Στο Πουρνάρι της γενέθλιας γης ο ήρωας της ΕΛΔΥΚ Δημήτρης Θανόπουλος

Ημερομηνία: 04-12-2021

Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται από σήμερα

ο αθάνατος Ήρωας Δημήτρης Θανόπουλος

 

Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε σήμερα  Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, πάνδημα, στη γενέτειρά του, το Πουρνάρι Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δημήτρης Θανόπουλος, Ανθυπασπιστής του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε στο καθήκον κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στρατιωτικό άγημα της ΣΕΤΤΗΛ και η μπάντα της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου (Μεραρχία Πεζικού) απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στην τυλιγμένη με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου λάρνακα με τα οστά του ήρωα, που τη μετέφεραν στην τελευταία του κατοικία αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Πουρναρίου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού και του θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, πλαισιωμένων από ιερείς της περιοχής. Με λόγια παρηγοριάς προς τη μητέρα του ήρωα, Ρουμπίνη και τις αδελφές του, ο κ. Γερμανός τόνισε ότι ο Δημήτριος Θανόπουλος με τη θυσία του προσομοιάζει με τους αγίους της Εκκλησίας που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη και την πατρίδα.

Ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Μπλούνας εκφώνησε το βιογραφικό του ήρωα και ακολούθησε επικήδειος από την αδελφή του Δημήτρη Θανόπουλου, Κατερίνα Θανοπούλου – Παπουτσόγλου, που έντονα φορτισμένη συγκινησιακά, μίλησε για τον αδελφό που δεν χάρηκε η οικογένεια, για την αγωνία και την πολύχρονη προσμονή μέχρι τη στιγμή επαναπατρισμού της σορού του.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του: «Πολέμησες με αποφασιστικότητα και θάρρος σε μια μάχη άνιση. Αναμετρήθηκες με τον θάνατο και τον εχθρό αλλά δεν έχασες. Έπεσες για την πατρίδα. Γιατί όπως λέει ο Παλαμάς, αν πρέπει να πεθάνουμε για την πατρίδα, θεία είν’ η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει. Όλοι οι άνθρωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είμαστε περήφανοι για σένα. Η ένδοξη θυσία σου για την πατρίδα θα αποτελεί φάρο για τα παιδιά και τους νέους μας, σ’ ένα κόσμο με εύθραυστα σύμβολα και αξίες. Θα μας θυμίζεις πάντα, ιδίως σε στιγμές που η προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας κορυφώνεται, ότι το μόνο χρέος προς την πατρίδα είναι ο αγώνας και όταν χρειαστεί και η θυσία».

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου, κα Μαρία Καλμπουρτζή, στον επικήδειό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Δημήτρη Θανόπουλε, μαζευτήκαμε για να σε υποδεχτούμε, όχι για να σε αποχαιρετήσουμε. Η οικογένειά σου έστειλε ένα λεβέντη στην Κύπρο και γύρισε ένας αθάνατος ήρωας». Επικήδειους ακόμη εκφώνησαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πολεμιστών &Τραυματιών Κύπρου 1974  κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πουρναρίου κ. Γιώργος Θανόπουλος.

Η τελευταία πράξη εκτυλίχθηκε στο νεκροταφείο Πουρναρίου, όπου τα οστά του Δημήτρη Θανόπουλου ενταφιάστηκαν στον οικογενειακό τάφο, με το άγημα του Στρατού να αποδίδει τιμές με βολές στον αέρα, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παρόντες στην τελετή, εκτός των προαναφερόμενων, ήταν οι Βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας  κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, Υποστράτηγος  κ. Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Λιμενάρχης Κατάκολου, Αντιπλοίαρχος κ. Δημήτρης Παπαηλιού, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

Στεφάνια μεταξύ άλλων κατέθεσαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου.

 


Ροή
31 Μαΐου, 2023ΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / ΕΥΧΕΣ / Ηλεία / Κοινωνία  Το ένθερμο Μήνυμα του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων     Αγαπητά μου παιδιά, με την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους σας καλή επιτυχία. Εύχομαι ολόψυχα σε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή να πετύχουν τους στόχους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Να συγχαρώ τους γονείς σας, που με την αγάπη τους είναι συνοδοιπόροι και σ’ αυτή σας την προσπάθεια, καθώς και τους καθηγητές σας για τη στήριξη και τις γνώσεις που σας πρόσφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ένας δύσκολος, επίπονος με πολύ άγχος και κούραση, δρόμος, φτάνει στο τέλος του. Μαζί του και τα υπέροχα ανέμελα χρόνια της σχολικής ηλικίας.  Το τέλος των πανελληνίων εξετάσεων σηματοδοτεί την πρώτη μας ενηλικίωση. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να θυμόσαστε, ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος η ζωή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον καθένα σας. Αρκεί να μην σταματούν τα όνειρα, η προσπάθεια, οι στόχοι… Εύχομαι σε όλους σας υγεία και να μην σταματήσετε να παλεύετε για τα ιδανικά σας. Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας! [...]
31 Μαΐου, 2023ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ / ΕΙΡΗΝΗ / Εκδηλώσεις / Ηλεία / Κοινωνία  ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) και η εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη        ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ   Η ιστορία  διδάσκει ότι ακόμα και σε στιγμές που αμφισβητήθηκε η ίδια η ύπαρξη της Αριστεράς, σημειώθηκε ανάκαμψη, κινηματική και εκλογική, πάντοτε μέσα από ενωτικές διαδικασίες, όχι μόνο του αριστερού, αλλά συνολικά του δημοκρατικού χώρου.   Το εξαιρετικά επίκαιρο αυτό μήνυμα βγήκε έντονα την περασμένη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, από εκδήλωση στο δημαρχείο Βύρωνα για τα 60 χρόνια από την δολοφονία Λαμπράκη στις 22 Μαΐου 1963.   Παρόντος του δημάρχου της πόλης Γρηγόρη Κατωπόδη και πολλών στελεχών της παράταξής του, η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο ιστορικά ποιητικά επιγράμματα για τον Γρηγόρη Λαμπράκη των κορυφαίων ελλήνων ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου.  Το πρώτο διάβασε η ηθοποιός και εγγονή του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης,  Ειρήνη Λαμπράκη, κόρη του γιου του Γιώργου Λαμπράκη, συνδικαλιστή της Αριστεράς στον δήμο Πειραιά.  Το δεύτερο επίγραμμα διάβασε ο επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παπαγιάννης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας του Βύρωνα.   Στο πάνελ της εκδήλωσης, την οποία προλόγισε και συντόνισε η διεθνούς εμβέλειας ακτιβίστρια του αντιπυρηνικού κινήματος Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, συμμετείχαν ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, πρώην αντιπρύτανης και ο Πάνος Τριγάζης με την ιδιότητα του συγγραφέα δύο βιβλίων για τον Λαμπράκη.   Ο εν ενεργεία γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μετανάστευσης σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και στην κυβέρνηση Τσίπρα, βουλευτής σήμερα    του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν μπόρεσε να παραστεί, διότι όπως διαμήνυσε στην εκδήλωση «προέκυψε γέννα» το ίδιο απόγευμα, αλλά έστειλε ενδιαφέρουσα   γραπτή παρέμβαση. [...]
31 Μαΐου, 2023ΕΕΕΕΚ ΠΥΡΓΟΥ / Εκδηλώσεις / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΕΕΕΚ ΠΥΡΓΟΥ     Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από το ΕΕΕΕΚ Πύργου στο πλαίσιο του προγράμματος “2023 Βραδιά του Ερευνητή “,  με κεντρική ομιλήτρια την κ. Μαργαρίτη Μαριγούλα, Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμ. Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και τη συμμετοχή των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Πύργου, την Τετάρτη  31 Μαΐου 2023,  στο Δημοτικό Θέατρο  <<Απόλλων>>. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δήμου Πύργου. Σας περιμένουμε Η Δ/νση του σχολείου Αγγελική Πετρόγιαννη Παναγιώτα Τάγαρη [...]
31 Μαΐου, 2023ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ / Ηλεία / Κοινωνία / ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ  ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΒΑΣΑΝΩΝ ΕΚΠΝΕΟΝΤΟΣ ΜΑ`Ι`ΟΥ 2023 ΠΙΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ     Ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό η Υπηρεσία Καθαριότητας    Με επιπλέον 29 άτομα στελεχώνεται η Υπηρεσία Καθαριότητας στο Δήμο  Πύργου, μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης ΙΔΟΧ, ανταποδοτικού χαρακτήρα, μέσω ΑΣΕΠ. Οι ειδικότητες που προσλαμβάνονται είναι: 25 εργάτες, 3 οδηγοί και 1 χειριστής, με τους πρώτους 25 εργαζόμενους να αναλαμβάνουν από την Τετάρτη 31/5 τα καθήκοντά τους. ***  Με την ενίσχυση του προσωπικού, η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο φόρτος εργασίας πολλαπλασιάζεται λόγω ανάλογα αυξημένου όγκου απορριμμάτων. [...]
31 Μαΐου, 2023ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ / ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Δημοτικά Έργα / Ηλεία / Κοινωνία  Ένα βήμα από το ακίνητο παρελθόν είναι ένα ελπιδοφόρο άλμα προς το μέλλον! Με αυτή τη δική μας ρήση ενημερώνουμε τους κατοίκους του Πύργου και ιδιαίτερα της περιοχής πέριξ της κεντρικότατης οδού υης 28ης Οκτωβρίου ότι υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλασή της και επίκειται η έναρξη των εργασσιών     Δήμαρχος Παναναγιώτης Αντωνακόπουλος : «Το αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα»!     Νέα εικόνα, πιο λειτουργική και καλαίσθητη θα αποκτήσει ένας από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους του Πύργου, η 28ης Οκτωβρίου. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υπέγραψε την Τρίτη (30/5) τη σύμβαση του έργου «Ανάπλαση τμήματος οδού 28ης Οκτωβρίου» με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ALMOTEK I.K.E.  Νικόλαο Σπρίτο, προϋπολογισμού 733.000 ευρώ (με έκπτωση 8%). Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2019-2020» και από ιδίους πόρους.     Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Άρης Φιλιππόπουλος, και από την ανάδοχο εταιρεία οι Δημήτρης και Χρήστος Σπρίτος. Όπως τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Πρόκειται για ένα έργο που το ζητούσε πολλά χρόνια η κοινωνία. Κατορθώσαμε να εκπονήσουμε τις μελέτες έγκαιρα, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, να ξεπεράσουμε τις όποιες διαδικαστικές και δικαστικές εμπλοκές, κι έτσι σήμερα να είμαστε σε θέση να υπογράφουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Μία από τις πιο αξιόπιστες στη χώρα, με πολλά και μεγάλα έργα στο ενεργητικό της». Ο εργολάβος πρόκειται να εγκατασταθεί σύντομα και για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Πύργου, ζήτησε την υπομονή και κατανόηση των κατοίκων, των επαγγελματιών και των οδηγών μέχρι το πέρας των εργασιών. Γιάννης Αργυρόπουλος: «Πάγιο αίτημα της κοινωνίας» Ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στα τεχνικά έργα και τις αλλαγές που θα γίνουν, καθιστώντας την 28ης Οκτωβρίου, στο συγκεκριμένο κομμάτι, σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας – κάτι ανάλογο που έχει γίνει και στην οδό Κολοκοτρώνη.  «Είναι ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Επί δεκαετίες δεν είχε ασχοληθεί καμία Δημοτική Αρχή με τον συγκεκριμένο δρόμο, παρότι είναι από τους πιο κεντρικούς της πόλης. Να δώσω τα εύσημα στην Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Μελετών και τους προϊσταμένους Άγγελο Τσίκα και Άρη Φιλιππόπουλο, οι οποίοι προχώρησαν γρήγορα στην ωρίμανση της μελέτης και ήμασταν από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που χρηματοδοτήθηκαν από το Πράσινο Ταμείο». Οι εργασίες Η ανάπλαση, αφορά το τμήμα από το ύψος της οδού Μπιζανίου έως το ύψος του κόμβου της οδού, με την οδό Ρήγα Φεραίου. Περιλαμβάνει την  ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, με ιδιαίτερη έμφαση των τμημάτων έμπροσθεν του 2ου Δημοτικού σχολείου, του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ηλείας και της συμβολής της οδού με την οδό Μπιζανίου. Επίσης η μελέτη περιλαμβάνει τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, καθώς και δεντροφύτευση με Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως. [...]
30 Μαΐου, 2023ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΩΔΙΕΣΤα ονόματα της περίφημης Χορωδίας του 2ου Γυμνασίου Πύργου υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Σακκά – Κυρίτση     Αγγελόπουλος Άγγελος Αθανασοπούλου Βασιλική Αλεξανδροπούλου Άλκηστις-Μαρίνα Αναστοπούλου Αρίστη-Μαρίνα Γκιντζίρη Αγγελική Ζήρου Ελένη Κακκαλή Αικατερίνη Κανελλόπουλος Ιωάννης Μπέλμπα Ρεβέκκα Μούτσου Νικολία Πένταρης Γενναίος-Ιωάννης Φωλίνα Παναγιώτα-Ραφαέλα Χαλικιά Χαρίκλεια Χατζιδάκη Μαίρη Χρυσάφη Ελένη 8888888888888888888888888888888888888888888888888888                                    Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ                                    <<ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΛΑΊ΄ΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ>>   Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε ένα καλωσόρισμα απο τον Υποδιευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Άγγελο Λαμπρόπουλο και στη συνέχεια ο Διευθυντής κ. Γεώργιος Κομιώτης έκανε μια αναφορά στη προέλευση του δημοτικού τραγουδιού και στα είδη του. ***  Τη  δημιουργία πρόσκλησης, αφίσας,  power point της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Μαρίσια Κυρίτση, γραφίστρια.     Εδώ ολοκληρώνεται η πολύπλευρη δημοσιογραφική μας κάλυψη της εμβληματικής αυτής εκδήλωσης, που κατενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε. Την τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Διονύσης Καλαματιανός, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμέμος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου κ.ά. Ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βιντεοκάλυψη από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr  Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
30 Μαΐου, 2023ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / Ηλεία / Ιστορία / Κοινωνία / ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ… Παρουσιάστηκε χθες στον Πύργο 29 του Μάη της Άλωσης το βιβλίο του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου  Λαμπρόπουλου  «Το πράσινο φτερό – Η συνωμοσία των Μελέκ»     Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα συνδυασμένα με μια περιπετειώδη μυθοπλασία είχαν την τιμητική τους χθες Δευτέρα 29 Μα`ί`ου 2023, σε μια μέρα συμβολική, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με τη συμπλήρωση 570 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου «Το πράσινο φτερό-Η συνωμοσία των Μελέκ». Διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» και τις εκδόσεις Αρμός, με τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).     Τον συγγραφέα, ο οποίος εκ πατρός έλκει την καταγωγή του από τον Πύργο, καλωσόρισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  Γιάννης Αργυρόπουλος. Ο κ. Αργυρόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο οποίος έκανε εφημερία στο Νοσοκομείο Πύργου,  υπογραμμίζοντας τη στήριξή του σε κάθε πολιτιστική και πνευματική δράση στην πόλη.  Αναφέρθηκε στη σημειολογία των ημερομηνιών όπως καταγράφονται στο βιβλίο κάνοντας ειδική μνεία στο μήνυμα που περνάει ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του: αυτό της εθνικής ενότητας. «Μέσα από το βιβλίο περνάει το μήνυμα πως όταν είμαστε ενωμένοι ως λαός, πετυχαίνουμε νίκες. Και έτσι οφείλουμε να είμαστε πάντα. Να ξεπερνάμε τα μικρά που μας χωρίζουν ως Έλληνες και να κοιτάζουμε τα «μεγάλα». Έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Αργυρόπουλος. Σύντομο επίσης χαιρετισμό απηύθυναν  ο Αντιπεριφρειάρχης Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού  κ. Δημήτρης Γ. Νικολακόπουλος και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Σπύρος Πολίτης. Οι τοποθετήσεις των ομιλητών Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των συντελεστών. Ο συμπολίτης δημοσιογράφος στην  εφημερίδα «Πελοπόννησος» Πέτρος Γκίστης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την δημοσιογραφική του διαδρομή. Ο Θοδωρής Λάμπρος μίλησε για το βιβλίο, τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν την χώρα σε περιπέτειες και αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της Ιστορίας,  που περνάει μέσα από το βιβλίο του ο συγγραφέας.  Ο κ. Λάμπρος έκανε συγκεκριμένη αναφορά , για τη συμπλήρωση 570 ετών από την Άλωση της Πόλης. Επίσης αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα που συντελέστηκαν τον μήνα Σεπτέμβρη, αρχής γενομένης από την ίδρυση το 1814 στην Οδησσό της Φιλικής Εταιρείας. Η ιδέα του βιβλίου, τόνισε, αφορά την ενότητα των Ελλήνων!  Διότι αυτός ο τόπος, κατέληξε, έχει περάσει από μεγάλους διχασμούς και πολλούς εμφυλίους πολέμους. Τέλος, ο συγγραφέας και επίσης δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», μίλησε για τα βιβλίο και τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν σε μια κινηματογραφική πλοκή του έργου. Το βιβλίο αποτελεί μια μυθοπλασία που συνδυάζει ιστορικά στοιχεία και πραγματικά πρόσωπα, αλλά όλα αυτά σε έναν διαφορετικό χωροχρόνο από αυτόν που βίωσε η επίσημα καταγεγραμμένη Ιστορία. Θα λέγαμε ότι στο βιβλίο αυτό, με την άκρως πρωτοτυπία του, λειτουργεί τρόπον τινά μία εικονική πραγματικότητα, ένα ζήτημα καθοριστικό και παγκόσμιας αναδιάταξης, καθώς εναπόκειται στον κάθε συγγραφέα, να πλάσει εικόνες πάνω στο πρότυπο των ήδη τετελεσμένων γεγονότων, με το ποια πορεία θα είχαν τα πράγματα, αν δεν είχαν εξελιχθεί στην πρότερή τους φάση, που παγιώθηκαν ως τετελεσμένα γεγονότα…  Και σε αυτό το σημείο αρχίζει η μυθοπλασία, την οποία ο εκλεκτός συνάδελφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο. Είναι το περίφημο θεώρημα αγγλιστί :  <<What,  if>>.     Ο πρωταρχικός στόχος του συγγραφέα ήταν να γράψει μια περιπέτεια δράσης για να την απολαύσουν οι φίλοι. Υπάρχει όμως και ένα κρυμμένο μήνυμα: Αυτό της εθνικής ενότητας. Και το επεσήμανε και ο ίδιος, όταν πήρε το λόγο και μίλησε.  Στην υπόθεση του βιβλίου του θέτει την ημερομηνία 14/9/1926, ως την κομβική ιστορική ημερομηνία. Και επανέλαβε λέγοντας ότι το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι να είμαστε ενωμένοι! Την παρουσίαση του βιβλίου, όπως αναφέραμε σε άλλο μας σημείωμα,  συντόνισε με επιτυχία, άνεση  και ελευθερία λόγου,  η δημοσιογράφος Νάνσυ Σπυροπούλου, η οποία μετά το τέλος των ομιλιών έδωσε το λόγο στο κοινό και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Λάμπρο να προσφέρει την τελευταία έκδοση του Δήμου Πύργου, την οποία συνέγραψε,  «Από την  Αρχαία Φειά στο Ποντικόκαστρο»,  σε όλους τους συντελεστές. Εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν επίσης η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κρεστένων κ. Αριστέα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη, ο συγγραφέας εκπαιδευτικός κ. Θέμης Μαντάς, ο ιστοριοδίφης καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας κ.ά. Ρεπορτάζ από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ  Πύργου  ΑΝΚ [...]
30 Μαΐου, 2023Ηλεία / Κοινωνία / ΠένθηΟ συμπολίτης Μιλτιάδης (Μέλτης) Αντωνόπουλος δεν είναι πια ανάμεσά μας! Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΤΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ     Ένας άνθρωπος εργατικός και αυτοδημιούργητος, ο γνωστός σε πολύ κόσμο Μιλτιάδης (Μέλτης) Αντωνόπουλος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.  Αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Αγωνίστηκε σκληρά στον δύσκολο τομέα των οικοδομικών υλικών, από τη δική του μάντρα που είχε δημιουργήσει. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα χθες Δευτέρα 29 Μα’ι΄ου 2023, στις 5.30 το απόγευμα, στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πύργου, όπου προέστη ο πρωτοπρεσβύτερος ιερέας π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου συνεπικουρούμενος από τον ιερέα π. Γρηγόριο Πάπαρη. Συγγενείς και φίλοι προσήλθαν για τον τελευταίο αποχαιρετισμό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Από το συγγενικό του περιβάλλον η εκλεκτή συμπολίτισσα κ. Ευαγγελία Αντωνοπούλου, τον αποχαιρετά με τα πιο κάτω λόγια : <<Έφυγε από κοντά μας μετά από άνιση μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, ο Αντωνόπουλος Μιλτιάδης. Άνθρωπος εργατικός και αυτοδημιούργητος. Από νεαρή ηλικία στην οικοδομή κατάφερε με την πάροδο του χρόνου να γίνει ευρέως γνωστός στον τομέα του, με την ίδρυση μάντρας οικοδομικών υλικών, με την επωνυμια ΜΕΛΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, στην περιοχή της Συντριάδας, όπως όλοι εκεί τον γνώριζαν. Καλός επαγγελματίας, αγαπητός στην ευρύτερη κοινωνία του Πύργου και στο συγγενικό του περιβάλλον. Καλό σου ταξίδι, θα σε θυμόματσε πάντα με το χαμόγελό σου.  Θα μας λείψεις!>>. [...]
30 Μαΐου, 2023ΕΕΕΕΚ ΠΥΡΓΟΥ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ηλεία / Κοινωνία / ΟΜΙΛΙΕΣΜια εξαιρετικά ωραία και πρωτότυπη εκδήλωση από τα άξια παιδιά και το ικανότατο διδακτικό προσωπικό του ΕΕΕΕΚ Πύργου, την τελευταία μέρα του Μαγιού!     Να πούμε ένα μπράβο στην Ερευνητική Ομάδα  που θα παρουσιάσει την εργασία, σε αυτή την υπέροχη βραδιά του ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ, στο Δημοτικό Θέατρο <<Απόλλων>> και υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και του Πανεπιστημίου Πατρών! [...]
29 Μαΐου, 2023Ηλεία / Κοινωνία / ΤΕΧΝΗ / Του Μαγιού οι σπουδαίες μέρες / ΧρονογράφημαΤο Χρονογράφημα της Δευτέρας                                           με την Ήρα Αλ. Κάζογλη         Ουσία και συσκευασία   Άλλη μια φορά, που Έλληνες διακρίνονται σε διεθνή διαγωνισμό, με τις δικές τους προσωπικές δυνάμεις και ικανότητες, και μπράβο τους. Για πρώτη φορά, Ελληνικό γραφείο στο χώρο του σχεδιασμου, “ντιζάιν”, όπως λέγεται διεθνώς, κέρδισε το βραβείο για τον κλάδο του σχεδιασμού και της οπτικής επικοινωνίας, το Όσκαρ, όπως λέγεται, του χώρου. Κέρδισαν επίσης βραβεία για σχεδιασμό συσκευασιών, καθώς και για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Μεγάλη η χαρά των Ελλήνων σχεδιαστών, που όπως δήλωσαν ελπίζουν με τη νίκη τους να βοηθήσουν άλλους σαν κι αυτούς στο χώρο του σχεδιασμού στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας έχει ταλέντο στον σχεδιασμό και στη συσκευασία, στο περιτύλιγμα γενικότερα, κι ας μην το παραδεχόμαστε εύκολα. Η ικανότητά μας αυτή μας επέτρεψε να αποδεχόμαστε καθετί που μας προσφέρεται στην όμορφη συσκευασία του, αρκεί να είναι πρωτότυπη και εντυπωσιακή. Όμως, πια, αρχίσαμε να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις. Το ανοίγουμε το πακέτο, το περιεργαζόμαστε και τότε αποφασίζουμε. Δηλαδή, πλέον, το προϊόν μετράει περισσότερο. Ωραία όλα αυτά τα θεωρητικά, πάντως καθώς η άνοιξη αποχωρεί τυραννικά αργά και βαδίζουμε προς τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού με ανάμικτα συναισθήματα, συνειδητοποιούμε πως η ζωή δεν παύει ποτέ να είναι συναρπαστική αν ξέρεις να τη ζήσεις. Αναζητώντας πάντα την ουσία μέσα στη συσκευασία. Όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων.                                                                                                                                                 Η.Κ. [...]
29 Μαΐου, 2023ΓΥΜΝΑΣΙΑ / Ηλεία / Κοινωνία / Μουσική / ΧΟΡΩΔΙΕΣΤο Οδοιπορικό στη Λαϊκή μας Παράδοση με την υπέροχη Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Πύργου, σήμερα 29 του Μάη της Άλωσης, στο δημοτικό θέατρο <<Απόλλων>> του Πύργου   [...]
29 Μαΐου, 2023ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / Ηλεία / Ιστορικά Θέματα / Κοινωνία / ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ  Παρουσίαση σήμερα Δευτέρα 29 του Μάη της Άλωσης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου «Το πράσινο φτερό-Η συνωμοσία των Μελέκ»: Από την Ιστορία στη μυθοπλασία  Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου και ώρα 19.30     Υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου, παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου με τίτλο «Το πράσινο φτερό-Η συνωμοσία των Μελέκ», τη Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 19.30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο (αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. ). Η εκδήλωση διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» και τις εκδόσεις  <<Αρμός>>, με τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ). Για το βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Πύργο και διατηρεί στενές σχέσεις με την περιοχή θα μιλήσουν οι: Πέτρος Γκίστης-δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», Θεόδωρος Λάμπρος-Ιστορικός, συγγραφέας, Ειδικός συνεργάτης Δήμου Πύργου και ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Νάνσυ Σπυροπούλου.   Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα   14 Σεπτεμβρίου 1926. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΒ’ και ο Τσάρος Νικόλαος Β’ συναντιούνται στην απελευθερωμένη Κωνσταντινούπολη για να λύσουν τις διαφορές των χωρών τους σε Πόντο και Αρμενία. Την ίδια ώρα μια συνωμοσία εξυφαίνεται στα παρασκήνια με στόχο να τινάξει στον αέρα τις δύο Αυτοκρατορίες. Και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος θα φορέσει τη μάσκα με το πράσινο φτερό για να λύσει το μυστήριο…. Το βιβλίο αποτελεί μια μυθοπλασία που συνδυάζει ιστορικά στοιχεία και πραγματικά πρόσωπα, αλλά όλα αυτά σε έναν διαφορετικό χωροχρόνο από αυτόν που βίωσε η επίσημα καταγεγραμμένη Ιστορία. Ο βασικός στόχος του συγγραφέα ήταν να γράψει μια περιπέτεια δράσης για να την απολαύσουν οι φίλοι. Υπάρχει όμως και ένα κρυμμένο μήνυμα: Αυτό της εθνικής ενότητας.   Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος είναι δημοσιογράφος, καθηγητής δημοσιογραφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία από το 2000. Ανήκει στο δυναμικό της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ, και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών (ΤΕΑΣ), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFG), μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδας. [...]
29 Μαΐου, 2023Άρθρα / Βιβλίο / Ηλεία / Κοινωνία / Περιβάλλον  Ο ωραιότερος περίπατος στην Αθήνα Του συνεργάτη  μας εκπαιδευτικού, συγγραφέα και λογοτέχνη Νίκου Τσσύλια       Αν μένετε στην Αθήνα ή αν την επισκέπτεστε, υπάρχει μια ιδέα – πρόταση για τον ωραιότερο περίπατο. Στη διαδρομή του θα απολαύσετε την απόλυτη ομορφιά της πρωτεύουσάς μας.   Θα περιδιαβείτε στολίδια της αρχαιότητας, των νεότερων χρόνων και της σύγχρονης εποχής σε ένα μίγμα – που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Εδώ είναι και η μεγάλη τουριστική κίνηση, που δεν σταματάει πλέον ούτε τον χειμώνα, παρά μόνο σε ένα μικρό διάστημά του.   Ξεκινάμε από το κέντρο της Αθήνας, το Σύνταγμα, τη Βουλή. Εδώ είναι η πέτρινη στήλη, από την οποία αρχίζουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Κατηφορίζετε είτε την Ερμού είτε την Μητροπόλεως (εναλλακτική επιλογή είναι η Φιλελλήνων και μετά η Κυδαθηναίων) και φτάνετε στην Μητρόπολη και στην πλατεία της γεμάτη με θαλερά πλατάνια που ποτίζονται από τα υπόγεια νερά του Ηριδανού.   Πήρε το όνομά του από τον Ηριδανό, γιο του Ωκεανού, ενώ η λέξη σχηματίζεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ηρ- και την επίσης ινδοευρωπαϊκή λέξη «ντανού» που σημαίνει νερό. Ο υπόγειος ποταμός ξεκινά από τον Λυκαβηττό, μετά Σύνταγμα, Μητρόπολη, Κεραμεικό, συναντά τον Ιλισό (στην Πειραιώς) και μετά μαζί τον Κηφισό για να …αλμυρώσουν τα νερά τους στον Σαρωνικό.   Λοξοδρομείτε προς την Πλάκα και χάνεστε στα δρομάκια της, που κρύβουν το παρελθόν της πρωτεύουσας. Είναι τόσο περιποιημένη η περιοχή, που κάνει τη θέαση απόλαυση. Εδώ οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα ωραία καφέ στα σκαλάκια με όμορφη αισθητική, όπως το «Melina café» κλπ.   Φτάνετε στο Μοναστηράκι και είτε ακολουθείτε την πιο σύντομη πορεία κατά μήκος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου είτε πηγαίνετε προς του Ψυρρή – στην πρώτη περίπτωση είστε σε συνεχή επαφή με την Ακρόπολη και στη δεύτερη απολαμβάνετε τα νεότερα στέκια της πόλης. Φυσικά, μπορείτε να περπατήσετε και στα δύο μέρη με μια σχετική παράκαμψη.   Φτάνετε στο Θησείο και είτε πάτε μέχρι τον Κεραμεικό είτε γυρίζετε προς την Ακρόπολη. Εδώ ο δρόμος είναι γεμάτος με πάγκους δώρων και παλιών αντικειμένων. Ανηφορίζοντας προς τα επάνω, στην Αποστόλου Παύλου, απολαμβάνετε τον Ιερό βράχο.   Εδώ υπάρχουν πολύ όμορφα καφέ, όπως το «Sycophant café», με μοναδική θέα το σύμβολο του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Ακόμα θα συναντήσετε το πιο όμορφο θερινό σινεμά του κόσμου, το Θησείο. Και αν είναι ανοιχτό, επανέρχεστε το βράδυ. Ποτέ δεν χάνουμε μια κλασική ταινία με φόντο τον Παρθενώνα και μπορεί και το φεγγάρι. Είναι η απόλυτη ομορφιά.   Φτάνουμε στο τρίλοφο, δυτικά της Ακρόπολης, στους λόφους της Πνύκας, των Μουσών (Φιλοπάππου) και των Νυμφών. Εδώ «οφείλετε» να επισκεφτείτε την Ακρόπολη – είτε με έναν ξεναγό είτε με ένα σχετικό βιβλίο είτε με τη βοήθεια του διαδικτύου. Στη συνέχεια πάτε στο όμορφο δάσος των τριών λόφων με την πλούσια χλωρίδα. Κυριαρχεί η αγριελιά και η ελιά – τι άλλο; Αθηνά γαρ -, το πεύκο, το κυπαρίσσι, η χαρουπιά, το σκίντο κλπ και πανέμορφα αγριολούλουδα. Το στέκι εδώ είναι πασίγνωστο, το «καφέ Διόνυσος» με την απόλυτα ξεχωριστή θέα στον Παρθενώνα.   Κατηφορίζετε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και φυσικά πάτε σε ένα σύγχρονο στολίδι της Αθήνας, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια φτάνετε στο άγαλμα της Μελίνας και στην πύλη του Αδριανού. Η συνέχεια ανήκει στο Ζάππειο.   Εδώ θα συναντήσετε την μοναδική στο είδος της αλέα με το πολύ εξωτικό δέντρο γιακαράντα ή τζακαράντα, το οποίο στη γλώσσα των Γκουαρανί, ιθαγενών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Παραγουάης από όπου κατάγεται, σημαίνει «αρωματικό». Και αν το πετύχετε στην ανθοφορία του, είστε μέσα σε ένα πανόραμα του μωβ χρώματος.   Στο Ζάππειο έχουμε το πιο φωτεινό μέρος της Αθήνας, ημέρα και νύχτα, κρυμμένο το βαρύ δομικό φορτίο της πόλης με λίγα οικιστικά μέρη να φαίνονται. Και από εδώ στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Βυζαντινό μουσείο με τον πανέμορφο κήπο του και το καφέ του και το εστιατόριό του και τέλος Εθνικός Κήπος και πάλι Σύνταγμα.   Σχεδόν σ’ όλη τη διαδρομή, θα έχετε θέα την Ακρόπολη, θα συναντάτε νεοκλασικά κτίρια, καφέ πολύ όμορφα, πολύ καλά εστιατόρια, παγκάκια για στοχασμούς και για ανάσες, τουρίστες από κάθε γωνιά της Γης. Η πολυπολιτισμικότητα είναι θείο δώρο!! Και κάτι ακόμα. Είστε πάντα κάτω από τον Αττικό ουρανό. Χάρισμά σας ο σχεδόν πάντα γλυκύτατος καιρός, το λαμπερό φως…   Ειδική πρόταση στην γενική μου πρόταση. Πάρτε μαζί σας κι ένα καλό – ει δυνατόν κλασικό – βιβλίο, π.χ. τον «Επιτάφιο» του Περικλή ή τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Σίγουρα κάπου θα σταματήσετε. Το διάβασμα θα κάνει ακόμα πιο όμορφη την όλη διαδρομή σας. Και φυσικά θα μείνει ως διάβασμα στον καλύτερο περίπατο της Αθήνας, γύρω από την Ακρόπολη, θαυμάζοντας πάντα τον Παρθενώνα – τι πιο όμορφο;   Υ.Γ.   Το μόνο που λείπει από την Αθήνα είναι η θάλασσα. Την έχει όμως η άλλη όμορφη πόλη μας, η Θεσσαλονίκη με την μοναδική παραλία της! Αλλά επ’ αυτού σε άλλο κείμενο. [...]
29 Μαΐου, 2023ΓΥΜΝΑΣΙΑ / ΔΙΗΓΗΜΑ / Εργατική Τάξη / ΖΩΓΡΑΦΙΙΚΗ / ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ / Ηλεία / ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / Κοινωνία / Λογοτεχνία    Guernica                                                                                στη μνήμη του καθηγητή Στέλιου Δρυμαλίτη   Του συμπατριώτη συγγραφέα – λογοτέχνη Κώστα Ι. Περδίκη     Με ένα κουτί φοντάν ανά χείρας και με μπόλικο θράσος, για την εποχή και την ηλικία μας, ανεβήκαμε τα σκαλιά του σπιτιού της Αμερικάνας, απέναντι από το σινεμά. Ήταν 26 Νοεμβρίου, του Αγίου Στυλιανού. Με τον κολλητό μου, τον Γιώρη, ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε το νεαρό ζευγάρι των καθηγητών, που είχε προσφάτως αφιχθεί στο Γυμνάσιό μας και έμενε, με ενοίκιο, στο σπίτι της Αμερικάνας. Γιόρταζε ο κύριος Στέλιος, ο σύζυγος της κυρίας Αύρας. Πηγαίναμε τότε στην πρώτη Γυμνασίου. Η κυρία Αύρα μας έκανε Αρχαία (Ζούκη) και Νέα. Ήταν καλή φιλόλογος και της χρωστάω πολλά. Ο κύριος Στέλιος, επίσης φιλόλογος, έκανε μάθημα στις πιο μεγάλες τάξεις. Οι καθηγητές αυτοί μας φάνηκαν, από την πρώτη στιγμή, πολύ διαφορετικοί από τους παλιούς. Ήσαν πολύ νέοι, πρωτοδιόριστοι, γελαστοί και φιλικοί με τα παιδιά, ενώ οι άλλοι, οι πιο πολλοί, ήσαν περασμένα τα πενήντα, αυστηροί και απρόσιτοι. Στο διάλειμμα, μας έπιαναν κουβέντα επί παντός επιστητού. Για μαθήματα, για αθλητικά, για κινηματογράφο και άλλα. Ήσαν αλλιώτικοι… Για να κερδίσουμε τη συμπάθειά τους, εγώ και ο Γιώρης, βρήκαμε ότι η γιορτή του Αγίου Στυλιανού ήταν μια καλή ευκαιρία. Νάμαστε λοιπόν. Βλέποντάς μας η κυρία Αύρα στην πόρτα, στην αρχή ξαφνιάζεται και αμέσως μετά, με έκδηλη χαρά, ανακοινώνει την άφιξή μας στον άντρα της. Εκείνος, ως εορτάζων, μονοπωλεί τη συζήτηση με διάφορα θέματα, που για μας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μεταξύ των άλλων, μας ρωτάει αν μας αρέσει να ζωγραφίζουμε, ποιους Έλληνες ζωγράφους ξέρουμε ή αν ξέρουμε κάποιον ξένο. Του απαντάμε τα γνωστά, Γύζη, Θεοτοκόπουλο… Είχαμε ακούσει, επίσης, ότι ζωγράφιζε ωραία. Πάει λοιπόν και μας φέρνει έναν μεγάλο τόμο, με εντυπωσιακό εξώφυλλο και με τίτλο “Μοντέρνα Τέχνη”. Αρχίζει να τον ξεφυλλίζει μπροστά μας και να μας δείχνει εικόνες με ζωηρά χρώματα, αλλά με παράξενα σχήματα, που πρώτη φορά βλέπαμε. ” Ό πιο μεγάλος ζωγράφος, παγκοσμίως, σήμερα είναι ο Picasso”,μας λέει, “και το πιο γνωστό του έργο είναι η Guernica“. Βρίσκει στο βιβλίο και μας δείχνει τον πίνακα. Βλέποντας την αμηχανία μας, αρχίζει να μας εξηγεί ότι οι ασυνήθιστες μορφές των ανθρώπων και των ζώων έγιναν έτσι από τον ζωγράφο, για να δείξει με πιο τραγικό τρόπο τη φρίκη του πολέμου. Είμαστε θολωμένοι, κάνουμε πως καταλαβαίνουμε.   Γυμνασιάρχης, τότε, ήταν ένας τρομερός τύπος, τελείως καραφλός, που μας έκανε Φυσική. Τρέμαμε μόνο που τον βλέπαμε. Ο κύριος αυτός επιθυμούσε διακαώς, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της τελευταίας τάξης να παίξουν ένα θεατρικό έργο στο αμφιθέατρο του γυμνασίου. Το όλον εγχείρημα το ανέθεσε στον νεοφερμένο και πολλά υποσχόμενο κύριο Στέλιο. Το έργο που επιλέχθηκε ήταν: “Η επιστροφή του Ασώτου”. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων, ο καθηγητής θα έφτιαχνε τα σκηνικά για την παράσταση και τις ενδυμασίες. Από εκείνη την επίσκεψη, του Αγίου Στυλιανού, φαίνεται ότι είχε καταλάβει το ψώνιο μου για τη ζωγραφική και μου πρότεινε, τα απογεύματα μετά το διάβασμα, να πηγαίνω να τον βοηθάω στην ετοιμασία των σκηνικών. Άλλο που δεν ήθελα. Εκτός από το να χαζεύω, του ανακάτευα τις μπογιές, σκόνες με νερό, σε μικρά κύπελλα για να τις βρίσκει έτοιμες. Τις αναλογίες, για να βγουν οι αποχρώσεις που ήθελε, τις ρύθμιζε βέβαια εκείνος. Είχα πάθει την πλάκα μου. Ο άνθρωπος ήταν φοβερός. Πρώτα έφτιαξε τις δύο μάσκες, που μπήκαν αντικριστά στο πάνω μέρος της σκηνής. Αριστερά η κωμική και δεξιά η τραγική. Μετά, σε τεράστια χάρτινα πανό, έφτιαξε τα σκηνικά. Θυμάμαι καλά δύο: Το ένα, ήταν το παλάτι με τους κήπους, τις σκάλες και τις καμάρες. Το άλλο, ένα δάσος με το μονοπάτι, που χανόταν μέσα στα πυκνά δέντρα, ενώ στο βάθος φαίνονταν βουνά. Η παράσταση είχε πολλή μεγάλη επιτυχία. Έπαιζα κι εγώ έναν μικρό ρόλο.   Το ζεύγος Αύρα-Στέλιος, δυστυχώς για μας, δεν έμεινε πολύ στο Γυμνάσιό μας. Στο τέλος της χρονιάς, πήρε μετάθεση για την Αθήνα. Από τότε δεν τους ξαναείδα. Βλέποντας και ξαναβλέποντας την Guernica τους θυμάμαι και τους ευγνωμονώ… [...]
28 Μαΐου, 2023Ηλεία / Κοινωνία / Κόσμος / Λογοτεχνία / ΠΟΙΗΣΗ  Ένα νέο ποίημα στην Αυγή Πύργου της συμπολίτισσας Μαρίας Β. Νιώτη     ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΗΣ ΓΗΣ   Στο σεργιάνι της γης το μακρινό                                                                                                                                                                πολλά θ΄ακούς τραγούδια                                                                                                                                                                         στους κάμπους ανθίζει η ζωή                                                                                                                                                                      όσο υπάρχουνε λουλούδια. Άνθρωποι που τραγούδησαν και τα πουλιά λαλούσαν χίλιες νότες το γράψανε πικρά τα δάκρια κυλούσαν. Ξύπνησε η πλαση ένα πρωί και ήταν πικραμένη μιας αγάπης άτυχη στιγμή με βρήκε πληγωμένη Μη την πονάτε αυτή τη γη                                                                                                                                                                     στο μακρινό της το σεργιάνι                                                                                                                                                                    της άσπιλης ίριδας τα χρώματα                                                                                                                                                                 ολόφωτο θα πλέξουνε στεφάνι. Μαρία Βασ. Νιώτη  [...]
28 Μαΐου, 2023Εκλογές / Ελλάδα / Ηλεία / Κοινωνία / ΣκίτσαΤο εμπνευσμένο σκίτσο  του ΚΥΡ για την   …αντεπίθεση Τσίπρα!   [...]
28 Μαΐου, 2023*ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ* / Επιμελητήριο Ηλείας / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΡΟΊΌΝΤΑ  Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ηλείας στο «5ο Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα 2023» 26-27-28 Μαΐου και στο 8ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς     [...]
28 Μαΐου, 2023Αστυνομικά Νέα / Επικαιρότητα / Ηλεία / ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ / ΚοινωνίαΤο Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας     Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (29-5-2023 έως 4-6-2023) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές : Την Δευτέρα 29-5-2023 και κατά τις ώρες 17:00-24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Μάτεσι – Ροβιά – Θησόα – Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω. Την Τρίτη 30-5-2023 και κατά τις ώρες 14:00-20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά – Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος. Την Τετάρτη 31-5-2023 και κατά τις ώρες 8:00-14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι – Νέα Μανωλάδα – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  – Κόροιβος – Γαστούνη. Την Παρασκευή 2-6-2023 και κατά τις ώρες 14:00-20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι – Νέα Μανωλάδα – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  – Κόροιβος – Γαστούνη. Το Σάββατο 3-6-2023 και κατά τις ώρες 8:00-14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι– Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα. Την Κυριακή 4-6-2023 και κατά τις ώρες 17:00-24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές  – Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  – Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό – Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα. [...]
28 Μαΐου, 2023Ηλεία / Κοινωνία / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ / Πολιτισμός / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απευθύνει Πρόσκληση στους δημοσιογράφους και των τριών Νομών για Συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστεί το Πολιτιστικό Πρόγραμμα  <<Φλόγα Πολιτισμού>>   [...]
28 Μαΐου, 2023Εκλογές / Ηλεία / ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ / Κοινωνία / ΣΩΜΑΤΕΙΑ  Μία σοβαρή καταγγελία του συνδυασμού <<Αλληλεγγύη – Διαφάνεια>>  από τα 4 εκλεγμένα μέλη της μειοψηφίας του Σωματείου Ο.Α.Ε.Ε.  <<Η Αγία Άννα>> Συνάδελφοι Συνταξιούχοι, Έστω και καθυστερημένα, χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σας στις εκλογές του Σωματείου μας, που έγιναν στις 4-5/3/2023 και με τη ψήφο σας η παράταξή μας εκπροσωπείται με 4 μέλη στη Διοίκηση του Σωματείου. Συνάδελφοι, κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη σωστή και με διαφάνεια λειτουργία του Σωματείου μας, πλην όμως η πλειοψηφία με τη στάση της, βάζει εμπόδια. Αφού μετά από συνεδριάσεις και ξανά συνεδριάσεις, αλλαγή αξιωμάτων και παραιτήσεις από την πλειοψηφία, άλλαξε δύο φορές πρόεδρος και ταμίας και μετά την παρέλευση σχεδόν δύο μηνών συγκροτηθήκαμε σε σώμα Όμως οι συνάδελφοι από την πλειοψηφία, έχοντας την εντύπωση ότι το Σωματείο είναι το μαγαζί τους, είχαν φυγαδεύσει από τα γραφεία του συλλόγου το βιβλίο ταμείου και όλες τις αποδείξεις πληρωμών και εισπράξεων. Με τα χίλια ζόρια έφεραν  το βιβλίο ταμείου στα γραφεία του Συλλόγου, στο οποίο έχουν κάνει καταγραφή εσόδων-εξόδων, χωρίς να αναγράφονται τα αντίστοιχα παραστατικά (αποδείξεις), τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εξαφανίσει.  Συνάδελφοι, Οι πόροι του Σωματείου είναι μέρος από το ένα (1) Ευρώ που μας κρατάνε από τη σύνταξη, η διαχείριση δε αυτών των χρημάτων, πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και ευλάβεια. Συνάδελφοι,  ΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ την πλειοψηφία του Σωματείου, Πρόεδρο, Ταμία, να προσκομίσουν άμεσα το σύνολο των παραστατικών στο Σωματείο για πλήρη ενημέρωσή μας. Επιφυλασσόμεθα για παραπέρα ενέργειες.   Αμαλιάδα 25/5/2023 Οι εκλεγμένοι με το παραπάνω ψηφοδέλτιο [...]
27 Μαΐου, 2023Άρθρα / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ / Ελλάδα / Ηλεία / Κοινωνία  Η μεταμφίεση της μοναξιάς Γράφει η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου        Ζούμε στην εποχή της εικόνας και του φαίνεσθαι δίχως να πατάμε σε στέρεες βάσεις. Η αλλοτρίωση έχει παράξει το έργο της. Έχουν εξοβελιστεί από το πλάνο του σύγχρονου ανθρώπου τα θετικά της εποικοδομητικής συνεργασίας και του λειτουργικού γίγνεσθαι. Στους ξέφρενους ρυθμούς της μιντιακής λαίλαπας το γιγνώσκειν και το πράττειν μετατρέπονται σε άναρθρα και μη παρεμφαίνοντα δραματικά υποζύγια. Άλλωστε η ίδια η ζωή έχει καταντήσει ένας απέραντος παραμορφωτικός καθρέφτης με κοφτερές γωνίες. Κάθε αντικατοπτρισμός της και από ένα ψεύτικο είδωλο για το εδώλιο.   Παραλλάσσοντας τη γνωστή φιλοσοφική ρήση του Καντ, φωνασκούν “φωτογραφίζομαι άρα υπάρχω” οι επίδοξοι σπουδαίοι από το θρόνο της μοναξιάς τους. Πίσω από την εναγώνια και ανορθόδοξη προσπάθεια για επίδειξη, προβολή και επικράτηση υποβόσκει η μεγαλύτερη ενδόμυχη μοναξιά. “Η μοναξιά με τα επτά πετσιά” όπως διατυμπάνιζε ο ήρωας παλιάς ελληνικής ταινίας. Στο ομιχλώδες τοπίο της μάζας και του συρφετού και μαζί με την εκκοσμίκευση κάθε πνευματικού ή ιδεατού, χάσκει το εσωτερικό τέναγος. Πότε από το ψυχικό ψιλόβροχο, πότε από τις επώδυνες καταιγίδες ή το καταστροφικό ψυχικό χαλάζι του κενού ανθρώπου, που διαβρώνει την αυτοπεποίθηση και την υγιή δημιουργικότητά του.   Τους πιο οδυνηρά μόνους (όχι μοναχικούς) ανθρώπους τούς έχω συναντήσει στους λογοτεχνικούς επιτάφιους. Και λέγοντας επιταφίους εννοώ τις ανούσιες και άνευ έργου προβεβλημένες συναντήσεις και κοσμικές εμφανίσεις βιτρίνας, όπου οι  συμμετέχοντες για να επουλώσουν το εσωτερικό τους δάκρυ εκδηλώνουν στοιχεία  μεγαλείου, διθυραμβικών λόγων και μωροφιλοδοξίας. Γιατί πέρα από το ουσιαστικό τάλαντο, που το διακρίνει η σεμνότητα, και πέρα από την ίδια την ομιλούσα ταπεινή τέχνη, κατακεραυνώνονται, κατεδαφίζονται και “ενταφιάζονται” και οι ελάχιστοι μεγάλοι σύγχρονοι ποιητές μας και πεζογράφοι.   Το ασφαλές τεκμήριο ύπαρξης της απόλυτης μοναξιάς είναι η καταξίωση του εαυτού της με τον πιο κυνικό τρόπο. Οι αυτόκλητοι δημιουργοί που αποζητούν την καταξίωση δίχως εφόδια, μεταμφιέζονται ακαριαία από γλοιώδεις κόλακες σε άγριους βρικόλακες και αποδομούν την ίδια την τέχνη του Λόγου. Ως δεινοί καιροσκόποι, από τη μια εκθειάζουν και προσκυνούν αυτό που το έχουν ανάγκη για να νιώσουν σπουδαίοι και από την άλλη υποβιβάζουν και μέμφουν την ποιότητα,  εκθειάζοντας το ανύπαρκτο ατομικό έργο, επιζητώντας βεβαίως το χειροκρότημα. Και επαιτούν και επιβάλλουν με μεγαλοστομίες την προσωπική τους αξιοσύνη, επικαλούμενοι τα αυτοεκδιδόμενα βιβλία, τα πολλά “βραβεία” που σαρώνουν με οβολούς από ανυπόστατα σωματεία και αμφίβολης αξίας και κύρους πολιτιστικούς συλλόγους και λογοτεχνικές συντροφιές.   Η μοναξιά έχει πολλά μέτωπα και αποφασίζοντας να βγει από τα βαθιά νερά της οδυνηρής σιωπής, συχνά γίνεται βρόγχος, φορά σκούρο κοστούμι και μεταμφιέζεται σε φιλάρεσκη και εκδιδόμενη πόρνη. Κι ίσως τραγουδά παρέα με τον Μητροπάνο σε ζεϊμπέκικο μαντζόρε “και να που μείναμε της μοναξιάς οι σκλάβοι”. [...]
27 Μαΐου, 2023ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Δημοτικά Έργα / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Ηλεία / Κοινωνία  Σε εκκρεμότητα η δικαστική απόφαση για το μέλλον του έργου στην κεντρική πλατεία Πύργου       Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενταγμένο στο  ΕΣΠΑ   Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του έργου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ύστερα από αίτηση διάλυσης της εργολαβίας που είχε καταθέσει ο ανάδοχος. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν η καθυστέρηση πληρωμής κατά 10  ημέρες, αφενός λόγω του «παγώματος» των χρηματορροών από το ΕΣΠΑ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, αφετέρου λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Ωστόσο ο πραγματικός λόγος ήταν, η εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών, που σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό έκπτωσης, καθιστούσε επιζήμια τη σύμβαση για την ανάδοχο εταιρεία! ***    Ο Δήμος Πύργου, ως κύριος του έργου,  δεν έχει κάνει αποδεκτή την αίτηση διάλυσης της εργολαβίας, οπότε το θέμα έχει πάρει την δικαστική οδό. Ως γνωστό, πρόκειται για ένα έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας –  με κύριο του έργου τον Δήμο Πύργου – ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).     Όλες οι διαδικασίες   Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ο ανάδοχος του έργου έχει κάνει αίτηση διάλυση της εργολαβίας. Το έργο δόθηκε με πολύ υψηλή έκπτωση (αρχικός προϋπολογισμός 2.680.000 ευρώ, που με τις εκπτώσεις μειώθηκε στα 1.800.000 ευρώ). Αμέσως μετά ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανατίμηση των τιμών των  πρώτων υλών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και από το  Ειδικό πρόγραμμα «Οικονομική Χωρική Ενότητα» και όλες οι διαδικασίες ελέγχονται από τη Διαχειριστική Αρχή αυτού του προγράμματος που υπάγεται στην Περιφέρεια, όπως και οι πληρωμές γίνονται από την ΠΔΕ. Ο Δήμος Πύργου είναι ο κύριος του έργου. Εμείς δεν κάνουμε δεκτή την αίτηση διάλυσης εργολαβίας και το θέμα έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. Στην ίδια κατηγορία με τα ίδια προβλήματα είναι και τα έργα ανάπλασης στη χερσαία ζώνη στο Λιμένα Κατάκολου όπου εκεί έχει την επίβλεψη η ΠΔΕ και βεβαίως πάρα πολλά έργα ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα». ***   Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος έχει αναφέρει: «Η όποια καθυστέρηση πληρωμών οφείλεται στο ότι υπήρχε παύση στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ,  όπως σε όλη την Ελλάδα. Ο πραγματικός λόγος που ζητά ο ανάδοχος διάλυση εργολαβίας – και μας έχει δηλώσει προφορικά – είναι η μεγάλη ανατίμηση στις πρώτες ύλες. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα,  ώστε να υπάρξει απεμπλοκή από το πρόβλημα και συνέχιση του έργου». [...]
27 Μαΐου, 2023*ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ* / Εκδηλώσεις / Ηλεία / Κοινωνία / Φεστιβάλ  Άνοιξε τις πύλες του το “Κερνάμε Ελλάδα” στην Αμαλιάδα!     Ταυτόχρονα με το 5ο “Κερνάμε Ελλάδα” και το 8ο Φεστιβάλ “Ελαιολάδου και Ελιάς”     ΛΑΜΠΡΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ     Τα βλέμματα έχει συγκεντρώσει από το απόγευμα της Παρασκευής το 5ο Φεστιβάλ “Κερνάμε Ελλάδα”, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας και έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη με πολλές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εγκαίνια που τελέστηκαν το βράδυ της Παρασκευής ήταν λαμπρά και κατά κοινή ομολογία όλοι οι παριστάμενοι συνηγόρησαν στο ότι το Φεστιβάλ έχει γίνει πλέον θεσμός, με τον Δήμο Ήλιδας να αποσπά ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον χώρο διεξαγωγής του. Η φετινή διοργάνωση έχει την ιδιαιτερότητα ότι φιλοξενεί ταυτόχρονα και το 8ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς μαζί με το πανελλήνιο συνέδριο με θέμα: θέμα «Η επόμενη μέρα στον ελαιοκομικό τομέα της Ελλάδας», καθώς και τον 6ο διαγωνισμό Ελληνικών Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιόλαδων, μαζί με τον 5ο  Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς. Τα Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ήλιδας και του Επιμελητηρίου Ηλείας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στον χώρο «Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας «Κερνάμε Ελλάδα» και η «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση» Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζοντας νέες καινοτομίες στον αγροτικό τομέα με αγροτικό εξοπλισμό για την ελιά, καθώς και προϊόντα, υπηρεσίες και γαστρονομία βασισμένη στο ελαιόλαδο.     Αναβαθμισμένη διοργάνωση   Στην τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι τ Φεστιβάλ μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας έχει επιστρέψει δυναμικά και αναβαθμισμένο, ενώ κατά την αναφορά του στον γεωργικό τομέα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Σχολή Γεωπονίας τονίζοντας ότι ο δήμος θα διεκδικήσει εκ νέου την λειτουργία της. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Νεκτάριος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής, επικεφαλής του Φεστιβάλ ελαιολάδου κ. Απόστολος Κυριτσάκης. Προηγήθηκε η τέλεση του Αγιασμού από ιερείς της πόλης, ενώ μετά το πέρας των χαιρετισμών απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε επιχειρηματίες που έχουν ασχοληθεί με το εξοπλιστικό κομμάτι του ελαιολάδου. Αμέσως μετά το κόψιμο της κορδέλας, η νύχτα έγινε μέρα από τα δεκάδες βεγγαλικά που μαγνήτισαν τα βλέμματα, ενώ το μουσικό μέρος κάλυψε η Φιλαρμονική των Λεχαινών. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και τις 28 Μαΐου και ο εκθεσιακός χώρος λειτουργεί έως τις 10 το βράδυ. Εκτός από τα περίπτερα με τοπικά και όχι μόνο προϊόντα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συνταγές που παρασκευάζονται στο χώρο από σεφ, με τοπικά προϊόντα. [...]
27 Μαΐου, 2023Αθλητισμός / ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ / Εκδηλώσεις / Ηλεία / ΚοινωνίαΗ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΟΡΟΙΒΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ     Μπράβο στους διοργανωτές για τις Αθλητικές Επιδίξεις Μαθητων Δηημοτικού Σχολείου την Κυριακή 28 /5/23 στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα! [...]
26 Μαΐου, 2023ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Εκλογές / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ  Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ     Το Κίνημα της ΧΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 :   Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, η λαϊκή ψήφος, είτε κατευθύνθηκε σε κόμματα συστημικά, με μεγάλο κερδισμένο το κυβερνητικό κόμμα, είτε στην αποχή, η οποία άγγιξε το 40%. Σε αυτό συντέλεσε η ψευδαίσθηση της επιβίωσης και της «σιγουριάς» με βάση την ακολουθούμενη πορεία της χώρας, η οποία εμφανίζεται ως «μονόδρομος» από το πολιτικό σύστημα, αλλά και στο νέου τύπου ιδιόμορφο σύστημα πελατειακών σχέσεων που έχει εγκαθιδρύσει η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ (βραχύχρονες συμβάσεις εργασίας, επιδοματική πολιτική κ.ά.). Εξακολουθεί όμως να καταγράφεται και η απογοήτευση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος (39%), η οποία καταφεύγει στην αποχή και δεν έχει ακόμα εκφραστεί με θετική ψήφο. Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, μετά από πολυετή αποχή, μετείχε για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία μέσω του συνασπισμού κομμάτων «Πολιτική Πρωτοβουλία» στη βάση σαφών προγραμματικών αρχών και προτεραιοτήτων. Παρατηρήθηκε και πάλι το φαινόμενο να λείπουν ψηφοδέλτια συνδυασμών που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία από εκλογικά τμήματα, ανάμεσα σε αυτά και της «Πολιτικής Πρωτοβουλίας» ή να δίνονται επιλεκτικά πακέτα μόνο ορισμένων ψηφοδελτίων στους ψηφοφόρους. Το αποτέλεσμα στις 49 περιφέρειες όπου υπήρχε ψηφοδέλτιο δεν μας ικανοποιεί. Ούτε όμως και μας απογοητεύει. Τα κύρια αίτια της χαμηλής επίδοσής μας εντοπίζονται στην έλλειψη μέσων και χρόνου προετοιμασίας σε σχέση με την παρούσα συγκυρία καθώς και η πολύ χαμηλή έως μηδενική προβολή μας από τα ΜΜΕ οπότε και η διάδοση των θέσεών μας στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία ήταν μηδαμινή. Ακόμη πρέπει να επισημανθούν και να διορθωθούν λάθη και αστοχίες. Να κρατήσουμε ό, τι ωφέλιμο και θετικό αποκομίσαμε. Να έρθουμε σε επαφή και να συσπειρώσουμε όλες και όλους που μας στήριξαν στον εκλογικό αγώνα. Η προεργασία που έγινε τώρα, να αποτελέσει τη «μαγιά» για μια σταθερή παρουσία της ΧΔ στην εκλογική διαδικασία. Για να μπορέσουν να έχουν φωνή οι πολίτες που απέχουν. Και να συμβάλουμε προκειμένου να καταγραφεί η εναλλακτική μας πρόταση απέναντι στον ακολουθούμενο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Να προβάλλεται ευρύτερα το Κίνημα και τα μέλη και οι φίλοι του να συσπειρώνονται με ολοκληρωμένη διέξοδο για συμμετοχή στα κοινά. Αθήνα 25.5.2023 Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ. [...]
26 Μαΐου, 2023ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / Ηλεία / Κοινωνία / Μουσική / ΧΟΡΩΔΙΕΣΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΣΑΚΚΑ – ΚΥΡΙΤΣΗ     Ένα Οδοιπορικό στη Λαϊκή μας παράδοση από το αξιόμαχο 2ο Γυμνάσιο Πύργου,  την Δευτέρα 29 του Μάη της Άλωσης 2023, στο δημοτικό θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου   Η  χορωδία του αξιόμαχου 2ου Γυμνασίου Πύργου, υπό την άξια διεύθυνση της Καθηγήτριας κ. Κωνσταντίνας Σακκά – Κυρίτση, που είναι επίσης υπεύθυνη της εκδήλωσης,  θα παρουσιάσει ένα μικρό οδοιπορικό στη λαϊκή μας παράδοση, την Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 20:30 μ.μ.,  στο Δημοτικό Θέατρο ‘’Απόλλων’’ και σας καλεί να το  απολαύσετε μαζί τους. Ένας  αυτοσχέδιος λαϊκός δημιουργός, με στιχουργική επιδεξιότητα και αναπτυγμένο μουσικό αίσθημα, δημιουργεί από εσωτερική παρόρμηση κάποιους στίχους, προσαρμοσμένους σε  γνωστή ή μη μελωδία. Έτσι γεννιέται το δημοτικό τραγούδι που περνά από γενιά σε γενιά. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 20 χιλιάδες δημοτικά τραγούδια! Οι μαθητές-τριες θα δώσουν στο κοινό μια μικρή γεύση από τη λαϊκή μας παράδοση και θα ήθελαν να τους τιμήσουμε με τη παρουσία μας. Όλοι οι δρόμοι, την Δευτέρα 29 του Μάη της Άλωσης, οδηγούν στον <<Απόλλωνα>> του Πύργου!  Μη χάσετε αυτή την τόσο καλά οργανωμένη εκδήλωση, γιατί πολύ απλά σεις θα  χάσετε..!!! [...]
25 Μαΐου, 2023ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΤΥΠΟΣ / Ηλεία / Κοινωνία / ΠένθηΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ Η ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΙΣΣΑ ΘΕΩΝΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΡΗΓΑ Ο δημοσιογραφικός κόσμος πενθεί για την πρόωρη απώλειά της     Ο δημοσιογραφικός κόσμος του τόπου μας πενθεί για την απώλεια της εξαίρετης συμπολίτισσας Οεώνης Γαλιατσάτου – Ρήγα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στα 59 της χρόνια, αφού πρώτα πάλεψε με δύναμη ψυχής και με αξιοπρέπεια και καρτερικότητα,  απέναντι στην επάρατη νόσο.  Ήταν σύζυγος του πρώην εκδότη της Εφημερίδας <<Πρωινή>> Θωμά Ρήγα και η ίδια είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της από τα νεανικά της χρόνια στο δημιουργικό τμήμα της εφημερίδας. Πολύ αγαπητή στο χώρο τον συναδελφικό έχαιρε της εκτίμησης συναδέλφων και της κοινωνίας γενικότερα. Δυστυχώς όμω η μάστιγα του καρκίνου έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής της. Η κηδεία της έγινε σήμερα Πέμπτη 25 Μαϊου 2023 και ώρα 11.30 το πρωί, από τον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπου της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος συνεπικουρούμενος από τον εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Κατσηδήμα.  Για την απώλεια της Θεώνης μίλησε στο τέλος ο κ. Αθανάσιος. Πολύς κόσμος ήρθε για τον τελευταίο αποχαιρετισμό, συγγενείς και φίλοι και όπως προείπαμε δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ, με μία λύπη στην καρδιά και μία ευχή στη μιλιά, για καρτερία και παρηγοριά στον Θωμά και την οικογένειά του. σφίγγουμε το χέρι στα εκλεκτά παιδιά τους  και τους άλλους συγγενείς. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου και δημοσιογράφος Γιάννης Αργυρόπουλος, ο εκδότης της <<Πρωινής>> Γιάννης Ρήγας, ο πρώην εκδότης Χρήστος Ρήγας, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο επικεφαλής παράταξης Δημοτικός Σύμβουλος Στάθης Καννής, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο οργανωτικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Χρήστος Κωνσταντόπουλος, από τον θεατρικό κόσμο η Παναγιώτα Ιωάννου κ.ά. Αγαπητή Θεώνη καλό σου δρόμο στην αιωνιότητα της συμπαντικής σκέψης, στο φως της δημιουργίας και στον άπειρο κόσμο της ακαταπόνητης εκδοτικής προσπάθειας.   Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
24 Μαΐου, 2023ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ / Ηλεία / Κοινωνία / Μουσική / ΤΡΑΓΟΥΔΙ  Μια όμορφη μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της Γιορτής των Ανθεστηρίων σήμερα στη Γαστούνη   <<ΡΟΔΟ ΜΟΥ ΑΜΑΡΑΝΤΟ>> [...]
24 Μαΐου, 2023ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ηλεία / Κοινωνία / Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΜΑΗΣΗ επαναστατική εξέγερση του 1968 που άλλαξε την πορεία του Κόσμου!  Πριν από 55 χρόνια ακριβώς!   (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)   Χρονολόγιο 22 Μαρτίου 1968: Αρχή του κινήματος της 22ας Μαρτίου 3 Μαΐου 1968: Κατάληψη της Σορβόννης 13 Μαΐου 1968: Γενική απεργία 27 Μαΐου 1968: Υπογραφή των συμφωνιών της Γκρενέλ 30 Μαΐου 1968: Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης 8888888888888888888888888888888888888888888888888 Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΄68 ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ     Ο όρος Μάης του ’68 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ. Μερικοί φιλόσοφοι και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση ήταν το πιο σημαντικό επαναστατικό γεγονός του 20ού αιώνα, επειδή δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος, όπως οι εργαζόμενοι ή οι φυλετικές μειονότητες, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων. Άρχισε ως σειρά απεργιών και καταλήψεων, που ξέσπασαν σε διάφορα πανεπιστήμια και γυμνάσια στο Παρίσι, μετά από τη διαμάχη με τους διοικητές των πανεπιστημίων και την αστυνομία. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Σαρλ ντε Γκωλ να λύσει τις απεργίες με τη δράση της αστυνομίας κατάφεραν μόνο να οξύνουν την κατάσταση περαιτέρω, οδηγώντας σε οδομαχίες με την αστυνομία στο Καρτιέ Λατέν. Ακολούθησε γενική απεργία από τους σπουδαστές και απεργίες σε όλη τη Γαλλία από δέκα εκατομμύρια Γάλλους εργαζομένους, κατά προσέγγιση δύο τρίτα του γαλλικού εργατικού δυναμικού. Κατά συνέπεια, ο Σαρλ ντε Γκωλ διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουνίου 1968. Η κυβέρνηση βρέθηκε υπό κατάρρευση, αλλά ο επαναστατικός αναβρασμός έπαψε να υπάρχει σχεδόν τόσο γρήγορα όσο προέκυψε. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους, ωθημένοι από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε καταδικάσει την εξέγερση και δεν συμμετείχε. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκαν εκλογές τον Ιούνιο, το κόμμα του ντε Γκωλ προέκυψε ακόμα ισχυρότερο από πριν. Τα γεγονότα μπορεί να κατέληξαν σε πολιτική αποτυχία, αλλά είχαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες: μπορεί να μη διήρκεσαν ένα μήνα, αλλά ο όρος Μάης του ’68 έγινε συνώνυμος με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Στη Γαλλία, θεωρείται σημείο-σταθμός στην αμφισβήτηση του κατεστημένου (θρησκεία, πατριωτισμός, σεβασμός και πλήρης υποταγή στην εξουσία) και για τη μετάβαση από τον συντηρητισμό στις φιλελεύθερες ιδέες (ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλική απελευθέρωση)[εκκρεμεί παραπομπή]. Στην Ευρώπη, αποτέλεσε έμπνευση για παρόμοιους κοινωνικούς αγώνες αλλά και αφορμή για ρήξη ορισμένων κομματιών του σοσιαλιστικού κινήματος με τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα. 88888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Ο πατριάρχης του Αναρχισμού Μ. Μπακούνιν είχε πει :  <<Η χαρά της καταστροφής είναι ταυτόχρονα χαρά δημιουργίας>>!     Τα πολεμικά γεγονότα της μάχης των Οδοφραγμάτων στις 24 του Μάη 1968 ****************************************************** Τα γεγονότα του Μαΐου   (ΠΗΓΗ :  Βικιπαίδεια) Μετά από μήνες συγκρούσεων μεταξύ των σπουδαστών και των Αρχών στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ στα περίχωρα του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο έκλεισε στις 2 Μαΐου 1968 με λοκ άουτ από τη διεύθυνσή του. Γύρω στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαΐου συγκεντρώθηκαν λιγότεροι από 300 φοιτητές στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο οκτώ φοιτητών του πανεπιστημίου της Ναντέρ, οι οποίοι θεωρήθηκαν πρωταίτιοι της αναταραχής που ταλάνιζε το πανεπιστήμιο αυτό από τον Νοέμβριο, δεν προκάλεσε κανένα άξιο λόγου κίνημα συμπαράστασης. Γύρω στις 3 η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Ένας λαχανιασμένος αγγελιαφόρος έφερε το μήνυμα ότι “εκατό φασίστες” έχουν συγκεντρωθεί και ετοιμάζονται να βαδίσουν κατά της Σορβόννης. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές, μέλη κυρίως κινεζόφιλων και τροτσκιστικών αριστερών οργανώσεων, άρχισαν πυρετώδεις προετοιμασίες αντιμετώπισης του εχθρού. Οπλίστηκαν με καρεκλοπόδαρα, μάζεψαν πέτρες από ένα γιαπί και έβγαλαν κράνη μοτοσικλετιστών από τους σάκους τους. Ο πρύτανης της Σορβόννης, Ρος, ασυνήθιστος καθώς ήταν σε τέτοιες σκηνές και φοβούμενος μην έχει την τύχη του πρύτανη της Ναντέρ, Πιερ Γκραπέν, ο οποίος αδυνατώντας να επαναφέρει την τάξη στο πανεπιστήμιό του υποχρεώθηκε να το κλείσει επ’ αόριστον την προηγουμένη, σκέφτηκε αμέσως να φωνάξει την αστυνομία να πετάξει τους φοιτητές έξω από το προαύλιο. “Παρακαλείσθε να αποκαταστήσετε την τάξη στο εσωτερικό της Σορβόννης εκβάλλοντας τους ταραξίες“, ανέφερε η γραπτή αίτηση του πρύτανη προς την αστυνομία. Δημόσια πλατεία της Σορβόννης στο Καρτιέ Λατέν, Παρίσι   Στις 5 παρά 10 οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο. Οι φοιτητές ήταν παγιδευμένοι και οι ηγέτες τους απέφυγαν κάθε σύγκρουση με την αστυνομία. Οι αστυνομικοί δεν αρκέστηκαν στην πρόθεση των φοιτητών να αποχωρήσουν άνευ όρων. Ήθελαν να τους μεταφέρουν και στο αρχηγείο της αστυνομίας για “εξακρίβωση ταυτότητας”. Η μαζική σύλληψη, όμως, 500 -τόσοι είχαν γίνει στο μεταξύ- φοιτητών μέσα στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν αποτελούσε κάτι παραπάνω από πρόκληση. Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία από όσους κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη. Καθώς οι αστυνομικοί δεν είχαν ούτε καν “κλούβες” για να μεταφέρουν 500 άτομα, οι ειδοποιημένοι φοιτητές άρχισαν να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες. Η πρώτη “κλούβα” με συλληφθέντες αντιμετώπισε μόνο τα συνθήματα των φοιτητών: “CRS-SS” (ΜΑΤ ίσον Ες-Ες). Η δεύτερη και η τρίτη, όμως, αντιμετώπισαν τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι έπεσαν πάνω τους, τις τράνταξαν και προσπάθησαν να τις ανατρέψουν. Την ίδια ώρα ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν είχε ιδέα για τα μικροεπεισόδια της Σορβόννης, αλλά αντιθέτως έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Εκείνη την ημέρα η γαλλική διπλωματία σημείωσε ένα θρίαμβο: Αποφασίστηκε ότι το Παρίσι θα είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει τις ιστορικές συνομιλίες Η.Π.Α. – Βιετνάμ, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στον πόλεμο που διαρκούσε ήδη έξι χρόνια. Ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, καθώς μάλιστα είχε φιλοξενούμενο τον διάσημο κωμικό Φερναντέλ. Στη Σορβόννη όμως τα πράγματα εκτραχύνθηκαν. Ακριβώς στις 17.30, στη λεωφόρο Σαν-Μισέλ, μπροστά από το λύκειο Σαν Λουί, ένας διαδηλωτής πλησίασε και πέταξε με ορμή μία πλάκα που έχει ξεκολλήσει από το λιθόστρωτο στο τζάμι μιας αστυνομικής “κλούβας”. Ο ενωμοτάρχης Κριστιάν Μπρινέ, που βρισκόταν πίσω από το τζάμι που θρυμματίστηκε, έβγαλε μία σπαρακτική κραυγή, καθώς η πέτρα τού έσπασε το κεφάλι. Οι αστυνομικοί όρμησαν με λύσσα πάνω στο πλήθος, μόλις έμαθαν το νέο. Χτυπούσαν αδιακρίτως, με μανία, οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά τους -φοιτητή, περαστικό ή και πελάτη καταστήματος. Κατάπληκτοι όμως διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές έδειχναν απροσδόκητη διάθεση αντίστασης και μαχητικότητας, ενώ ταυτόχρονα γίνονταν όλο και περισσότεροι. Άρχισαν σκληρές μάχες. Υψώθηκε, συμβολικά, το πρώτο οδόφραγμα στην πλατεία Λουξεμβούργου. Οι οδομαχίες κράτησαν πάνω από τρεις ώρες και οι φοιτητές είχαν πια υπερβεί τις δύο χιλιάδες. Στις 8 το βράδυ ο πρύτανης ανακοίνωσε το κλείσιμο της Σορβόννης. Μόλις στις 11 τη νύχτα διαλύθηκαν οι τελευταίοι διαδηλωτές. Όμως ο “Γαλλικός Μάης”, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε μόλις αρχίσει. Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου ήταν το “Γουίκ-εντ των δικαστών”. Το Σάββατο μία πρώτη φουρνιά φοιτητών καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης, αλλά με αναστολή. Την Κυριακή το δικαστήριο συνήλθε και πάλι -πράγμα εντελώς ασυνήθιστο. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε αναστολή. Τέσσερις φοιτητές οδηγήθηκαν κατευθείαν στις φυλακές. Ο κύβος είχε ριφθεί. Ο στρατηγός ντε Γκωλ είχε απαιτήσει πυγμή.   Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ το 1968   Η Δευτέρα 6 Μαΐου, αποδείχθηκε όσο δραματική αναμενόταν. Είναι η ημέρα που ο ηγέτης των φοιτητών της Ναντέρ, ο Γερμανός Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο “κόκκινος Ντανί”, όπως έμεινε στην Ιστορία, παρουσιάστηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο που συνεδρίαζε στη Σορβόννη, μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του. Τους συνόδευαν 3.000 φοιτητές. Η αστυνομία όρμησε να διαλύσει τους φοιτητές, μόλις οι παραπεμπόμενοι έμπαιναν στην αίθουσα του πειθαρχικού. Άρχισαν συγκρούσεις οι οποίες κράτησαν όλη μέρα. Κλιμακώθηκαν από το απόγευμα, όταν 6.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσρό και άρχισαν πορεία. Η αστυνομία τούς επιτέθηκε στο Σαν Ζερμέν ντε Πρε. Το ξήλωμα των πλακόστρωτων δρόμων και πεζοδρομίων του Παρισιού, που αποτελούσε “σήμα κατατεθέν” της τακτικής των διαδηλωτών του “Γαλλικού Μάη”, παρείχε στους φοιτητές τα αναγκαία “πολεμοφόδια” για να αντιμετωπίσουν τα κλομπ και τα δακρυγόνα των αστυνομικών. Οι οδομαχίες ήταν άγριες. Η αστυνομία γινόταν όλο και πιο βίαιη στην προσπάθειά τους να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τα οδοφράγματα εμφανίζονταν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Δεν είχαν πρακτική αξία μπροστά στις μηχανοκίνητες μονάδες της αστυνομίας. Η ψυχολογική σημασία τους όμως ήταν τρομερή στη Γαλλία, καθώς παρέπεμπαν ευθέως στην ιστορία των επαναστάσεων και των εξεγέρσεων του 1789, του 1848 και του 1870. Οι οδομαχίες κράτησαν ώς τα μεσάνυχτα και ο απολογισμός ήταν βαρύτατος -ακόμη και ο επίσημος: 481 τραυματίες, εκ των οποίων 279 φοιτητές. Στις 7 και στις 8 Μαΐου, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 10.000. Οι συγκρούσεις την πρώτη μέρα κράτησαν τρεις περίπου ώρες, ενώ η πορεία της δεύτερης έληξε ειρηνικά. Στις διαδηλώσεις μπήκαν και οι μαθητές των λυκείων, οι οποίοι ενώθηκαν με φοιτητές, καθηγητές και νέους εργάτες και συγκεντρώθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου απαιτώντας: την απόσυρση όλων των ποινικών κατηγοριών εναντίον των συλληφθέντων φοιτητών την απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο και το άνοιγμα των Πανεπιστημίων της Ναντέρ και της Σορβόννης από τις Αρχές. Οι ηγέτες είδαν τους φοιτητές να αρνούνται να διαλυθούν πολλές ώρες μετά από τη λήξη της πορείας. Ήταν προφανές ότι οι διαθέσεις των μαζών γίνονταν όλο και πιο επιθετικές. Ταυτόχρονα, δημοσκόπηση της κοινής γνώμης αποκάλυψε ότι το 61% των Παριζιάνων τάσσονταν υπέρ των φοιτητών και μόνο το 16% εναντίον τους. Η κρίση κάθε άλλο παρά πλησίαζε προς την εκτόνωση. Την Παρασκευή 10 Μαΐου, ήρθε η “Νύχτα των οδοφραγμάτων”. Νωρίς το πρωί, στο Παρίσι, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Σάιρους Βανς και ο Βιετναμέζος Μα Βαν Λάου έδωσαν τα χέρια, καθώς άρχιζαν οι μακρές συνομιλίες ειρήνευσης του Βιετνάμ. Το απόγευμα όμως ένα τεράστιο πλήθος δεκάδων χιλιάδων νέων μαζεύτηκε στην Αριστερή Όχθη (Rive Gauche) του Σηκουάνα. Κατέβηκαν σε αποχή τώρα πια οι μαθητές των λυκείων, τα πανεπιστήμια της επαρχίας και όλες οι σχολές που μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις. “Απελευθερώστε τους συντρόφους μας!” ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Όταν η αστυνομία τους εμπόδισε να διασχίσουν το ποτάμι, οι φοιτητές κατέλαβαν το Καρτιέ Λατέν, καθώς χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες. Ύψωσαν παντού οδοφράγματα. Η αστυνομία επιτέθηκε στις δύο τα ξημερώματα έπειτα από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις. Οι μάχες της “Νύχτας των οδοφραγμάτων” είχαν τρομερή αγριότητα και διάρκεια, καθώς δεν κόπασαν πριν από τις 5.30 το πρωί, ενώ προκάλεσαν εκατοντάδες τραυματισμούς και συλλήψεις. Σύμβολο της αντίστασης των φοιτητών εκείνη τη νύχτα ήταν τα οδοφράγματα της οδού Γκε-Λουσάκ. Η αστυνομία κέρδισε τις οδομαχίες, όμως ο στρατηγός Ντε Γκωλ και η κυβέρνησή του υπέστησαν συντριπτική ήττα στη συνείδηση των Γάλλων πολιτών. Τα γεγονότα μεταδίδονταν απευθείας από το ραδιόφωνο, ενώ την επόμενη ημέρα προβλήθηκαν πλάνα στην τηλεόραση. Η διαρκής ραδιοφωνική αναμετάδοση των επεισοδίων από το Ράδιο Λουξεμβούργο και την Ερόπ-1, η πρώτη “ζωντανή μετάδοση επανάστασης”, συγκλόνισε τη Γαλλία, η οποία συμπαρατάχθηκε με τους φοιτητές. Ο στρατηγός ντε Γκωλ το κατάλαβε και ετοιμάστηκε να κατεβάσει τα τανκς για να ξαναπάρει με τη δύναμη των όπλων την πολιτική πρωτοβουλία Ήταν μόλις 6 τα χαράματα του Σαββάτου, 11 Μαΐου, όταν ο υπουργός στρατιωτικών Πιερ Μεσμέρ συζητούσε με τον ντε Γκωλ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. “Αν κανείς θέλει ενεργητική κατάπνιξη των διαδηλώσεων, πρέπει να αποδεχτεί τον κίνδυνο να ανοίξουμε πυρ“, δήλωσε ο Μεσμέρ. “Ακριβώς! Έχετε αρκετές μονάδες στη διάθεσή σας για να το κάνετε;“, απάντησε στον εμβρόντητο Μεσμέρ χωρίς δισταγμό ο Ντε Γκωλ. “Μπορώ να φέρω εντός της ημέρας συντάγματα αλεξιπτωτιστών“, δήλωσε ο υπουργός. Ήταν όμως πια αργά για τη χρησιμοποίηση του στρατού, χωρίς τον κίνδυνο να προκληθεί επανάσταση. Ήδη από τις 5 τα χαράματα βρισκόταν στην έδρα της εργατικής σοσιαλιστικής συνομοσπονδίας ο γενικός γραμματέας της Εζέν Ντεκάν, ο οποίος επικοινώνησε με τον ομόλογό του της πανίσχυρης κομμουνιστικής συνομοσπονδίας (CGT) Ζορζ Σεγκί. Οι δύο συνδικαλιστές ηγέτες κατανόησαν την τρομακτική πολιτική σημασία της “Νύχτας των οδοφραγμάτων” και όταν συναντήθηκαν, στις 9 το πρωί, δεν δίστασαν. Εγκατέλειψαν την άκρως επιφυλακτική στάση που είχαν κρατήσει μέχρι τότε απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και έριξαν το σύνθημα: Από τη Δευτέρα, γενική απεργία. Η διαδήλωση της Δευτέρας, 13 Μαΐου, ήταν συγκλονιστική. Οι συγκεντρωμένοι ήταν πάνω από 500.000 -“ένα εκατομμύριο” ισχυρίστηκαν οι οργανωτές, υπερβάλλοντας. Η κυβέρνηση του στρατηγού ντε Γκωλ, η οποία περίμενε κάποια συμβολική διαδήλωση, πανικοβλήθηκε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζωρζ Πομπιντού ανήγγειλε την απελευθέρωση των κρατουμένων και την επαναλειτουργία της Σορβόννης. Το κύμα των απεργιών εντούτοις δεν υποχώρησε, παρά το πλήθος εξοργίστηκε περισσότερο. Στις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι άρχισαν να κάνουν κατάληψη στα εργοστάσια, ξεκινώντας με καθιστική διαμαρτυρία στις αεροπορικές εγκαταστάσεις κοντά στη Ναντ στις 14 Μαΐου, κατόπιν με άλλη απεργία σε εργοστάσιο συναρμολόγησης της Renault κοντά στη Ρουέν, η οποία επεκτάθηκε στα κατασκευαστικά εργοστάσια της Renault στην κοιλάδα του Σηκουάνα και στο παρισινό προάστιο Μπουλόν-Μπιγιανκούρ. Μέχρι τις 16 Μαΐου οι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει περίπου πενήντα εργοστάσια. Από τις 16 Μαΐου η κρίση ξέφυγε από τα όρια των φοιτητών και των πανεπιστημίων. Το μεσημέρι ο Γ. Γ. της κομμουνιστικής CGT έριξε το σύνθημα της απεργίας. Στις 5 το απόγευμα οι απεργοί είχαν φθάσει τις 300.000. Στις 10 το βράδυ ο αριθμός των απεργών είχε υπερβεί τις 600.000. Ο Πομπιντού, ανήσυχος, υπέγραψε την ίδια νύχτα διάταγμα κλήσης των εφέδρων της χωροφυλακής υπό τα όπλα. Οι φοιτητές έκαναν αμέσως κατάληψη της Σορβόννης, την οποία “άνοιξαν” οι πρυτανικές αρχές καθ’ υπόδειξιν του πρωθυπουργού, ενώ οι απεργοί κατέλαβαν το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα εργοστάσια. Η Γαλλία ολόκληρη παρέλυσε. Σε τρία 24ωρα ο αριθμός των απεργών είχε υπερβεί τα 6.000.000. Δύο ακόμη 24ωρα και ο αριθμός των απεργών ξεπέρασε τα 10.000.000. Κατά προσέγγιση δηλαδή τα δύο τρίτα του γαλλικού εργατικού δυναμικού βρισκόταν σε απεργία. Υπήρχαν πλέον δύο κέντρα εξουσίας στη χώρα -η κυβέρνηση και το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο ηγείτο των απεργών. Οι φοιτητές περιθωριοποιήθηκαν. Αφήνοντας την πρωτοβουλία στη συνδικαλιστική του οργάνωση, τη CGT, ήταν φανερό ότι το Γαλλικό Κ.Κ. αποσκοπούσε σε διαπραγματεύσεις, όχι σε επανάσταση. Στις 22 Μαΐου ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ μετέβη στη Γερμανία και την Ολλανδία για να μιλήσει σε φοιτητές των χωρών αυτών για τη γαλλική φοιτητική εξέγερση. Η γαλλική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να του αφαιρέσει την άδεια παραμονής στη χώρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο “κόκκινος Ντανί” είχε γερμανική υπηκοότητα. Πρόκειται για σοβαρό λάθος, καθώς οδήγησε αμέσως σε αναβίωση του φοιτητικού κινήματος. Πέντε χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να συγκρούονται από το απόγευμα ως τις 5 το πρωί με την αστυνομία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά στις 24 Μαΐου – Νεκροί και τραυματίες Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά στις 24 Μαΐου.  Δεκάδες χιλιάδες νέοι -με τη γενική απεργία-  οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν φοιτητές- συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απαγόρευσης εισόδου στη Γαλλία του Κον-Μπεντίτ. Στις 8 το βράδυ ο ντε Γκωλ απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, με το οποίο ανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των υπερεξουσιών του προέδρου με στόχο την “ανανέωση”, όπως ισχυρίστηκε. “Σε περίπτωση που η απάντησή σας είναι “όχι”, είναι αυτονόητο ότι δεν θα διατηρήσω το αξίωμά μου“, κατέληξε ο ντε Γκωλ. Η τελευταία φράση του πνίγηκε στους αλαλαγμούς ενθουσιασμού των νέων που ήταν συγκεντρωμένοι στον σταθμό Λιόν. Χιλιάδες από αυτούς έβγαλαν τα μαντίλια τους και τα κουνούσαν στο σήμα του αποχαιρετισμού, φωνάζοντας ρυθμικά: “Αντίο, ντε Γκωλ! Αντίο, ντε Γκωλ!“. Σε λίγο άρχισε η πιο μεγάλη νύχα του “Γαλλικού Μάη”. Οι συγκρούσεις προσέλαβαν εξαιρετική βιαιότητα. Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τσακίσει τους φοιτητές και τους νέους πάση θυσία, ώστε να τρομοκρατήσει τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η αστυνομική βία ώθησε σε κλιμάκωση των βανδαλισμών εκ μέρους των διαδηλωτών. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, βιτρίνες έσπασαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν. Ο ίδος ο πρωθυπουργός Ζωρζ Πομπιντού κατεύθυνε προσωπικά τις επιχειρήσεις μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή του Παρισιού Μορίς Γκριμό. Το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο. Έπρεπε να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως ο εύπορος. Τη νύχτα αυτή οι αστυνομικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν και τα όπλα τους. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών, καθώς η κυβέρνηση είχε αφομοιώσει τα διδάγματα της πρώτης “Νύχτας των οδοφραγμάτων” της 10 Μαΐου, αφαίρεσε τις απευθείας γραμμές από τους ρεπόρτερ των ραδιοφωνικών σταθμών κι έτσι δεν υπήρχε ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη. Ένας νέος, ο Φιλίπ Ματεριόν, σκοτώθηκε στο Καρτιέ Λατέν από έκρηξη χειροβομβίδας. Ένας αστυνομικός, ο Ρενέ Λακρουά, συνθλίφθηκε από ένα καμιόνι που εξαπέλυσαν οι διαδηλωτές εναντίον των αστυνομικών. Εκείνη τη νύχτα οι συγκρούσεις ήταν τόσο βίαιες, ώστε προβλήθηκαν τα αποτρόπαια σημάδια προμηνύματος εμφύλιου πολέμου. Αυτόν όμως δεν τον ήθελε κανείς. Η κοινή γνώμη τρομοκρατήθηκε. Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ εξάλλου ήταν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τον στρατό, αν έκρινε ότι οι διαδηλώσεις ξέφευγαν από τον έλεγχο της αστυνομίας. Την επαύριο των γεγονότων, Σάββατο, 25 Μαΐου, ένα σύνταγμα αλεξιπτωτιστών μετακινήθηκε με στόχο να επιτεθεί εναντίον των διαδηλωτών, αν λάμβανε διαταγές. Το Γαλλικό Κ.Κ., μέσω της CGT, διαπραγματευόταν διαρκώς με το καθεστώς. Στόχος του ήταν η επιστροφή στην ομαλότητα, αφού όμως προηγουμένως αποσπάσει σοβαρότατες οικονομικές και θεσμικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι υπέβαλαν ένα ευρύτερο, πιο πολιτικό και ριζοσπαστικότερο αίτημα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ και, σε μερικές περιπτώσεις, προσπάθησαν να αναλάβουν την αυτοδιοίκηση των εργοστασίων όπου δούλευαν. Όταν η ηγεσία των εργατικών συνδικάτων διαπραγματεύτηκε με τις ενώσεις των μεγαλύτερων εργοδοτών αύξηση 35% στο βασικό μισθό, αύξηση μισθών 7% και το μισό των κανονικών μισθών για τις ημέρες της απεργίας, οι εργαζόμενοι που είχαν καταλάβει τα εργοστάσια αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν και αυτή η συμφωνία ήταν καλύτερη από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν λάβει ένα μήνα νωρίτερα. Αντίθετα, ο Φρανσουά Μιτεράν κατανοούσε βαθύτερα την πολιτική δυναμική και τις πολιτικές δυνατότητες της εξέγερσης και προσπαθούσε να τις εκμεταλλευθεί. Στις 28 Μαΐου κατέπληξε τη Γαλλία, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Στη Γαλλία, μετά τις 3 Μαΐου 1968, δεν υπάρχει πλέον κράτος… Η αναχώρηση του στρατηγού ντε Γκωλ, την επαύριο της 16ης Ιουνίου, αν δεν λάβει χώρα νωρίτερα, θα προκαλέσει φυσικά την εξαφάνιση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνω τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης… Αν χρειασθεί, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη του σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης… Στις προεδρικές εκλογές που θα επακολουθήσουν θα είμαι υποψήφιος“. Ο Μιτεράν έβαζε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης και για πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που αυτές οι θέσεις ήταν κατειλημμένες από τον Πομπιντού και τον Ντε Γκωλ και δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές. Επέτεινε έτσι την εικόνα επαναστατικής κατάστασης. Λίγες ώρες αργότερα ο γ.γ. του γαλλικού Κ.Κ. Βαλντέκ Ροσέ συζητούσε με τον Φρανσουά Μιτεράν τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα η CGT ανήγγειλε την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης για την επομένη, 29 Μαΐου. Ο στρατηγός ντε Γκωλ σχημάτισε την άποψη ότι η Αριστερά ετοιμαζόταν να καταλάβει την εξουσία. Το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τις λεπτομέρειες της επέμβασης του στρατού για την κατάπνιξη της αναμενόμενης επανάστασης. Όπως διηγήθηκε ο μετέπειτα συντηρητικός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, ο Πομπιντού έδωσε εντολή να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες στο Μοντλερί και το Μεζόν-Λαφίτ, οι αλεξιπτωτιστές της Καστρ και της Καρκασσόν, οι βατραχάνθρωποι της Τουλόν, επίλεκτες μονάδες της χωροφυλακής που στρατωνίζονταν στο Σατορί και ήταν εξοπλισμένες με τανκς, καθώς και η 2η ταξιαρχία τεθωρακισμένων του Ραμπουιγέ και πολλές μονάδες της επαρχίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας άρματα μάχης μεταφέρθηκαν στα προάστια του Παρισιού. Στις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας ο στρατηγός ντε Γκωλ ανέθεσε στον αρχηγό του επιτελείου του Μεγάρου των Ηλυσίων, τον στρατηγό Λαλάντ, την αποστολή να πάει να δει τον στρατηγό Μποβαλέ στο Νανσί, τον στρατηγό Ιμπλό στο Μετς και τον στρατηγό Ζακ Μασί στο Μπάντεν-Μπάντεν, αρχηγό των γαλλικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στη Δυτική Γερμανία μετά τη νίκη των συμμάχων κατά των ναζί. Από το προηγούμενο βράδυ ο ντε Γκωλ είχε δώσει στον γιο του, Φιλίπ, ένα φάκελο με τις τελευταίες του επιθυμίες και είχε δώσει εντολή στον στρατηγό Λαλάντ να συνοδεύσει την οικογένειά του και τον γιο του στο Μπάντεν-Μπάντεν, όπου και να τους παραδώσει στην προστασία του στρατηγού Μασί. Το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαΐου, ο ντε Γκωλ δέχθηκε τον γαμπρό του, στρατηγό Αλέν ντε Μπουασιέ, τον οποίο είχε καλέσει επειγόντως. “Ποια θα ήταν η στάση του στρατού, αν χρειαστεί να φτάσουμε στην ένοπλη αναμέτρηση;“, τον ρώτησε. “Ποτέ ο στρατός δεν ήταν τόσο πειθαρχημένος. Περιμένει διαταγές” απάντησε ο στρατηγός ντε Μπουασιέ. “Καλώς. Θα πάω να δω αν ο Μασί έχει την ίδια διάθεση. Κατόπιν θα μιλήσω από το Κολομπέ, από το Στρασβούργο… Το κράτος θα βρίσκεται εκεί που θα είμαι εγώ. Θα εγκαταλείψω το Παρίσι. Αν η διαδήλωση των κομμουνιστών σήμερα το απόγευμα κατευθυνθεί προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, δεν θα έχει αντικείμενο“. Στις 12 το μεσημέρι δύο ελικόπτερα Αλουέτ ΙΙΙ απογειώθηκαν από το Ισί-λε-Μουλινό. Μυστικά από την κυβέρνηση, ο ντε Γκωλ εγκατέλειψε τη Γαλλία και μετέβη στη Γερμανία, για να αρχίσει από εκεί τη στρατιωτική επίθεση ανακατάληψης του Παρισιού, καθώς ήταν βέβαιος ότι το προεδρικό μέγαρο θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών και των εξεγερμένων. Πανικόβλητη η κυβέρνηση Πομπιντού ανακάλυψε το μεσημέρι, γύρω στις 2, τη φυγή του Σαρλ ντε Γκωλ, χωρίς να γνωρίζει πού έχει πάει. Μόλις στις 5 μ.μ. ο Πομπιντού έμαθε ότι ο στρατηγός βρισκόταν στο Μπάντεν-Μπάντεν. Λίγο αργότερα ο ντε Γκωλ, αφού είχε έρθει σε επαφή με όλους τους διοικητές των μεγάλων μονάδων και είχε εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για την κατάπνιξη της εξέγερσης με τα όπλα, επέστρεψε στο εξοχικό του, στο Κολομπέ λε ντεζ Εγκλίζ. Πέρασε τη νύχτα εκεί. Τελικά, η τεράστια διαδήλωση της CGT έλαβε χώρα ειρηνικά, χωρίς κανένα επεισόδιο. Στις 12.25 της Πέμπτης, 30 Μαΐου, ο ντε Γκωλ επέστρεψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αισθανόταν πανίσχυρος. Στις 4.30 το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό. Μίλησε μόνο από το ραδιόφωνο, για να ξυπνήσει τις αναμνήσεις των ραδιοφωνικών μηνυμάτων του της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το διάγγελμά του ήταν καταλυτικό. Απείλησε ευθέως με επέμβαση του στρατού και με εμφύλιο πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα διέλυσε τη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα θεσμικής έκφρασης της αντιπολίτευσης σε περίπτωση αιματοκυλίσματος της χώρας: Γαλλίδες, Γάλλοι, Ως εγγυητής της εθνικής και δημοκρατικής νομιμότητας… πήρα τις αποφάσεις μου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν παραιτούμαι… Δεν θα αλλάξω τον πρωθυπουργό… Διαλύω σήμερα τη Βουλή… Αναβάλλω το δημοψήφισμα το οποίο είχα εξαγγείλει… Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει, για να διατηρήσω τη Δημοκρατία, να ακολουθήσω, σύμφωνα με το Σύνταγμα, άλλους δρόμους, πέραν της άμεσης καθολικής ψηφοφορίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, παντού και αμέσως πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση των πολιτών… Η Γαλλία πραγματικά απειλείται με δικτατορία. Θέλουν να την υποχρεώσουν να υποκύψει σε μια εξουσία που θα επιβαλλόταν μέσα σε εθνική απελπισία. Μια εξουσία που θα ήταν τότε προφανώς κατ’ ουσίαν η εξουσία του νικητή, δηλαδή του ολοκληρωτικού κομμουνισμού. Φυσικά, στην αρχή θα την χρωμάτιζαν με απατηλή εμφάνιση, χρησιμοποιώντας τη φιλοδοξία ή το μίσος περιθωριακών πολιτικών. Έπειτα από αυτό, αυτά τα πρόσωπα δεν θα ζύγιζαν περισσότερο από το βάρος τους, που δεν είναι μεγάλο. Ε, λοιπόν, όχι! Η Δημοκρατία δεν θα παραιτηθεί, ο λαός θα ανακτήσει τον έλεγχο. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία! Ο στρατηγός ήταν αποφασισμένος για όλα. Το διάγγελμά του δεν άφησε κανένα περιθώριο παρανόησης: Όποιος δεν ήταν έτοιμος να πάρει την εξουσία αντιμετωπίζοντας τον στρατό, όφειλε να υποταχθεί. Φυσικά, κανείς δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ούτε οι φοιτητές, ούτε, πολύ περισσότερο, το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο δεν είχε καμιά τέτοια επαναστατική πρόθεση. Έτσι, το διάγγελμα του ντε Γκωλ σφράγισε οριστικά και αμετάκλητα την τύχη της εξέγερσης του Μάη. Αμέσως μετά τη λήξη του, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε μία ήδη προγραμματισμένη διαδήλωση υποστήριξης του στρατηγού. Οι οργανωτές το πρωί, πριν από το διάγγελμα, περίμεναν περίπου 50.000 άτομα. Έκαναν τεράστιο λάθος. Ήρθαν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότεροι – κάπου 500.000. Τα γεγονότα του Ιουνίου  (Από την Βικιπαίδεια) Τυπικά τίποτα δεν άλλαξε – οι απεργίες συνεχίζονταν, τα πανεπιστήμια ήταν κατειλημμένα και οι φοιτητές διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες. Στην πραγματικότητα τα πάντα τελείωσαν, αποτελούσε απλώς θέμα τυπικής διαδικασίας η έκδοση “πιστοποιητικού θανάτου” της εξέγερσης. Το σύνθημα των 30.000 φοιτητών που διαδήλωσαν την 1η Ιουνίου φωνάζοντας “εκλογές, προδοσία” δεν είχε καμία απήχηση σε μία χώρα σαν τη Γαλλία. Στις 10 Ιουνίου ένας 17χρονος μαθητής, ο Ζιλ Τοτάν, πνίγηκε στον Σηκουάνα, καθώς έπεσε στον ποταμό κυνηγημένος από αστυνομικούς. Ακολούθησαν ολονύκτιες συγκρούσεις των αστυνομικών με τους φοιτητές. Την επομένη, στο Σοσό, τα ΜΑΤ δολοφονούν με σφαίρα τον Πιερ Μπεϊλό, εργάτη της Peugeot. Ένας άλλος εργάτης, ο Ανρί Μπλανσέ, σκοτώθηκε καθώς έπεσε από έναν τοίχο – οι αστυνομικοί που τον κυνήγησαν ισχυρίστηκαν ότι έπεσε μόνος του, οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι τον πέταξαν οι αστυνομικοί. Το καθεστώς που τόσο επιμελώς κατόρθωσε να αποφύγει σχεδόν εντελώς του νεκρούς όταν διακυβευόταν η εξουσία, ήταν πολύ πιο αδιάφορο για το θέμα αυτό όταν τα πάντα είχαν κριθεί. Η τρίτη “Νύχτα των οδοφραγμάτων” που ακολούθησε τις δολοφονίες δεν τρόμαξε πλέον την κυβέρνηση. Αντίθετα την επαύριο, Τετάρτη 12 Ιουνίου, κήρυξε εκτός νόμου και διέταξε τη διάλυση 11 αριστερών οργανώσεων -όλων όσες πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του Μάη. Ταυτόχρονα απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, με πρόσχημα τις εκλογές. Στις 14 Ιουνίου η αστυνομία εκκένωσε το Οντεόν και στις 16 Ιουνίου τη Σορβόννη, το σύμβολο της εξέγερσης. Στο μεταξύ, στις 15 Ιουνίου, ο ντε Γκωλ αμνήστευσε τους ακροδεξιούς επίδοξους πραξικοπηματίες της Αλγερίας, οι οποίοι βρίσκονταν από εξαετίας στις φυλακές, καθώς είχαν αποπειραθεί επανειλημμένα μέχρι και να τον δολοφονήσουν. Πρόκειται για τον στρατηγό Ραούλ Σαλάν και τους υπολοίπους της τρομοκρατικής οργάνωσης OAS. Ήταν το αντίτιμο των συμφωνιών που είχε κάνει ο ντε Γκωλ την κρίσιμη τελευταία εβδομάδα του Μαΐου για να εξασφαλίσει τη νομιμοφροσύνη και των ακροδεξιών στοιχείων του στρατεύματος και για να συνενώσει όλη τη συντηρητική παράταξη ενώπιον του κινδύνου της Αριστεράς. Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ και τις επιλογές του: Η Δεξιά σάρωσε με 43,65% των ψήφων, ενώ η Αριστερά έχασε 5% στις εκλογές της 23 Ιουνίου. Με το δεύτερο γύρο της 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η ντεγκολική πλημμυρίδα και στις έδρες, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε 358 από τις 485 -97 περισσότερες- ενώ οι σοσιαλιστές έχασαν 61 έδρες και οι κομμουνιστές 39. Η πλειοψηφία ήταν πρωτοφανής για τη Γαλλία στον 20ό αιώνα. Ο “Γαλλικός Μάης” παρά τη βιαιότητα των συγκρούσεων, είναι προφανές ότι υπήρξε εξέγερση εναντίον μίας υφιστάμενης τάξης πραγμάτων, δεν ήταν επανάσταση με πολιτικό στόχο την εγκαθίδρυση ενός άλλου καθεστώτος. Η μαρξιστική ρητορική των πρωταγωνιστών του, οι προσπάθειες των σοσιαλιστών να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά και των κομμουνιστών να τον αξιοποιήσουν οικονομικά επέτεινε τις συγχύσεις γύρω από το χαρακτήρα της έκρηξης των φοιτητών. Η διαχρονική σημασία του έγκειται στο ότι δημιούργησε πολιτική ριζοσπαστικοποίηση σε ολόκληρη τη γενιά των νέων εκείνης της εποχής, πυροδότησε εξεγέρσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη και υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να κάνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη συνέχεια. Κυρίως όμως ο “Γαλλικός Μάης” δημιούργησε έναν πολιτισμό άρνησης του παλαιού σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας, έναν πολιτισμό εξέγερσης και ανυπακοής που εκφράστηκε γλαφυρά με πολλά από τα συνθήματά του που έμειναν στην Ιστορία. [...]
24 Μαΐου, 2023Ηλεία / Κοινωνία / ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ  Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και η αποτίμηση από τους Οικολόγους Πράσινους Ηλείας       Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ηλείας ευχαριστούν θερμά τους ψηφοφόρους, που με την ψήφο τους τίμησαν ξεχωριστά καθέναν από τους υποψήφιους βουλευτές της παράταξης αλλά και συνολικά τον συνασπισμό μας Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Πράσινη Ενότητα. Λάβαμε την απόφαση να κατεβούμε αυτόνομα στην εκλογική αρένα της 21ης Μαΐου μετά από μια δεκαετία, διότι η κλιματική κρίση, η κοινωνική κρίση, η ανάγκη του σχεδιασμού ενός νέου οικονομικού βιώσιμου μοντέλου και η ακρίβεια έχουν δημιουργήσει την ανάγκη εφαρμογής του τρίπτυχου περιβάλλον-κοινωνία-οικονομία. Είναι ένα τρίπτυχο που οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με βάση την πολιτική οικολογία που πρεσβεύουν, είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να καλύψει ισόποσα και ισόνομα το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την οικονομία με αρχές βιώσιμης ευημερίας. Ευχαριστούμε που πρεσβεύεται τις ίδιες αρχές και μας στηρίξατε με την πολύτιμη ψήφο σας που μας έφερε στην 11η  θέση στην Ηλεία, από τα 30 κόμματα και συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές. Αυτές οι ψήφοι, μας γεμίζουν με δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε μαζί σας τον αγώνα μας. Ευελπιστούμε στην στήριξή σας και στην νέα αναμέτρηση της κάλπης στις 25 Ιουνίου 2023. [...]