης. Το περιστατικό θεωρείται από πολλούς ως δραματική κλιμάκωση μιας ήδη επιθετικής στρατηγικής, η οποία έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις σε κοινότητες μεταναστών και οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ : NEWS 24/7 [...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Πολιτική
Ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας σε πολίτες και φορείς, σε συνεργασία με το «ΚΥΜΑ»
Σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και θεσμικών προκλήσεων, το «ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ Νέο Εθνικά Ενιαίο Πολιτικό Σχήμα» και το «ΚΥΜΑ», παίρνουν πρωτοβουλία και απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής και συνεργασίας προς όλους τους πολίτες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η κοινωνία αναζητά διέξοδο, αξιοπιστία, δικαιοσύνη και ένα νέο περιβάλλον συλλογικής έκφρασης. Απέναντι στην απογοήτευση και την αδράνεια, αναδεικνύεται η ανάγκη για ενότητα, ενεργή συμμετοχή και ουσιαστικό διάλογο, με στόχο τη μετάβαση από τη διαπίστωση στην πράξη.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026, στις 19:00, στο MS GARDEN (Ερμού & Αθηνάς 1, Μοναστηράκι), πραγματοποιείται ανοιχτή πολιτική εκδήλωση – συνάντηση πολιτών, με στόχο τη διαμόρφωση συνεργασιών.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων που νοιάζονται, χωρίς διαχωρισμούς και ιδεολογικές ταμπέλες, με κοινό παρονομαστή την ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Στο επίκεντρο τίθενται αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η αξιοκρατία, η ισότητα, η παιδεία και ο πολιτισμός.
Το «Πρώτα η Ελλάδα Νέο Εθνικά Ενιαίο Πολιτικό Σχήμα» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού πολιτικού λόγου, βασισμένου στη συνεργασία και τη συλλογική δύναμη.
(Από το γραφείο τύπου
ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ Νέο Εθνικά Ενιαίο Πολιτικό Σχήμα) [...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
Δηλώστε συμμετοχή το αργότερο σήμερα Πέμπτη 8 του Γενάρη για την μεγάλη εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας του δραστήριου Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως
[...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Οικονομία / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΖΑΧΑΡΩΣ
Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο του ζητάει από τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τους ΦΟΣΔΑ μέχρι τις 30/01/2026, να δηλώσουν τις θέσεις τακτικού προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, που επιθυμούν και έχουν την δυνατότητα να καλύψουν.
Υπάρχει η δυνατότητα από τούς Δήμους;
Επιθυμούν οι Δήμαρχοι αυτή την επιλογή;
Επιθυμούν οι Δήμαρχοι, την οικονομικότερη και ευνοϊκότερη λύση για τους Δημότες, της πρόσληψης Τακτικού Μόνιμου Προσωπικού στην Καθαριότητα και τον Ηλεκτροφωτισμό;
Όπως όλοι γνωρίζουμε οι θέσεις για τακτικό Μόνιμο Προσωπικό στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμό μπορούν να προκηρυχθούν από τους Δήμους κατόπιν αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι 30/01/2026.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού αρκεί να υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη αυτών των θέσεων.
Πάγια θέση του συλλόγου είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις Υπηρεσίες του Δήμου και ειδικότερα στην Καθαριότητα και στον Ηλεκτροφωτισμό .
Η ανάθεση υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ιδιώτες δεν είναι λύση, αλλά μια πανάκριβη επιλογή που πληρώνουν οι Δημότες , όταν οι Δήμοι μπορούν να κάνουν την ιδία δουλειά με το δικό τους προσωπικό και εξοπλισμό, το κόστος είναι χαμηλότερο, ο έλεγχος καλύτερος και η υπηρεσία πραγματικά δημοσία με κοινωνικό χαρακτήρα.
Για να δούμε ποσά αιτήματα θα εγκριθούν από την Δημοτική Επιτροπή για να σταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών;
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΖΟΥ ΕΛΕΝΗ [...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΗΛΕΙΑΣ (ΠΕΣΕΚ παράρτημα ΗΛΕΙΑΣ)
Ωνάσεια Σχολεία : Μια νέα Αριστεία στρατηγικού αποκλεισμού των πολλών
Μετά την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων και χωρίς καμιά γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ηλείας ανακοινώθηκε η «εν κρυπτώ» απόφαση της κυβέρνησης για την ένταξη και δύο σχολείων της Ηλείας ( 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Πύργου) στα Ωνάσεια Σχολεία . Αυτή η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης αποδεικνύει για άλλη μια φορά την βαθιά αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική πολιτική της, διότι με την απόφασή της αυτή προβαίνει σε νέα κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών και οδηγεί σε μία κατάσταση επιλεκτικής εύνοιας για τους λίγους και επιλεκτικής αδικίας για τους πολλούς παρακάμπτοντας την Συνταγματική επιταγή για ίση μεταχείριση όλων των πολιτών . …Έτσι από τη μια θα υπάρχουν τα πολυδιαφημισμένα Ωνάσεια σχολεία τα οποία θα στεγάζονται σε «ανακαινισμένα και εξοπλισμένα» κτίρια, θα προσφέρουν «αναβαθμισμένα» εκπαιδευτικά προγράμματα με «επιλεγμένο» εκπαιδευτικό προσωπικό σε μαθητές που έχουν «ειδικό ενδιαφέρον» να σπουδάσουν και θα επιλέγονται μετά από εξετάσεις και από την άλλη η πλειονότητα των μαθητών θα φοιτά σε μη συντηρημένα, μη ασφαλή και υποβαθμισμένα σχολεία με χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω του ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν καλύπτει με διορισμους τις υπάρχουσες κενές θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προτρέπει ουσιαστικά τα σχολεία να αναζητήσουν χορηγούς για την επίλυση επειγόντων προβλημάτων τους.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων των σχολείων που ταλανίζουν την εκπαίδευση προβαίνοντας σε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για αυτά, μεθοδεύει την μετακύλιση της υποχρέωσής της αυτής στους ιδιώτες επιβαρύνοντας σε χρόνο και χρήμα την πλειοψηφεία των παιδιών που ανήκουν χωροταξικά στα υπό δημιουργία Ωνάσεια Σχολεία . Τούτα δε τα σχολεία τα προστατεύει, έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης με την διάταξη ότι «οι όροι της σύμβασης δωρεάς υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης της ισχύουσας νομοθεσίας
Ως παράρτημα της ΠΕΣΕΚ στην Ηλεία είμαστε αντίθετοι σε κάθε κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων και ενώνουμε τις δυνάμεις με όλους τους φορείς που αγωνιούν και αγωνίζονται.
Να μην πραγματοποιηθεί η μετατροπή των σχολείων σε Ωνάσεια .
Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και να καλύπτονται όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς διορισμούς.
Να υπάρχει μέριμνα της πολιτείας για την ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών σε ασφαλή και σύγχρονα Σχολεία.
Το συντονιστικό του Παραρτήματος Ν.Ηλείας της Π.Ε.Σ.ΕΚ. [...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (08.00’-11.00’) την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026, για συμμετοχή στην κινητοποίηση που γίνεται από την ΕΛΜΕ Ηλείας στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου με αίτημα την ανάκληση εδώ και τώρα της απόφασης της μετατροπής του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου σε Ωνάσεια σχολεία
Να μην προχωρήσει η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Να ανακληθεί ΤΩΡΑ η απόφαση για μετατροπή
του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου σε “Ωνάσειο”.
Ο αγώνας για δημόσια, ισότιμη και ανθρώπινη εκπαίδευση είναι κοινός.
Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Μελπομένη Παπουτσή
Δήμητρα Καραμεσίνη
[...]
8 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σωματεία και μαζικούς φορείς σε Κινητοποίηση, την Πέμπτη, 08/01/2026 και ώρα 08:00 π.μ., στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου με αίτημα την ανάκληση εδώ και τώρα της απόφασης της μετατροπής του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου σε Ωνάσεια σχολεία.
Για το λόγο αυτό, προκηρύσσει 3ωρη Διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 08:00 π.μ έως τις 11:00 π.μ.
Να μην προχωρήσει η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Να ανακληθεί ΤΩΡΑ η απόφαση για μετατροπή
του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου σε “Ωνάσειο”.
Πύργος, 07/01/2026
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Στέλλα Αναστασίου Ελισάβετ Μπίσσα [...]
5 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Λογοτεχνία / Χρονογράφημα
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Άλογα και κατσίκες
Πάει ο παλιός ο χρόνος, λοιπόν, ήρθε η Νέα Χρονιά, και το γιορτάσαμε όσο περισσότερο μπορούσε ο καθένας. Κι έπειτα αρχίσαμε να ψάχνουμε με ενθουσιασμό τα σημάδια που θα μας δείξουν πως όλα θα πάνε καλύτερα από πριν. Και να κάτι ευχάριστο.
Στην κινέζικη αστρολογία, το 2026 είναι η Χρονιά του Αλόγου κι αυτό, σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο σημαίνει κίνηση, θεαματική αλλαγή ενέργειας. Μετά από μια χρονιά πιο εσωστρεφή, πιο απαιτητική, το Άλογο έρχεται να μας φέρει αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία, και μια ακαταμάχητη ορμή ν’ αφήσουμε πίσω ό, τι μας κρατάει στάσιμους.
Ωραία τα λένε οι Κινέζοι, κι είναι και περισσότεροι από μας, οπότε κάτι θα κάνουν καλύτερα. Άλλωστε, το περήφανο άλογο είναι ένα ζώο πολύ εντυπωσιακό και όμορφο, που πάντοτε ταυτιζόταν με την ελευθερία και τον δυναμισμό.
Όμως, άλλο Κίνα κι άλλο Ελλάδα, κι εμείς εδώ οι κανονικοί Έλληνες, πιο δυτικότροποι ας πούμε, έχουμε τη δική μας αστρολογία κι ο καινούργιος χρόνος ξεκινά με το ζώδιο του Αιγόκερω, δηλαδή της συμπαθέστατης κατσίκας. Και του τράγου ενίοτε. Ζώο απόλυτα ελληνικό, μαθημένο να επιβιώνει σε κακοτράχαλο περιβάλλον.
Και έξυπνο, καθώς ερευνητές έδειξαν ότι οι κατσίκες διαθέτουν αξιοσημείωτες γνωστικές ικανότητες, όπως η επίλυση σύνθετων παζλ μηχανισμών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τροφή. Μάλιστα, οι κατσίκες που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό το έργο το θυμήθηκαν και το ολοκλήρωσαν με την ίδια ταχύτητα πολλούς μήνες μετά, άρα, κατέληξαν οι ειδικοί, διαθέτουν εξαιρετική μακροπρόθεσμη μνήμη. Αντίθετα με πολλούς από τους συνανθρώπους μας, που ξεχνάνε εύκολα κι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να εμπνευστούμε για τη νέα χρονιά, ας επιλέξουμε την ζωδιακή κατσικούλα. Μπορεί να μην καλπάζει με ορμή, αλλά έχει τη μνήμη της αυτοσυντήρησης και τον τρόπο της να ξεφεύγει από τα δύσκολα. Όπως οι κανονικοί Έλληνες, δηλαδή.
Η.Κ. [...]
2 Ιανουαρίου, 2026Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Ελλάδα λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων
*****************************************
*****************************************
Ενημερωθείτε στο ειδικό μπάνερ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής
Αστυνομίαςhttps://www.astynomia.gr/kykloforiakes-rythmiseis-logo-agrotikon-kinitopoiiseon/
Στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων, στο Εθνικό Οδικό στη Δυτική
Ελλάδα ισχύουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Ιόνια Οδός:
Στα διόδια Αγγελοκάστρου στην Ιόνια Οδό, λόγω τοποθέτησης αγροτικών
μηχανημάτων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται σε μια λωρίδα ανά
κατεύθυνση (Αντίρριο – Ιωάννινα).
Περιμετρική Οδός Πατρών:
Στον κόμβο Εγλυκάδας, στην Περιμετρική Οδό Πατρών, λόγω τοποθέτησης
αγροτικών μηχανημάτων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται σε μια
λωρίδα ανά κατεύθυνση (Πύργος – Αθήνα).Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους οδηγούς να προγραμματίζουν τη
μετακίνησή τους με τρόπο που να αποφεύγεται η ταυτόχρονη μαζική
επιστροφή, εξετάζοντας, όπου είναι εφικτό, το ενδεχόμενο σταδιακής ή
χρονικά μετατοπισμένης επιστροφής.Παράλληλα, οι εκδρομείς καλούνται να ενημερώνονται για τις ισχύουσες
κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και για τις προβλεπόμενες εναλλακτικές
διαδρομές που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, τα σημεία στα
οποία εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών
κινητοποιήσεων, καθώς και οι διαθέσιμες εναλλακτικές διαδρομές,
επικαιροποιούνται διαρκώς και είναι διαθέσιμα σε ειδικό μπάνερ στην
επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας:
https://www.astynomia.gr/kykloforiakes-rythmiseis-logo-agrotikon-kinitopoiiseon/
Περαιτέρω συστήνεται, οι οδηγοί να λαμβάνουν υπόψη τις επικρατούσες
καιρικές συνθήκες κατά τον προγραμματισμό και τη διάρκεια του ταξιδιού
τους και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή, ιδίως σε οδικά τμήματα με
περιορισμένο πλάτος κυκλοφορίας ή αυξημένη παρουσία εμποδίων,
προσαρμόζοντας την ταχύτητα και τον τρόπο οδήγησής τους στις εκάστοτε
συνθήκες.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για
όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι έκτακτες αυτές συνθήκες, με μοναδικό
σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την προστασία της ανθρώπινης
ζωής. [...]
2 Ιανουαρίου, 2026Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Παράρτημα Ηλείας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταδικάζει την απόφαση για μετατροπή του 2ου ΓΕΛ και 2ου Γυμνασίου Πύργου σε «Ωνάσεια»
Οι απόγονοι, οι φίλοι και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο νομό Ηλείας καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη και εν κρυπτώ απόφαση της Δημοτικής Αρχής του Πύργου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μετατροπή του 2ου ΓΕΛ και 2ου Γυμνασίου Πύργου σε «Ωνάσεια» Σχολεία.
Έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας που υπερψήφισαν, πριν περίπου ένα χρόνο, τη σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με το Ωνάσειο ίδρυμα για την ουσιαστική κατάργηση Γυμνασίων και Λυκείων από σχολεία της γειτονιάς και την ένταξή τους σε ένα διαφορετικό δίκτυο «δημόσιων πρότυπων σχολείων», των «Ωνάσειων Σχολείων», εντείνοντας τη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Η απόφαση αυτή καμία σχέση δεν έχει με την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά της πόλης μας, αλλά αποτελεί μία ξεδιάντροπη προσπάθεια για ανοιχτή εμπλοκή ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία ενός τελείως διαφορετικού σχολείου, για λίγους και εκλεκτούς.
Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, που συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τις αρχές της λαϊκής, πρωτοπόρας και μαχητικής παράδοσης του «Σχολείου του Βουνού» της ΕΑΜικής Αντίστασης, θεωρούμε ότι καμία επιστημονική γνώση δεν θα μπορεί να παράσχει ένα σχολείο το οποίο θα είναι υποταγμένο στις διαταγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Παράλληλα, αποτελεί πρόκληση για το λαό του Πύργου να τοποθετηθεί το όνομα ενός εφοπλιστή «θαλασσοπνίχτη» επί της οδού «Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου», ενός λαϊκού ήρωα που υπήρξε στέλεχος του ΕΑΜ και Εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ.
Στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη! Πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας και της ίδιας της κοινωνίας!
Στηρίζουμε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε:
Να μην περάσει στην πράξη καμία μετατροπή σχολείου σε Ωνάσειο!
Να μην προχωρήσει η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων!
Να απαιτήσουμε άμεση ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων μας!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2Ο ΓΕΛ ΚΑΙ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΡΓΟΥ !
Η Δ.Ε. του Παραρτήματος [...]
2 Ιανουαρίου, 2026Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ / Πολιτική
ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 1964 ΕΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ
<<…Και όνομα μεν δια το μη ες ολίγους αλ΄ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται… Κατά τους νόμους μέτεστι πάσι το ίσον>> – (Περικλέους Επιτάφιος)
(Ας ανοίξουν τα μάτια του μυαλού και της ψυχής του λαού μας οι πατριώτες και να αναρωτηθούν για την ολόπλευρη ομοθυμία των πολιτικών εκείνων κομμάτων που συντάχθηκαν με τη ΝΔ και υπερψήφισαν το νομοθέτημα για τα <<Ωνάσεια Σχολεία>>)!
Από την αρχή της δεκαετίας του 1960 οι μη προνομιούχες τάξεις είχαν έντονη την απαίτηση για καλύτερη παιδεία. Η Ένωση Κέντρου, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 1964, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτές δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η μεταρρύθμιση του 1964-1965.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 1964-1965, γνωστή πλέον ως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964, αποτέλεσε την πιο φιλόδοξη προσπάθεια μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα. Ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γεώργιος Παπανδρέου, ορμώμενος από έντονο ζήλο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Υφυπουργός ορίζεται ο Λουκής Ακρίτας και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται ο μεγάλος Έλληνας διανοητής και φιλόσοφος Ευάγγελος Παπανούτσος, ο οποίος ανέλαβε την γενική εποπτεία της μεταρρύθμισης. Ο Παπανούτσος υπήρξε ο βασικός στυλοβάτης της Παιδείας του Λαού, μακριά από τα πιράνχας του Καπιταλισμού και των Ιδιωτικών Ιδρυμάτων, όπως λαμβάνει χώρα σήμερα στη χώρα μας με τα λεγόμενα <<Ωνάσεια Σχολεία>>.
Η μεταρρύθμιση του 1964 ήταν ολιστική καθώς αφορούσε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης και εναρμόνισε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος- καθυστερημένα ένεκα των επιπτώσεων της καταστροφικής φασιστικής Γερμανικής κατοχής και στη συνέχεια του Εμφυλίου Πολέμου- με τις μεταπολεμικές τάσεις οι οποίες κυριάρχησαν στην Δυτική Ευρώπη.
Τελικά τα πράγματα στον τομέα της Παιδείας -για το κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης- ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα. Και επειδή τα πολλά λόγια μπορεί και να κουράσουν, θα πω ένα μόνο πράγμα, για τους εραστές των <<Ωνάσειων Σχολείων>>…
Καλά δεν σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός, για ποιο λόγο, έτσι στα καλά του καθουμένου, μια ωραία πρωία, να ξυπνήσει το <<φιλεύσπλαχνο Ίδρυμα Ωνάση>> και να δώσει, λέει, δύο εκατομμύρια ευρώ εν αρχή και κάθε ένα διανυόμενο χρόνο ένα εκατομμύριο ευρώ, έως και 12 χρόνια? Γιατί άραγε? Για την ψυχή της μάνας τους? Όχι βέβαια…
Αν πράγματι ο σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν ενισχύοντας τον δημόσιο χαρακτήτα της Ελληνικής Παιδείας, κάτι που Συνταγματικά έχει υποχρέωση προς τούτο το ίδιο το κράτος, τότε θα μπορούσαν να δώσουν, όσα εκατομμύρια ήθελεν ή μέσω του κράτους ή απ΄ευθείας στις Σχολικές Περιφέρειες συντάσσοντας μόνο ένα έγγραφο, ότι αυστηρά πρόκειται για δωρεά και ρητώς να αναφερόταν ότι δεν θα είχαν την παραμικρή συμμετοχή ή ότι θα ασκούσαν την παραμικρή επιρροή στα εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας της ίδιας της Παιδείας και της εν γένει Εκπαιδευτικής Κοινότητας.
Αλλά φευ, κάτι τέτοιο δεν υφίστατα κατ΄ουδένα τρόπο στους εραστές της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, αλλά πολύ περισσότερο και μόνο στα όνειρα της κυρά Ελπίδας, που πάει στη βρύση, να γεμίσει τη στάμνα της νερό!
Καλή και αγωνιστική χρονιά!
ΑΝΚ – ΑΥΓΗ Πύργου [...]
31 Δεκεμβρίου, 2025Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟ ΠΛΕΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΩΝΑΣΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ – ΤΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ
<<Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία και η θέση μου ως Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας>>
Επέλεξα στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου να ακούσω προσεκτικά όλες τις απόψεις, ακόμη και όταν ο δημόσιος διάλογος ξέφυγε από τα όρια της ψυχραιμίας και του σεβασμού που απαιτείται σε θεσμικές διαδικασίες. Η θέση μου, ωστόσο, είναι σαφής και αταλάντευτη. Κάθε εκπαιδευτική επιλογή που λαμβάνεται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, πόρους και δυνατότητες στα παιδιά του τόπου μας, οφείλουμε να τη συζητάμε με νηφαλιότητα και γνώμονα αποκλειστικά το μέλλον των μαθητών και όχι ιδεολογικές αγκυλώσεις ή προκαταλήψεις.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από τη λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων, θεωρώ χρήσιμο να παραμείνω σε ορισμένα βασικά σημεία.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, είναι σαφές και θεσμικά κατοχυρωμένο ότι δεν χάνουν τις θέσεις τους. Η μονιμότητα δεν θίγεται. Οι οργανικές θέσεις, όπου απαιτείται (για όσους καθηγητές επιλέξουν να μην συνεχίσουν στα συγκεκριμένα σχολεία), μεταφέρονται σε όμορα σχολεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις διαδικασίες που ορίζει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι ο αρμόδιος φορέας για όλα τα ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Δεύτερον, το Υπουργείο Παιδείας είναι ο μόνος αρμόδιος θεσμός που αποφασίζει τον τύπο και τον τρόπο λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Το Υπουργείο είναι αυτό που καθορίζει αν ένα σχολείο θα είναι γενικό, πρότυπο, πειραματικό ή Δημόσιο Ωνάσειο. Όταν λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι υπηρεσιακοί και εκπαιδευτικοί υπολογισμοί από την αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση όλων των μαθητών της περιοχής.
Τρίτον, σε σχέση με την εισαγωγή των μαθητών, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία μέσω τεστ. Το 60% των μαθητών προέρχεται υποχρεωτικά από τη ζώνη που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα σχολεία και το 40% από την ευρύτερη περιφέρεια(δηλαδή την ευρύτερη πόλη του Πύργου άντε και τα κοντινά χωριά υποθέτω. Γιατί πόσοι θα έρθουν από πολύ μακριά;). Σημαντικό στοιχείο που ακούστηκε στη συζήτηση είναι ότι στα ήδη λειτουργούντα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, το ποσοστό των μαθητών που προέρχονται από τη ζώνη του σχολείου κυμαίνεται από 70% έως 98%. Συνεπώς, οι μαθητές του κέντρου του Πύργου δεν χάνουν το σχολείο της γειτονιάς τους, όπως εσφαλμένα διακινείται.
Τέταρτον, οι όμιλοι που θα λειτουργούν μετά το βασικό σχολικό ωράριο (περίπου από τις 14:00 έως τις 16:00) δεν αφορούν μόνο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά περιλαμβάνουν και ενισχυτική διδασκαλία. Επιπλέον, η συμμετοχή στους ομίλους δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές των Ωνάσειων σχολείων, αλλά θα είναι ανοιχτή σε όλα τα παιδιά, μέχρι να συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων.
Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια, ακούστηκε ότι τα παιδιά θα αναγκαστούν να ξεκινούν προετοιμασία από πολύ μικρή ηλικία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει ήδη οδηγήσει πολλές οικογένειες σε εξωσχολική υποστήριξη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Τα τεστ εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία είναι διαθέσιμα και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι δεν έχουν στόχο τον αποκλεισμό ή την υπέρμετρη δυσκολία, αλλά την αξιολόγηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Ακούστηκε επίσης ότι το αυξημένο ωράριο θα εξαντλεί τους μαθητές, ιδίως της Γ’ Λυκείου. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ήδη σήμερα πολλά παιδιά, μετά το σχολείο, συνεχίζουν σε φροντιστήρια μέχρι αργά το βράδυ. Το ζητούμενο είναι να προσφέρονται περισσότερες εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσα στο δημόσιο σχολείο, με οργανωμένο και παιδαγωγικό τρόπο.
Τέλος, θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω ότι η παιδεία ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Από τον τρόπο που στεκόμαστε, που συνομιλούμε και που εκφραζόμαστε, ιδιαίτερα όταν διαφωνούμε. Ο δημόσιος διάλογος απαιτεί σεβασμό προς κάθε ομιλητή. Ο σεβασμός αυτός δεν είναι προνόμιο· είναι απαίτηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Η συζήτηση για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία πρέπει να συνεχιστεί με σωστή ενημέρωση και υπευθυνότητα, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.
ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΓΙΩΡΓΟΥ – ΚΛΩΝΑΡΗ
*********************************************
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΚΑΙ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕ “ΩΝΑΣΕΙΑ” ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας, αιφνιδιασμένος από την απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και της Δημοτικής Αρχής της πόλης, που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, για την μετατροπή του 2ου Γενικού Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Πύργου σε «Ωνάσεια» σχολεία, αισθάνεται την ανάγκη να την απορρίψει ως μια απόφαση αντιεκπαιδευτική, αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική.
Η επικίνδυνη αυτή απόφαση σημαίνει ουσιαστικά την κατάργηση των δύο σχολείων από σχολεία της γειτονιάς και όλων των παιδιών ανεξαιρέτως, και την ένταξή τους σε ένα διαφορετικό δίκτυο δημόσιων πρότυπων σχολείων, των «Ωνάσειων», εντείνοντας την διαφοροποίηση και κατηγοριοποίησή τους, δημιουργώντας σχολεία δύο ταχυτήτων.
Όσο κι αν προσπαθούν οι εμπνευστές του σχεδίου να αποπροσανατολίσουν και να κρύψουν την πραγματικότητα, η μετατροπή των δύο σχολείων σε «Ωνάσεια» θα σημάνει ανοιχτή εμπλοκή ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία ενός κυριολεκτικά άλλου σχολείου, για λίγους και εκλεκτούς με επιλεγμένο προσωπικό- που θα υποδεικνύει το ίδρυμα -και όχι για τα παιδιά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που θα εισπράττουν υποβαθμισμένη εκπαίδευση σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια.
Θα πρόκειται για ένα σχολείο με δικό του πλαίσιο λειτουργίας, πηγή χρηματοδότησης από ιδιώτες, διαφορετικό τρόπο εισαγωγής, διαφορετικό ανώτερο αριθμό παιδιών στην τάξη, διαφορετικό απολυτήριο, ακόμα και διαφορετικό ωράριο λειτουργίας (μέχρι και θερινά μαθήματα), διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό ωράριο. καθώς και απώλεια των οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα χωρίς καμία δεσμευτική απόφαση για την αποκατάστασή τους.
Είναι προκλητική η μεθόδευση αυτή, η οποία μάλιστα έγινε εν κρυπτώ, και εν μέσω διακοπών των σχολικών μονάδων, μακριά από τα μάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών). Μάλιστα είναι ακόμα πιο προκλητική, τη στιγμή που, παρόλο που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες τα σχολεία να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και επαρκώς από την πολιτεία, προκειμένου να είναι όλα «πρότυπα», με βάση τα συμπεράσματα της επιστήμης και των σύγχρονων αναγκών, να βρίσκονται στη δεινή θέση να εξαρτώνται από ιδιωτικούς ομίλους, με όλα τα παρεπόμενα που αυτό επισύρει. Σήμερα αυτό που έχει ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι καθηγητές που να επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες, ολιγομελή τμήματα, ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές, εκσυγχρονισμό βιβλίων και μέσων διδασκαλίας, υποδομές για αθλητισμό, πολιτιστική δημιουργία και αναψυχή.
Ο Σύνδεσμός μας στέκεται δίπλα στα μέλη μας αλλά και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ιδιαίτερα στους μαθητές και καθηγητές του 2ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου, που πλήττονται από αυτή την απόφαση.
Απαιτούμε:
• Να μην περάσει στην πράξη καμία μετατροπή σχολείου σε “Ωνάσειο”!
Να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων!
Να εξασφαλιστεί η άμεση, ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων μας!
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας [...]
30 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
Χαρά και συγκίνηση με υπερηφάνεια και ευχές στη βράβευση των νέων φοιτητών από τον Δήμο Πύργου στο Πάρκο Ξυστρή
Χαρά, συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια για τη νέα γενιά του Πύργου ένοιωσαν όσοι παραβρέθηκαν στην καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τον Δήμο Πύργου, την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Πάρκου Ξυστρή, μέσα στο εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο σκηνικό, παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως γονέων, φίλων και συγγενών των επιτυχόντων, που μοιράστηκαν τη χαρά τους με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και τους παριστάμενους φορείς της πόλης.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ανοίγοντας τον κύκλο των χαιρετισμών και απευθυνόμενος στους νέους φοιτητές, ευχήθηκε η περίοδος των σπουδών τους να είναι ευχάριστη και αποδοτική, έχοντας μαζί τους τις αξίες και τις αρχές που τους έδωσαν οι οικογένειές τους, προσηλωμένοι στο στόχο τους να διαπρέψουν με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν.
Ακολούθως, στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι νέοι φοιτητές αποτελούν το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας και η πόλη στηρίζεται σ’ αυτό το κομμάτι για το μέλλον της. Μαζί με τα συγχαρητήριά του προς τους επιτυχόντες, ο κ. Καννής τους προέτρεψε να θυμούνται πάντα την πόλη τους και να επιστρέψουν κάποια στιγμή πλήρεις γνώσεων, για να σταδιοδρομήσουν στον τόπο τους.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Έλενα Μπαγιώργου – Κλωνάρη, προτρέποντας τους νέους φοιτητές να χρησιμοποιούν τη γνώση τους όχι μόνο προς όφελος δικό τους αλλά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν, χωρίς να διστάζουν μπροστά στα εμπόδια.
Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν και η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία, κατά την απονομή των επαίνων, ευχήθηκε από την πλευρά της καλή σταδιοδρομία στους νέους φοιτητές.
Μετά την απονομή των επαίνων στους επιτυχόντες, η βραδιά συνεχίστηκε με ένα ζωντανό, νεανικό πάρτι, γεμάτο μουσική από επαγγελματία dj, με χαμόγελα, κέφι και ανεπιτήδευτη γιορτινή διάθεση.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η συνάδελφος δημοσιογράφος Πηγή Γιακουμέλου.
(ΣΗΜ. : Φωτογραφικά στιγμιότυπα θα αναρτηθούν ξεχωριστά) [...]
30 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΗΜΗΣΕΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ!
Στον Επαναστατικό Μαρξισμό του 21ου αιώνα νομοτελειακά πλέον συντάσσονται -στον θεμελιακό μοχλό της Κοσμοθεωρίας της Εργατικής Τάξης- τα στρώματα της διανόησης και της επιστημονικής κοινότητας σε ένα αρραγές μέτωπο, όπου η <<ατμομηχανή της ιστορίας>> των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής πορείας της Ανθρωπότητας, δύναται στον 21ο αιώνα και προτού αυτός δύσει, να οριστεί από τους συνειδητοποιημένους πολίτες ότι η ενοποιημένη δράση του λαϊκού παράγοντα θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην απάνθρωπη και μισάνθρωπη νειοφιλελεύθερη καπιταλιστική πολιτική! Όπως με τα νερά των ποταμών δεν μπορεί καμία δύναμη να τα ανακόψει στην πορεία τους προς τη θάλασσα, έτσι και η <<ατμομηχανή της ιστορίας>>, στην τωρινή ψηφιακή της απεικόνιση, θα ανατρέψει το νεοφιλελευθερισμό και θα τον στείλει στα Τάρταρα! Τα <<χρονοντούλαπα της ιστορίας>> μάς τελείωσαν από καιρό! Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες! ΑΝΚ
*********************************
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ
Επανεκλογή Γιολάντας Αποστολοπούλου στο αξίωμα της Προέδρου
Μετά τις εκλογές τής 14ης Δεκεμβρίου 2025 και τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ. που προέκυψε απ’αυτές, η νέα σύνθεση του Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων είναι η εξής:
Πρόεδρος: Αποστολοπούλου Γεωργία (Γιολάντα)
Αντιπρόεδρος: Τζεβελέκου Τριανταφυλλιά
Γενική Γραμματέας: Τσούρα Αγγελική
Ειδική Γραμματέας: Αντωνοπούλου Θεοδώρα
Οργανωτική Γραμματέας: Καλαμπόκα Χρυσαυγή
Ταμίας: Αναστασόπουλος Αυγερινός
Έφορος Βιβλιοθήκης: Τζίφα Σταυρούλα
(Από το Δ.Σ.) [...]
30 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
Ένα κείμενο καταπέλτης της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Α.Ρ.ΠΑ. Καθηγητών Ν. Ηλείας) στην επιχειρούμενη από τη νεοφιλελεύθερη Εξουσία η νέου τύπου εκσυγχρονιστική ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Παιδείας
<<ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΩΝΑΣΕΙΑ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ
ΌΧΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΥΡΓΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ>>
Αιφνιδιαστικά, εν κρυπτώ και εν αγνοία της εκπαιδευτικής κοινότητας, με κλειστά τα σχολεία λόγω διακοπών, ανακοινώθηκε, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, ως χριστουγεννιάτικο «δώρο» στις σχολικές μονάδες του 2ου ΓΕΛ και 2ου Γυμνασίου Πύργου η ένταξή τους στο δίκτυο των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων(ΔΗΜ.Ω.Σ.). Παρουσιάστηκε μάλιστα η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ως δήθεν «μια ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης στην πόλη μας» και ως «καρπός μεθοδικής, αθόρυβης και επίμονης προσπάθειας» και «εντατικών διεργασιών» ανάμεσα σε ΥΠΑΙΘΑ, Ωνάσειο Ίδρυμα, ΔΔΕ Ηλείας και το Δήμο Πύργου. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής που άρχισε ένα χρόνο πριν, όταν παρέδωσε δημόσια σχολεία στο Ίδρυμα Ωνάση, προωθώντας την άμεση ιδιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων. Έτσι το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης όχι μόνο απολαμβάνει φοροαπαλλαγές για τις υποτιθέμενες δωρεές, αλλά εισέρχεται πρώτο στην αγορά ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος, με “αυτόνομες” και “αποκεντρωμένες” σχολικές μονάδες και πίσω από τις θριαμβολογίες Υπουργείου, τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, Δημοτικής Αρχής Πύργου και ΔΔΕ ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για την παράδοση δημόσιων σχολείων σε επιχειρηματικά συμφέροντα και για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Οι θριαμβολογίες και οι μεγαλοστομίες στον τύπο, του ΔΔΕ Ηλείας και του Δημάρχου Πύργου, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά εξοργίζουν. Δεν περιποιεί τιμή η «υπόγεια» ενορχήστρωση του εγχειρήματος. Οι επαφές, οι συνεννοήσεις, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις εν αγνοία της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν συνάδουν με λειτουργούς που στόχο έχουν το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, οι ενέργειες τους για την άνευ όρων παραχώρηση των δημόσιων σχολείων στα ιδιωτικο-οικονομικά συμφέροντα τους καθιστά υπόλογους στην τοπική κοινωνία. Πρώτιστο μέλημά τους θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης προς πραγματικό όφελος των μαθητών-τριών. Είναι πράγματι λυπηρό, να καυχώνται με δηλώσεις : «Είναι μια σπουδαία ημέρα για την εκπαιδευτική κοινότητα και το μέλλον των παιδιών μας», «Η Εκπαίδευση στην Ηλεία προάγεται με την μετατροπή δύο σχολικών μονάδων, του 2ου Γυμνασίου Πύργου και του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, σε Ωνάσεια Σχολεία. Είναι τα μοναδικά σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο που έχουν πλέον αυτή την τιμή και ιδιότητα. Επειδή ήμουν αυτός με την αρχική ιδέα και την πολύμηνη προσπάθεια, προσωπικά αισθάνομαι δικαίωση αλλά κύρια είμαι χαρούμενος για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειες τους. Ανοίγεται ένα αισιόδοξο μέλλον για αυτούς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς», όταν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους εξακολουθούν να υπάρχουν πενήντα περίπου κενά εκπαιδευτικών στο νομό, όταν μαθητές/-τριες στοιβάζονται σε 27/αρια τμήματα, όταν πολλοί εκπαιδευτικοί μετακινούνται σε περισσότερα των τριών σχολεία, όταν οι σχολικές μονάδες ασφυκτιούν οικονομικά, όταν τα παιδιά πολλών οικογενειών αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων, όταν σχολικά κτήρια δεν πληρούν ασφαλείς όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους…Αιδώς!
Η αδήριτη πραγματικότητα είναι η εξής:
Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσια σχολεία, τα οποία δεν λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά με τη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση. Διοικούνται από 9μελή διοικούσα επιτροπή (4 μέλη από το Ωνάσειο και 5 μέλη θα τα διορίζει ο/η υπουργός Παιδείας), με ενισχυμένο τον ρόλο του Διευθυντή σε αυταρχικό manager και με καταστρατήγηση των κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Ο αριθμός και η εισαγωγή μαθητών μετά από εξετάσεις, ο τρόπος πρόσληψης προσωπικού και οι όροι εργασίας καθορίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο έχει ρόλο και στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ οι σχολικές υποδομές παραδίδονται σ’ αυτό. Αναγκαία επισήμανση: το κράτος συνεχίζει να μισθοδοτεί τους εκπαιδευτικούς. Αδιαμφισβήτητα τα ΔΗΜ.Ω.Σ. εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα του Ιδρύματος Ωνάση και αναβαθμίζουν τον ρόλο του ως παράγοντα που επηρεάζει τις κρατικές πολιτικές. Βασικός κερδισμένος βγαίνει ο κυρίαρχος νεοφιλελεύθερος λόγος για την εκπαίδευση: η κανονικοποίηση της «αριστείας», της ατομικής ευθύνης και του ανταγωνισμού, ενώ υπονομεύονται οι αντιδράσεις γονέων και μαθητών και οι αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος .
Επαχθείς οι επιπτώσεις για τη δημόσια εκπαίδευση:
Η μετατροπή δημόσιων σχολείων σε Ωνάσεια αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στο χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Το κράτος, αντί να αναλάβει συνολικά την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, υιοθετεί μια λογική ίδρυσης «επίλεκτων» σχολείων, περνώντας το μήνυμα ότι μόνο κάποια λίγα σχολεία θα ξεχωρίσουν, όσα θα έχουν την τύχη να «υιοθετηθούν» από κάποιον ιδιώτη, ενώ οδεύουμε προς δυο σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων, το σχολείο των «αρίστων», και το άλλο το υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο. Τα ΔΗΜ.Ω.Σ., μαζί με τα σχολεία που παρέχουν International Baccalaureate (IB), τις Ακαδημίες και τα κατηγοριοποιημένα σχολεία από την αυτοξιολόγηση των σχολικών μονάδων, είναι η βάση για τη δημιουργία ενός πολυτυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, που θα προβάλλουν την «πραμάτεια» τους (προγράμματα, δράσεις, ομίλους), την οποία θα «αγοράζουν» οι γονείς-πελάτες. Είναι σχολεία αφιλόξενα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που οι μορφωτικές ανισότητες με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχουν οξυνθεί στο έπακρο: οι εξετάσεις εισαγωγής και το διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών γιγαντώνουν την ανάγκη των φροντιστηριακών μαθημάτων, μετατρέποντας τα παιδιά σε “άλογα κούρσας” είτε στην τρυφερή ηλικία της Στ΄ Δημοτικού, είτε στην Γ΄ Γυμνασίου.
Αλλάζουν άρδην οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών: Δεν υπάρχουν οργανικές. Έτσι στο 2ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ του Πύργου θα χαθούν 50 οργανικές θέσεις, κορυφώνοντας την εργασιακή ανασφάλεια και ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού των εκπαιδευτικών. Όλες οι θέσεις στα Ωνάσεια Σχολεία είναι με θητεία και μέσα από συνεχή διαδικασία αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται με ατομικό φάκελο προσόντων (μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, πάσης φύσεως επιμορφωτικά σεμινάρια και βεβαιώσεις σπουδών, κυνήγι δεξιοτήτων), με συνέντευξη και διαρκή αξιολόγηση, με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, κατ’ αναλογία των Προτύπων. Καταργείται η “οργανικότητα” με κριτήριο τα μαθήματα της Α΄ ανάθεσης: πολλοί εκπαιδευτικοί, παρότι καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο με μαθήματα Α΄ ανάθεσης, εξαναγκάζονται να αφήσουν ώρες για να συμπληρώσουν με όμιλο. Τις ώρες αυτές τις καλύπτει το κράτος με πρόσληψη αναπληρωτών, οι οποίοι σε πολλά από αυτά, αποτελούν το 1/4 του προσωπικού! Η προϋπηρεσία των αναπληρωτών δεν αναγνωρίζεται ως εργασιακό δικαίωμα αλλά μόνο ως προσόν! Σε αντάλλαγμα παίρνουν έξτρα μόρια, για την επαναπρόσληψή τους στα ΔΗΜ.Ω.Σ. Με όλα αυτά, μαζί με την ενεργοποίηση της διάταξης για πρόσληψη αναπληρωτών απευθείας από τοπικές ΔΔΕ, καταστρατηγούνται οι πίνακες πρόσληψης, ενισχύεται ο διχασμός των εκπαιδευτικών και σταδιακά κάθε εκπαιδευτικός θα τρέχει με τον προσωπικό του φάκελο (portfolio) να δίνει συνέντευξη για να βρει δουλειά. Οι εκπαιδευτικοί που χάνουν τις οργανικές τους, αναζητούν σχολείο ως υπεράριθμοι, με αβέβαιο πότε κι αν θα βρεθεί οργανική, όταν σε κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχει ούτε ένα κενό.
Το ωράριο λειτουργίας είναι υποχρεωτικά μέχρι τις 4:00 μ.μ. με τις δύο τελευταίες ώρες να αφιερώνονται στην υποχρεωτική λειτουργία σε ομίλους, που πλέον εντάσσονται στο εργασιακό ωράριο. Κάθε εκπαιδευτικός ενός ΔΗΜ.Ω.Σ. είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί 2 έως 5 ομίλους, με τουλάχιστον, 15 μαθητές/όμιλο και μπορούν να είναι δίωροι, τρίωροι ή τετράωροι. Η λειτουργία των ομίλων οδηγεί σε εντατικοποίηση και εργασιακή εξόντωση, αβεβαιότητα, ασφυκτική πίεση και ενίσχυση της λογοδοσίας. Αν, για παράδειγμα, μειωθεί ο αριθμός των παιδιών σε ένα όμιλο, λόγω και του γνωστού φόρτου εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρεθεί και υπόλογος στην επικείμενη αξιολόγηση ως μη ικανός να κρατήσει τον όμιλο του! Δημιουργούν πολλές ταχύτητες εκπαιδευτικών, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα ωράριο!
Δέχονται τεράστιο πλήγμα οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών: Το δήθεν φιλεύσπλαχνο έργο της λειτουργίας των Ωνάσειων σχολείων σε κοινωνικά ευάλωτες περιοχές προς όφελος των παιδιών καταρρέει εξαρχής, εφόσον προβλέπονται εξετάσεις για την εισαγωγή τους και διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που θα καθορίζεται από τη διοικούσα επιτροπή, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των Προτύπων. Το 40% – 60% των μαθητών-τριών που θα επιλεγούν με εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων, θα είναι από το πολεοδομικό συγκρότημα του Πύργου και το 40% από όλο το νομό. Όπως συνέβη και με τα υπάρχοντα Πρότυπα, τα Ωνάσεια παύουν να είναι σχολεία της γειτονιάς, δημιουργώντας τελικά μεγαλύτερη πίεση στις περιοχές που ιδρύονται, καθώς τα υπόλοιπα σχολεία καλούνται να απορροφήσουν τους μαθητές από τη γειτονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πολυπληθή τμήματα, έλλειψη υποδομών κλπ). Γι’ αυτό και κατά τη μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές (όπως συμβαίνει και σήμερα με τα Ωνάσεια). Αποτέλεσμα μαθητές-τριες να εκδιώκονται από το σχολείο της γειτονιάς τους και να αναζητούν σχολείο αλλά και να υποβαθμίζονται τα όμορα σχολεία. Με λίγα λόγια, τα “Ωνάσεια” σχολεία είναι ορθάνοιχτα σε χορηγούς και δωρεές, αλλά αφιλόξενα στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων καθώς κυριαρχούν: εξοντωτική , διαρκής διαδικασία εξετάσεων, εξουθένωσή τους με Ομίλους και Σύνολα με πολλές ώρες υποχρεωτικής παραμονής στο Σχολείο ( 10 ώρες εβδομαδιαίως) , συμμετοχή σε θερινά τμήματα. Οι όμιλοι ρευστοποιούν σταδιακά τα αναλυτικά προγράμματα, αντικαθιστώντας δομημένα γνωστικά αντικείμενα, μετατρέπουν τη μόρφωση σε παροχή δεξιοτήτων.
Η κατάσταση, μετά τη λειτουργία των πρώτων ΔΗΜ.Ω.Σ., είναι αποκαλυπτική:
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί που αναγκάστηκαν να μείνουν στα ΔΗΜ.Ω.Σ., τα σχολεία τους όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκαν, αλλά υποβαθμίστηκαν και τεχνολογικά και αισθητικά. Σχολεία με εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής ή ακόμα και ρομποτικής, αίθουσες πολλαπλής χρήσης κλπ., τώρα έχουν μόνο διαδραστικούς, νέα κουφώματα-σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργικά και βαψιματάκια τύπου νοσοκομείου! Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για μια σειρά αναλώσιμα υλικά, ικανοποιούνται με υπερβολική φειδώ, δεν υπάρχει σίτιση, ούτε καλύπτεται το κόστος μεταφοράς των μαθητών/τριών, το οποίο καλείται να καλύψει το κράτος.
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί να βγούμε στην επίθεση. Όπως ο αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών νίκησε στο ΠΕΡΑΜΑ, στα ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ, στην ΚΥΨΕΛΗ, την ΚΑΛΛΙΘΕΑ, στον ΕΥΟΣΜΟ Θες/νίκης (με την ισχυρή πίεση της ΕΛΜΕ, των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, που αντέδρασαν δυναμικά με συλλογικές δράσεις, μαζικές διαδηλώσεις γονέων –μαθητών – εκπαιδευτικών, με συντονισμό τους), έτσι και εδώ θα δώσουμε τη μάχη για την άμεση ανάκληση της απόφασης για μετατροπή του 2ου ΓΕΛ και 2ου Γυμνασίου Πύργου σε “Ωνάσεια”. Είμαστε ξεκάθαρα με τα πραγματικά δημόσια σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που τα κράτησαν και τα κρατούν όρθια για τη μόρφωση όλων των παιδιών!
Υπερασπιζόμαστε το ενιαίο δωρεάν δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών με ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων. Λέμε ΟΧΙ στα Ωνάσεια σχολεία και την κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών-εκπαιδευτικών.
Οργανώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας με δυναμικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών – γονέων- μαθητών.
Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούμε:
Την άμεση ανάκληση της απόφασης για μετατροπή του 2ου ΓΕΛ και 2ου Γυμνασίου Πύργου σε “Ωνάσεια”.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση! Έξω το Ίδρυμα Ωνάση, κάθε ιδιώτης και οι “χορηγοί” από τα σχολεία μας!
Κάτω τα χέρια από τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών εδώ και τώρα!
Ανέγερση σχολικών κτιρίων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. [...]
30 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ <<ΔΗΜΟΣΙΑ ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ>> – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ <<ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΕΣ>>!
Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου
ΚΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΣΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑ
ΖΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 30-12-2025 ΚΑΙ ΩΡΑ 18.30 ΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
Ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
μετατροπής του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Πύργου σε Δημόσια
Ωνάσεια Σχολεία.
ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – 2ου ΓΕ.Λ ΠΥΡΓΟΥ“
Πρόσκληση σε διάλογο την Τρίτη (30/12) ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Οι Σύλλογοι διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου Πύργου εξέδωσαν Ανακοίνωση-Πρόσκληση για την Τρίτη 30/12/2025 στις 5 το απόγευμα στο χώρο του σχολείου, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη των σχολείων στο δίκτυο ΔΗΜ.Ω.Σ. (Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία).
Οι Εκπαιδευτικοί των πιο πάνω Σχολείων κάνουν έκκληση, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση γονείς, μαθητές, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ηλείας και δημοτικές παρατάξεις. Στην Ανακοίνωση – Πρόσκληση επισημαίνονται τα πιο κάτω :
<<Η παρουσία σας κρίνεται απολύτως απαραίτητη ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για το τι ακριβώς σημαίνει Ωνάσειο σχολείο, για την απόφαση ένταξης μας σε αυτό το Δίκτυο και να λυθούν απορίες
σχετικά με την έλλειψη διαλόγου που, κατά τη γνώμη μας, έπρεπε να έχει προηγηθεί>>.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2ου ΓΕ.Λ ΠΥΡΓΟΥ
“Με αγανάκτηση και έκπληξη πληροφορηθήκαμε αυτές τις γιορτινές μέρες για την απόφαση της επικείμενης μετατροπής του σχολικού μας συγκροτήματος σε Πρότυπο Ωνάσειο.
Μια απόφαση που πάρθηκε μυστικά χωρίς καμία συζήτηση ή διαβούλευση με τους συλλόγους των
διδασκόντων και τα μαθητικά συμβούλια των δύο σχολείων μας, τους γονείς και την τοπική κοινωνία.
Η αιφνίδια απόφαση προβλέπει την άμεση μεταβολή του καθεστώτος των σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά (2026-27) και την σύνδεση των 2 σχολείων, γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την ομαλή λειτουργία τους.
Το πρόγραμμα σπουδών των ΔΗΜ.Ω.Σ. ορίζει ακόμη την υποχρεωτική παρουσία των μαθητών σε 10 διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών ομίλων και συνόλων που δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στο περιεχόμενο των μαθημάτων, κάτι που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Επίσης, η διεξαγωγή εξετάσεων για την είσοδο στα ΔΗΜ.Ω.Σ. (οι οποίες δίνουν μόνο το 40% των θέσεων στα παιδιά του δήμου) δημιουργεί φόβο για την δημιουργία εκπαιδευτικών ανισοτήτων και ελιτίστικου χαρακτήρα στη φοίτηση των μαθητών.
Τέλος, η απόφαση οδηγεί σε άρση των οργανικών θέσεων των καθηγητών μας χωρίς καμία ουσιαστική εξασφάλιση για την αποκατάστασή τους.
Απαιτούμε:
– Την κατανόηση στις υπερβολικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν οι Έλληνες μαθητές.
– Την εξασφάλιση των θέσεων των καθηγητών μας.
– Άρση της απόφασης για την μετατροπή του Συγκροτήματος σε
Ωνάσειο.
Προτείνουμε ως εναλλακτική λύση την ίδρυση ενός σχολείου του δικτύου ΔΗΜ.Ω.Σ. σε καινούριο σχολικό συγκρότημα εντός του Δήμου χωρίς να μεταβληθεί και να υποβαθμιστεί η λειτουργία κανενός
σχολείου και την παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στο πλαίσιο των ομίλων που θα απαλλάξουν τους μαθητές και τους γονείς από το βάρος της παραεκπαίδευσης.
Στηρίζουμε τον σύλλογο των καθηγητών και καλούμε τις τοπικές αρχές και όλους τους αρμόδιους σε συζήτηση για το μέλλον του σχολείου μας.
Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 2ου Γ.Ε.Λ. Πύργου”. [...]
30 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο Γυμνάσιο-2ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών για τη μετατροπή των σχολείων σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 10:00 π.μ.-12:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι οργανικά στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕ.Λ. Πύργου, και μελών του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των μαθητών, με θέμα τη μετατροπή των σχολείων σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
Η ενημέρωση υλοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης των Διευθυντριών των δύο σχολείων και συμμετείχαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Ανδρέας Ζέρβας, η κ. Σοφία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων και η κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων και τ. Προϊσταμένη στο Αυτοτελές Τμήμα Προτύπων και Πειραματικών σχολείων.
Αρχικά έγιναν εισηγήσεις σχετικές με τον τρόπο λειτουργίας των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων. Στη συνέχεια εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις, προβληματισμούς, ανησυχίες που αφορούν στη λειτουργία των δύο σχολείων με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις και διευκρινίσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν, συμβάλλοντας στην πληρέστερη κατανόηση του νέου θεσμικού πλαισίου. Τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν, ανάμεσα σε άλλα:
στον Δημόσιο χαρακτήρα των Ωνάσειων Σχολείων που παραμένει αναλλοίωτος,
στη δημιουργία σύγχρονων καινοτόμων σχολείων με εφαρμογή καλών πρακτικών,
στην υπηρέτηση με θητεία των οριστικά τοποθετημένων στις δύο σχολικές μονάδες εκπαιδευτικών, εφόσον το επιθυμούν,
στην παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας, ιδιαίτερα για τους μαθητές Λυκείου στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα,
στις επιμορφώσεις και υποτροφίες στους εκπαιδευτικούς,
στη λειτουργία Ομίλων και Συνόλων,
στη διασφάλιση της λειτουργίας των υπαρχόντων τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, όπου προβλέπεται,
στην εισαγωγή μαθητών στην Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου με τεστ δεξιοτήτων, όχι γνώσεων,
στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών,
στην κτιριακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος και πλήρη ανανέωση του υλικοτεχνικού και εποπτικού εξοπλισμού.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι μαθητές των δύο σχολείων που ήδη φοιτούν συνεχίζουν κανονικά χωρίς να επηρεάζονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα γόνιμου διαλόγου και συνεργασίας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την έγκυρη ενημέρωση της σχολικής κοινότητας ενόψει των επικείμενων αλλαγών. [...]
29 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Λογοτεχνία / Χρονογράφημα
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Ο δικός μας Άι-Βασίλης
Πώς μπλέξαμε, αλήθεια, τον δικό μας Αι-Βασίλη, τον σωστό, τον ορθόδοξο, που λένε, με τον άλλο, εκείνον με την κόκκινη στολή, τους ταράνδους και το έλκηθρο; Η εικόνα του στρουμπουλού, καλοσυνάτου προσώπου του ίσως μας κέρδισε την προσοχή, το βροντερό του γέλιο, η πυκνή, κατάλευκη γενειάδα του. Είναι κι οι τάρανδοι που ξεχωρίζουν, διαθέτουν πρακτική νοημοσύνη και συλλογική προσαρμογή που τους επιτρέπει να επιβιώνουν σε κρύα, αφιλόξενα περιβάλλοντα κι αυτό μας εντυπωσιάζει. Κι έχει και καλό μάρκετινγκ, όπως θα έλεγαν κι οι ειδικοί του χώρου.
Εικόνα οικεία, λίγο αμερικάνικη αλλά πλέον παγκόσμια, είναι αυτός που κάνει τις γιορτές κυρίως των παιδιών μαγικές, με δώρα και λοιπές εκδηλώσεις. Λάμψη και χρώμα, ξέρει πάντα ποιός είναι φρόνιμος ή άτακτος, ποιός θέλει ποιό παιχνίδι. Μια θεατρική, γιορτινή εμφάνιση. Ποιός να συγκριθεί με τη λάμψη του.
Ο δικός μας Αι-Βασίλης ήταν ο Άγιος από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, Επίσκοπος και Εκκλησιαστικός Πατέρας. Τα ρούχα του δεν ήταν εντυπωσιακά κι η μορφή του μάλλον ασκητική, αντιτηλεοπτική, θα έλεγε κανείς. Τα δώρα του ήταν η διανομή ρούχων, φαγητού και ό,τι άλλο χρειάζονταν οι φτωχοί κι οι αδικημένοι. Η παρηγοριά των πενθούντων. Η φροντίδα των ασθενών και των μη προνομιούχων. Η συντροφιά των απόρων και των μοναχικών ανθρώπων. Ο στοργικός παππούς με τα παιχνίδια και τα παραμύθια για όλα τα παιδιά. Η αγάπη και η γενναιοδωρία σε όλους.
Δύσκολη τη σημερινή εποχή της λάμψης η σύγκριση. Αλλά, τελικά, ο δικός μας Άι-Βασίλης είναι η σταθερή επιβεβαίωση της αλήθειας των γιορτών. Ο Άι-Βασίλης υπάρχει και είναι η καλοσύνη, η προσφορά, το δώρο της αγάπης όσων είναι πλάι μας. Η προσφορά άνευ όρων.
Καθώς θ’ αλλάζει ο χρόνος και η νύχτα θα φωτίζεται από το μέλλον της νέας χρονιάς, και οι ελπίδες μας θα γυαλίζουν στον ουρανό σαν τα πυροτεχνήματα, ας νιώσουμε την αγάπη όπως ο δικός μας Αι-Βασίλης, ατόφια και πραγματική, χωρίς πολλά φτιασίδια, αλλά με τη βαθιά ουσία που έχουν τα σπουδαία αισθήματα. Καλή Χρονιά.
Η.Κ. [...]
28 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΙΔΕΙΑ
Μια ωραία εκδήλωση θα λάβει χώρα αύριο Δευτέρα 29/12 στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή με την βράβευση των επιτυχόντων στα ΑΕΙ
[...]
28 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Ρεπορτάζ
ΟΧΗΜΑ ΠΗΡΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΥΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Οδηγός οχήματος έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε φωτιστικό στύλο, μετά από σφοδρή σύγκρουση που ανασήκωσε ακόμα και το τσιμέντινο περίβλημα, έκοψε το εκεί δενδρύλλιο και κατέληξε στην απέναντι της διασταύρωσης πλευρά του δρόμου.
Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου προς Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025, περίπου 200 με 300 μέτρα από τις σιδηροδρομικές γραμμές, στην πρώτη διασταύρωση της οδού Κατακόλου.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες, αν τραυματίστηκε ο οδηγός ή αν υπήρχαν συνεπιβάτες. Πάντως στο σημείο εκεί κάποιες ώρες μετά το συμβάν, σύμφωνα με πληροφορίες, καλύφθηκαν με πριονίδια τα λάδια της μηχανής του οχήματος.
Μέρες γιορτινές που είναι, να επισημάνουμε δύο βασικούς παράγοντες επικινδυνότητας κατά την οδήγηση, που είναι το αλκοόλ ή η χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ένεκα του ξηλώματος του φωτιστικού στύλου και της απογύμνωσης των ηλεκτροφόρων καλωδίων της τσιμέντινης βάσης που διαλύθηκε, ο οδοφωτισμός της Κατακόλου δεν λειτούργησε το βράδυ της Κυριακής.
Ρεπορτάζ του ΑΝΚ [...]
28 Δεκεμβρίου, 2025Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Πολιτική
ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ : Το Αιγαίο και τα Τρακτέρ!
Επανέρχομαι στο θέμα της τριμερούς αχαρτογράφητης συνύπαρξης Ελλάδας και Κύπρου με το εγκληματικό γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ. Διότι διαισθάνομαι ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε <<ναυτικό αποκλεισμό>> τετελεσμένων γεγονότων, σε όλο το εύρος των αποκαλούμενων <<γκρίζων ζωνών>> στο Αιγαίο… Θα το αναλύσουμε παρακάτω το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Ας ξεκινήσουμε με τις Αγροτικές Κινητοποιήσεις…
Τα τρακτέρ ξανακλείνουν τους δρόμους σα να είναι τα χωράφια τους! Το έχω πει εδώ και καιρό ότι σε περιόδους ειρηνικές και σε καταστάσεις κοινωνικής αδράνειας, το κλείσιμο των δρόμων πρέπει να έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα… Το παρατεταμένο κλείσιμο των δρόμων, όχι μόνο από τους Αγρότες, αλλά από οποιεσδήποτε δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα, γίνεται μόνο σε περιόδους προεπαναστατικής κατάστασης και προδιαγεγραφόμενης κοινωνικής έκρηξης, που οδηγεί σε λαϊκή εξέγερση! Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να το εξετάσεουν οι αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις και να το αναλύσουν διεξοδικότερα… Ώστε να μη βγαίνει εκείνος ο αγροτοσυνδικαλίστής από το μπλόκο της Νίκαιας και με περισσή θρασύτητα να λέει ότι τώρα θα κλείσουν τα πάντα και δεν θα περνάει τίποτα!
Εμείς στηρίξαμε ακράδαντα τον Κινηματικό χαρακτήρα των μεγάλων Αγροτικών Κινητοποιήσεων και χαρήκαμε, που επιτέλους αυτός ο Αγώνας είχε την τεράστια υποστήριξη του Ελληνικού Λαού! Αλλά από τη στιγμή που δενπρόκειται να κάνεις Επαναστατική Εξέγερση και ούτε καν καλείς τον κόσμο, να ρίξει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από εκεί και πέρα τι πρόκειται να γίνει? Είναι δυνατό οι εθνικής εμβέλειας δρόμοι να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστοί? Η κοινή λογική λέει όχι και αν συμβεί κάτι τέτοιο, όσες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν ή ωθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση, θα ζημιώσουν ανεπανόρθωτα το Αγροτικό Ζήτημα! Η μεγάλη δύναμη που κρατά σε εγρήγορση τα τρακτέρ είναι ο ίδιος ο Λαός! Αν αλλάξει στάση ο Λαός, τότε χάθηκαν τα πάντα! Και ο νοών νοείτω…!!!
Από την άλλη έχουμε το παρατεταμένο θράσος του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα, ο οποίος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Κυβέρνηση έχει αποδεχυεί και επιλύσει το 74% (επίτηδες 74 και όχι στρογγυλά 75% για να φαίνεται πιστευτό) των αγροτικών αιτημάτων! Και συνέχεια οι Κυβερνητικοί επικαλούνται ότι από τα 27 αιτήματα των Αγροτών έχουν αποδεχθεί τα 20! Ποια είκοσι (20)? Οι ίδιοι οι Αγρότες λένε ότι έχουν προτείνει 14 και όχι 27 αιτήματα, που είναι προφανώς εκείνα που δεν τα αποδέχεται η Κυβέρνηση…
Καλούμε τον κ. Τσιάρα και τον κάθε κύριο του Κυβερνητικού Μπλοκ, να πουν και να δώσουν με στοιχεία ονομαστικά και ξάστερα, ποια είναι ακριβώς εκείνα τα αιτήματα, που λένε ότι αποδέχθηκαν και αποτελούν τον <<μαγικό>> αριθμό 74 τοις εκατό! Και αφού επί τόσες μέρες δηλώνετε ότι έχετε αποδεχθεί το 74% των αιτημάτων, γιατί δεν προβαίνετε σε χειροπιαστές αποδείξεις καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά? Γιατί δεν το κάνετε αυτό κύριοι? Θα σας πω εγώ το λόγο, γιατί εσείς πέρα από το να λέτε, συνεχώς και να καλείτε τους Αγρότες σε διάλογο, δεν κάνετε τίποτα άλλο και αυτό ενέχει την εξής σκοπιμότητα :
Αφού απέτυχε παταγωδώς αυτό που αποκαλούν και οι βλάχοι από τις Κουκουβάουνες <<κοινωνικό αποκλεισμό>>, από εδώ και πέρα θα παριστάνετε ότι τάχα κόπτεσθε από ενδιαφέρον για τους Αγρότες ((ΜΑΣ)), όπως τους αποκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το σχέδιό σας είναι, να αφήσετε το χρόνο να κυλήσει επ΄αρκετόν, ώστε να αρχίσει να εκδηλώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, που θα επιφέρει και τον εκφυλισμό της μεγάλης μέχρι τώρα Αγροτικής Κινητοποίησης… Ελπίζουν οι Κυβερνητικοί ότι αν φύγουν τα μεγάλα μπλόκα και μείνουν μόνο τα <<<μαξιμαλιστικά>>>, όπως απέξω απέξω τα αποκαλούν, θα είναι εύκολη γι΄αυτούς η διάλυσή τους! Άμα χάσεις το Λαό, ξανατονίζω, έχασες τα πάντα! Και τον Λαό σίγουρα θα τον χάσεις, άμα κρατήσεις επ΄αόριστον τις βασικές αρτηρίες και τους δρόμους κλειστούς!
Ερχόμαστε τώρα στην άφρονη ενέργεια των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, να συμπράξουν με το ανυπόληπτο πλέον στην παγκόσμια Κοινότητα διεφθαρμένο και εγκληματικό κράτος του Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός και ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων κατηγορούνται επίσημα από το ΔΠΔ της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και για γενοκτονία!
Το έγραψα προ ημερών, το ξαναγράφω και τώρα… Ποιο είναι το όφελος για την Ελλάδα και την Κύπρο από μια τέτοια σύμπραξη, που με νομικούς όρους δεν θεωρείται επί του πεδίου συμμαχία, είτε στρατιωτικής είτε πολιτικής φύσης? Ποιο είναι το όφελος, ρωτάμε την Κυβέρνηση να μας πει!
Μήπως τώρα θα ποντίσουμε το καλώδιο στην Κάσο, όπου φύγαμε κακήν κακώς? Κι έχεις τον Δένδια με επαρκή αλαζονεία αναμεμιγμένη με δόσεις ηλιθιότητας, να σου μιλάει και να σου λέει ότι η Ελλάδα προασπίζεται με τα νέα όπλα που διαθέτει, τα κυριαρχικά της δικαιώματα…!!! Πού την είδατε ρε κουρέλες την <<υπεράσπιση και προστασία>> των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων? Δύο φρεγάτες έβγαλαν οι Τούρκοι κι εσείς την κάνατε με ελαφρά πηδηματάκια…
Αν πράγματι έχει αξία και συναπτά αποτελέματα αυτή η σύμπραξη που κάνατε με το Ισραήλ, γιατί δεν ασκείτε το νομιμότατο και απόλυτα σύννομο Δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια? Σας ερωτώ γιατί δεν προβαίνετε σε αυτό το οριζόμενο από το Δίκαιο της Θάλασσας απόλυτο Δικαίωμα της Ελλάδας? Φοβάστε το τουρκικό casus belli? Τότε τι στο διάολο τις θέλουμε τις μπελαρά, τι τα θέλουμε τα ραφάλ και τη λεγόμενη <<<συμμαχία>>> με το Ισραήλ?
Όχι απλώς δεν μας παρέχει κάποιο όφελος αυτή η σύμπραξη με το Ισραήλ, αλλά μας βάζει τώρα και σε μπελάδες… Εντατικοποιήθηκαν οι παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου μας και το χειρότερο σενάριο πιθανόν θα είναι ένας <<ναυτικός αποκλεισμός>> της Τουρκίας στις περιοχές που αυθαίρετα και παράνομα τις έχει αποκαλέσει <<γκρίζες ζώνες>>! Μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει στην επέτειο των Ιμίων… Τι θα κάνουμε, αν κάνοντας αποκλεισμό ναυτικό η Τουρκία, απαιτήσει, προκειμένου να τον άρει, την απομάκρυνση του Ελληνικού Στρατού από τα δικά μας νησιά?
Έχετε ακούσει μέχρι τώρα από Αμερικανούς και Ισραηλινούς, δηλαδή τις πολιτικές τους ηγεσίες, να έχουν αποκηρύξει την τουρκική θεωρία των <<γκρίζων ζωνών>>? Πολύ φοβάμαι ότι μαύρες κατάμαυρες μέρες αναμένουν τονΕλληνισμό, διότι ο εχθρικός γείτονας, δεν τα κάνει όλα αυτά μόνο για την συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αλλά για την εδραίωσή του απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις ως τον βασικό και κύριο Γεωπολιτικό παίκτη της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια εποχή ραγδαίων πολιτικών και στρατιωτικών ανακατατάξεων και κατάκτησης ξένων εδαφών, με την αλλαγή επί το χειρότερον του στρατιωτικού δόγματος των ΗΠΑ.
Γεωπολιτική ως προς τα διεθνή Ανάλυση και κοινωνική ως προς τα εσωτερικά Ανάλυση του ΑΝΚ – ΑΥΓΗ Πύργου [...]
26 Δεκεμβρίου, 2025Ηλεία / Κοινωνία / Λογοτεχνία / ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΙΗΣΗ
όσο υπάρχει φως
Λίγες μέρες απομένουν για την αλλαγή του χρόνου
στολισμένες οι πλατείες με τα χαμόγελα των παιδιών
οι πόλεις έρημες όπως η ψυχή μας στην παγωνιά
κι ελπίζεις κάθε φορά ότι ο νέος χρόνος θα φέρει
το οικουμενικό μήνυμα της ειρήνης και να ριζώσει.
Τα χριστουγεννιάτικα φώτα τυλιγμένα στα δέντρα
σαν πολύχρωμα άστρα που δεν αφήνουν ίσκιο
στις βρύσες των φτωχών κουρνιάζουν τα όνειρα
στις σκηνές και τα παραπήγματα απλώνιονται φωτιές
στο βιός βασανισμένων λαών που αποζητάνε λευτεριά
και μια πατρίδα για να ζήσουν ανθρώπινα.
Μέρες χριστουγέννων με φτώχεια και αδικίες
στις ψαλμωδίες και στα γιορτινά τραγούδια
ακούς λόγια και ευχές για όλους δίχως διακρίσεις
και για την ειρήνη ακούς μεγαλόστομα λόγια
μα τίποτα απ΄όλα αυτά δεν ισχύει και νιώθεις
ένα βάρος αλλόκοτο να βαραίνει τη συνείδησή σου.
Προσμένεις την ειρήνη που δεν έρχεται με τίποτα
κι όλο ελπίζεις να φύγουν για πάντα τα μαύρα σύννεφα
μη τυχόν και έρθει μαζί με τα πουλιά η ειρήνη
να σεργιανίσει πάνω στα φύλλα των δέντρων
στις ρεματιές στα βουνά σε όλες τις θάλασσες.
Η ειρήνη είναι το χαμόγελο των παιδιών
είναι τα πρόσωπα που λάμπουν στο φως
είναι τα απλωμένα χέρια στον ορίζοντα
κάθε μέρα στην ανατολή και στη δύση
στον καθαρό ουρανό και στα αναγνωστικά.
Όσο υπάρχει φως θα υπάρχει και ελπίδα
που κάθε χρόνο αλλάζει φορεσιά και χρώματα
και πάντα έρχεται και μας εμψυχώνει μια φωνή
που μας λέει να μην αποδιώξουμε από τη ζωή μας
την ανθρωπιά που όλο και λιγοστεύει στις μέρες μας.
Ποίηση ΑΝΚ **όσο υπάρχει φως**
Αφιερωμένο στις δύο κόρες μου που γιορτάζουν
Πύργος Ηλείας 26 του Δεκέμβρη 2025 [...]
26 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Πολιτισμός
Η ΟΜΟΡΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Η Κοινότητα της Μέλισσας Λεχαινών με την λεβέντισσα πρόεδρό της Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου πρόσφεραν μια θαυμάσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή με πολύχρωμα φώτα και χαρούμενα παιδικά χαμόγελα, μέσα σε ένα κλίμα ζεστασιάς και γιορτινής ατμόσφαιρας. Καθοριστική για την όλη επιτυχία της Χριστουγεννιάτικης γιορτής η συνδρομή του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Η στιγμή που απογείωσε τον ενθουσιασμό ήταν η εμφάνιση του Άι Βασίλη, ο οποίος κατέφθασε φορτωμένος με δώρα, μοιράζοντας χαρά και εκπλήξεις σε όλα τα παιδιά. Παράλληλα, η πλατεία μοσχομύρισε από τα πλούσια κεράσματα που ετοίμασαν με μεράκι οι γυναίκες της Κοινότητας. Τα παραδοσιακά γλυκίσματα και τα σπιτικά εδέσματα πρόσφεραν μια γεύση αυθεντικής φιλοξενίας, κάνοντας κάθε επισκέπτη να νιώσει τη θαλπωρή των ημερών.
************************************************************
***********************************************************(
************************************************************
************************************************************
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε τις κοινότητές μας ζωντανές και φωτεινές. Η Μέλισσα απόψε δείχνει τη δύναμη της ενότητας. Ως Δημοτική Αρχή, παραμένουμε δίπλα σε κάθε χωριό, στηρίζοντας δράσεις που φέρνουν κοντά τους πολίτες και κρατούν ζωντανή την ελπίδα. Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και προκοπή σε κάθε οικογένεια!»
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γεωργία Κακαλέτρη, δήλωσε με τη σειρά της:
«Ο πολιτισμός ξεκινά από την καρδιά των χωριών μας. Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο και σε όλους τους εθελοντές για αυτή την υπέροχη διοργάνωση. Το φως των Χριστουγέννων ας ζεστάνει τις καρδιές μας και ας μας γεμίσει με αγάπη και δημιουργικότητα για τη νέα χρονιά. Χρόνια Πολλά!»
**********************************************************************
**********************************************************************
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους:
Η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας, Διονύσιος Κεκάτος.
Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Ύδρευσης, Αλεξάνδρα Γιαννίτση.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιάννης Γυφτοχρήστος και Πέτρος Ανυφαντής.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρετής, Βασίλης Δρακιάς.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λεχαινών, Νικόλαος Ντάντης.
Η βραδιά έκλεισε με μουσική και θερμές ευχές, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και ενισχύοντας τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας.
Και του χρόνου με υγεία! [...]
25 Δεκεμβρίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Ιστορία / Κοινωνία / Πολιτισμός
Χρόνια πολλά να ζήσετε Δημοκράτες Ηλείοι και Έλληνες!
Η Φάτνη στη Βηθλεέμ
που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός [...]
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη.
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συναινείτε σε όλα τα cookies σύμφωνα με την πολιτική Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά, τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookies. Αλλά η εξαίρεση ορισμένων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτά τα cookie διασφαλίζουν ανώνυμα βασικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας του ιστότοπου.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Τα Analytics cookies χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις μετρήσεις, τον αριθμό επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.
Cookie
Duration
Description
_ga
2 Years
Καταγράφει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία στατιστικών δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο επισκέπτης χρησιμοποιεί τον ιστότοπο.
_ga_#
2 Years
Χρησιμοποιείται από το Google Analytics για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των φορών που ένας χρήστης επισκέφτηκε τον ιστότοπο καθώς και ημερομηνίες για την πρώτη και πιο πρόσφατη επίσκεψη