ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΈΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ *** Ο τάφος του πρώτου αρχαίου καταγεγραμμένου ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ, του ΗΛΕΙΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ, που ήταν μάγειρας, είναι στην Τριποταμιά Αρκαδίας *** Του Θ. Ανδρουτσόπουλου
ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
<<Ο τάφος του πρώτου αρχαίου καταγεγραμμένου ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ, του ΗΛΕΙΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ, που ήταν μάγειρας, είναι στην Τριποταμιά Αρκαδίας>>
Του Θ. Ανδρουτσόπουλου
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ , ΑΡΚΑΔΙΑ , ΓΡΑΦΗ ΑΡΧΑΙΑ , ΗΛΕΙΑ , ΚΥΠΡΟΣ , ΛΑΚΩΝΙΑ , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ
Ο τάφος του πρώτου αρχαίου
καταγεγραμμένου ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ,
του ΗΛΕΙΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ,
που ήταν μάγειρας,
είναι στην Τριποταμιά Αρκαδίας
Του Θοδωρή Ανδρουτσόπουλου
Σημερα τ’ άη Λιος… τι θυμηθηκα….
Μια περιοχη στην Τριποταμια[1] Αρκαδιας, οικισμος ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ, απο τα 10 σπιτια εχει απομεινει αυτο που φαινεται στον χαρτη…
Γιορταζει ενα ξωκκλησι στο υψωμα αυτο της Αρκαδιας, ο Άι-Λιας.
Βρισκεται αναμεσα σε δυο μεγαλα παραποτάμια του ΑΛΦΕΙΟΥ, τον ΕΡΥΜΑΝΘΟ και τον ΛΑΔΩΝΑ.
Σ’ αυτο το υψωμα-μικρο οροπεδιο, ΘΕΛΗΣΑΝ οι ΗΛΕΙΟΙ να τοποθετησουν τον Ταφο του πρωτου επισημου ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ του 776 π.Χ. του ΚΟΡΟΙΒΟΥ(*) του ΗΛΕΙΟΥ.
Τα παλαια χρονια φιλονικουσαν ΗΛΕΙΟΙ και ΑΡΚΑΔΕΣ για τα συνορα τους. ΟΜΩΣ οι ΗΛΕΙΟΙ ελεγαν οτι τα συνορα της ΗΛΙΔΑΣ ηταν ο ταφος του Κοροιβου και οχι το ποταμι Ερυμανθος.
ΜΕΤΑ απο πολλες και επιμονες ερευνες μου ΒΡΗΚΑ τον ταφο του ΚΟΡΟΙΒΟΥ.
Δινω και τις συντεταγμενες.
Στον 37ο παράλληλο: 37ο 36′ 43.10” Β 21ο 48′ 44.50” Ε
ΥΨΟΜΕΤΡΟ = 177 μ.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ:
** 431 = ΑΘΡΟΙΣΜΑ
** 445 = ΝΕΚΡΟΣ
** 177 = Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ.
# Η αποσταση απο το Αγαλμα του ΔΙΟΣ της ΑΛΤΕΩΣ ΕΙΝΑΙ =
88 σταδια και 88 = ΝΙΚΗ
και ο συνεχομενος
89 = ΑΘΛΗΜΑ.
Τιποτε τυχαιο.
Το ξαναδιδω μετα απο αρκετες αναδημοσιευσεις.
ΕΛΠΙΖΩ καποτε οι αρμοδιοι του ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, να κανουν τις διάφορες διαδικασιες για την ανασκαφη του ταφου.
[σημ.: η περιοχη ανηκει στην Αρχ. Υπηρ. Αρκαδιας].
Παρακατω δινω και τον χαρτη με ταφο και ξωκκλησι.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.7.2024.
Ο Κόροιβος ο Ηλείος ήταν γιος μάγειρα, μάγειρας και ο ίδιος, ταπεινός αρτοποιός και θυσιαστής ιερών σφαγίων.[2]
Κέρδισε φορώντας ένδυμα[3] τον αγώνα δρόμου ενός σταδίου (600 ελληνικά πόδια = 192,27 μ. περίπου) στα πρώτα ιστορικά καταγεγραμμένα Ολύμπια, στις 21 ή 22 Ιουλίου 776 π.Χ., μετά την χρονολόγηση του Ιππία, όταν οι εορτασμοί και οι αγώνες ξανάρχισαν μετά από διακοπή 86 ετών, που ήταν η 5η αναβίωσή τους. Έπαθλο, ένα κλαδί ελιάς. Ο αγών αυτός ήταν το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες. Άρα ο Κόροιβος υπήρξε ο πρώτος ιστορικά καταγεγραμμένος ολυμπιονίκης! Ο τάφος του, έλεγαν, βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας και επί αυτού υπήρχε επιγραφή, η οποία αναφερόταν σε αυτήν την νίκη του.[4] Έτσι, εάν βρεθεί ο τάφος και η επιγραφή, θα έχουμε ένα ακόμη γραπτό κείμενο του 8ου αι. π.Χ. Έλεγε ότι ήταν ο πρώτος από όλους τους ανθρώπους που κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Επισήμως, ο τάφος του ευρίσκεται 12 χλμ. νοτιοανατολικά του ιερού του Διός στην Ολυμπία σε έναν περίοπτο λόφο. Ανασκάφτηκε από το 1845 – 1846. Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από τον Πρώσο βασιλιά Friedrich Wilhelm IV. Η ανασκαφή, που πρότεινε ο Ludwig Ross, έγινε από τον αρχιτέκτονα Eduard Schaubert.
Το όνομά του φέρει σήμερα ένα χωριό της Ηλείας. Και αθλητικοί σύλλογοι, όπως ο Α.Σ. Κόροιβος Αμαλιάδος Ηλείας, αλλά και ένας Γυμναστικός Σύλλογος στην Πάφο Κύπρου.
Το μοναδικό μνημείο του Κοροίβου στην πρόσφατη ιστορία ανεγέρθηκε στο… Κάλγκαρι, κατά τη διάρκεια των XV Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1988!!! Δημιουργήθηκε σύμφωνα με ένα ρωμαϊκό αντίγραφο, ενός αρχαίου ελληνικού αγάλματος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεαπόλεως. Τι ντροπή για την Ηλεία, και για την Ελλάδα όλη!!!
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Ολυμπιακοί Αγώνες», εκδ. «Ερωδιός».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
– Ευσέβιος «Χρονικόν», 69 και 70.
– Christesen P. «Olympic Victor Lists and Ancient Greek History», εκδ. Cambridge University Press, Ν. Υόρκη, 2007.
– Garland R. «Celebrity in Antiquity: From Media Tarts to Tabloid Queens», εκδ. Duckworth, Λονδίνο, 2006.
– Golden M. «Sport in the ancient world, from A to Z» εκδ. Routledge, Λονδίνο, 2003.
– Lehmann St. «Olympia, das Grab des Koroibos und die Altertumswissenschaften in Halle» στο Olympisch bewegt. Festschrift zum 60. Geburtstag von M. Lämmer, έκδ. Institut für Sportgeschichte der Deutschen Sporthochschule Köln και C. – L. Diem-Archiv, Κολωνία, 2003.
– Matz D. «Famous Firsts in the Ancient Greek and Roman World», εκδ. McFarland, 2000.
– Shaw P.-J. «Discrepancies in Olympiad Dating and Chronological Problems of Archaic Peloponnesian History», εκδ. Fr. Steiner, Wiesbaden, 2003.
– Symons M. «A History of Cooks and Cooking», εκδ. University of Illinois Press, 2003.
– Weiler Ing., Ulf Chr. «Der Sport bei den Völkern der Alten Welt. Eine Einführung», Darmstadt, 1981.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Η Τριποταμιά στον 37ο παράλληλο [37°39′N 21°46′E] απέχει 52 χλμ. Δ. από την Δημητσάνα, 95 χλμ. Δ.-ΒΔ. από την Τρίπολη, και 46 χλμ. Α.-ΝΑ. από τον Πύργο. Αναφέρεται πριν από την Επανάσταση του 1821, με την ονομασία Μπέλεσι. Τότε ήταν μεταξύ των χωριών της επαρχίας Καρύταινας – τμήμα Ηλιοδώρας. Μετά την απελευθέρωση, το 1835, ορίσθηκε έδρα του δήμου Κορακονήσου. Το 1855 (ΦΕΚ 2Α – 31.1.1855) ορίσθηκε έδρα του δήμου Θελπούσης. Το 1927 (ΦΕΚ 179Α – 30.8.1927) μετονομάσθηκε σε Τριποταμιά, ευλόγως, λόγω της ευλογημένης και μοναδικής θέσεώς της, ανάμεσα στα ποτάμια ΑΛΦΕΙΟΥ, ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ και τον ΛΑΔΩΝΟΣ. Σήμερα μαζί με την Καπελλίτσα και τα Χάνια αποτελούν την κοινότητα Τριποταμιάς, στην δημοτική ενότητα Τροπαίων Γορτυνίας – «σχέδιο Καλλικράτης». – ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης “Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις”.
[2] Βλ. Αθην. «Δειπνοσ.», IX, 382b.
[3] Οι γυμνικοί αγώνες εξεκίνησαν με τον Όρσιππο, γύρω στο 720 π.Χ.
[4] «δῆλον δέ: ἐξ οὗ γὰρ τὸ συνεχὲς ταῖς μνήμαις ἐπὶ ταῖς Ὀλυμπιάσιν ἐστί, δρόμου μὲν ἆθλα ἐτέθη πρῶτον, καὶ Ἠλεῖος Κόροιβος ἐνίκα: εἰκὼν μὲν δὴ οὐκ ἔστιν ἐν Ὀλυμπίᾳ τοῦ Κοροίβου, τάφος δὲ ἐπὶ τοῖς πέρασι τῆς Ἠλείας. Ὀλυμπιάδι δὲ ὕστερον τετάρτῃ καὶ δεκάτῃ προσετέθη σφίσι δίαυλος: Ὕπηνος δὲ ἀνὴρ Πισαῖος ἀνείλετο ἐπὶ τῷ διαύλῳ τὸν κότινον, τῇ δὲ ἑξῆς ἐπὶ τῷ δολίχῳ Ἄκανθος Λακεδαιμόνιος». – βλ. Παυσανίας «Ηλιακά Α’ [5.8.6.].
«Αυτή είναι η απόδειξη: Την εποχή που διατηρούσαν την μνήμη των ολυμπίων, το έπαθλο ορίσθηκε για πρώτη φορά, για τον αγώνα δρόμου και το κέρδισε ο Ηλείος Κόροιβος. Δεν υπάρχει ανδριάντας του Κοροίβου στην Ολυμπία. Αλλά ο τάφος του ευρίσκεται στα πέρατα της Ηλείας. Στην 14η ολυμπιάδα, προσέθεσαν και τον δίαυλο. Στον δίαυλο κέρδισε ο Πισαίος Ύπηνος τον κότινο. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκακης “Η Πίσα και η Πίζα”. Και την επόμενη φορά ο Λακεδαιμόνιος Άκανθος νίκησε στον δόλιχο.