Αλήθειες πικρές που πρέπει όμως να λέγονται… Το αξιοσήμαντο άρθρο του κ. Τσούλια
Ο Καθολικισμός στο «εδώλιο της Ιστορίας» (α)
Του Νίκου Τσούλια
Παρατηρώ το φαινόμενο του μαζικού παραληρήματος και της θρησκευτικής έκστασης κάθε φορά που ο Πάπας εξορμά σε περιοδεία ανά τον χριστιανικό κόσμο και απορώ ως προς τα εξής στοιχεία. Δεν γνωρίζουν άραγε όλοι αυτοί οι πιστοί ότι η θεμελίωση και η ανάπτυξη του Καθολικισμού είναι φτιαγμένη πάνω στην εκμετάλλευση και στην εξουσία;
Δεν γνωρίζουν το αμαρτωλό παρελθόν της Καθολικής εκκλησίας απέναντι στους λαούς και στις κοινωνίες, απέναντι στην επιστήμη και στην ελευθερία της σκέψης; Διαγράφεται αυτό το παρελθόν τόσο εύκολα – ακόμα και όταν η ίδια η Καθολική εξουσία δεν έχει ζητήσει ένα ιστορικό συγγνώμη γι’ όλα αυτά, όταν δεν έχει αναγνωρίσει και παραδεχτεί τα φοβερά λάθη της;
Βλέπουμε σήμερα το θρησκευτικό φανατισμό, που εμφανίζεται στο μουσουλμανικό κυρίως κόσμο και ενιστάμεθα για το μέγεθος της βαρβαρότητας, για τη φρίκη των μεσαιωνικών μεθόδων και για την απαξίωση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών. Ωστόσο, δεν πάει η σκέψη μας στα μεγάλα εγκλήματα που έχει κάνει ο Καθολικισμός εναντίον της ανθρωπότητας.
Από πού να αρχίσει κάποιος και πού να τελειώσει; Για αιώνες πολλούς οι Δυτικές χώρες και οι ομόλογες κοινωνίες ήταν θεοκρατούμενες με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε ως μόνιμο αντίπαλο στόχο της τον ορθολογισμό, την ανεξαρτησία του πνεύματος και την επιστημονική και τη φιλοσοφική θεώρηση! Ήθελε να είναι ο μοναδικός κριτής στο πεδίο των πεποιθήσεων του ανθρώπου!!
Οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην πυρά για τις αντιλήψεις τους έχοντας αποκτήσει από μόνη της και αυθαίρετα εξουσία επί της ζωής των ανθρώπων και επί του τρόπου σκέψης των… Το «κυνήγι μαγισσών» ήταν μια μαζική μηχανή θανάτου, για να ανακαλύπτει δήθεν την «πηγή του κακού» σε συγκεκριμένους ανθρώπους, για να κάνει έτσι ορατή την επέμβασή της στη «σωτηρία της ψυχής» εξαθλιώνοντας την ίδια την ψυχή!
Τι ξέρουμε από την ιστορία; Το 1232, ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ΄ ίδρυσε την Ιερά Εξέταση προκειμένου να καταδιώξει τους γνωστικιστές. Το 1252, ο πάπας Ινοκέντιος Γ΄ επέτρεψε τη χρήση βασανιστηρίων. Είναι γνωστός ακόμα ο «Κώδικας των απαγορευμένων Βιβλίων» που είχε εκδώσει η Ιερά Εξέταση και που οδήγησε αθώους ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης στον αφανισμό.
Η όλη δράση της Καθολικής Ρώμης ήταν η καταδίωξη των αντιπάλων της, όπως αυτή τους προσδιόριζε αυθαίρετα, η ατίμωση και η θανάτωση χιλιάδων αθώων ανθρώπων. «Έτσι, ο χριστιανισμός έγινε το αντίθετο απ’ αυτό που είχε διδάξει ο Ιησούς» (M. Seymour – Smith, Τα εκατό βιβλία με τη μέγιστη επιρροή στην πορεία της ανθρωπότητας). Βέβαια ξεχνάμε ότι οι γενικευμένοι θρησκευτικοί πόλεμοι, που τόσο πολύ τους αναθεματίζουμε τώρα γι’ άλλες κοινωνίες, είχαν γνωρίσει «ημέρες δόξας» στην Ευρώπη του Χριστιανισμού…
Πώς μάζεψε η Καθολική Εκκλησία το χρήμα από το φτωχούς ανθρώπους σε μαζική κλίμακα και σε μεγάλη χρονικό εύρος; Επινόησε το περίφημο «συγχωροχάρτι», το οποίο εκδιδόταν ανταλλάσσοντας το υστέρημα των φτωχών με την «εξασφάλιση» της συγχώρεσης των αμαρτιών τους και κατ’ επέκταση με τη σωτηρία της ψυχής των! Ποιο σύστημα εξουσίας έχει φτάσει σε τόσο στυγνή εκμετάλλευση και συνειδητή εξαπάτηση ευρέων στρωμάτων του λαού;
Αλλά δεν ήταν μόνο η αρπαγή του χρήματος. Το πιο αρνητικό και το πιο βάρβαρο στοιχείο αυτής της μαζικής κίνησης ήταν η χειραγώγηση της σκέψης των ανθρώπων, η καταβύθιση του πνεύματός των στο απόλυτο σκοτάδι, έτσι ώστε να μην υπάρχει χαραμάδα για την κριτική σκέψη και για την ελευθερία του πνεύματος!
Αν για κάτι χαρακτηρίζεται πρωτίστως ο Μεσαίωνας ως αρνητικός στην εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου του Δυτικού πολιτισμού, ήταν η κυριαρχία της θεοκρατίας και του σκοταδισμού, που είχε επιβάλλει ο Καθολικισμός. «Η Εκκλησία αυτή ορθώθηκε εναντίον των αστρονομικών γνώσεων μέσα στο ουμανιστικό πνεύμα, τις δήλωσε διαβολικές και τις απαγόρευσε προς τιμή του ανθρώπου, κι υποστήριξε την αμάθεια από ανθρωπισμό» (Τ. Μαν, Δόκτωρ Φάουστους. Ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο ρόλος των εκκλησιών, όπου γης και όπου χρόνου, είναι (ή οφείλει να είναι) πνευματικός και όχι ρόλος χειραγώγησης και εξουσίας.
Η ίδια η Χριστιανική Εκκλησία θεωρεί την όποια εξέλιξη εκκοσμίκευσης της κοινωνίας ως αναίρεση της καταστατικής της πράξης και της ουσίας του δόγματος που πρεσβεύει. Κι όμως αυτή η ίδια κάνει καθετί προκειμένου να αυξάνει και να ενισχύει την κοσμική επιρροή της μέσα από το σύστημα εξουσίας που έχει διαμορφώσει και μέσα από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που τα προωθεί ως ένας πολύ καλός επιχειρηματίας, ως ένας γνήσιος εκφραστής των δυνάμεων της αγοράς.
Έχουμε ποτέ αναλογιστεί τι είδους βασανισμούς και τι επινοήσεις τεχνικών οργάνων είχαν επινοηθεί για να ομολογούν οι διωκόμενοι τις “αμαρτίες” τους και την “ορθότητα” της Παπικής Ρώμης; Έχουμε σκεφτεί τι μεγέθη ανοησίας δημιουργεί το περίφημο “αλάθητο του Πάπα”; Η Καθολική εκκλησία είναι συνδεδεμένη με το θάνατο ανθρώπων, με τη βαρβαρότητα και τη χειραγώγηση της ανθρώπινης σκέψης.
Ελεύθεροι είναι όσοι κυβερνάνε τον εαυτό τους σύμφωνα με τις επιταγές της λογικής.
Ντιούι, Ελευθερία και πολιτισμός
Θα συνεχίσουμε με το δεύτερο μέρος