ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΊΆ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΊΆ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Θέμα: Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί μετά την καταστροφική δασική πυρκαγιά στον Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα και περιοχές των Δήμων Ήλιδας και Πύργου στην Ηλεία
H καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε περιοχές του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα και περιοχές των Δήμων Ήλιδας και Πύργου στην Ηλεία, άφησε πίσω της πλήθος προβλημάτων.
Αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά με τραγικό τρόπο τα ανύπαρκτα ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας των περιοχών, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Από τα 800.000 ευρώ που ζητήθηκαν φέτος από την Δημοτική Αρχή Ερυμάνθου, για παράδειγμα για έργα πυροπροστασίας εγκρίθηκαν 200.000 και αυτά μετά την καταστροφική πυρκαγιά.
Σε έναν ορεινό και σε πολλές περιοχές δασικό Δήμο σαν αυτό του Ερυμάνθου, με έντονη την κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν εκτός των άλλων και οι αντιπυρικές ζώνες, ενώ ακόμη και την ώρα της φωτιάς σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα. Υπήρξε καθυστέρηση δράσης εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει μεγάλη διάσταση καταστρέφοντας σπίτια (τουλάχιστον 10 έχουν υποστεί έως και πολύ σοβαρές ζημιές), ποιμνιοστάσια, αυτοκίνητα, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα, αποθήκες ζωοτροφών και καλλιέργειες. Επίσης, κάηκαν ελιές, αμπέλια, δασικές εκτάσεις με τις συνολικές ζημιές να υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 40.000 στρέμματα και στους δύο νομούς.
Ακόμη και σήμερα, μία και πλέον εβδομάδα μετά τη φωτιά, το νερό δεν είναι πόσιμο, εφόσον μετά και τις ζημιές στο δίκτυο, αλλά και λόγω της στάχτης, απαιτείται καθαρισμός δεξαμενών, σωλήνων κ.α. υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η κατάσταση με το νερό και η έλλειψη ζωοτροφών είναι τα κύρια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Επίσης στην Πηνεία έχουν καεί 10.000 στρέμματα με καλλιέργεια ελιάς και ζωοτροφών. Ακόμα 11 αγροκτηνοτροφικές μονάδες και ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν και έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 600 νεκρά ζώα. Ενώ στον Δήμο Πύργου έχουν καταστραφεί 900 στρέμματα καλλιεργειών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- – Να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.
- – Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε παραγωγή, γεωργικό, κτηνοτροφικό κεφάλαιο και σε υποδομές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- – Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα γεωργών και κτηνοτρόφων.
- – Να μοιραστούν άμεσα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.
- – Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της υδροδότησης.
- – Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
– Να γίνουν αντιπλημμυρικά και αντιολισθιτικά έργα πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω