Από τους αιώνες της σκλαβιάς στην αιωνιότητα της ελευθερίας! {ΑΝΚ} *** Η παρουσίαση του εξόχως ενδιαφέροντος για τα χωριά της Ηλείας ιστορικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Χ. Μπασέτα
Από τους αιώνες της σκλαβιάς στην αιωνιότητα της ελευθερίας!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/6/2024 ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝ. Χ. ΜΠΑΣΈΤΑ “ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ – ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ”
Στάθης Καννής: Στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής η στέγαση της ιστορίας του Δήμου
Θα ξεκινήσω το Ρεπορτάζ με τον δικό μου τρόπο, {δημοσιογραφικά my way}, που ένεκα της ιδιομορφίας υπάγεται ο τρόπος αυτός στη νέα μέθοδο δημοσιογραφικής γραφής που έχω επινοήσει, δηλαδή το Αρθρορεπορτάζ…
Όλη η πορεία του Ανθρώπου επί της Γης, από της στιγμής της εξέλιξής του ως ανθρώπινο είδος, είναι μία διαρκής πάλη για την επιβίωσή του… Και είναι αυτός ο αγώνας από την εποχή του Homo Sapiens, ένας διαρκής αγώνας με το χρόνο! Αυτή όλη η διασρομή δημιούργησε τόσο με την προφορική παράδοση, από στόμα σε στόμα, όσο και αργότερα με τη γέννηση του γραπτού λόγου, την έννοια καταγραφής σκέψεων και γεγονότων και από τότε η έννοια της καταγραφής είναι εκείνη που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο των γεγονότων, όπου η Ανθρωπότητα συνολικά είχε ενώπιόν της ένα καταγεγραμμένο αρχείο ιστορικής μνήμης!
Για όλη αυτή την πορεία της Ανθρωπότητας, πριν συγκροτηθούν εστίες, οι πρώτες κοινωνίες, κοινότητες με την ανθρωπογενή οντότητα μέχρι και τις μετακινήσεις και μεταναστεύσεις από τον ένα τόπο σε άλλο τόπο, ακόμα και όταν συγκροτήθηκαν τα έθνη – κράτη, διατυπώνω μία δική μου ρήση, που αντανακλά κατά προσέγγιση την πραγματικότητα : <<Από τους αιώνες της σκλαβιάς στην αιωνιότητα της ελευθερίας>>!
Όλες αυτές οι σκέψεις δημιουργήθηκαν στο νου μου, διαβάζοντας το σπουδαίο βιβλίο του συμπατριώτη μας καταγόμενου από το Χελιδόνι, του Πανεπιστημιακού Δάσκαλου Κωνσταντίνου Χ. Μπασέτα, που συνέγραψε όντως ένα μνημειώδες έργο 600 σελίδων, για τα χωριά της επαρχίας Ηλείας στα ύστερα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά – Οθωμανικά Χρόνια. Σπουδαίο ιστορικό πόνημα, που αναμφίβολα και όπως επίσης τονίσστηκε από τους ομιλητές, αποτελεί μεγάλη συμβολή στα τοπικά ιστορικά γεγονότα περασμένων αιώνων!
Σημαντική δήλωση Δημάρχου Πύργου
Πολύ σημαντική ήταν η δήλωση του Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή, κατά τον χαιρερτισμό του, που αρχικά αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτής της ιστορικής έρευνας και καταγραφής και στη συνέχεια εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου στο να αναζητήσει και να βρει κτίριο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση στο κοινό των ιστορικών δεδομένων που έχουν σχέση με τον Πύργο και την Ηλεία. Τόνισε με έμφαση ότι έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής η στέγαση της ιστορίας του Δήμου.
Αποκάλυψη από Κώστα Λούρμπα για τα Οθωμανικά Αρχεία της Ηλείας
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο προέκυψε χθες, στη διάρκεια της ομιλίας του, για το βιβλίο του κ. Μπασέτα, από τον πρώην Δήμαρχο του Καποδιστριακού Δήμου Γασυούνης, πρώην Προέδρου της ΤΕΔΚ Ηλείας, συγγραφέα και ιστορι9κό ερευνητή Κώστα Λούρμπα, που μιλώντας εν αρχή, λίγο έλειψε να μας κάνει την καρδιά περιβόλι, καθώς αναφερόμενος στα μεταναστευτικά ρεύματα, απέφυγε τελικά τον κακόβουλο χαρακτηρισμό και είπε τον κανονικό όρο, που είναι σκέτο <<μετανάστες>>!
Ο κ. Λούρμπας στη συνέχεια προέβη σε μία σημαντική αποκάλυψη λέγοντας ότι τα Οθωμανικά Αρχεία που αφορούν την Ηλεία μεταφέρθηκαν από τότε και βρίσκονται στο Μουσείο της Αιγύπτου! Και δυστυχώς, είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για τα αρχεία αυτά από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
Επίσης ο καλός ομιλητής έκανε αναφορά και στον αείμνησο Τάσο Γριτσόπουλο, πρόεδρο της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, όπου με το αμέριστο ενδιαφέρον του συγκεντρώθηκαν πολλά ιστορικά συοιχεία, που αφορούν την Ηλεία.
Ο κ. Λούρμπας πρότεινε από το βήμα της παρουσίασης τουιστορικού βιβλίου του κ. Μπασέτα, να γίνει παρέμβαση από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να εξερευνηθούν τα Οθωμανικά Αρχεία, που αφορούν την Ηλεία, από Έλληνες Οθωμανολόγους. Ρα Αρχεία των άλλων περιοχών, Αχαϊας, Ζακύνθου και Κεγαλλονιάς βρίσκονται ήδη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), ενώ της Ηλείας είναι διασκορπισμένα εδώ κι εκεί.
Πολύτιμο βοήθημα το βιβλίο αυτό για τους Εκπαιδευτικούς είπε ο Γεώργιος Κουρκούτας
Ο γνωστός φιλόλογος του τόπου μας, καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπάιδευση και άοκνος ερευνητής των ιστορικών στοιχείων που αφρούν την Ηλεία, αλλά και ευρύτερα αυτής Γεώργιος Κουρκούτας έδωσε με συνεκτικό λόγο το στίγμα αυτού του εξαιρετικού έργου του κ. Μπασέτα επισημαίνοντας ότι το βιβλίο αποτελεί μια εκτενή μελέτη της ιστορίας των χωριών της Ηλείας κατά την περίοδο από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι την οθωμανική εποχή, εστιάζοντας στη δημογραφική, οικονομική και εθνολογική κατάσταση της περιοχής. Μέσα από την έρευνα του συγγραφέα, αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ηλείας και προσφέρεται ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας.
Ο κ. Κουρκούτας τόνισε επίσης ότι αυτή η σπουδαία μελέτη αποτελεί ένα μεγάλο βοήθημα σ΄εμάς τους Εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούμε να μεταδίδουμε τα ιστορικά στοιχεία, που αφορούν τον τόπο μας.
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Β. Νικολάου μίλησε και για την ίδρυση του Πύργου
Το βιβλίο είναι μία συστηματική μελέτη των πηγών είπε ο κ. Γεώργιο Γεώργιος Β. Νικολάου, με καταγωγή από το Κρυονέρι Κορινθίας, καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δίνοντας συνοπτικά το περίγραμμα της πολυσέλιδης αυτής μελέτης είπε ότι εξετάζονται, ονομαστικά, 94 χωριά της εποχής εκείνης, από άποψη πληθυσμιακή (όπου και καταγράφονται όλα τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων τους), εθνολογική και οικονομική, αλλά και η τύχη των χωριών αυτών στη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, καθώς και η ιστορία κάποιων άλλων που αναδείχθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της Ενετοκρατίας και των αρχών της τελικής φάσης της Τουρκοκρατίας, όπως είναι ο Πύργος.
Για το σπουδαίο αυτό πόνημα, είπε ο κ. Νικολάου, ο συγγραφέας κ. Μπασέτας έχει μία αφετηρία, από μία άλλη δική του επίσης καταγραφή, που αφορά το χωριό του το Χελιδόνι. Έχουμε τώρα μπροστά μας μία ιστορική νέα καταγραφή, που περιλαμβάνει τα χωριά της Επαρχίας Ηλείας και όλα αυτά που γράφει ο κ. Μπασέτας στηρίζονται σε άγνωστα ή και γνωστά στοιχεία.
Ο εξαίρετος ομιλητής επεσήμανε ότι οι πηγές της έρευνας στηρίζονται στα Οθωμανικά Αρχεία, καθώς επίσης και στις επίσημες καταγραφές των απογραφών του πληθυσμού, βάσει των οποίων προκύπτουν και ιστορικά δεδομένα.
Τα παιδικά του χρόνια ο συγγραφέας τα έζησε στον Πύργο
Τέλος παίρνοντας το λόγο ο συμπατριώτης Κωνσταντίνος Χ. Μπασέτας, συγγραφεας του άκρως ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου είπε εν αρχή ότι τα παιδικά του χρόνια και τα εφηβικά τα έζησε στον Πύργο, όπου αποφοίτησε από το ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου. Ζούσε στην περιοχή Χαλκιάτικα του Πύργου και συγκεκριμένα στην οδό Πουσίου, που τότε, όπως είπε, δεν καταλάβαινε τι σήμαινε αυτό το όνομα.
Στην εποχή της καραντίνας, συνέχισε ο κ. Μπασέτας, συγκέντρωσε πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία και δημοσιεύθηκαν στην τοπική εφημερίδα <<Πατρίς>>, με το ενδιαφέρον του κ. Λεων. Βαρουξή.
Για το πολυσέλιδο βιβλίο για τα 94 χωριά της Ηλείας, ο συγγραφέας είπε ότι για τη συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων απαιτήθηκαν δέκα χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης και στο χωριό του το Χελιδόνι .
Καταλήγοντας ο κ. Μπασέτας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργου και το Δημοτικό Συμβούλιο, που με τη συνδρομή τους κατέστη δυνατή η παρουσίαση του βιβλίου. Επίσης ευχαρίστησε το πάνελ των ομιλητών και τον κόσμο για την παρουσία του.
Χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου μετέφερε στην εκδήλωση ο εκπρόσωπός του ιερέας π. Γρηγόριος Πάπαρης.
Ο άψογος συντονιστής Αθανάσιος Κατσίμπελης
Την εκδήλωση συντόνισε με τρόπο άψογο ο Αθανάσιος Κατσίμπελης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου. Ο κ. Κατίμπελης είναι ένας εξαίρετος Εκπαιδευτικός.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα Διον. Καλαματιανός και Μιχ. Κατρίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Μεσσαλάς, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Παιδείας Γιώργος Κάρδαρης και Θεόδ. Κόρδας αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρ. Γιαννικούλης, ο συμπολίτης δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Νίκος Παναγόπουλος κ.ά.
Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ