ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ – ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ *** Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Ένας αιώνας προσφοράς – Ένας αιώνας ιστορίας – Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας
Επιστημονικές αναφορές για τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς επίσης και το τι συμβαίνει με τους πολύποδες
Ένας αιώνας πέρασε από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας και ο δραστήριος αυτός Σύλλογος του τόπου μας, μαζί από κοινού με τον πανταχού παρόντα Πολιτιστικό Σύλλογο Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας συνδιοργάνωσαν μία εξαιρετικού επιπέδου επιστημονική εκδήλωση, για τα 100 χρόνια, που έλαβε χώρα προχθές Σάββατο 29 Μαρτίου 2023, στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας. Το συντονισμό είχε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Παναγιώτης Παυλόπουλος.
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης έλαβε χώρα ένα περίφημο μουσικό πρόγραμμα με θαυμάσια τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, που ερμήνευσε θαυμάσια η καθηγήτρια φωνητικής κ. Κατερίνα Ψαρρά. Συνόδευσε εξαιρετικά στο πιάνο η καθηγήτρια του Ελληνικού Ωδείου στον Πύργο κ. Δώρα Ξένου.
Αμέσως μετά έγιναν εγκάρδιοι χαιρετισμοί από τον Ιεράρχη της Ηλείας Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο, από τον Βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη, από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Στάθη Καννή και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Την επιστημονική εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, ο οποίος και παρουσίασε στο κοινό τους δύο διακεκριμένους επιστήμονες. Ακολούθως αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς αιρετούς και άλλους φορείς. όπως τον οργανισμό International Action Art και προσωπικά τον κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος ως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης αναφέρθηκε στον σκοπό της εκδήλωσης και στις θεματολογίες των δύο εκλεκτών επιστημόνων.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ο Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Παπατσώρης ανέπτυξε το θέμα για τις συχνές παθήσεις του προστάτη, με έμφαση στον καρκίνο του προστάτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ύπουλη νόσηση και όσον αφορά τον εντοπισμό και τη διάγνωση, είπε ότι αυτό επιτυγχάνεται πρώτον με πολυπαραμετρική μαγνητική και δεύτερον με δακτυλική εξέταση και PSA.
Ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Θωμόπουλος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα την πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού με ευρεία αναφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο εκλεκτός ομιλητής επεσήμανε την σπουδαιότητα των δύο κατηγοριών πρόληψης, την πρωτογενή και δευτερογενή και για να δώσει έμφαση εστίασε πάνω στη ρήση του Ιπποκράτη <<Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν>>.
Ο κ. Θωμόπουλος έδωσε ένα πολύ σημαντικό στατιστικό στοιχείο λέγοντας ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στο Δυτικό κόσμο. Στη συνέχεια έκανε σημαντικές επισημάνσεις σε ένα ζήτημα, που ταλανίζει αρκετό κόσμο και αυτό είναι η εμφάνιση του πολύποδα. Τόνισε πως ο χρόνος έναρξης της εμφάνισης πολύποδα έως την τελική του φάση, καλύπτει διάστημα άνω των δέκα χρόνων.
Επίσης είπε κάτι πολύ σημαντικό σε όσα άτομα έχουν αναπτύξει πολύποδα, πως η αφαίρεσή του βοηθά στη μη ανάπτυξη καρκίνου! Μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει κάνοντας επεμβατική κολονοσκόπηση. Η ολική κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται κάθε δέκα (10) χρόνια. Αν όμως διαγνωστεί καρκίνος στον πολύποδα, τότε πρέπει να γίνεται κολονοσκόπηση κάθε δύο με τρία χρόνια.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΛΗ
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας με μία εμπεριστατωμένη αναφορά στην ιστορία του ελ λόγω Συλλόγου και τους διατελέσαντες προέδρους έκλεισε την εξόχως ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση για το αιωνόβιον του θεσμού. Εν αρχή έκανε μία γενική αναφορά με τους αρχαιότερους ιατρικούς συλλόγους στον κόσμο και ακολούθως είπε ότι στην Ελλάδα ο αρχαιότερος Ιατρικός Σύλλογος δεν είναι των Αθηνών, αλλά της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το 1802 από τον Ιωάννη Καποδίστρια!
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας ιδρύθηκε με Νομοθετικό Διάταγμα τον Οκτώβριο του 1923 και κάλυπτε και την Επαρχία Ολυμπίας με έδρα τον Πύργο. Από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου ήταν: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος 1ος στον Αριθμό Μητρώου, Διονύσιος Κορκολής (διετέλεσε Δήμαρχος) 2ος στον Αριθμό Μητρώου, ο Γεώργιος Κούτσης 3ος στον Αριθμό Μητρώου, Παναγιώτης (Τάκης) Πετρόπουλος (διετέλεσε Δήμαρχος) 4ος στον Αριθμό Μητρώου, ο Ευθύμιος Γύφτουλας 5ος στον Αριθμό Μητρώου, ο Ιωάννης Σταθόπουλος 6ος στον Αριθμό Μητρώου (κλπ).
Ο αείμνηστος γιατρός Παναγιώτης Αθανασόπουλος ( ο κ. Γιαννικούλης πρόσθεσε ότι την επόμενη μέρα Κυριακή 30/3 θα γινόταν στην Κρέστενα τιμητική εκδήλωση) στον Αριθμό Μητρώου ήταν ο 72ος.
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννικούλης είπε ότι η Αμαλιάδα έχει δικό της Ιατρικό Σύλλογο, που καλύπτει μόνο την πόλη της Αμαλιάδας και ότι τα όρια των δύο συλλόγων ορίζονται με εθιμικό και όχι νομοθετικό τρόπο. Κάτι τέτοιο, επεσήμανε, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!
Είπε επίσης ότι για 60 χρόνια το όνομα ήταν Ιατρικός Σύλλογος Πύργου και ότι από το έτος 2018 ονομάζεται πλέον Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας.
Τέλος ο κ. Γιαννικούλης ανέφερε ταονόματα όλων όσοι διετέλεσαν Πρόεδροι, καθώς επίσης και τις δράσεις του εν λόγω Συλλόγου, πολλές εκ των οποίων ήταν άκρως σημαντικές, όπως διοργάνωση πανελληνίων συνεδρίων και πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις.
Στο φουαγιέ του Διοικητηρίου λειτούργησε κέτερινγκ υπό την διεύθυνση της κ. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΝΚ