Δύο φωτογραφίες – Μία ιστορία… *** ΠΡΙΝ ΑΠΟ 72 ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ 72 ΧΡΟΝΙΑ
Δύο φωτογραφίες – Μία ιστορία…
Η φωτογραφία αριστερά, όπως κοιτάζετε, είναι ενός λαϊκού τύπου του παλιού Πύργου και βρίσκεται στα γραφεία της Εφημερίδας μας, σε μεγάλο μέγεθος, όπως οι πίνακες ζωγραφικής, και έχει επικολληθεί σε κόντρα πλακέ.
Δημιουργός της καλλιτεχνικής αυτής φωτογραφίας ήταν ο σπουδαίος φωτογράφος της εποχής Αντώνης Τσελεπής, που για πολλά χρόνια διατηρούσε το φωτογραφείο του στον Πύργο, στη συμβολή των οδών Συλλαϊδοπούλου και Πάτρόκλου, έναντι του Δημοτικού Θεάτρου <<Απόλλων>>.
Ο αείμνηστος Αντώνης Τσελεπής είχε βάλει για δεκάδες χρόνια στη βιτρίνα του -τουλάχιστον σαράντα χρόνια- αυτή την περίφημη φωτογραφία, τόσο από καλλιτεχνικής πλευράς, όσο και θεματολογικής, με τον άνθρωπο αυτόν, σε εξαιρετική στάση πόζας, να κρατά στο ένα του χέρι το φύλλο της ΑΥΓΗΣ Πύργου και το άλλο του χέρι να ακουμπά σε κάποια ξύλινη κατασκευή.
Όταν συνταξιοδοτήθηκε ο αείμνηστος Αντώνης Τσελεπής και έπαψε η λειτουργία του Φωτογραφείου, κάπου στις αρχές του έτους 2000, είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει αυτό τον φωτογραφικό πίνακα, ο οποίος έκτοτε παραμένει στα Γραφεία της Εφημερίδας μας, που για 5 μόλις χρόνια δεν πρόλαβε να τα δει ο Ιδρυτής της ΑΥΓΗΣ και Διευθυντής μας Αύγουστος Καπογιάννης.
Σε κάποιες αναφορές που άκουγα από τον πατέρα μου, για τους παλιούς γραφικούς τύπους του Πύργου, είχε πει το όνομα του ανθρώπου που βλέπετε στη φωτογραφία και που με καμία δύναμη δεν το θυμάμαι… Οι παλαιοί όμως Πυργιώτες, μόλις δουν αυτή τη φωτογραφία θα τον αναγνωρίσουν, καθώς ήταν μία σημαντική φιγούρα και αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, έλεγε ο Αύγουστος Καπογιάννης, για το πόσο αξιοπρεπώς συμπεριφερόταν ο άνθρωπος αυτός μέσα στην απέραντη φτώχεια του.
Ασφαλώς αυτή η φωτογραφία θα υπάρχει σε κάποιο τόμο της Εφημερίδας μας, σε μέγεθος μικρό για κλισέ, όπως λέμε στη γλώσσα μας. Ήταν αδύνατο να ψάξω όλους τους παλιούς τόμους της ΑΥΓΗΣ Πύργου, για να δω ποια χρονολογία τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία… Αλλά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι… Διάβασα μερικές λέξεις από τον κύριο τίτλο Ρεπορτάζ του Αύγουστου Καπογιάννη, για την οδό με το όνομα του επιφανούς συμπολίτη Ιστορικού, Συγγραφέα και Δημοσιογράφου Διονυσίου Κοκκίνου, θέμα στο οποίο, όπως επισημαίνει ο Αύγουστος Καπογιάννης, πρωτοστάτησε η ΑΥΓΗ Πύργου! Το βλέπετε κι εσείς στο διπλωμένο φύλλο της ΑΥΓΗΣ, που κρατά στο χέρι του ο παλαιός αυτός συμπολίτης μας.
Έτσι λοιπόν, αφού διαπίστωσα αυτό το κρίσιμο στοιχείο, κατάλαβα περί τίνος πρόκειται και έψαξα στο Βιβλίο του Αύγουστου Καπογιάννη <<Ο Πύργος της Ηλείας – Ιστορική Έρευνα και Μελέτη του Τόπου μας>>, που ήξερα ότι μέσα σε αυτό το βιβλίο υπήρχε το Ρεπορτάζ του Αύγουστου Καπογιάννη, όσον αφορά την οδό Κοκκίνου στον Πύργο, που δόθηκε το όνομα στον επιφανή μας συμπολίτη, από τον τότε Δήμο Λετρίνων {Πύργου} επί Δημάρχου αείμνηστου Αργύρη Μιχαλόπουλου. Είναι η φωτογραφία δεξιά όπως κοιτάζετε. Διάβασα λοιπόν ότι τα αποκαλυπτήρια της εντοιχισμένης πινακίδας με το όνομα του Διονυσίου Κόκκινου έγιναν στις 8 Ιουνίου 1952. Και αυτό θα το δείτε κι εσείς στη λεζάντα της φωτογραφίας.
Έτσι λοιπόν και οι δύο φωτογραφίες βγήκαν πριν από 72 ολόκληρα χρόνια!
Δημοσιογράφος ΑΝΚ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Αναγνώστης της Στήλης εδώ, ο κ. Θ. Τ. ήταν ο πρώτος που ανέφερε το όνομα του εικονιζόμενου λαϊκού τύπου του Πύργου. Αμέσως τότε το θυμήθηκα, γιατί έλεγε διάφορα περιστατικά ο πατέρας μας γι΄αυτόν… Έφερα στο νου μου, πώς ακριβώς τον έλεγε: Μανωλάκη ή Μανωλάκο? Τέλος πάντων, το όνομα είναι στάνταρ αυτό!
Θυμάμαι που μας έλεγε, το πόσο ευγενικός και αξιοπρεπής ήταν… Ζητούσε κάποια ενίσχυση λέγοντας <<σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε 50 λεπτά>>? {Δηλαδή μισή δραχμή}. Και όταν του έδιναν μία δραχμή ή και περισσότερα κέρματα, τους έλεγε <<σας ευχαριστώ, αλλά θέλω να μου δώσετε, μόνο 50 λεπτά>>!
Αυτό το είχα ακούσει από τον πατέρα μου και σε μικρή ηλικία και σε μεγαλύτερη.
ΑΝΚ