Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, το παράλληλο Σχολείο του τόπου μας *** «Ε κ α τ ό χ ρ ό ν ι α ζ ω ή ς» *** Τιμήθηκαν Ηλείοι ποιητές – Λογοτέχνες με την παρουσίαση του Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2025 σε μια σεμνή εκδήλωση το Σάββατο 3/5 στο χώρο της Βιβλιοθήκης
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, το παράλληλο Σχολείο του τόπου μας
«Ε κ α τ ό χ ρ ό ν ι α ζ ω ή ς»
Τιμήθηκαν Ηλείοι ποιητές – Λογοτέχνες με την παρουσίαση του Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2025 σε μια σεμνή εκδήλωση το Σάββατο 3/5
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου τίμησε τους εν ζωή Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς – ποιητές – λογοτέχνες – ζωγράφους- σε εκδήλωση που έγινε προχθές Σάββατο 3 Μαϊου και ώρα 7.30 το απογευματόβραδο, στον ιερό χώρο της γνώσης και του πολιτισμού. Οι δημιουργοί τιμήθηκαν με την έκδοση του Λογοτεχνικού Ημερολογίου2025, της Βιβλιοθήκης, , στις σελίδες του οποίου προβάλλεται η παρουσία και το έργο τους.
Η έκδοση του Λογοτεχνικού Ημερολογίου έχει επετειακό συμβολισμό, καθώς η Βιβλιοθήκη έκλεισε τις ημέρες αυτές ένα αιώνα ζωής και όπως ειπώθηκε κατά τον χαιρετισμό του Προέδρου προς το κοινό, θα λάβουν χώρα εντός του 2025 διάφορες επετειακές εκδηλώσεις !
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της, κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
<<Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας σε άλλη μια εκδήλωση της βιβλιοθήκη μας. Μας κατέχει ιδιαίτερη συγκίνηση, που αξιωνόμαστε να γιορτάσουμε και να προβάλλουμε την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής της. Τις ημέρες αυτές δρασκελίζει το κατώφλι των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της. Για την πνευματική μας ζωή, τον Ηλειακό πολιτισμό και την παράδοση, το γεγονός αυτό είναι πολυσήμαντο. Η πνευματική κιβωτός του Πύργου και της Ηλείας ευρύτερα, έχει περίλαμπρη παρουσία, συνδέεται δε με τη ζωή, την πορεία και εξέλιξη της κοινωνίας μας, με την χρυσή εποχή του Πύργου στην οποία κυριαρχούσε η αρχοντιά, το πολιτιστικό και κοινωνικό ήθος, η οικονομική ευρωστία, η κοινωνική αλληλεγγύη.
Η βιβλιοθήκη μας ήταν γέννημα και θρέμμα της πνευματικής και επιστημονικής οικογένειας της πόλης μας, στην 10ετία 1925-1935. Η ίδρυσή της ήταν ιδέα και καρπός σημαντικών Πυργιωτών, που πρωταγωνιστούσαν στους αγώνες για την ανάπτυξη της πόλης και του τόπου μας γενικότερα.
Το ιδρυτικό καταστατικό φέρει τις υπογραφές των αειμνήστων : Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου, Κων. Ζ. Χριστοπούλου, Αριστομένη Νταϊρόπουλου, Αριστ. Τσαπαλήρα, Κ. Πρασσά, Δ. Τσαγκαράκη, Ν. Πατριαντόπουλου, Ι. Μικελόπουλου, Ηρ. Πετρόπουλου, Α. Παπαδόπουλου, Αθαν. Τραμπαδώρου και Χαρ. Σπηλιόπουλου. Το πρώτο Εφορευτικό Συμβούλιό της απετέλεσαν οι: Κων. Χριστόπουλος, Γεώργ. Λαμπρινόπουλος, Ηλίας Τσεριώνης, Βασ. Κορκολόπουλος, Νικόλαος Κακούρης, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Σπυρ. Πολυζωγόπουλος, Πάνος Δασιός και Ιωανν. Γιαννόπουλος. Όλοι τους εξέχουσες προσωπικότητες του αρχοντικού Πύργου της εποχής.
Για έναν αιώνα, το πνευματικό καθίδρυμά μας, η βιβλιοθήκη μας, αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής παράδοσης του Πύργου. Είναι η ταυτότητα της φυσιογνωμίας του, το εύρος της τοπικής κουλτούρας. Από τα …. σπλάχνα της γεννήθηκαν και αναδείχθηκαν Ηλείοι πνευματικοί δημιουργοί : Λογοτέχνες, επιστήμονες, καλλιτέχνες με πανελλήνια αναγνώριση. Οι νέες γενιές του τόπου μας, των τελευταίων 50 ετών, την είχαν σαν δεύτερο σχολείο τους. Ήταν και είναι πάντα ένας αυθεντικός φορέας πολιτισμού με πολυσήμαντη δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εγγεγραμμένος αριθμός των φίλων – αναγνωστών της υπερβαίνει τις 7.000. Τα εκατόχρονα ενός τόσου σπουδαίου πνευματικού ιδρύματος – όπως και της βιβλιοθήκης μας – είναι ιστορικό γεγονός για την κοινωνία μας. Αυτό το γεγονός θα το γιορτάσουμε με υπερηφάνεια και ταπεινότητα, με πνευματικές εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που τιμάτε με την αγάπη και το ενδιαφέρον σας την ιστορική και αιωνόβια βιβλιοθήκη μας, που είναι η ψυχή, το πνεύμα και η ιδέα του Πύργου μας και της Ηλείας ευρύτερα>>.
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Το άνοιγμα της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, έγινε από το στέλεχος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Ζώη Υφαντή, ο οποίος έκανε μνεία και αναφορά στους πνευματικούς δημιουργούς της μεταπολεμικής γενιάς του τόπου μας, καθώς και ιδιαίτερη μνεία στους σύγχρονους Ηλείους ποιητές, λογοτέχνες και εικαστικούς, με ονομαστική αναφορά και τα σύντομα βιογραφικά τους.
Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δημιουργούς έκαναν σύντομο χαιρετισμό εστιάζοντας κυρίως στη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής του ιστορικού αυτού ιδρύματος.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πύργου κ. Θοδωρής Κόρδας, που επεσήμανε την αξία λειτουργίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος μάλιστα διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως να υπάρξει ένα κάλεσμα για προσωπικότητες κυρίως του εικαστικού χώρου. Επίσης ο κ. Νικολούτσος πρότεινε την αξιοποίηση σπάνιων εκδόσεων, που διαθέτει στο αρχείο της η ΑΥΓΗ Πύργου.
Παρέστη επίσης εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου ο πρωτοπρεσβύτερος ιερέας π. Νικόλαος Κατσηδήμας, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου.
ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΗΣ :
Τιμήθηκαν οι Ηλείοι Ποιητές – Λογοτέχνες – Εικαστικοί: Βύρων Δάβος, Κώστας Επιταλιώτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Λεωνίδας Μαργαρίτης, Ηλίας Γκρης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Θεόδωρος Βλασσόπουλος, Γεώργιος Σταθόπουλος, Φωτεινή Σασσάλου Λαμπροπούλου, Αντρέας Καπογιάννης, Δημήτριος Κορίζης, Μιμίκα Κουμανιώτη, Κωνσταντίνα Βασιλακοπούλου, Δημήτριος Χίλιος, Διονύσιος Γεωργακόπουλος, Ευγενία Χριτοπούλου, Κωνσταντίνος Πέππας, Γιάννης Τσολάκος, Εβίτα Δουφεξή – Κανέλλου, Γιάννης Αδαμάκος, Γιάννης Βαρούχας, Πέτρος Σπίνος, Χαράλαμπος Μπράμος, Σοφία Αγραπίδη, Άντα Τζαβάρα, Πεντζεχρή Διονυσοπούλου, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος.
{Ρεπορτάζ και φωτό από τον δημοσιογράφο ΑΝΚ}