ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Μ. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ *** ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ : Ένας Γιατρός – Ένας Άνθρωπος – Ένα Νοσοκομείο *** Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΕΣΤΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ :
Ένας Γιατρός – Ένας Άνθρωπος – Ένα Νοσοκομείο
ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ – Ν.Μ. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ο αείμνηστος γιατρός της Ρωμιοσύνης Παναγιώτης Αθανασόπουλος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προσφορά των ιατρικών του γνώσεων στον συνάνθρωπο! Πολλές χιλιάδες ήταν τα περισταρ=τικά στα οποία για μεγάλο διάστημα τα αντιμετώπιζε μόνος του, με μόνη συμπαράσταση στο έργο του από την αείμνηστη σύζυγό του.
Για την ολοκληρωτική προσφορά του στον πάσχοντα συνάνθρωπο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, πήρε πολλές διακρίσεις και τιμές εν ζωή. Χτες Κυριακή 30 του Μάρτη και ώρα 11 το πρωί, έλαβε χώρα εντός της Ν.Μ. Κρεστένων ένα σημαντικό αφιέρωμα τιμής και μνήμης, με πρωτοβουλία της εξαιρετικής στον τομέα της κ. Αριστέας Παπαδοπούλου, Αν. Διοικήτριας του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Κρεστένων.
Πολύτιμη όσον αφορά την διαδικασία υπήρξε η συνδρομή της συναδέλφισσας δημοσιογράφου Κικής Κολοβέρου, η οποία είσης μίλησε και αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Παναγιώτη Αθανασόπουλου, όπως και η κ. Παπαδοπούλου, τις οποίες και καταχωρούμε εδώ.
Στη διάρκεια όλης αυτής της εκπληκτικής πορείας ο αείμνηστος Γιατρός της Ρωμιοσύνης έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις εν ζωή. Στις αρχές περίπου του 2000 τιμήθηκε με ειδική πλακέτα και δίπλωμα από την Ένωση Ενεργών Πολιτών Ελλάδας – παράρτημα Ηλείας, από τον Πρόεδρο Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ανδρέα Δημητρόπουλο και τον Γραμματέα Ν. Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο.
Η τιμητική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου.
Επίσης τιμήυηκε και δεύτερη φορά, στην περιοχή που έδωσε όλη τη ζωή του, στην Κρέστενα και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου 2012. Η τιμητική αυτή διάκριση έλαβε χώρα επίσης από την ίδια Ένωση, στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
*** Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και από τους χαιρετισμούς που έλαβαν χώρα και από τις δεκάδες τιμητικές διακρίσεις, που αφορούσαν που αφορούσαν όλο το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε στο Νοσοκομείο Κρεστένων παρέχοντας τις υπηρεσίες τους, όπως γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Όλο αυτό, λοιπόν,το υλικό θα δημοσιευθεί μόνο στο προφίλ μου στο Facebook, διότι οι πολλές φωτογραφίες μόνο εκεί αναρτώνται με μαζική αποστολή. Οι επεξεργασίες των φωτογραφιών που δημοσιεύονται στο site, απαιτούν πολύ χρόνο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΝΚ
**********************************************************************
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΙΚΗΣ ΚΟΛΟΒΕΡΟΥ
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής, σε έναν άνθρωπο που άφησε ισχυρό αποτύπωμα, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία των Κρεστένων και της επαρχίας Ολυμπίας αλλά ακόμα και εκτός Ελλάδας.
Η προσφορά του, η άρτια εξειδίκευση του στην ιατρική και η αυταπάρνηση που επέδειξε σε δύσκολες εποχές για τον συνάνθρωπο του, τον καταξίωσαν στην καρδιά και την συνείδηση όλων και τον έχουν τοποθετήσει σε μια από τις κορυφαίες θέσεις στο πάνθεον των σπουδαίων Ηλείων.
Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος γιατρός. Ήταν ένας άνθρωπος που ενσάρκωνε τις αξίες της αφοσίωσης στο συνάνθρωπο, της ευσυνειδησίας, της εντιμότητας και της ανιδιοτέλειας.
Το να αποτυπώσει κανείς το έργο και την παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος γιατρός και τέως Δήμαρχος Παναγιώτης Αθανασόπουλος σίγουρα αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και απαιτεί πολύ χρόνο για να μπορέσει κανείς να περιγράψει τα 40 και πλέον χρόνια της ιατρικής προσφορά του, σε πραγματικά δύσκολους καιρούς αλλά και την ζωή του που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το Νοσοκομείο της Κρεστενας και την τοπική κοινωνία όχι μόνο της επαρχίας Ολυμπίας αλλά και ολόκληρης της Ηλείας.
Η σημερινή εκδήλωση τιμής, στον αείμνηστο γιατρό μύθο, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Διοικήτριας της Νοσηλευτικής Μονάδας κ. Αριστέας Παπαδοπούλου η οποία από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Κρέστενα, ακούγοντας τις πολλές ιστορίες του προσωπικού που είχε συνυπάρξει με τον ιατρό, και στη συνέχεια διηγήσεις από απλούς πολίτες, αντιλήφθηκε το μέγεθος της συνεισφοράς του Παναγιώτη Αθανασόπουλου στη τοπική κοινωνία. Όταν το 2022 προχώρησε στην ανακαίνιση της μονάδας και την καθαριότητα των παλαιών θαλάμων και χειρουργείου αποφάσισε να διασώσει όσα τεκμήρια υπήρχαν ώς φόρο τιμής στον εξαιρετικό επιστήμονα Παναγιώτη Αθανασόπουλο και τους χιλιάδες ανθρώπους που έσωσε.
Είμαστε σήμερα λοιπόν εδώ για να τιμήσουμε τον γιατρό θρύλο, τον άνθρωπο με «Α» κεφαλαίο, που μεγαλούργησε ως Σύγχρονος Ασκληπιός και που από το χειρουργικό του τραπέζι πέρασαν περισσότεροι από 35.000 ασθενείς .
Προσηνής, απλός με έμφυτη ανθρωπιά και αγάπη, οξυδερκής, φιλοπρόοδος και οραματιστής. Προικισμένος και χαρισματικός. Άνθρωπος που έκανε θόρυβο με τις πράξεις και την αξιοσύνη του, για αυτό και στην πορεία του, υπήρξαν και μελανές σελίδες όπου «χτυπήθηκε» και αμφισβητήθηκε από μεμονωμένους κύκλους, κυρίως πολιτικούς, οδηγώντας τον στην παραίτηση δυο φορές. Την πρώτη φορά, τον Οκτώβριο του 1957 ξεσηκώθηκαν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Κρέστενας και των γύρω περιοχών κατά του αδελφάτου του Νοσοκομείου που απέλυσε τον γιατρό, με τη δικαιολογία ότι έκανε εισαγωγές ασθενών υπερβαίνοντας τον αριθμό των κλινών ενώ και το 1965 για αντίστοιχους λόγους πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από τους κατοίκους και μια λαοθάλασσα- όπως έγραφε ο τοπικός τύπος της εποχής- μετέβη στην οικία του ζητώντας του να παραμείνει. Μάλιστα τότε, οι καμπάνες της Κρέστενας χτυπούσαν ασταμάτητα ενώ κάθε σπίτι είχε κρεμάσει μαύρο μαντήλι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την άρνηση τους στην απομάκρυνση του γιατρού. Εντέλει αποχώρησε ωστόσο επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα ξανά στη θέση του…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Φλόκα το 1925 από αγρότες γονείς. Μετά την ολοκλήρωση του σχολείου στη γενέτειρα του, και παρότι ο πατέρας του, επέμενε να σπουδάσει Δάσκαλος, ο ίδιος κατάφερε να πετύχει το στόχο του, και να εισαχθεί το 1944 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτεύσας στη Φυσική και τη Χημεία. Σπούδασε, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για την πατρίδα μας, την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου. Αποφοίτησε το 1951 και υπηρέτησε τριετή στρατιωτική θητεία. Μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική και ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας υπό τη Διεύθυνση του καθηγητού Χρήστου Χριστόπουλου. Έχοντας βιώσει την απώλεια συγχωριανών του από ασήμαντες αιτίες πήρε τη μεγάλη απόφαση, και το 1955 υπέβαλε παραίτηση για να επιστρέψει στον τόπο του ως διευθυντής της χειρουργικής και ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου Κρεστένων το οποίο υπηρέτησε με ζήλο και αυταπάρνηση για περισσότερα από 40 χρόνια στη διάρκεια των οποίων μετεκπαιδεύτηκε κατ’ επανάληψη στο Μόναχο και την Βιέννη αλλά και σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Στη διαδρομή του αυτή για μια 15ετία λειτούργησε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου Κρεστένων μόνο, με την στήριξη μιας νοσοκόμας και της αείμνηστης Ακτινολόγου συζύγου του, Αγγελικής Καλαντζοπούλου η οποία στάθηκε στο πλευρό του ακόμα και όταν ήταν ετοιμόγεννη. «Αν κάποιος ξέρει από μουσική ακόμα και κιθάρα με δυο χορδές να του δώσεις θα τα καταφέρει» είχε πει σε συνέντευξη του, ο ίδιος, αποδεικνύοντας την άριστη και εφ’ όλης της ύλης εκπαίδευση του.
Άσκησε την ιατρική σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς εξοπλισμό και μέσα ωστόσο πολύ σύντομα απέκτησε πανελλήνια ακτινοβολία. Έρχονταν από παντού ακόμα και από την Αμερική, την Αυστραλία και την Γερμανία κυρίως για επεμβάσεις στομάχου. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που διενήργησε καισαρικές τομές στην επαρχία και μάλιστα έφερε στον κόσμο περισσότερα από 110 παιδιά. Λόγω της μεγάλης κίνησης και μετά από υποδείξεις του, έγινε η πρώτη επέκταση του Νοσοκομείου το 1963-64 επι Αθανασίου Κανελλόπουλου προς τα δυτικά και το 1971-72 η επέκταση προς Νότο επι του συμπατριώτη του υπουργού Μπάμπη Γεωργιόπουλου. Από το χειρουργικό του τραπέζι πέρασαν περισσότεροι από 35.000 ασθενείς ενώ κατά τις δικές του εκτιμήσεις και σημειώσεις ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 37.000. Συνταξιοδοτήθηκε το 1992 μετά από 43 σχεδόν χρόνια.
Ιστορία όμως έγραψε και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου το 1986 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη ως πρώτος Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Κρεστένων και μετέπειτα Σκιλλούντος. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγνώρισαν την προσφορά του και τον εξέλεξαν για τρείς συνεχείς 4ετίες Δήμαρχο με μεγάλα ποσοστά ψήφων. Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος συνέδεσε το όνομα του με τη λύση μεγάλων τοπικών προβλημάτων έχοντας ως βασική φιλοσοφία την εκτέλεση έργων ουσίας που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων του Δήμου.
Για την προσφορά του στο Νοσοκομείο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης σε περίπου 12 χωριά της επαρχίας Ολυμπίας, τιμήθηκε με προεδρικά και βασιλικά διατάγματα εν ζωή για το έργο του αλλά και για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο από φορείς και συλλόγους. Επίσης τιμήθηκε και από τον Μανώλη Γλέζο για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ σε μια σεμνή τελετή το 2003 τιμήθηκε από το Νοσοκομείο Κρεστένων όπου θάλαμοι και χειρουργεία ονομάστηκαν σε πτέρυγα και χειρουργεία ιατρού Παναγιώτη Αθανασόπουλου.
Το παράδειγμα του ας εμπνεύσει τις νεότερες γενιές…
*** Καταλήγοντας η κ. Παπαδοπούλου έκανε μία σημαντική πρόταση, όλος ο χώρος της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων να πάρει το όνομα του Παναγιώτη Αθανασόπουλου!
*** Και τώρα θα ήθελα να καλέσω την κόρη του αείμνηστου γιατρού Φωτεινή Αθανασοπούλου και να την ευχαριστήσω προκαταβολικά για όλη την βοήθεια που μας παρείχε και την εμπιστοσύνη που έδειξε, δανείζοντας μας το πλούσιο αρχειακό υλικό από την ζωή και το έργο του πατέρα της.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι.
*** Καταλήγοντας η κ. Παπαδοπούλου έκανε μία σημαντική πρόταση, όλος ο χώρος της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων να πάρει το όνομα του Παναγιώτη Αθανασόπουλου!
*** Και τώρα θα ήθελα να καλέσω την κόρη του αείμνηστου γιατρού Φωτεινή Αθανασοπούλου και να την ευχαριστήσω προκαταβολικά για όλη την βοήθεια που μας παρείχε και την εμπιστοσύνη που έδειξε, δανείζοντας μας το πλούσιο αρχειακό υλικό από την ζωή και το έργο του πατέρα της.