Επιστημονικό άρθρο στην ΑΥΓΗ Πύργου για τον καρκίνο του μαστού και την ίαση!
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ : Πώς Φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για ΙΑΣΗ
Άρθρο κ. Θεόδωρου Πιπέρου, Γενικού Χειρουργού
Ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί μια πάθηση με πολύ μεγάλη επίπτωση στις γυναίκες. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 10% των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή της ζωής τους ένα διηθητικό ή μη διηθητικό καρκίνωμα μαστού. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Πιπέρος, Γενικός Χειρουργός, η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες αφορά την πρόληψη η οποία, έχει αλλάξει ριζικά την επιβίωση των ασθενών, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να συζητάμε για μια ΙΑΣΙΜΗ νόσο.
Για να επιτευχθεί ίαση η προσέγγιση του καρκίνου του μαστού πρέπει να βασίζεται σε 10 σημαντικά βήματα:
Βήμα 1ο : Απενοχοποιούμε την λέξη καρκίνος
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι σχεδόν σε κάθε οικογένεια (ή στο ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον) υπάρχει κάποιο άτομο που πάσχει από κακοήθεια. Σ’ αυτό συμβάλλει καθοριστικά και η δημοσιοποίηση τέτοιων προβλημάτων από γνωστές προσωπικότητες όπως οι δύο πρόσφατες από τις κυρίες της πολιτικής ζωής της χώρας (Φώφη Γεννηματά-Ντόρα Μπακογιάννη) οι οποίες δεν δίστασαν να ανακοινώσουν ότι βιώνουν κάποιο σοβαρό ογκολογικό θέμα δηλώντας επίσης ότι θα το πολεμήσουν μέχρι να το νικήσουν.
Βήμα 2ο : Αυτοεξέταση για μια πρώτη διάγνωση
Κάθε γυναίκα οφείλει τακτικά να ψηλαφά το μαστό της και να αξιολογεί οποιαδήποτε μεταβολή.
Βήμα 3ο : Προληπτικές εξετάσεις
Ένα από τα σημαντικότερα επίσης σημεία είναι η προληπτική εξέταση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται:
- Ετήσιος Προληπτικός έλεγχος με Μαστογραφία και Υπερηχογράφημα Μαστού από την ηλικία των 40 ετών
- Ετήσια ψηλάφηση των μαστών από ιατρό από την ηλικία των 25 ετών τουλάχιστον
Βήμα 4ο : Στόχος είναι η ανάδειξη ύποπτων βλαβών
Η εξέταση στοχεύει στην ανάδειξη εκτός των ύποπτων βλαβών και στην ανίχνευση των μη ύποπτων, δηλαδή των μη ψηλαφητών βλαβών που χρήζουν διερεύνησης ή βιοψίας (προσέγγιση με συρμάτινο οδηγό). Δεν θέλουμε να ψηλαφήσουμε ένα ογκίδιο, θέλουμε να το προσεγγίζουμε μόνο απεικονιστικά.
Βήμα 5ο : Η διατήρηση του μαστού
Αποτελεί σήμερα την goal standard επιλογή στον καρκίνο του μαστού, η διατήρηση όλου του μαστού. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά επ ΄ ουδενί η διάγνωση του καρκίνου δεν οδηγεί σε μαστεκτομή όπως παλαιότερα. Η γυναίκα διατηρεί το μαστό και τη θηλυκότητά της.
Βήμα 6ο : Η ογκολογική προσέγγιση
Η ογκολογία έχει σήμερα πολλά όπλα στη φαρέτρα της για τη συμπληρωματική θεραπεία όταν χρειάζεται: Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία, Ανοσοθεραπεία,
Βήμα 8ο : Στοχευμένες θεραπείες
Τα σύγχρονα χημειοθεραπευτικά δεν έχουν σε καμία περίπτωση τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες με τα προ 10ετίας και δεν μεταβάλλουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το συνολικό διάστημα θεραπείας δεν ξεπερνά τους 6-8 μήνες, ενώ δίνει επιβίωση που στο 80% ξεπερνά την 10ετία.
Βήμα 9ο : Η ΙΑΣΗ
Η ίαση στον καρκίνο του μαστού είναι εφικτή στο 70% σχεδόν των ασθενών που διαγιγνώσκονται με Νόσο Σταδίου Ι
Βήμα 10ο : ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ, ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΜΙΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΝΙΚΑΜΕ τον ΚΑΡΚΙΝΟ του ΜΑΣΤΟΥ!!!